Přejít na obsah

Začínám se sbírkou - poraďte


Najlvin

Doporučené příspěvky

Zdravím!

 

Nejprve bych rád krátce řekl něco o sobě. Jsem tu nový, ale pro kapesní hodinky, jinak zvané také "cibule", mám slabost už dlouhá léta. Do nedávna se mi v šuplíku u stolu válely tři kousky, aniž bych jim věnoval nějakou pozornost. Bylo mi líto je vyhodit, protože se mi zkrátka líbí tento typ hodinek, přestože už dávno nefungují. Před pár dny jsem začal vyklízet garáž a objevil další kus, a přitom mě napadlo, že by nebylo od věci založit si vlastní malou sbírku. Jsem ale naprostý začátečník, v hodinkách se nevyznám, a tak vlastně ani nevím, co to doma mám. Bohužel, všechny jsou v nekompletním, až dezolátním stavu. Ale vyhazovat se mi je nechce, přece jen už budou pěkně staré a třeba se mi časem podaří nějaké dát do kupy. Kdo ví. Každopádně, dokázal by tu někdo z vás odhadnout původ a stáří, případně poradit, kde by se k nim daly sehnat chybějící díly?

 

Takže, tady jsou:

 

1.) Můj první kousek, malé kapesní hodinky po dědovi o průměru 43mm. Rozbité sklíčko a utržená setrvačka, jinak je vše na svém místě. Řekl bych, že pocházejí z poválečného období. Nepodařilo se mi identifikovat výrobce, ale původem budou ze SSSR (mají to na ciferníku). Myslím si, že zručný hodinář by je dokázal ještě opravit.

 

01a.JPG

 

Foto 1: http://www.doommap.cz/data/01a.JPG

Foto 2: http://www.doommap.cz/data/01b.JPG

 

2.) Kapesní hodinky o průměru 70mm, stáří odhaduji tak na první republiku. Chybí jim sklíčko, vteřinová a hodinová ručička. Jinak jsou ale zachovalé a strojek kupodivu stále funguje. Na jedno natažení mi tu už vesele tikají víc jak 24 hodin. Výrobce je asi Argentan dle nápisu na zadním víčku, stejně je tam také napsané Swis, takže asi budou původem ze Švýcarska. Nikde jsem ale o výrobci nenalezl žádné informace. Je tam také nějaké číslo, ale z toho moc moudrý nejsem. Zajímavostí se mi zdá umístění toho čudlíku na přetáčení ručiček, který je netypicky umístěný vpravo a ne vlevo, jak bývá zvykem. To mě přivedlo k myšlence, že by to mohly být hodinky určené pro leváky, jinak si to nedovedu vysvětlit. Každopádně bych je rád dal do kupy, vzhledem k jejich fungujícímu strojku a celkem zachovalému ciferníku.

 

02a.JPG

 

Foto 1: http://www.doommap.cz/data/02a.JPG

Foto 2: http://www.doommap.cz/data/02b.JPG

Foto 3: http://www.doommap.cz/data/02c.JPG

Foto 4: http://www.doommap.cz/data/02d.JPG

 

3.) Malé kapesní hodinky o průměru 54mm, které jsem si přivezl z chalupy. Strojek vypadá v pořádku, ale chybí natahovací kolečko i vteřinová ručička. Na strojku je napsáno Brevet, což bude asi výrobce. Stáří si netroufnu odhadnout, ale dle zdobených ručiček to bude nejspíše něco staršího. Zvláštností je plastové sklíčko, které se zdá být zabarvené do žlutozelené barvy. Možná je to ale stářím, nevím.

 

03a.JPG

 

Foto 1: http://www.doommap.cz/data/03a.JPG

Foto 2: http://www.doommap.cz/data/03b.JPG

Foto 3: http://www.doommap.cz/data/03c.JPG

 

4.) Můj momentálně poslední nález z garáže, kapesní hodinky o průměru 66mm, bohužel již ve značně dezolátním stavu. Přijdou mi ale ze všech nejstarší, měly by být po mém pradědečkovi. Takže stáří bych se nebál odhadnout někdy na počátek 20. století. Chybí sice zase sklíčko a vteřinová ručička, nicméně zbylé ručičky se dochovaly a jsou opět pěkně zdobené. Strojek je ale bohužel rovněž poškozen, takže ty už asi nikdy nepůjdou. Na zadním víčku je napsáno Solid Nickel (že by výrobce) a Swis made, takže asi Švícarsko.

 

04a.JPG

 

Foto 1: http://www.doommap.cz/data/04a.JPG

Foto 2: http://www.doommap.cz/data/04b.JPG

Foto 3: http://www.doommap.cz/data/04c.JPG

 

Nuže, to jsem vám krátce představil své poklady. Má někdo bližší informace o tom, co to vlastně doma mám? Taky bych se rád zeptal, jak to se sbíráním děláte vy? Odkud získáváte své klenoty? Aukce, bazary, vlastní hledání? Dáváte hodinky do provozuschopného stavu? Kde sháníte chybějící díly, případně zručné hodináře? Jak už jsem podotkl na začátku, jsem začátečník a se sběratelstvím kapesních hodinek se chystám teprve začít (protože to, co mám doma, se dá stěží označit za sběratelské kousky :D). Mimochodem, existuje třeba nějaká knížka, která by se věnovala historii kapesních hodinek, kde by se člověk mohl o cibulkách dočíst víc?

 

Předem díky za vaše tipy :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 43
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Vítej.

 

Kapesní hodinky jsou ideální cestou za krásami hodinařiny v relativně dostupných cenových hladinách.

 

ad knihy: historii hodinářství na našem území nejlépe mapuje asi Stanislav Michal: Hodiářství a hodináři v Českých zemích; fukci, komplikace, jemnou mechaniku mechaniku atd. stručně a polopatě přiblíží skripta Jaromír Ondráček: Hodinové stroje I.-III.; do problematiky oprav kapesních hodinek Tě nejlépe uvede asi kniha od Boukala;

 

Příliš mnoho odborné literatury u nás nevyšlo.

 

A ze všeho nejlépe uděláš, když zapomeneš na Chronomag a přesídlíš na jiné fórum... kde se něco dozvíš o hodinářství. Např. NAWCC

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hezké. Já myslím, že na sbírání čehokoliv je podstatné to, že to člověku přináši radost a potěšení. Dělej to tedy hlavně podle sebe, tak jak sám uznáš za vhodné a nejlepší. Navíc každému se vkus a představy o tom daném oboru postupně mění, jak získává vědomosti a přehled. A někdy se to časem i trochu "přejí".

Tak ať tě to dlouho baví a zajímá.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já ti taky něco napíšu. Úplně nejjednodušší začátek je projet internet, kde najdeš spoustu informací. Skoro se mi ani nechce věřit, že některé věci, co píšeš, myslíš vážně, ale budu předpokládat, že jo.

Takže všechny hodinky byly už původně spíš laciné zboží - poznáš to mimo jiné podle velikosti. Podobná situace jako s mobilama před 15 lety - čím menší, tím dražší a naopak.

Hodinky č. 2 nevyrobil samozřejmě žádný Argentan, je to jiný název pro alpaku a tedy označení, z jakého materiálu je pouzdro.

To samé u hodinek č. 3 - "brevet" je francouzsky patent, takže opět žádný výrobce. Jsou to roskopfky, nejjednodušší a nejmasovější typ hodinkového stroje. Kromě vteřinovky a korunky chybí i oblík, ale to sis asi všiml.

Č. 4 - opět roskopfky, a tady už právě dumám, jestli si děláš legraci nebo ne - Solid Nickel znamená, že mají niklové pouzdro, takže žádný hodinář....

Co se týče stáří a zdobených ruček, to spolu nijak nesouvisí, jde spíš o vkus/nevkus výrobce. Obecně se předpokládá, že k ciferníku s římskými číslicemi patří zdobené ručky a k arabským číslům jednoduché, ale není to žádné dogma.

Knihy o hodinařině se shánějí špatně, ale něco se dá stáhnout v el. podobě - hledej.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj, tak nejdřív ti přeji ať ti to nadšení vydrží, to je u každého sbírání nejdůležitější.

Jak psal někdo nade mnou v češtině je odborné literaty jak šafránu, hodně literatury existuje v němčině a angličtině, ale v současnosti je toho hodně k dohledání na netu.

 

K těm tvým nálezům -

První jsou Molnia - rusové je v různých modifikacích vyrábějí dodnes, dají se koupit fungl nové okolo tisíce korun.

Druhé se nejmenují argentan - to je jen označení na pouzdru, že jsou z obecného kovu. Ten stroj je běžný, sám mám asi troje, výrobce neznám, ale je to ŠV.

Třetí a čtvrté jsou patent Roskopf, to označeni Brevet znamená patent a většinou za ním je číslo toho patentu.

O Roskopfkách je toho všude hodně, zkus strejdu Googla.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

argentan není výrobce, ale postříbřený kov, tedy materiál pouzdra, stejně tak solid nickel

 

všechno je v dezolátním stavu, kapsáče nejsou ve středu mého zájmu, ale podle mě má smysl se zabývat pouze sovětskými hodinkami po dědovi, ne kvůli hodnotě, ale kvůli citové vazbě, je to značka Molnija

 

takhle vypadají když jsou "ve stavu" je to starší model cca 1950

 


Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zopákli jste to po mě docela dobře :D , ale argentan Toljo není postříbřený kov, alébrž jeden z německých výrazů pro alpaku.

 

dyk sem napsal, že kapsáče moc nesbírám,

 

no a postříbřený kov je toho důkazem

 

člověk se každý den naučí něco nového

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dík za odpovědi. Něco z toho jsem tušil, ale jak jsem uvedl hned na začátku, v hodinkách se zatím vůbec nevyznám a všelijaké nápisy na nich mi nic neříkají. Do teď mi ležely v šuplíku :-)

 

Za tipy na knížky díky. Co se týče fóra, tak jsem omezen jazykovou bariérou a tudíž mi nezbývá nic jiného, než zůstat tady :D

 

Co se mých hodinek týče - nejde mi ani tak o to, jak jsou cenné a zda se vyplatí je opravovat nebo ne. Spíše bych rád zjistil přibližný rok výroby. Pro mě mají cenu všechny stejnou - jsou připomínkou své doby. Je mi fuk, jestli to byly ty nejobyčejnější masově vyráběné hodinky nebo nějaké unikáty. Podle mě si pozornost zaslouží i tak ;-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kapesní hodinky se obecně datují velice špatně, většinou je to jen hádání a věštění, třeba podle provedení pouzdra, strojku a podobně. Sice je většina hodinek nějak číslovaných, ale jen pár lepších výrobců (Omega, IWC,...) vlastní databázi výrobních čísel podle let výroby.

Ruské Molnije jsou v tom tak trochu výjimka, do určité doby rok výroby razili přímo na strojek (ve formátu čtvrtletí - rok, například 3-53 znamená 3. čtvrtletí roku 1953).

Mrkni na strojek svých Molnijí, já tipuju kolem roku 1960. Ostatní tvoje hodinky jsou z doby před r. 1920. Asi bych doporučil s nimi zatím nic nedělat, časem se budeš umět rozhodnout líp.

Studuj, sleduj, hledej, čti, porovnávej,... nebude to hned, ale za nějaký čas se ti ty získané informace spojí v nějaký celek.

Pokud nevládneš cizími jazyky, tak se dá dobře použít nějaký internetový překladač (např. https://translate.google.cz/ ). Není to dokonalé, ale postačí to.

A samozřejmě když budeš chtít, tak se o získané informace a nové hodinky můžeš podělit tady s námi. Rádi se podíváme na nové kousky a přečteme si něco zajímavého a přínosného.

 

Ed: Překlepy.

Upraveno uživatelem Karlos
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A jo, stačilo se podívat na další fotky :)

Tak ještě dodám, že tyhle starší Molnije měly strojky ve dvou provedeních povrchové úpravy. Tohle je standard a pak bylo jakési lepší, které má některé drobné součástky a šroubky leštěné a plochu pod setrvačkou zdobenou perlováním. V 50. letech Molnije fasovali naši nádražáci, to bylo právě to lepší provedení. Dnes jsou k vidění nádražácké i se standardními strojky, ale to považuji za výsledek oprav, servisů a všelijakých skládaček.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No, ono když Tě to chytne, tak máš o doživotní zábavu postaráno. Pak si i u obyčejného strojku Molnijí najdeš paralelu s Cortebert a Rolex... Panerai, najdeš verze s více kameny, varianty pod názvem např Iskra, technologickou analogii s modernějšími strojky a kalibry atd. A ony to najednou nejsou až tak obyčejné hodinky. BTW v tom strojku se pravděpodobně někdo vrtal, pruhy nenavazují.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...