Přejít na obsah

Orient Goldeneye FDB05001B


Doporučené příspěvky

ORIENT GOLDENEYE FDB05001B

 

Aneb pořízení prvních pořádných hodinek

 

Po delším pasivním sledování tohoto fóra a dlouhém přemýšlení o mých prvních opravdových hodinkách jsem se konečně rozhoupal a pořídil si tyto Orienty. Cesta k rozhodnutí byla dlouhá a náročná.

 

Od začátku jsem měl jasno jen to, že chci spíš společenské hodinky, které ale budu moct nosit prakticky ke všem příležitostem. Jelikož jsem nikdy neměl hodinky s tmavým ciferníkem, tato možnost mě velmi lákala. A protože mám skutečně malé zápěstí a k elegantním hodinkám dlé mého názoru, navzdory trendům, stále patří menší průměr, chtěl jsem spíše pouzdro do 40mm. Větší bych prostě pod manžetu košile jen stěží narval. Měl jsem tedy tři jasné požadavky. Také jsem snil o fenoménu jménem "švýcarské hodinky".

 

V mezidobí jsem si pro radost pořídil Primky za pár stovek a začal jsem chápat uspokojující pocit z mechanického strojku.

 

Jednoho dne jsem se zamiloval do Certina DS 1 Automatic Day Date. Naštěstí mě zadržela cena. Dlouho jsem váhal, přemýtal a počítal, až jsem jsem nakonec ušetřené prachy místo za hodinky dal radši za zásnubní prsten. Vybírání začalo na novo, tentokrát se značně nižším rozpočtem. Naštěstí jsem se rozhodl, že raději obětuju zemi původu než mechanický stroj s automaickým nátahem.

 

Z výběru mi vyšla klasická dvojice Seiko/Orient. Na poli elegantnějších modelů má dle mého Orient náskok několika délek. Seika mě prostě žádná za srdce nechytla.

 

Mým prvním "konečným" rozhodnutím byl model Union:http://orientwatchusa.com/ev0s004b. Už jsem byl rozhodnutý a smířený s absencí safírového skla a průhledného dýnka, které jsem si chtěl u svých prvních automatů užít.

Pak jsem ale při procházkách po hodinářstvích v Brně narazil na Goldeneye v modré barvě a okamžitě mi padly do oka. Ačkoliv jsem nakonec zůstal u černé barvy, byla to osudová záležitost.

 

Orient Goldeneye FDB05001B:

 

Průměr: 38,5

Kovový tah

WR 50m

Safírové sklo

Průhledné dýnko

Open heart

Kalibr 46A41, 21 jewels

 

Koupené na českém e-shopu, doručení do druhého dne, cena se slevami těsně nad 4000,-Kč.

 

Tento model se prodává pouze s kovovým tahem, který určitě taky ponosím, ale osobně preferuju kořený řemínek.

Prozatím jsem je tedy hodil na no name černý řemen za pár korun a mýslím, že jim sekne ještě víc než tah. Až budu mít chuť dát je na tah, přidám i fotky na origo tahu.

 

Dojem z hodinek je velmi dobrý. Připadají mi hezky zpracované, festovní (zvlášť s ohledem na cenu), cifr je oproti mým původním představám dost výrazný, ale nějak mě neruší. Pohled na nepokoj je pro nováčka na poli automatů k nezaplacení. Open heart může někomu připadat, zvlášť v této cenové relaci, trochu jako kolotočářská fičura, nicméně já mám z hodinek opravdu radost a každým pohledem na hodinky si užívám expozici mechanického strojku. Vlastně se ani nedívám kolik je hodin.

 

Taky jsem si řekl, že v pětadvaceti si, vedle vrstevníků s 50mm Dieslama a podobnýma obskurnostma na ruce, můžu lehkou extravaganci ještě dovolit.

 

Čitelnost není uplně ideální, slo nemá antireflex, takže s odrazem světla a tmavým ciferníkem to chce trochu soustředění k odečtení času.

 

Největší slabinou hodinek je, že u totoho kalibru vytažení korunky nezastaví vteřinovku, nelze tedy přesně nastavit čas. Někde ve fóru jsem četl tip, že lze vteřinovku zastavit jemným posunutím minutovky v protisměru, avšak ne při natažených hodinkách. Jelikož je rezerva "přes 40h" a hodinky jsou mimo noc stále na ruce, nepodařilo se mi toho docílit. Stejně tak nebylo možné ověřit rezervy chodu. Po týdením nošení s nočním odkládáním na dýnko jdou cca +5s/denně což je až neuvěřietlná hodnota.

 

Za mě super hodinky, které si fakt užívám, ačkoliv pochybuju, že by šlo o mé poslední automaty.

 

Za kvalitu fotek se omlouvám, foceno kompaktem, večer doma.

post-24234-0-22636900-1416573843_thumb.jpg

post-24234-0-42154600-1416573848_thumb.jpg

post-24234-0-75231200-1416573855_thumb.jpg

post-24234-0-18430300-1416573861_thumb.jpg

post-24234-0-64950200-1416573866_thumb.jpg

post-24234-0-18793500-1416573918_thumb.jpg

post-24234-0-98480700-1416573925_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Gratuluju k Orientům.

Velice zajímavá volba. Mám pocit, že jsem je kdysi při toulkách Brnem, taky někde zahlídnul. Že mají safír, by mě ani nenapadlo.

Jediné, co mě při prvním pohledu trochu zmátlo, je nějak divně zapadnutá datumovka, která ale, jak se ukázalo při druhém zkoumavějším pohledu, datumovka není.

Líbí se mi ten originální tah, ale na tom řemenu jim to taky sluší.

Přeju ti, ať spolehlivě slouží.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

hezky sepsaný,jak open heart moc nemusím,tady to vypadá fajnově,průhled si taky mohli odpustit,ale na druhou stranu,pětky ho mívají za tyhle peníze taky,takže vlastně houby zle,každopádně gratulace k hezkejm hodinkám a inhauznímu kalibru,určitě zajímavá volba...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Za ty prachy jedinečná volba. Jako pozitivum beru fakt, že ač částečné skeletony, tak indexy jsou po celém obvodu.Z toho plyne dobré odečítání času. Zadní průhled nic moc, ale ten je stejně skrytý na ruce. I mě by zajímalo, co je v "datovém" okénku. Narychlo se mi to  nepodařilo vygůglit. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hřídel korunky je tam vidět, jak se otáčí, když nastavuješ čas a natahuješ.

 

Kolega byl rychlejší. Je to druhý průhled, je vidět otáčející se hřídel při otočení korunkou. Jen poopravím, že nemají ruční nátah. Je fakt, že tohle už je na cifru na můj vkus trochu navíc. Asi tam je kvůli nějakému "optickému vyvážení" ciferníku.

 

Jinak ještě poznámka k průhlednému dýnku. Ačkoliv strojek není nějak zdobený, aby pohled zezadu stál za to, průhled zde má dle mého jinou skvělou funkci. Když nejsou hodinky na ruce a rotor je na správné straně je průhledem vidět skrz hodinky a zezadu jde do strojku spousta světla. Je sranda koukat skrz hodinky proti světlu. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Za ty peníze slušně vyhlížející kousek. ;) Vybral jsem sice jinou značku, ale taky tam byl výběr mezi černým a modrým ciferníkem a modrá zvítězila :-) Ať ti slouží a jsi s nima spokojený ;) I když jak člověk chytne chronobundus, tak nic není na věky :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vybral jsi pěkné univerzálky. Sice nejsem zastánce open heart, na druhou se aspoň můžeš kdykoliv podivat na strojek, než když je pouze průhled dýnkem. Praktický vychytávka :-) Ať ti slouží ku spokojenosti.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Moc pěkné hodinky.  Proč to takhle pěkně nenafotí i prodejci. 

Tak dlouho jsem pokukoval po oblekovkách od Orientu až jsem nakonec objednal black ray :bangin:  

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Všem díky za pochvaly a komentáře.

 

Moc pěkné hodinky.  Proč to takhle pěkně nenafotí i prodejci. 

Tak dlouho jsem pokukoval po oblekovkách od Orientu až jsem nakonec objednal black ray :bangin:  

 

Je fakt, že ty ofiko produktové fotky jsou o ničem a podle nich bych si je asi nevybral. Na živo je to jiný kafe.

A jinak, tohle se dá za oblekovky ještě považovat, zvlášť na řemeni, ale původně jsem taky hledal něco jednoduššího a elegantnějšího.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...