Přejít na obsah

Pochlubte se renovací vintage hodinek ...


Dzos

Doporučené příspěvky

Pánové, protože mi takové vlákno chybí a občas marně dlouho procházím současnými vlákny v různých sekcích a hledám foto "před" a "po", tak jsem se rozhodl založit toto téma.

 

Je mezi námi hodně chronobláznů i chronomagorů, kteří se snaží vdechnout život již na první pohled odepsaným kouskům nebo prostě chtějí své oblíbené časomíry omladit, vrátit jim původní lesk a slávu. Na fóru je již mnoho nádherně renovovaných kousků, i když se občas najde nějaký méně povedený kus nebo dokonce zmetek. Přesto i takové příklady sem patří.

 

Kdo tím již někdy prošel asi ví, kolik času i peněz (a nervů ...) taková "srandička" vezme. Dostupnost náhradních dílů je leckdy katastrofální, to spíš dřív vyhraju ve sportce než seženu co potřebuji ! A když díly náhodou jsou, tak cena rozhodně nepotěší. To platí zejména u švýcarských značek. Některé jdou tak daleko, že na trh nepustí ani šroubek (hujeři vědí :)). Zde nezbývá než čekat na zázrak v podobě kanibalizace již definitivně odepsaného kousku.

Takže když se nakonec dílo podaří, je to radost nesmírná !!!

 

Moje představa je taková, že bychom zde mohli prezentovat (zejména) úspěšné renovace. Samozřejmě nejžádanější je ukázat fotky původního stavu a poté je porovnat s výsledkem práce různých hodinářských mistrů a jiných odborníků.

 

Kromě toho bych ale rád, aby vlákno mohlo sloužit jako maličká inpirace pro ty, kteří s renovací váhají nebo se jí obávají.

Určitě nás bude víc, které zajímá historie a průběh renovace, problémy a obtíže, které se vyskytly, a posléze (snad) zdárně vyřešily. Co se muselo sehnat, vyměnit, přebrousit, vyvařit, vyčistit, promazat, seřídit atd... :)

 

A nebojte se pochválit autory renovace. Nebo je i pohanět, pokud je to oprávněné.

Ne, že by potřebovali reklamu, ale k ucelenému obrázku o renovaci jméno či jména autorů podle mě patří. A myslím, že se nemají za co stydět. Naopak.

 

 

Tak a končím s mlácením prázdné slámy a přikládám konkrétní příklad. Trochu se zde budu chlubit cizím peřím, protože renovaci vymyslel a uskutečnil Pege1012 prostřednictvím hodinářského mistra Valise. Bez dovolení (snad Pege promine) si půjčím původní fotku.

 

Model : Omega Seamaster
Ref.: ST 176.005
Období produkce : 1972-1976
Kalibr : Omega 1040 (základem je Lemania 1340), automatický strojek, 31 mm, 22 kamenů, 28800 kmitů/min, rezerva chodu 44 hodin.
Rozměry hodinek: 42 x 49 x 15,2 mm
Sklo : minerální
Vodotěsnost : 60 m

Zajímavostí je, že chronografová sekundovka a sčítač minut jsou obě centrální ručky, umístěné nad sebou. Tzn. na jedné ose jsou dohromady 4 ručky (ještě minutová a hodinová)! Na pozici 6 hodin je hodinový sčítač chronografu, na 9 hodinách je sekundová ručka a pod ní zasazený kruhový ukazatel 24 hodinového cyklu. Celkem mají hodinky 6 ruček a jeden kruhový ukazatel.  

 

 

Takhle hodinky vypadaly před renovací. Značně setřelé zlacení, mimo to na pouzdře škrábance, ošoupaná tlačítka chronografu, totéž korunka. Poškrábané a na koncích trošku oštípané sklo (obojí na fotce není příliš vidět). Vnitřní luneta nesla známky koroze. Strojek sice fungoval, ale nejlepší léta už měl za sebou. Prostě žádná sláva.

 

post-27970-0-05737600-1425915623_thumb.jpg

 

 

Co se tedy dělalo: nejprve odstranění zlacení, poté přebroušení pouzdra tak, aby vznikl původní brus. Následně zlacení. To se provádělo zde v ČR, ale první pokus se nezdařil, podruhé, u jiné firmy, už to dopadlo dobře.

Nevýhodou zlacení je to, že dnes se nezlatí silnou vrstvou jako dříve, kdy byl standard 10 a více mikronů, ale pouze 3-4 mikrony. To znamená, že hodinky vyžadují šetrné zacházení a nejsou na každodenní nošení.

Vyčištění vnitřní lunety (myslím, že i lehounké přebroušení).

Nové sklo (minerál) se vyrábělo na zakázku. Dá se sice sehnat originál od Omegy, ale je drahé a nic na něm není. Obyčejné ploché sklo, bez loga uprostřed, které jinak mají hesality a plexi.

Nová jsou tlačítka chronografu, značená korunka.

Strojek prošel kompletním vyčištěním, promazáním a seřízením.

Nová jsou všechna těsnění, nicméně hodinky podle Valise nejsou vodotěsné. A já to riskovat nebudu. Tlakovka se nedělala, nepotřebuji to. Koupat bych se s něma stejně bál, v moři už vůbec.

 

A zde je výsledek snažení, které bylo trošku zdlouhavé (cca 10 měsíců), ale podle mě to stálo za to. A byla to také pro mě ta šťasná náhoda, protože Pegemu se za tu dobu nepodařilo s nima navázat pozitivní vztah, a tak se stěhovaly ke mě.

Z obouchaného trabanta je zase mercedes :).

 

post-27970-0-12198300-1425917861_thumb.jpg

post-27970-0-02993400-1425917882_thumb.jpgpost-27970-0-05883600-1425917897_thumb.jpg

 

 

Nyní směle do toho, těším se na další příspěvky ...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přidám dvě neslané a nemastné fotky,jedna před a druhá po.Vyměněno sklo,přeleštěno pouzdro,strojek vyčištěn a promazán.A vlastně bych zapomněl,vyměněna korunka.Sklo vyříznuté nové.Jsou to rodinné hodinky od strýce,tak nějak mě ta renovace potěšila,ikdyž se jedná o obyčejné japonské hodinky,ale s příběhem.

post-9327-0-36349500-1425920760_thumb.jpg

post-9327-0-94547600-1425920774_thumb.jpg

Upraveno uživatelem bohus76
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Paráda, oboje! Taky dávám do sledování :)

Ještě by možná šťastní majitelé mohli napsat, na kolik taková sranda přijde, aby se ti, co třeba váhají, mohli rozhodnout, jestli do toho jít, nebo ne. Pokud to není tajný. Samozřejmě se to asi liší kus od kusu, ale aspoň řádově...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zatím nemám do tohoto vlákna čím přispět, ale pár posledních příkladů z tohoto fóra (namátkou Tikal a jeho Autávie a tyhle Richardovy Omegy) mě ukázaly novou cestu. Není třeba utrácet za NOS kousky za raketu, ale stačí koupit něco v ucházejícím stavu a pak se ponořit do renovace. Dokážu si představit, že takových hodinek si pak člověk dokáže i víc vážit. 

 

Ale úplně bez munice nejsem. Jednu renovaci (podle mě) nádherných chron ze 70tých let už řeším a pokud se dílo podaří, určitě se tady rád pochlubím. Zatím víc neprozradím - ještě jsem se tu s nimi nepochlubil. Snad prozradím jen to, že uvnitř tepe můj oblíbený valjoux 72...

Upraveno uživatelem malda
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Davide promiň, na tvoje vlákno jsem zapomněl. A není důvod být skromný, protože to rozhodně není málo :clap:.

 

Karle, když se jedná o takové veterány a mají ještě za sebou konkrétní příběh, tak to z nich potom úplně sálá.

 

bohus 76: Jak je vidět, někdy stačí málo a hodinky vypadají úplně jinak. Moc pěkné. A nezáleží na tom, o jak drahý kousek jde, pokud k nim je vztah (rodinná památka apod.), tak to stojí vždy za to.

 

malda: už se těším :) Mimochodem já mám také něco dalšího v procesu, ale asi to ještě nějaskou chvíli potrvá ...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Richarde mám pocit, že vím co by to tak mohlo být:) Není to brácha jednoho kousku z mého portfólia? Jestli se pletu, tak bod pro tebe a těším se na výsledek ještě víc:)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Taky mám za sebou pár záchranných akcí :). První byla v mých počátcích na fóru, nechali jsme pro tátu renovovat hodinky které dostal k promoci, Systema automatic. Kompletní renovaci dělali u KaM. Už jako kluk jsem je tátovi záviděl a teď ještě víc:). Vlastně možná tyhle hodinky podvědomě trošku můžou za můj chronobundus. Víc fotek je tady.

 

Stav před:

 

post-18334-093081000%201351552400.jpg
 

post-18334-016040700%201351552421.jpg

 

Stav po:

 

post-18334-0-14863900-1369867508.jpg

 

post-18334-0-85614200-1369867502.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

to zas bude vlákno :-) 

Smekám před každým, kdo se do renovace pustí. Kolikrát je to běh na dlouhou trat s nejistým výsledkem, díly se špatně shání, dobrých hodinářů je jak šafránu a obvykle mají dlouhý čekací doby. Obvyklá doba na znovuzrození hodinek je půl roku, když chybí nějaký vypečený díl, tak rok a dýl se stává standardem.

Padl tu dotaz na cenu oživovacích pokusů, je to loterie. Někdy to může být drbka za pár korun, jindy cena opravy převýší pořizovací cenu hodinek násobkem.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

to zas bude vlákno :-) 

Smekám před každým, kdo se do renovace pustí. Kolikrát je to běh na dlouhou trat s nejistým výsledkem, díly se špatně shání, dobrých hodinářů je jak šafránu a obvykle mají dlouhý čekací doby. Obvyklá doba na znovuzrození hodinek je půl roku, když chybí nějaký vypečený díl, tak rok a dýl se stává standardem.

Padl tu dotaz na cenu oživovacích pokusů, je to loterie. Někdy to může být drbka za pár korun, jindy cena opravy převýší pořizovací cenu hodinek násobkem.

...ale my do toho stejně jdem, protože jsme srdcaři a ty hodinky prostě milujem...a wo tom to je. Prachy budou a my nebudem... ale pěkný hodinky si synek nebo dcerky vezmou na ruku a vzpomenou si že jsou od táty...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak já přidám svůj příběh.

Začátkem ledna 2015 se mi podařilo při koupi dýmky koupit i dost zubožené Autavie a to typ 11630 Schmitz.

Při první prohlídce jsem zjistil pár věcí a pár jsem jich neviděl :lol2: . Podstatné bylo, že se hodinky po pár pohybech rozběhly, takže jedna nejistota zmizela. Naštěstí jsem měl sebou klíč na hodinky, protože jsem měnil kolegovi v práci bateri, tak jsem je otevřel a strojek vypadal dobře a hlavně nenesl známky žádných neodborných zásahů. Vyzkoušel jsem tlačítka a nic, tak jsem zkusil páky na stroji a šlo to, takže další uklidnění. Strojek bude OK. Co nebylo Ok, byla chybějící luneta a ručičky chronografu natřené bílou barvou, ale s majitelem byla naštěstí rozumná řeč a potřeboval peníze, tak jsme se dohodli.

Byl jsem šťastný jako malý kluk z prvního angličáku a to mi už pár hodinek rukou prošlo, tohle bylo něco více, láska na první pohled.

 

Zde foto z prvního dne :

20150107_080651.jpg
20150106_171843.jpg
20150108_095653.jpg
 
Po návratu domů začala podrobnější prohlídka. Jako první jsem rozleštil odřené sklo. Ciferník vypadal celkem v pohodě, jen vydrolená lumi v ručičkách a ty bílé ručičky.
Sám jsem si zrenovoval pouzdro, které jsem zbavil škrábanců a obnovil leštěné i broušené plochy. Pak začalo shánění lunety s čímž mi velmi pomohl Financ a Dzos, díky pánové.
Hodinky jsem dovezl do Liberce a Tonda Kodýtek je začal dávat do kupy a zjistil, že tlačítka jsou po smrti. Jedno ani nebylo originál a začalo další shánění. Povedlo se sehnat ze Švýcarska 2ks NOS originál tlačítek za cenu z které mi šla hlava kolem, ale dělám si hodinky pro sebe a ne na kšeft. Vložku lunety jsem dohnal v USA, je to sice Aftarmarket, ale dokonale zpracovaná a přesně sedla do lunety. Poslal jsem to přes PPL do Liberce a doufal, že to nikam nezabloudí. Mezitím přišly dobré zprávy, hodinky běží a z jedné ručičky se podařilo odloupnout barvu a druhou Tonda vyměnil za originál, kterou měl z dřívějška. Místo plastu nasadil sklo, opravil a doplnil lumi a hodinky prokoukly. Už to vypadalo slibně a další pifka, korunka je na prd, byla nějak upravovaná a dotyčný ji trochu dojebal, takže násladovala nová korunka a opět NOS za bambilion, nebudu na sobě šetřit.... Koupil jsem si k nim i originál krabičku s visačkou a pokukoval po pásku. To je s mojí rukou 21,5 stejně asi zbytečný boj, protože by mi to zřejmě nebylo, tak jsem si raději koupil origo trnovku a požádám Zrniče o ušití řemenu a to je tak v kostce vše.
 
A pár fotek hodinek po repasi
 
20150306_160757-1.jpg
 
20150309_134558.jpg

 

Upraveno uživatelem Tikal
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A ještě mi Tonda poslal pár fotek z generálky stroje, což je disciplína nad moje chápání, rozebrat možná, ale tím by to končilo :lol2:   Tondo ještě jednou velké díky.

DSCF2208.jpg

DSCF2209.jpg

DSCF2212.jpg

DSCF2214.jpg

DSCF2216.jpg

DSCF2219.jpg

 

a jedna čerstvá s novým řemenem

 
20150310_100703.jpg

 

Upraveno uživatelem Tikal
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...