Přejít na obsah

Celozlate moony


pavel_k

Doporučené příspěvky

  • Odpovědi 54
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

TAk proc se furt vsemu divis a pises takovy nesmysly vsude kam se podivam kdyz vsecko vis? Ses asi prvni adept na ignore list po X letech na chronomagu u me. Zlatej Ludera. Jestli to ma bejt nejakej jako humor, tak jsem asi z jine planety, sorry.

 

To je zajímavé, že já jsem tě ještě v podstatě na tomto fóru nezaregistroval a nic jsem s tebou neřešil. Mám za to, že tohle fórum je o diskutování a projevování vlastních názorů lidí, co mají rádi hodinky. A zatím jsem tu s nikým problém neměl. Naopak, na srazu jsem poznal pár skvělých lidí a doufám, že ještě pár poznám.

 

Jo a klidně si mě blokuj nebo ignoruj nebo co. Já teda ani nevím, jak se to dělá, ani co tím člověk vlastně získá, ale když ti to udělá dobře. Proč ne. Držím palce a měj se!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Protože zlaté moonwatchky považuji jako tak trochu jako svoje vysněné hodinky, nedalo mi to, abych na netu trochu nezabrouzdal, nezjistil nějaké info k jejich první ikonické limitované edici z roku 1969 a nepřeložil něco z angličtiny. Toto je amatérský výsledek.

 

20. červenec 1969 byl bezesporu nejen velký krok pro lidstvo, ale také velký den pro společnost Omega.  Ten den totiž legendární americký astronaut Neil Armstrong jako první člověk udělal první kroky na měsíci a jen tak mimochodem měl na ruce hodinky Omega Speedmaster Professional Chronograph. Toho si ve světě milovníků hodinek nebylo možno nevšimnout. Pro společnost Omega to byl úžasný marketingový tah, kterého dokázala dokonale využít.

 

No a tak se v roce 1969 zrodily hodinky Omega Speedmaster model BA 145.022-69, první speedmastery vyrobené z plného zlata, aby navždy připomínaly onu slavnou misi Apolla XI. Tyto hodinky se však liší od těch, které nosili astronauti při misích Apollo, a to nejen fullgold provedením s růžovou lunetou (která tuto sérii odlišuje od pozdějších fullgold sérií) a nápisy na dýnku. Uvnitř je totiž nově strojek Omega cal. 861. Mise Apollo používaly do té doby Speedmastery referenčních čísel ST 105.012 (model 1963, podle většiny zdrojů právě hodinky tohoto typu udělaly "první krok" s Neilem Armstrongem) a ST 145.012 (model 1967). Oba tyto modely používaly starší strojek Omega cal. 321.

 

post-36202-0-59894900-1421486805_thumb.jpgpost-36202-0-53006400-1421486875_thumb.jpg


Celozlaté speedmastery tvořily číslovanou limitovanou edici a prvních třicet čísel mělo jasné určení. Čísla 3-30 této edice byla určena pro tehdy aktivní astronauty NASA. Těmto dvacetiosmi vyvoleným  byly hodinky předány 25.11.1969 v Hotelu Warwick v Houstonu při slavnostní večeři. Systém byl takový, že hodinky byly od nejnižších po nejvyšší čísla určeny podle délky služby jednotlivých astronautů u NASA. Tak se stalo, že nejslavnější z nich Neil Armstrong dostal číslo 17, Aldrin pak až číslo 21. Na dýnku těchto hodinek se nachází mimo jména konkrétního astronauta nápis "to mark man?s conquest of space with time, through time, on time", a dále pořadové číslo hodinek.

 

post-36202-0-65911300-1421486827_thumb.jpg 

 

První dvě čísla 1 a 2 této série pak byla původně určena pro tehdejšího prezidenta USA Richarda M. Nixona a vícepresidenta Spiro T. Agnewa. Fotky těchto hodinek jsou na předchozí straně. Takový dárek nebyl nic neobvyklého. Už předchozí američtí prezidenti nosili švýcarské hodinky. A společnost Omega se prostě jen snažila ze svého podílu na úspěchu misí Apollo vytěžit maximum. Tady však narazila. Americká strana takový dar odmítla. Důvod? Tyto zlaté speedmastery se tehdy prodávaly za 1.340 dolarů, zatímco "obyčejná" ocelová verze stála jen 185 dolarů. Podle názoru americké strany by nošení tak nápadných a drahých hodinek vrcholnými americkými politiky působilo dost okázale a nebylo vhodné. No a tak hodinky skončily v muzeu společnosti Omega v Bienne, kde jsou dodnes.

 

Nicméně názor ohledně nepřiměřené okázalosti nesdíleli mnozí další movití milovníci značky Omega, a tak se stalo, že do roku 1973 bylo průběžně pokračováno ve výrobě těchto celozlatých Speedmasterů, kdy výroba skončila na čísle 1014. Není však úplně pravda, že všechny ostatní hodinky byly určeny pro běžný trh. Konkrétním americkým astronautům z misí Apollo 14, 15, 16 a 17 byla dále v roce 1973 věnována čísla 1001-1008, konkrétní osobě byly věnovány i hodinky čísla 746 a údajně i 221. Ostatní hodinky pak dostaly "civilní" dýnko, které už obsahuje známý slogan "The first watch worn on the Moon", nápis "Omega Speedmaster Apollo XI? a pořadové číslo hodinek v sérii.

 

post-36202-0-75743500-1421486816_thumb.jpg post-36202-0-36138100-1421487238_thumb.jpg

 

V sedmdesátých letech se poněkud změnila situace na hodinkovém trhu. Do módy přišla soudkovitá pouzdra, na což Omega reagovala zavedením výroby řad Speedmaster Mark, objevovaly se i nové systémy v podobě ladičkových strojků (Omega F300 Speedsonic, patřící do řady Seamaster, ale vzhledově připomínající v chrono verzi spíš Speedmastery). Speedmastery začaly být osazovány v "neprofesionálních" řadách automatickými strojky. Kompilace byly doplněny zobrazením data a případně dne v týdnu. Žádným z těchto hodinek se však nedostalo té pocty, aby byly kompletovány v celozlatém provedení.

 

Hodinky Omega Speedmaster Professional si svůj tvar, charakter i ducha původních modelů zachovaly a přečkaly všechny módní vlny. Staly se prostě ikonou v hodinářském světě. Při desátém výročí mise Apolla XI v roce 1979 se proto objevila další série "celozlatých moonů" na první pohled odlišitelná od té první podle černé lunety místo růžové u původních. To už je ale jiná historie...

 

A původní řada celozlatých Speedmasterů? Pochopitelně se na ni nezapomnělo a dnes jsou z těchto hodinek velmi vzácné a sběratelsky ceněné hodinky. Jejich největší slabinou je však 18k zlato, které při běžném užívání dost trpí. Pokud tedy dochované kousky nejsou v NOS stavu, je zub času a používání na nich znát. Nejsou to ale úplně nesehnatelné hodinky. Na Chrono24 jsou k dnešnímu dni minimálně dvoje hodinky této série v ceně kolem 400.000,- Kč. Další nabídky je pak možno najít na internetu ceny jsou zhruba na stejné úrovni. Jedná se pochopitelně o civilní verze těchto hodinek. Darované kousky jsou pochopitelně cenově daleko výš. Je to moc, nebo málo?


Zdroje:

http://www.watchcarefully.com/articles/speedmaster.html
http://monochrome-watches.com/omega-speedmaster-history-part-3-rare-limited-editions/
http://www.hodinkee.com/blog/2009/7/20/the-gold-speedmaster-turned-down-by-richard-nixon-the-alaska.html
http://www.watchtime.com/blog/fratello-friday-the-most-exciting-omega-watch/
http://en.wikipedia.org/wiki/Omega_Speedmaster

 

Pokud jsem něco napsal nepřesně nebo špatně, klidně mě doplňte nebo opravte.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Osobně jsem do fullgoldu nedozrál....finančně, ani pocitově.Každopádně cítím, že se můj vztah ke žlutému kovu mění...začaly se mi líbit bicolory. V plánu jsou určitě Rolex v bicoloru. Předpokládám, že se tento trend bude u mně vyvíjet a na šestou dekádu života si FG pořídím. Moony ve zlatě jsou překrásný. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Osobně jsem do fullgoldu nedozrál....finančně, ani pocitově.Každopádně cítím, že se můj vztah ke žlutému kovu mění...začaly se mi líbit bicolory. V plánu jsou určitě Rolex v bicoloru. Předpokládám, že se tento trend bude u mně vyvíjet a na šestou dekádu života si FG pořídím. Moony ve zlatě jsou překrásný. 

nosil jsem dvoje bicolory a čekal, že se vrátí do módy :D (což se povede ale opravdu jen u vyjímečných kousků), full gold sportovní hodinky mi už teď "na stará kolena" přijdou dost fajn.

co se otázky "400.000,- Kč. Je to moc, nebo málo?" týká, tak mi cena  jako za Hublot přijde dost v pohodě.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Gougy, cena je relativní...pro někoho vesmírná částka, pro někoho naprosto ok.  Hublot vždy půjde mimo mě....ošklivější hodinky bys pohledal. :)  Můj otec nosil v "osmdesátkách" Rolexy v bicoloru a mně přišly hrozně ošklivý....pomalu dorůstám do jeho tehdejšího věku, mno...:) 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Gougy, cena je relativní...pro někoho vesmírná částka, pro někoho naprosto ok.  Hublot vždy půjde mimo mě....ošklivější hodinky bys pohledal. :)  Můj otec nosil v "osmdesátkách" Rolexy v bicoloru a mně přišly hrozně ošklivý....pomalu dorůstám do jeho tehdejšího věku, mno... :)

souhlas - právě k Rolexu mi ten bicolor sedí snad nejvíc a to s věkem a jakýmsi "automatickém poskládáním různých věcí a možností v hlavě" je prostě tak.

A Hublot jsem zvolil záměrně jako "nehorázné prachy za fashion hodinky" vs. legenda k pohledání ve formátu "jedněch z Těch Speedmasterů ve zlatě". :cheers: 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Seamaster: já nejsem žádný prudič nebo troll. To, že jsem na předchozí stránce použil slovo "fejk" bylo v nadsázce a proto i ten smajlík. Stále mi nejde do hlavy, jak nikdy nepoužívané hodinky mohou mít problém s nulováním hodinového sčítače a Omega ty hodinky ještě takhle blbě nechá vyfotit... To by se stávat nemělo. Omega je moje srdcovka a Tvoje podle všeho taky. Tak se sakra nechytejme za slovíčko, nepoužívejme silná slova a užívejme si svoje krásky s posledním písmenem řecké abecedy na cifru! Omega je prostě Omega a všechno ostatní jsou pro mě jen hodinky:)

 

Mám slunu pokračovat popsat takhle všechny limitky speedů, ale je to práce až nad hlavu... A hlavně, už tam není nic moc tak zajímavého, jako u série 1969:(

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mam pocit, ze je tam nechal schvalne, pac se na lunarnim modulu vykvajzly palubni hodiny.

Jinal maldo pokud mas potrebu se k tomu stale vracet, tak vez, ze ta blbost cos prve napsal odledne pozice rucek, pac jdou skokove, to proste bylo faux pass, a to, ze se u hodinek ktere velmi pravdepodobne nezazily zadny servis a jen lezi ve fundusu nevraci spravne rucka, je rekl bych dost pravdepodobne.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

"ze ta blbost cos prve napsal odledne pozice rucek, pac jdou skokove, to proste bylo faux pass"

a teď budu citovat sám sebe:

Minutový sčítač je na nule, hodinovka pootočená tak o deset minut a vteřinovka krouží na aktuálně 45 sekundě... Pokud by to byly právě spuštěné stopky, musela by být hodinovka téměř v základní pozici, pokud by byly puštěné už 30 minut a 45 sekund, musela by být hodinovka chrona dál než je.

 

Takže nic z toho, co popisuješ, jsem nenapsal ani napsat nemohl už proto, že hodinky s tímto strojem ze stejné doby mám doma taky a tak asi snad vím, jak funguje. Jen jsem chtěl udělat svým posledním příspěvkem vstřícné gesto. Marná snaha, končím.

 

Jinak díky Kristiáne za tu připomínku. Hned v prvním článku, ke kterému jsem se dostal, byla řeč o Armstrongovi. Přitom na wiki je to napsané naprosto přesně. Moje nepřesnost. Příště budu lepší:)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...