Přejít na obsah

Rozdíly Seiko vs. Orient


blackwhit

Doporučené příspěvky

Zdravím všechny,

 

měl bych dotaz. Nejsem v hodinkách moc zkušenej, ale zajímalo mě, když vezmu podobné modely (např. potápky) těchto 2 výrobců, ta jsou si jak designem, tak cenově vcelku blízký. Existuje nějaký kvalitativní rozdíl v hodinkách? Orienty používají Seiko kalibry? Jaký je váš názor, jaké je vaše porovnání těchto dvou výrobců?

 

Díky

 

 

PS. doufám, že nebudu muset stejný dotaz poslat i do sekce Seiko, abych měl vyrovnané názory...:-))

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Už se to tady někde porovnávalo, tak jen v rychlosti.

 

SKX007 - ikonický model, strojek in-house bez hackingu a ručního nátahu, kvalitativně horší  (chrastící) tah. Jinak parádní hodinky, vytknout se jim dá snad jen závit u korunky, který se dá při hrubším zacházení rychle poškodit.

 

Orient Mako - malinko nižší cena, strojek in-house bez hackingu a ručního nátahu kvalitativně i parametricky srovnatelný se Seikem, snad nejhezčí modrý cifr, co jsem viděl, velice dobrý tah, velmi dobrá přesnost strojku. Co se jim dá vytknout je časem "švidrající" datum, slabé stěžejky, které se časem prohýbají (pokud jsou hodinky na tahu), oproti SKX horší ovladatelnost lunety (ale zase lépe vklouznou pod rukáv). Lumi je srovnatelná, možná na SKX o chloupek lepší a ne každému sedí vypouklejší dýnko.

 

Dle mého názoru chybu neuděláš ani u jedněch. Záleží, co preferuješ. Maka jsou takové civilnější a dle mého názoru totálně univerzální hodinky, které se dají vzít jak ke kraťasům, tak i k obleku. SKX jsou víc tool a na ruce vypadají parádně. Takže co se týká kvality jednotlivých modelů, je to, dle mého názoru, +- vyrovnané. Ale určitě mne někdo doplní.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsíci...

Ja bych jen rekl, ze lumi na Mako je horsi nez na skx. Jeste pak existuje Orient Ray, kde uz lumi byla vylepsena. Jinak je pouzdro a strojek stejny jako v Mako, tah pusobi vice elegantneji.

Jinak jestli Orient nebo Seiko mi u techto dvou prijde jako srovnavat Octavii a Golfa

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Neviem či si sa už rozhodol, alebo nie, ale pridám aj ja svoje postrehy. Snáď nebude vadiť, že nepôjde o úplne presne tie modely, ktoré porovnávaš ty. Mal som totižto rovnakú dilemu. Vyberal som medzi Seiko SKX009 a Orient Mako Blue Ray. Rozhodlo to, že sa v bazári na slovenskom fóre najprv. objavili úplne nové SKX009, tak som zobral tie, ale o necelý polrok ten istý člen predával úplne nové Blue Ray, takže to bol asi osud a kúpil som aj tie. :-) Obe mám veľmi rád, často ich nosím a veľmi často striedam aj po sebe (okrem iných).

 

budem teda porovnávať: Seiko SKX009 vs Orient Mako Blue Ray a v poradí ako som ich kúpil...

 

Seiko SKX009:

 

Púzdro: povedal by som, že také vintage potapkoidné, vrch brúseny, boky leštené, korunka na štvrtej hodine čo je super, lebo nezavadzia (napr. pri plávaní) 

Luneta: z hľadiska užívania jedna z naj čo som kedy mal. Minutovo ciachovaná po celom obvode. 120klik. dobre odčítateľná, presná a vynikajúco posuvná za každých okolnosti, lebo je vystúpená a práve preto sa dobre sa chytí do prstov, ale zase sem-tam zavadí o košeľu. Jej jediné mínus je asi dizajnové spracovanie, lebo je to taký rovný kus plechu :-)

Ciferník: tmavomodrý až šedomodrý, dosť obyčajný, chýba mu plastickosť

Lumi: Dostatočne dobrá 

Stroj: inhouse Cal. 7S26, moje skúsenosti s týmto strojom v týchto hodinkách: rezerva náťahu +/-42hod, presnosť -10/+10 sec/denne. - tieto údaje sa samozrejme líšia od kusu

Zadné veko: nepriehľadné, s vystúpenou morskou vlnou ("logo" potápačských seiko hodiniek)

Sklíčko: minerál hardlex, podľa mňa postačuje, ešte som ho nepoškrabal, možno aj vďaka tomu že je krytý lunetou

Ťah: originál Jubilee, hrkalka, ale veľmi príjemne nositeľná. Vďaka menším dielikom sa vynikajúco prispôsobí ruke čomu nahráva aj 5 mikroregulácii na spone. Kto má problém s nastavením kovového ťahu presne na svoju ruku, tak pri tomto ťahu sa to určite podarí.   

 

Orient Mako Blue Ray:

 

Púzdro: ergonomický vynikajúce. Mám ruku 175-180mm a toto púzdro mi sedí perfektne. Naozaj prudko nositeľné púzdro.  Priemer je 41,5mm ale opticky od skx, ktoré sú 42mm je to nerozoznateľné. Veď ako by aj mohlo... 0,5mm :-) Pri priamom pohľade z hora by som povedal, že možno pôsobia aj väčšie. Z uhla sú zase väčšie SKXky lebo sú vyššie. Za jediné mínus sa považuje ďalšia korunka na druhej hodine (nastavenie day), okrem tej klasickej na tretej (time/date). Vraj sa zvykne samovoľne odšraubovať - nestalo sa mi ani raz. A vraj zavadzia - mne nie. Ak by som v tom mal hľadať plus, tak pre laikov vyzerajú hodinky s ďalšou korunkou viac gadget.

Luneta: Je pekne oblá, zalisovaná, lepšie prilieha k púzdru. 120 kliková, minutové ciachovanie je len do 15min. Je ale dosť ťažko ovládateľná. Vyžaduje si viac sily a horšie sa chytá. 

Ciferník: krásny perleťovo tmavomodrý s plastickým logo a lemovanými indexami a okienkom day/date

Lumi: Dostatočne dobrá. Oproti modelu Mako je vylepšená a preto rovnako dobrá ako SKX a možno aj lepšia. SKXky svietia tak svetlozelene, Rayky tak tmavozelene. Trvácnosť asi rovnaká. 

Stroj: inhouse cal. 46943, rezerva náťahu +/-42hod, presnosť v týchto hodinká -6/+3 sec/denne -toto všetko samozrejme záleží od kusu

Zadné veko: nepriehľadné, s dvoma delfínami, ktorí sú len vygravírovaný nie vystúpený.  

Sklíčko: Minerál, ešte som nepoškrabal, ale je horšie chránený ako na SKX, lebo jemne vystupuje nad lunetu.

Ťah: širší ako na SKX a pôsobí kvalitnejším a solídnejším dojmom. Rovnako tak spona. Nie je však až taký pohodlný ako jubilee a má len 3 dierky mikroregulácie. 

 

Záver:

Aj jedny aj druhé mám veľmi rád a nosím ich +/- rovnako často. Nosím ich ku tričku, ale aj košeli, do práce ale aj na pivo. Plával som s oboma v bazéne aj mori a bez problémov. Ak by som sa mal rozhodnúť len pre jedny asi by to bolo na dlho. SKX009 a 007 je taká poor man diver watch legenda, Mako Ray sú zase elegantnejšie a univerzálnejšie. Oboje majú niečo do seba.

Možno by som na tvojom mieste zobral SKX007 a časom dokúpil Orient Mako v modrej, alebo s pepsi lunetou, alebo čierne Orient Mako + SKX009 :-)

 

Želám veľa radosti s novými hodinkami. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A uz jsi nejake teda vybral? a jestli jo, tak jake? ;)

 

zatim ne, jelikoz jsem chronozacatecnik, tak se mi samozrejme s postupnym procitanim meni chute! :-) uplne prvni popud cteni o hodinkach byly vojenske archimede, pak jsem zjistil, ze potrebuju potapecske, pak ze potrebuju spolecenske a pak zpatky na zacatek k vojenskym. Jediny, co se mi povedlo, je sehnat stary Primky, co mival tata, kdyz jsem byl malej a poslat je na renovaci do Eltonu. Mezitim nosim GShocky, pripadne obyc Stormy a stale hledam, co vlastne potrebuju. Jedna vec je jasna, urcite ve sbirce minimalne jedny Seika chci, je to preci jen kultovni znacka. A specialne SKX007 kultovní model.

 

Na druhou stranu kdysi jsem pri vyberu quartz hodinek - jako nahrady za muj tehdejsi vrchol hodinariny - Festiny k 18tym narozkam :-) - skoncil prave u Orientu. (bohuzel ani soustavnym prohledavanim bytu se mi hodinky nepodarilo najit! :-) Takze mozna k nim podvedome tahnu... :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chces kultovni model s trosku lepsim cifrem s plastickymi indexy, mrkl bych na skx399. Nedavno tu byly jedny v prodeji. Jsou drazsi, ale je to model, co se uz nevyrabi a stoji to za to.

Pokud chces ted jedny univerzalni, koupil bych ted Mako nebo Ray a na leto treba skx na gume.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Maquinista : veľmi pekné porovnanie

+1, pecne poctenicko pane. Dik.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Logický přístup je tento - potřebuješ li hodinky, vybereš Seiko, potřebuješ-li japonské hodinky zase vybereš Seiko,

jen v případě, že tě zaujal Orient - čímkoliv, překonáš přitažlivost k Seiku a pokusíš se o Orient.  :photo:  :photo:

Rozhodně to není špatná volba, to vůbec ne, ale fakt celkově sedí to porovnání Golf/Octavia.  :notworthy:

**

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja bych to Seiko nebral jako dogma. V teto cenove relaci je Orient rovnocenym souperem. Jak uz jsem rikal Mako a Ray mi prijdou trosku vic univerzalnejsi nez SKX a pocitove mi jejich zpracovani prijde o chloupek kvalitnejsi. To nic nemeni na kultu SKX... A napriklad z kvality zpracovani u oblekovek Orient Bambino jsem si vylozene sedl na zadek, za ty prachy.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...