Přejít na obsah

Rolex Submariner - nenápadný dříč


Doporučené příspěvky

Zdravím všechny,

 
ačkoliv si uvědomuji zbytečnost svého počínání (myšleno: pokoušet se psát něco na téma Rolex Submariner) napíšu sem pár postřehů a dojmů z těchto hodinek, od někoho, kdo se v Rolexu vlastně skoro vůbec nevyzná.
Za 4 roky, co v hodinkách lítám vážněji jsem si pořídil pár kousků, které za to stály a o kterých jsem byl v době nákupu přesvědčen, že si je nechám do smrti: Longines Lindberghs Atlantic Voyage, Panerai Luminor 312, IWC Ingenieur Mission Earth. Pochopitelně, že ani jedny už nemám.
Každé tyhle hodinky byly jiné, ale jedno měly společné: jsou hodně velké - 47 vs. 44 vs. 46 mm. 
Že existuje Rolex jsem registroval, jako skoro každý na zeměkouli, ale věděl jsem o nich pouze to, že:
1. jsou to hodně drahé hodinky
2. že jsou to buď ty malý hodinky nebo ty kreace vyparáděný zlatem a diamantem
Čili ani jeden důvod vhodný pro mě. I moje maminka v důchodovém věku, ví, že existuje Rolex, ale že to jsou ?...ty hodinky, jak v těch filmech najdou nějakou mrtvolu a potřebují dát najevo, že dotyčný byl pracháč, tak řeknou, že měl na ruce rolexky?.
 
post-20760-0-77788100-1437996487_thumb.jpg
post-20760-0-25465500-1437996506_thumb.jpg
 
Postupně jsem se s Rlx občas někde potkal při setkání s někým z tohoto fóra: Nero8 - SDDS, Zrno - Suby, Dlubix - SD, ale jiskra nepřeskočila. Baker mi šteloval tah na inženýrech od Hasni, já na ruce Panerai, on - tuším- Suby, a říká mi: ?dej si ty hodinky vedle sebe...co vidíš? která z nich má opravdu černý cifr:?
Musel jsem uznat, že Rlx měly opravdu ten nejčernější cifr, a jinak dokonalý sendvičový ciferník mých Luminorů vedle něj vypadl jako šedý.
Prostě Rlx se mi zdály sice technicky dokonalé, ale 40 mm hodinky nejsou prostě pro mě. Naštěstí jsem výše uvedené macky střídal občas s vintážkami, které jsou pochopitelně o dost menší a kde 40 mm je už dost, takže jsem tomu začal postupně přicházet na chuť. No a poslední kapka do poháru byly nádherné Omegy Speedmaster Mark 4.5, které se sice u mě ohřály jen chvíli (a které jsem musel prodat mimo jiné proto, aby bylo na rolády), ale na nichž jsem viděl, že hodinky o průměru 40 mm jsou úplný ideál. Ani teď nezavrhuji větší hodinky, ale hodinky nad 44 mm si již pravděpodobně nepořídím, protože to pohodlí, ta nenápadnost, malá šance na to, že hodinkami vezmu o futra, a v neposlední řadě váha hodinek, to je to čemu dávám už nyní přednost.
 
post-20760-0-83436400-1437996525_thumb.jpg
post-20760-0-78275600-1437996533_thumb.jpg
 
Začal jsem se tedy rozhlížet okolo. Bohužel zrovna v době, kdy je za námi jedno zdražení, ale pravděpodobně se druhé chystá, a kdekdo chce kupovat ?švýcary? obecně, takže poptávka převyšuje nabídku. Zdejší prameny vyschly, místní rolexáři nic z mého ranku na prodej neměli. Cena u tuzemského AD je v tuto chvíli 213.800,- Kč, což jsem za ně dát nehodlal, slevy se momentálně nevedou (pokud člověk není štamgast), což je poochopitelné když jdou hodinky na dračku a na krámě se neohřejou. Takže co teď? Rozhodl jsem se pustit do vod Chrono24, které jsou sice většinou bezpečné, ale u Rlx, kterých se vyrobí největší množství ze Swiss Made, a které jsou nejfejkovanější hodinky na světě, si člověk nemůže být jistý ničím. A prodělat "2 kila? se mi nechtělo. Byl jsem tedy rozhodnut, jako už dříve v minulosti, že je vezmu u prodejce na Chrono24, ale s osobním převzetím, no a raději tedy nové než jeté. Našel jsem jednoho prodejce ve Vídni, komunikace s ním byla v pohodě, nabídl mi, že hodinky přiveze do Prahy, kam má cestu a souhlasil s ověřením pravosti u Bechyněho. V den D jsme se měli sejít před Bechyněm, kde jsem měl domluveno ověření pravosti. Docela jsem je litoval, už vzhledem k tomu, že ověření pravosti dělat musejí z nařízení Rolexu, a to navíc zdarma. Takže když se tam objeví nějaký fiškunta jako já, který si chce ověřit hodinky kupované jinde, tak mu musejí vyhovět, a ještě je to bez peněz. No nic, je to politika Rolexu, oni jako AD na to musejí přistoupit. Nakonec, i když jsem koketoval s myšlenkou, že si připlatím za to, že koupím přímo u AD a nebudu mít žádné riziko, stejně hodinky na krámě neměli. Každopádně musím říct, že chování zaměstnanců Bechyněho je velice profesionální a ochotné a se svými hodinkami půjdu na servis jenom a pouze tam. Maník z Vídně zůstal trčet na dálnici, já trčel ve Štěpánské, blížila se zavírací hodina prodejny, já psal prodejci, že bez ověření pravosti hodinky nekoupím, a on mi psal, že nechápe, že mu nedůvěřuju, že on není žádný obyčejný překupník, a že je to poprvé a naposledy, co na něcom takového přistoupil. Nakonec přijel za deset minut šest, dal mi najevo, jak je otrávenej, vlítli jsme dovnitř, hodinář řekl za 5 minut, že hodinky jsou pravé a původ resp. karta v pořádku. Hodinky byly v kompletním balení a ve všech fóliích, takže jsem zaplatil a po celém odpoledni stráveném ve 40 stupňové Praze jsem konečně odjel domů. Až dodatečně jsem se podíval, že to jsou hodinky, které jsem chtěl: že to jsou Suby s datumem a v keramice :-)
 
post-20760-0-13817400-1437996549_thumb.jpg
post-20760-0-33889600-1437996558_thumb.jpg
 
A první dojmy?
Jsou to hodinky o průměru 40 mm, které ale působí dojmem větších hodinek, díky skoro čtvercovému půdorysu pouzdra a výrazné otočné lunetě.  Vypadají jako drsné toolwatche, a snad se tak i chovají, a nebýt jejich pořizovací ceny, asi by si k nim člověk mohl dovolit lecos.
Na první pohled jen 20 mm úzký nerezový retro Oyster tah, jehož zpracování je parádní, tah se nekroutí, je pohodlný. Moc se mi líbí, že není tak zdobný jako Jubilee nebo že nemá leštěné plochy jako třeba u GMT.
Spona s mikroregulací Glidelock je opravdu geniální. To, co mě obecně na všech tazích vadí, je zde vyřešeno - to, že se obvod zápěstí během dne a podle teploty mění, ale délka tahu zůstává stále stejná, takže někdy tah tlačí a někdy na ruce plandá.
Hodinky jsou nenápadné až nevýrazné (a popravdě řečeno všechny moje předchozí hodinky byly tvarem zajímavější), ale technická úroveň všech detailů je excelentní.
Luneta s keramickou vložkou z materiálu Cerachrom je sice trochu moc lesklá (oproti decentní plechové lunetě Subů 16610), ale pokud je to daň za to, že tahle luneta se nepoškrábe a že bude pořád jako nová, tak to rád snesu.
Luminiscence je u tohoto modelu do modra zabarvená, Rolex jí říká Chromalight. Čitelnost i ve čtyři ráno pořád skvělá. Sice nemá přehledností na Panerai, ale je to velmi dobré.
No a teď přesnost, na kterou jsem strašně zvědav. Inženýry se svou 1 vteřinou do plusu denně posadily laťku hodně vysoko. Rolex se svým kalibrem 3135 zatím za 5 dnů cca 2 vteřiny do plusu, což by bylo cca 0,5 sekundy za den a to by byla velká paráda. Ale ještě si počkám na nějaké preciznější měření.
Kyklop není hezký, ale chtěl jsem ho, protože datumovku prostě k životu a k práci potřebuju. A je to klasika a proto ho snesu. I když cifr 114060 "no dejtů" je oproti Subům  Date bezchybný a čistý.
 
post-20760-0-09742700-1437996579_thumb.jpg
post-20760-0-31730500-1437996591_thumb.jpg
 
Jsem momentálně s tímhle kouskem naprosto spokojený. Snoubí pro mě technickou dokonalost, nenápadný vzhled a historii, což je to, co od hodinek chci. 
Výrazné hodinky jsem si již užil (viz. výše) a teď dávám přednost praktickým hodinkám, o nichž si myslím, že je můžu vzít na každou příležitost.
Tak doufám, že s roládami se nedá šlápmout úplně vedle. Už proto, že Submarinery se příliš nezměnily od jejich uvedení na před 61 lety, jejich předchozí model (16610) se vyráběl 23 let, a nynější model se dělá 5 let, a pokud vím tak problémy s nimi nejsou.
 
post-20760-0-80099100-1437996616_thumb.jpg
post-20760-0-48866300-1437996626_thumb.jpg
 
Teď pošilhávám po kaučuku RubberB a po nějakých kožených řemench, které se na mých hodinkách určitě za nějaký čas objeví.
 
Fotky jsou jenom rychlocvaky z kanclu.
P.S. ještě jedny keramické Suby jsou u zmíněného prodejce k mání, tak kdyby někdo chtěl, tak po SZ dám další info.
 
 
 
Díky za to, že jste to přečetli a hezký den
 
 
Michal
 
 
post-20760-0-08583400-1437996657_thumb.jpg
post-20760-0-56633500-1437996671_thumb.jpg
post-20760-0-04088900-1437996682_thumb.jpg
 
 
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 122
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Gratuluju. Pěkné počtení, v té 40° teplotě ověřování hodinek asi není velká zábava a prodejce z Rakouska (tedy ověřený) asi opravdu fejky prodávat nebude. Hezká je ta poznámka, že jsi až potom zjistil, co ti vlastně prodal :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky kluci. Že mi dotyčný neveze fejky na ověření pravosti k AD se dalo předpokládat, ale jak jsem byl varován zdejšími Rolex borci, tak mohlo nastat mnoho jiných problémů: od vytopených hodinek, přes kradený kus, až po použití neoriginál dílů a co já vím, co ještě. Nakonec, když tady někdo popisoval nějaký průšvih, tak rada vždy  byla sejít se na ověření pravosti u AD. Ne všechno z toho by mohl hodinář za 5 minut vyloučit, ale hodinky jsou evidentně nové a zřejmě úplně v cajku.

No prostě jsem byl vystrašenej možnými eventualitami dostatečně. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ani jeden riadok myslim nebol zbytocny a velmi dobre sa mi to citalo.

Dal si sem presne to co mam na takychto hodinkovych pribehoch rad.

Rokmi preverene hodinky ktore nemozu nikoho sklamat. 

 

Diky, ze si sa s nami podelil o to vsetko, uzivaj radost z nich, nech ti dobre a dlho sluzia! :)

Upraveno uživatelem Ivanhoe34
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Taky diky, moc hezky napisane.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...