Přejít na obsah

PRIM kaliber 68 - presnost


A@A

Doporučené příspěvky

  • Odpovědi 51
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Zaujimalo by ma ake mate skusenosti s presnostou Kalibru 68.

Moja odchylka je +1s za den.

Tak nějak různě podle okolností, nejlepší mi dělají kolem +3-5 sec/den, nejhorší +30 sec/den. Z těch asi pěti, co mám se jediné zpožďují a to o ca 15 sec/den.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Po renovaci v Eltonu:

 

Diplomaty (incabloc) cca +12 (po dvou dnech mě to přestalo bavit)

SportII +10 až +15 (pravidelně sleduju)

 

Ostatní:

 

SportII náhodná koupě asi +3, ale to mě taky po asi týdnu přestalo bavit, moc blbě se to měřilo ...

 

Dá se říct, že na 68 mám kliku. Letecké s cal 96 dělaly cca -40, teď jsou na renovaci v Eltonu, tak pak se uvidí ... .

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No vida - to jsou přece slušný hodnoty! Na co tedy nový kalibry?

Moje jsem neměřil - nejsem příliš systematický typ - ale z náhodných měření za několik dnů a podobně budou tak do těch +- 20 vteřin za den v běžném přerývaném nošení - všechny, co jsou vyčištěný, repasovaný, promazaný a regulovaný 50, 68 i 66. Eta, co mám ve fortiskách je tak do -10 vteřin za den, tedy o něco zanedbatelného lepší.

 

Vypadá to, že odchylky jsou v pásmu regulace.

Upraveno uživatelem cigi
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ked tak citam Vase skusenosti tak naozaj Prim moze konkurovat slavnym svajciarskym firmam.

Kaliber 66 co mam tak 10+s denne.

Ona je pravda, že většina lidí tady se o hodinky alespoň trochu slušně stará a nepoužívá jedny pro denodenní nošení při všech aktivitách. Spousta z nás má strojky nedávno zrepasované atd. Obávám se, že u hodinek z běžné sériové produkce, nošených desest let den co den dělníkem z Kolbenky, to tak dobré nebude.

 

Myslím ale, že čistě konstrukčně není důvod k tomu, aby Cal 66 nebo 68 nemohly v případě kvalitní výroby splňovat kriteria, za která si Švýcaři rozdávají COSC certifikáty.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ano to může být pravda, ale problém bude i v hardwaru, protože u většiny COSC strojků se musí měnit pero a vlásek za lepší.

Co mám zatím z praktických zkušeností zjištěno, tak COSC strojek je schopný odchylku slušně udržet i změně stylu nošení.

"normální" strojek zřejmě není problém seřídit na pár sekund, jenže tuto odchylku je schopen udržet jen v jedné poloze.

Nebo se to dá trochu očůrat i tím, že to co ztratí či nažene přes den, se upraví konkrétní polohou na noc. V každém případě ale pracuje s větším výkyvem nepřesnosti. Také tu hraje větší roli, jestli jsou hodinky natažené naplno nebo jsou už před zastavením.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

I z obyčejnýho kalibru typu 66 by šel určitě udělat pěkný strojek... stejně jako z Peseux 7001

 

m7001s.jpg

 

Nemusí to být hned takhle pěkný, ale v hodinkách za 60 nebo 100 k by, IMHO, měl být strojek, jehož úprava koresponduje s cenou

mbpb51.jpg

 

V hodinkách do 20 k je myslím repasovaný starý Prim kalibr bez zkrášlování (nejlíp s rodinnou historií) ale se zárukou OK, jen nemám potřebu se na něj dívat přes průhled.

 

Tohle za 16 byla dobrá koupě :) - rhodiované můstky, frézovaný popis kalibru

 

prim_chle12.jpg

 

S odstupem času bych jen pár věcí vylepšil: jasná nutnost je mít to velký zubatý kolečko s nápisem CZECHOSLOVAKIA (mám v plánu), vyleštil bych spodní vrstvy strojku pod setrvačkou a možná o trochu víc bych srazil hrany můstků a zkusil je nechat vyleštit.

 

 

COSC mě moc nebere, ale obecně nějakou hodnotu má a Ondraj má určitě pravdu - v seřizování a přesnosti v různých polohách je ten rozdíl.

Upraveno uživatelem Viktor
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

JJ - Spousta z nás má strojky nedávno zrepasované atd. Obávám se, že u hodinek z běžné sériové produkce, nošených desest let den co den dělníkem z Kolbenky, to tak dobré nebude.

 

 

Moje Primky co dělají +15 vt, jsou po dědovi, ten je nosil každý den nejméně 30 let do práce - byl tiskař, a rovněž je nosil i doma. Že by se o ně nějak zvlášť staral mi není nic známo a i o tom dost pochybuji. Tohle všechno ale jen ukazuje na kvalitu Primek.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mám výborný zkušenosti, nosím teď jen Primky, taková přesnost a elegance za dvě stovky - no nenoš to. Když sem zúžil zámek regulační ručky u kalibru 68 dělaly mi největší denní odchylku asi tu 1 s, ale to je krátkodobá přesnost, takže změna rychlosti za jeden den. Trochu horší je dlouhodobá (třeba za týden nošení), tam mi to dělá někdy i 10 s, záleží na poloze a taky na kvalitě namazání (změny viskozity, stáří a tak...), každopádně to jsou krásný a kvalitní hodinky.....a navíc maj krásnej zvuk - možná lepší než Molnije :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já mám podobné skušenosti s kalibrem 68 cca 10- 15 sec za 24 hodin záleží na mechanickém stavu.Jsou vyjimky za týden +10 s a také 3 minuty za 24 hod,nejlepších výsledků v přesnosti v případě značky Prim se mi daří u podstatně starší konstrukce a to kalibru 50 po vyčištení a namazání lze seřídit na přesnost +- 5 sec za 24 hod někdy i lépe. seřízení zpravidla vydrží 3 měsíce a pak je to +-15 sec za den samozřejmně u strojku v dobrém mechanickém stavu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

+1 s za den u kalibru 68 je z říše snů.

Pokud se tedy má jednat o trvalejší hodnotu a ne o průměr ze dvou dnů.

 

Nie som hodinar ale u mojich Primiek kaliber 68 to funguje nasledovne. Pokial hodinky natiahnem tak do polovice pripadne do 3/4 hodinky robia +1s denne ale pokial ich natiahnem na doraz tak mi spravia +5s. V pripade,ze hodinky nenecham zastavit a dotiahnem ich uz ked sa blizia ku koncu svojho rezervneho chodu spravia mi cca 8-10s denne.

 

Takze moje tajomstvo +1s je odhalene :)

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mám podobné zkušenosti jako Časomíra. Kalibry 50 jsou zpravidla přesnější než 66/68. Bude to asi kus od kusu a čím novější tím horší. Protože ve svých Chronomag l. e. mám bohužel 66/4, je poměrně nepřesná i po repasi v Eltonu (v poloze sklíčkem nahoru se předběhne třeba 30 s a v poloze na boku se zpozdí 15 s za den). Takže s přesností ETY to vůbec nelze srovnávat. Ta se mi prakticky vždy povedla nastavit, aby dělala max. 3 s do plusu či minusu v jakékoli poloze. Ale pravda je, že jsem jich neměl tolik jako primek, takže jsem měl možná jen větší štěstí. Jedny automaty s ETOU seřizuji pouze při změně letního času, zbytek doženu polohou odložení na noc, a chyba za těch zhruba půl roku nepřesáhne třicet sekund.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Člověče, máš pravdu! Už jsem myslel, že mám nějakou anomálii. Jde to, ale musím při zastavování stále korunku dost usilovně táhnout ven. No myslím, že na ty vteřiny budu kašlat dál.

Nic usilovně netahej ! ! Aspoň na hodinkách. Nemůžeš-li vydržet , kup fajfku...........

Upraveno uživatelem mechano
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...