Přejít na obsah

Přestavba kapesních na náramkové


hujer

Doporučené příspěvky

Dobrý den,

 

již delší dobu uvažuji nad přestavbou kapesních hodinek na náramkové.  Uvažuji o Omegách nebo Doxách, kterých je všude hafo, takže si myslím, že nezpůsobím velkou škodu (dříve jsem toto striktně odsuzoval, ale momentálně jsem pro).

 

Našel jsem na ebay pouzdra nerezová, ale ač jsem prošel tady na fóru kdeco, nenašel jsem odpověď na rozměry pouzdra. Na ebay jsou pouzdra 47, 46, 45, 43 mm, ale mé omegy mají rozměry strojku 39mm a výšku 5mm. Takže jsem zmaten jaké pouzdro pořídit, aby strojek pasoval a nebyl volný v pouzdře. Nebo se do pouzdra vkládá ještě nějaká vložka, či co? Nevím o jaký kalibr se v mém případě jedná, ale zítra mohu dodat ještě foto.

 

Byl bych rád, kdyby se někdo, kdo o tom má trochu páru, slitoval a poradil mi ve výběru pouzdra, případně poradil na co si dát pozor. Děkuji Martin

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 73
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Takováhle pouzdra se většinou dělají na současné strojky (průměru 36 mm, jako třeba Unitas) , nebo na nejčastější starou velikost strojků (43 mm). Jestli máš strojek s rozměry mezi, tak buď upravit pouzdro, nebo vyrobit vložku. Oboje zvládne šikovný soustružník za chvilku.

Pokud bys vybíral z pouzder určených pro menší strojky, tak ještě musíš zvážit výšku strojku i s hřídelkami pro ručičky, aby se to celé do pouzdra vešlo a ještě zbylo místo pro ciferník a otáčení ručiček (v krajní nouzi se pak dá vyměnit sklíčko za víc klenuté). Ale ta práce stojí za to, budeš mít bezva hodinky, které sis sám postavil. Držím palce a nešetři fotkama :)

 

Ed: Kdybych vybíral mezi značkami Doxa a Omega, asi bych vybral Omegu. Strojky sice většinou nevypadají kdovíjak, ale kvalita je o něco výš než Doxa, jméno má také lepší zvuk a v případě nouze budou i mnohem líp zpeněžitelné (troufám si říct, že když bude celkové provedení hodinek na dobré úrovni, tak bys na tom asi i něco vydělal). Případně můžeš zkusit i nějaký strojek z vyšší třídy. Když už si s tím dávat práci, ať to stojí za to a je na co koukat. Samotné strojky se dají sehnat bez potíží (celé hodinky bych já kvůli tomu neničil) a výběr je velký. U nás v pohodě seženeš například strojky IWC, v zahraničí je velký výběr špičkových strojků různých značek vzhledově na úrovni kapesních strojků Patek Philippe. Ale předělávky jsou dost v módě, prodejci přišli na to, že tímhle způsobem jinak obtížně použitelný strojek náramně zhodnotí a tak to staví ve velkém a strojky z trhu mizí a ceny stoupají, což moc nepotěší, když si to chce člověk postavit jen tak pro radost.

 

Zajímavé strojky najdeš třeba tady: http://www.antik-hodinky.cz/nahradni-dily

Ale ceny moc příznivé nejsou.

Občas proběhne něco aukrem. Jestli máš trpělivost...

Upraveno uživatelem Karlos
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

http://www.antik-hodinky.cz/strojek-do-3-pl-kapesnich-hodinek-no-23730

 

Dikes za podporu. Tak popravdě nemusím mít přímo určitou značku strojku, jen mě musí nějak zaujmout i cifrem. Třeba jen tak na zkoušku ten v horním odkazu. Myslíte, že by byl vhodný pro takouvou přestavbu? Nátah na pozici 3 chci, štelování kolíčkem nevadí (ručiček), mikroregulace super, jen bych potřeboval zhodnotit rozměry a příp. doporučit hodné pouzdro z ebay - toho se fakt dost bojim. Pokud to člověk nemuže připasovat v ruce. S tím si nevím rady. Martin (omlouvám se za chyby , píšu z mobilu)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jo, proč ne, nevidím větší problém, snad jen že z fotek není moc jasný systém seřizování ručiček (jestli se za páčku nějak tahá, či co...).

A mělo by to víceméně bez problémů pasovat do tohoto pouzdra: http://www.ebay.com/itm/Stainless-steel-Case-47-for-Antique-Pocket-Watch-Movements-/311328640722?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item487ca20ed2

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

no tak jsem se dozvěděl, že mnou vybraný strojek není na prodej. čili musím lovit dále a pak dám vědět, co se chytilo. jen ještě nevím, jak to je s tlumiči nárazů. Kapesní je asi mít nebudou a je tedy přesnost takových hodinek na ruce spolehlivá?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tlumiče nárazů chrání setrvačku před poškozením, například při pádu hodinek. Když tedy na takové hodinky budeš trochu opatrný, tak s nošením není žádný problém. Předělávky se dřív běžně nosily a často byly za roky nošení úplně ošoupané.

No a přesnost závisí spíš na kvalitě a stavu strojku. Kvalitní strojek v dobrém stavu dostaneš do deseti sekund denně.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kdysi dávno jsem nad tohle přestavbou taky přemýšlel. Na tyhle kravinky je dobrý strojek Hamilton 917, obrázky Google, nějaký povídání najdeš na WUS

 

https://www.google.cz/search?q=hamilton+917&espv=2&biw=1920&bih=889&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=x-EqVbvOGs_6aOTBgKAO&ved=0CB8QsAQ#imgrc=_

 

http://forums.watchuseek.com/f6/hamilton-917-movement-wristwatch-case-388210.html

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jee, ten hamilton má krásný strojek. Jinak ještě nevím, jak se strojky s korunkou na pozici 12 instalují do pouzder s pevnou stěžejkou. Mam pocit, že tam musí dojít ke kolizi korunky a stěžejky. Ale právě jednoplášťovky mají krásné ciferníčky. No zatím jsem ještě nenarazil na strojek a ciferník, který by mě nějak zvlášť zaujal. Ale jsem trpělivý.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jo, s tím je problém. Je pak několik možností:

1. Ta nejjednodušší - takový strojek nekupovat a koupit strojek z tříplášťových.

2. Nějak se s tím poprat.

3. Umístit strojek "naležato", tedy vteřinovku na devítku a vyrobit jiný ciferník.

4. Koupit na to určené pouzdro:

http://aukro.cz/girard-perregaux-1920-i5275844885.html

http://allegro.pl/koperta-stalowa-iwc-omega-48-mm-i5247368668.html

Upraveno uživatelem Karlos
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 4 týdnech...

Tak po delší odmlce jsem splašil obyč. strojek. Napoprvé jsem se rozhodl nejít do nějaké značky, ale raději vyzkoušet obyč. a pak se uvidí. Hodinky jsou obyč., neznačené, ale bohužel mají válečkový krok - moc jej neznám, mám strach o spolehlivost a přesnost. Má cenu se s tímto strojkem vůbec zaobírat?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No když už jsi ho koupil tak asi jo, ne? Jinak válečkový krok není nic proti ničemu, darmo se nechrlily hodinky s tímhle pohonem v milionech kusů - a spousta jich funguje dodnes. No a spolehlivost a přesnost, tu ve tvém případě stejně asi nestavíš na první místo, jinak by sis koupil G-shocky. Pokud to chceš napoprvé jen vyzkoušet, šel bych na tvém místě po něčem, co má pěkný nepoškozený ciferník.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No tak právě, že cifr je bez vady, strojek klasika. Včera jsem je šteloval a dnes po 24 hod. je tam nulová odchylka. Měřím podle starých pendlovek. Takže přesnost by ušla. A to jsem je měl i v kapse - neležely jen. Jen až se jednou vyběhá setrvačka, nevím, kdo mi udělá novou cylindru. Jinak strojek má velikost 40 mm. Já pořád dokola nevím jak velké pouzdro koupit. Na ebay jsou 47mm - asi vnější velikost (aby to nebylo moc). Jsou tam i menší, ale jak podle vnějšího poznat vnitřní průměr. Nechci brát moc velké a trápit se pak s utopenými hodinkami v pouzdře, nebo naopak vezmu malé a pak budu špekulovat, jak je tam dostat. To fakt nechápu. To pouzdro nemám v ruce - to je ta chyba.Uf teď jsem tu vylel vše ze sebe.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No tak zvědavý jsem taky, určitě budu potřebovat odbornou pomoc.

Myslíš psychiatra? :) Jen trocha legrace.

Podle mě by při hledání pouzdra mohl nastat problém s výškou strojku. Ta bude určitě i s ciferníkem a ručičkama úctyhodná.

A jak má ten strojek řešené seřizování? Tlačítkem, nebo páčkou?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...