Přejít na obsah

Magnetizace SOH


Slim_brno

Doporučené příspěvky

Po třech měsících od zakoupení se mi zbláznily SOH, které z ničeho nic začaly jít každou hodinu zhruba o 20s do plusu (nejsem hnidopich, ale odchylka 8 minut denně už mi přišla hodně mimo COSC). Po počátečním zděšení jsem si vzpomněl na magnetizaci, která už se tu řešila a po krátké návštěvě u Hanáka jdou hodinky zase v rámci příjemných +3s denně. Musím dodat, že u Hanáka proběhla odmagnetizace i zmeření přesnosti obratem, zadarmo a s úsměvem.

 

Nicméně můj dotaz směřuje k tomu čím taková věc může být způsobena. Jsem kancelářská krysa, v kontaktu s nějakým zásadním magnetickým polem jsem určitě nebyl, dělám vše tak jako dřív když jsem měl na ruce třeba SMP, u kterých jsem za tři roky nošení nikdy podobný problém nezaznamenal. Jsou SOH nějak náchylnější k magnetizaci? Tenčí pouzdro či tak něco? Máte někdo podobnou zkušenost? Nechávat je kontrolovat každé tři měsíce by mi přišlo zvláštní. Když už jsou ty béčka"Instruments for Professionals" tak by mohly něco vydržet  :cool02:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 50
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Tomu teoreticky rozumím, spíš mě zajímá jak je to v praxi. Je možný, že když dvakrát denně někomu telefonuju a mám telefon v ruce, na které mám hodinky, že se tohle po čtvrt roce stane? Jestli je to standard tak to nebudu řešit, ale s jinými automaty se mi to po tak krátké době nestalo...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nevím, jestli Ti na tuto otázku někdo dokáže odpovědět, jestli je to pravidlo, jestli zrovna ten tvůj mobil dokáže tuhle magnetickou paseku udělat, jestli ten a ten model hodinek dokáže odolat té a té síle a jestli vůbec to máš od mobilu a ne od úplně jiného zařízení, nebo dokonce od náhodného setkání s magnetickým polem, které si ani nemusíš uvědomovat, to je na vědeckýho analytika. Nemyslím, že by SOH patřilo mezi ohroženější modely než ostatní, takže mít na ruce jiný hodinky bez cílených antimagnetických ochran, asi by dopadly stejně. Ještě že to lze bez následků rychle a levně napravit.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Třeba tohle je pár přístrojů, které to mohou způsobit:

 

Fén na vlasy

Zářivka

Elektrický strojek na holení, stříhání

Vysavač

Některé druhy mobilních telefonů

Reproduktory

 

Provedení antimagnetic má prostě něco do sebe. Jestli SOH něco takovýho mají nevím, myslím, že ne.

 

Žiadna panika, z vymenovaných môžu zmagnetizovať hodinky len reproduktory. Je tam teoretická možnosť aj fénu, pokiaľ by stator mal z permanentného magnetu. Je to však nepravdepodobné a slabé, lebo potom by aj windre magnetizovali.

Upraveno uživatelem relativ
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

 lebo potom by aj windre magnetizovali.

Ano, touhle otázkou se zaobírám již dlouho, závadnej nebo nekvalitní vrtič ... radši jsem si nikdy žádnej nepořídil. Je mi celkem jedno, jestli to je,nebo není technicky možné, za určitých podmínek je možné všechno.

Upraveno uživatelem Daemonultimate
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Na zmagnetizovanie hodiniek cipova citacka urcite nestaci, jednak to vysiela mrnavy vykon a jednak v pulzoch, takze ked uz, tak by to posobilo skor naopak ako demagnetizator.

 

Ak nemas doma zriadenu sukromnu magneticku rezonanciu tak, z domacich zdrojov je to asi vazne len ten reprak o ktorom by sa dalo uvazovat, ze by mohol mat sancu hodinkam ublizit. Modernym hodinkam neublizi ani ten. Moderne hodinky sa pri silnom magnete sice zastavia, ci nepojdu presne, ale ked pole pominie, tak sa vratia zas do normalu.

 

Uz sa to tu preberalo viac krat, ze pod magicke "zmagnetizovanie" niektori hodinari radi schovavaju svoju neschopnost hodinky poriadne zostelovat.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Uz sa to tu preberalo viac krat, ze pod magicke "zmagnetizovanie" niektori hodinari radi schovavaju svoju neschopnost hodinky poriadne zostelovat.

 

Já bych se k tomu připojil, u quartzových hodinek je možné je ovlivnit i telefonem, ale mechanické hodinky jsou mnohem odolnější i když nemají speciální pouzdra. Kdoví co těm tvým hodinkám bylo, ale je dost možné, že s magnetizmem to nemělo nic společného. To umístění vrtiče u repráků - jestli to je alespoň půl metru, tak to neřeš.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

K tomu strašení magnetizmem u mechanických hodinek.

Mnohem snáz se stane, že při nárazu, nebo prudkém pohybu ( golf, tenis a pod ) dojde k přehození poslední smyčky vlásku za regulační ručku, nebo za špalík vlásku. Někdy dokonce dojde k deformaci koncové křivky vlásku. V obou případech, jak přehození, nebo deforamace se projevují výrazným zrychlením hodinek. U přehození vlásku skutečně trvá oprava v rámci několika minut a pokud šlo o nové hodinky, chápu, že to opravili na počkání a zdarma.

 

Řekněme si co by se mohlo stát mechanickému stroji, pokud by byl vystaven silnému magnetickému poli. Vynechme styk s extrémním polem které vyvolávají silné vysílače a nebo třeba magnetická rezonannce.

Nejprve si řekněme které součástky jsou v hodinkách ocelové, tudíž je možné je zmagnetizovat.

Všechny hřídele, kol a perovníku, ( kola a perovník jsou mosazná ) natahovací hřídel, spojková kola v natahování, páčky v natahování a některé pastorky v ručkovém soukolí, západka datumu a pokud jde o chronograf, tak všechny páky a pérka. Tady i kdyby ke zmagnetizování došlo, nemělo by to žádný vliv na přesnost hodinek.

Pak je tu ovšem kotva a krokové kolo, krokové kolo je celé ocelové včetně hřídele, nicméně s kotvou nejsou v přímem styku, pouze prostřednicvím palet, které jsou z syntetického rubínu, tudíž nemagnetické. Tady se skutečně projevuje vliv zmagnetování, nicméně je to v řádu sekund denně. Je to snadno poznat při montáži, kdy se kola lepí na pinzetu, nebo pokud je už soukolí složené, třepotá se při otáčení krokové kolo, samozřejmě je to evidentní i při zkoušení na vibrografu.

Pokud jde o vliv setrvačky, ocelová je pouze hřídel, voditko, ani setrvačník není vyroben z magnetického materiálu, to samé platí o vlásku a je jedno jaká konkrétní slitina je použita k jeho výrobě. Všechny mají krom nizké tepelné roztažnosti, tu vlastnost, že jsou antimagnetické.

Mluvím tu o moderních současných hodinkách, vyrbcích ETA, Sellita, nebo třeba Seiko, nikoliv o výrobcích strších, kde to skutečně byl problém.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ipad smart cover, reproduktor u vrtiče, detekční rámy, to všechno u mě padá v úvahu a díky. Opravu vlásku nejsem schopen zhodnotit, ale u Hanáka hodinky neotevírali. Když jsem je tam nesl, dělaly zhruba půl minuty do plusu každé dvě hodiny a teď po dvou dnech od "opravy" jdou skutečně hodně přesně (viz graf). Zajímavé, nějak teda z výše napsaných názorů nejsem schopen zjistit, jestli je magnetizace jen teorie nebo ne :-)

post-15474-0-47671400-1435919530_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ne, přede mnou ne. Že je neotevírali mi říkali (resp. když jsem je tam přinesl tak říkali "klidně si počkejte, to bude hned, to ani nebudeme otevírat) a dýnko vypadá přesně tak jako před tím, seriové číslo je tam kde bylo, ve spáře je zrníčko písku... Tudíž stoprocentně to vyloučit nemůžu, protože celou dobu jsem jim pod ruce nekoukal, ale skoro určitě do nich nelezli.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No podle toho co píšeš, to neotvírali, no budeme věřit, že to bylo jak ti říkali. Důležité je že hodinky jdou a jdou dobře.

 

 

Nedalo mi to a protože jsem měl na stole stroj ETA 2836, tak jsem na něm udělal pokus.

Při montáži se mi ,, lepilo,, krokové kolo na pinzetu, sice né moc, ale trochu zmagnetované byly. Tak jsem je zkompletoval, namazal, natáhnul a šup na vibrograf. Pro pokus jsem zvolil pouze měření v jedné poloze a to číselníkem dolů, v desetisekundových úsecích.

 

První měření - přesnost +7 sec/den amplitůda 296° kulhání ( beat error ) 0,4 ms

 

Potom jsem stroj bez pouzdra vystavil silnému elektromagnetu, který používám k odmagnetování na dobu cca 20 sec z bezprostřední vzdálenosti, asi 2 cm. Při působení magnetu došlo k okamžitému zpomalení hodinek, setrvačka se téměř zastavila. Neodošlo k žádné doformaci vlásku, ani v průběhu působení elektromagnetu, ani potom. ( tedy je evidentní, že vlásek je antimagnetický )

 

Druhé měření - zmagnetizované hodinky  - přesnost -2 sec/den amplituda 294° kulháni 0,4ms

 

Následně jsem hodinky důkladně odmagnetoval a zkontrolaval jsem, že nejsou magnetické.

 

Třetí měření - odmagnetované hodinky - přesnost +2sec/den amplituda 311°kulhání 0,3 ms

 

Abych předešel dalším dotazům, hodinky byly natažené jen částečně, asi 3 otáčky pérovníku, mezi jednotlivimi měřeními jsem nijak nepohyboval regulací, ani jsem nijak nemanipuloval s vláskem. Měření jsem prováděl na vibrografu Elma Watch-Matic II.

 

Z tohoto pokusu je evidentní, že zmagnetizování mechanických hodinek je možné, nicméně to způsobuje odchylku v řádů sekund denně a rozhodně né minut.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jak jsem říkal, nemůžu to tvrdit stoprocentně, ale myslím že není důvod jim nevěřit, nevím proč by měli tvrdit že je neotevírali když by to bylo jinak.

 

Jinak zajímavý test. Je možné, že kdybys tohle dělal třeba dvakrát denně po dobu deseti dnů tak se ta odchylka zvětší? Nebo myslíš že ať se tam tím magnetem bude mávat jak chce a pořád dokola tak už se ten efekt na hodinkách víc neprojeví a ta odchylka se (z řádově vteřin denně) nezvětší?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...