Přejít na obsah

Panerai Luminor PAM00560


Doporučené příspěvky

Marně přemýšlím co napsat k hodinkám které vlastním necelý měsíc a které se v posledních týdnech na tomto fóru rozmnožily mírou nevídanou.

Hodinky pochází z dvojčat, tedy modelů 510 s vteřinovkou a 560 bez vteřinovky.

Velice dlouho jsem váhal mezi oběma modely a nakonec jsem k mému údivu vybral 560, tedy bez vteřinovky. Volba to asi byla veskrze správná, jelikož jsem za ten měsíc ani na okamžik nezalitoval.

Různých typů hodinek Panerai jsem měl už docela hodně a zde musím říci, že pomineme li model Radiomir 1940, jedná se o nejpohodlnější Panerai co jsem kdy měl a pravděpodobně o nejpohodlnější vůbec.

V přímém srovnání s typem 88 kterým aktuálně také disponuji je vidět, že je celé pouzdro i luneta nižší a k pohodlí také velice přispívá ploché dýnko. Luneta není jen nižší, ale také užší, díky čemuž se zvětšil prostor pro ciferník a jednoduchost, či chcete li DNA Panerai z hodinek přímo řve.

Pohodlí jsem pak umocnil na druhou nákupem kaučuku RubberB, díky čemuž se hodinky i přes svou nespornou robustnost řadí k tomu nejpohodlnějšímu co jsem kdy nosil.

 

Strojek kterým jsou hodinky osazeny je jedním z posledních počinů Panerai na poli inhouse. 

P.5000 je strojek s ručním nátahem a osmidenní rezervou chodu. Praxe a nejen u mne dokazuje, že rezerva ve skutečnosti činí okolo 9,5 dne a ani 9 den není zaznamenán nežádoucí vliv na přesnost chodu.

Někteří trpělivější pozorovatelé konstatovali, že výraznější nepřesnost zaznamenali až poslední hodinu, tedy zhruba 30 hodin po uplynutí garantované rezervy.

Ona přesnost tohoto strojku je pro mne až zarážející. Jeden z důvodů proč jsem nad těmato hodinkama dlouho váhal byla právě nedůvěra ve strojek. Z dosavadních zkušeností jsem nabyl dojmu, že Panerai s Etou jsou mnohem přesnější než Panerai s inhousem. Navíc v tomto případě 8 Days rezerva a jen dva pérovníky, to vše zabaleno do až neuvěřitelně příznivé ceny k obavám dávalo důvod.

Zatím však dle zkušeností zde na fóru i z globálně dostupných informací to vypadá, že veškeré obavy na téma strojek jsou liché.

 

K hodinkám mám v podstatě jedinou výtku. S designového hlediska rozumím důvodu pro který návrháři těchto hodinek osadili ciferník černýma ručičkama.

Z pohledu dnes již skoro dlouholetého uživatele hodinek Panerai však musím říci, že tímto krokem hodinky zároveń takřka zbavili jedné z největších výsad hodinek Panerai a to možnosti super pohodlného odečtu času.

Leštěné ručičky jsou totiž ve spojení s jednoduchými ciferníky Panerai při odečtu času v horších světelných podmínkách naprosto dokonalé.

I drobný odlesk světla třeba z přístrojové desky auta zaručuje, že za šera a nebo při určitém náklonu hodinek i v noci, lze velice pohodlně čas odečíst. Lumi netřeba.

V případě černých ručiček bez nasvícené lumi není na totéž šance.

 

A závěr?

Z pohledu cena vs výkon není co řešit. Jedná se o bezkonkurenčně nejlepší hodinky Panerai které lze z hlediska tohoto poměru pořídit.

post-2301-0-63933100-1425131451_thumb.jpg

post-2301-0-28957100-1425131455_thumb.jpg

Upraveno uživatelem MaxT
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nez jsem se stal šťastným majitelem PAM560 psal jsem Maxovi, jak s vterinovkou a datum a on mi napsal neco ve smyslu, ze to neřeší, ze ma i jiné hodinky s datumem a vterinovkou a čistota ciferniku je uzasna, po cca týdnu co je mam tvrdím totéž, nikdy me nenapadlo, ze budu tak spokojenej bez vterinovkou a data, ano, stane se mi 1-2x za den, kdy kouknu na datum, ale dycky mam u sebe NTB nebo iPhone nebo iPad, takze to jde

Diky Maxi za pekny popis a moc si me potěšil, ze Ty znalec PAM je hodnodis tak vysoko:-)

Každopádně pohodlnost je naprosto úžasná, chci k nim jeste rubber b, akorat musim strávit cenu ktera atakuje 7k:-(

 

Z dovolením pripojim foto lumi, ktera je viditelná i za dne

post-20025-0-13502700-1425135979_thumb.jpg

Upraveno uživatelem Moty
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Páni, opravdu skvost! Podle fotek bych též volil PAM 560 - u 510 na mě ta vteřinovka působí spíše rušivě.

 

Jen je trochu škoda, že ta strojovna není "více odhalená". Něco na způsob P.2004.

 

Každopádně gratuluji a co tak koukám i po tvých dalších přírůstcích, tak popravdě nevím, které bych nosil nejraději. :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hodinky panerai jsem poprvé viděl naživo na ruce zdejšího váženého člena a tehdy jsem mu říkal,že nemůžu pochopit jak někdo vysolí takové prachy za "nic"(mám na mysli tu jednoduchost). Byl to asi model marina,nevím přesně,nevěnoval jsem jim téměř žádnou pozornost. Až koncem minulého roku mi začaly nahlodávat mozek a dnes vím,že to "nic" může být taky všechno. Teď čtu tohle vlákno a přiznám se,že mě dostala ta rezerva chodu a taky jsem zástancem ručního nátahu. Takže děkuji za skvělé čtení a jdu tiše závidět a šetřit :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...