Přejít na obsah

JEANRICHARD Aquascope, blue dial


323GT

Doporučené příspěvky

   Než začnu o hodinkách samotných, možná by bylo vhodné a snad i trochu zajímavé zaplnit pár řádků zmínkou o člověku, jehož jméno dalo vzniknout názvu značky. Chybět by to tu, myslím si, nemělo.

 

Historie

   Daniel Jeanrichard (1665 ? 1741) je legendární postava v historii švýcarského hodinářství. Je považován za zakladatele hodinářského průmyslu v kantonu Neuchatel. Narodil se ve vesničce La Sagne, která leží mezi obcemi La Chaux-de-Fonds a LeLocle. Při opravě darovaných hodinek Daniel začal uvažovat o výrobě vlastních. V době jejich vzniku se psal rok 1681. Ve svých 19 letech si otevřel hodinářskou dílnu a dál se snažil rozvíjet v praxi myšlenky, které měly zásadně změnit dosavadní způsob a systém výroby v hodinářství. Základní ideou bylo rozdělení práce ve výrobě, kdy se každý specializoval na výrobu pouze určitých komponent a finální sestavení prováděli hodinářští mistři. Nový systém se rychle rozšířil po celém regionu, neboť místním rolníkům přinášela hodinářská výroba vítanou možnost příjmů během dlouhých zim. Ve spolupráci s výrobci nástrojů také vyvíjel hodinářské náčiní, které pomáhalo zvyšovat produkci. Tím tak obrovskou měrou přispěl k rozšíření průmyslové výroby hodinek ve Švýcarsku. Ruku v ruce s tím šla vyšší cenová dostupnost a vlastnit hodinky bylo umožněno širším vrstvám obyvatelstva. A protože Daniel hodinařině též vyučoval, v době jeho smrti bylo v horských městech Le Locle , La Chaux-de-Fonds a okolních vesnicích několik set hodinářů. Následující generace hodinářů z pohoří Jura, kde se obě města nachází, pak přinesla taková jména jako Abraham-Louis Perrelet (1729-1826) nebo Abraham-Louis Breguet (1747-1823). O životě D. Jeanricharda by se zde dalo napsat spousta zajímavého, já jsem si dovolil jen  takové velmi stručné shrnutí.

 

   V La Chaux-de-Fonds má dnes značka JEANRICHARD také své muzeum, kde lze spatřit i několik původních Danielových děl. Nachází se zde i sbírka mapující třísetletou historii vývoje hodinářských nástrojů. V centru Le Locle, u bývalé hodinářské školy, má Daniel Jeanrichard devět metrů vysokou bronzovou sochu z roku 1888.

 

post-13378-0-09301100-1450885775_thumb.jpg

Zdroj: www.notrehistoire.ch

 

   V roce 1986 koupil práva ke jménu Daniel Jeanrichard distributor švýcarských hodinek v Itálii Luigi Macaluso. Do té doby byla ve vlastnictví známé značky Lemania. O šest let později Macaluso získal i společnost Girard-Perregaux a stěhuje se do La Chaux-de-Fonds, kde má GP základnu od svého založení v roce 1845. Vzniká společnost Sowind Group, kterou tvoří právě značky GP a JEANRICHARD.

 

   JEANRICHARD má v Sowind Group zastupovat moderní ztvárnění znaků tradiční švýcarské výroby hodinek v cenově dostupné formě.

 

   Dnes má značka kolekci rozdělenou do čtyř základních řad: Aeroscope, Aquascope, Terrascope a 1681. U prvních tří názvy symbolicky naznačují, v jakém prostředí se dané hodinky budou cítit nejlépe. Z výše popsané historie lze vyčíst, co vedlo k volbě označení řady 1681. Část nabídky tvoří též speciální edice, jejichž základ nalezneme v některé ze tří prvně jmenovaných řad.

 

   Mě osobně to vždy táhlo k hodinkám, které se snaží být potápkami nejen vzhledem, ale i svými vlastnostmi. Proto také v případě JR to téměř nemohlo dopadnout jinak a výsledkem výběru jsou hodinky, do jejichž popisu bych se nyní v krátkosti pustil. Jedná se o model s Ref: 60400-11B401-11A, tedy Aquascope s modrým ciferníkem, ocelovou lunetou a na ocelovém tahu.

 

post-13378-0-86445300-1450887640_thumb.jpg

 

Pouzdro

   JEANRICHARD u všech svých řad používá pouzdro skládající se z více částí. Výrobce s tím, předpokládám, snaží především redukovat výrobní náklady, protože jednotlivé řady mají stejný základ a mohou tedy sdílet některé komponenty. Na druhou stranu to umožňuje, konkrétně v případě tohoto modelu, jeden velmi pěkný detail. Střední část modulárního pouzdra je totiž opatřena modrou PVD vrstvou. Barevná odlišnost mezi středem pouzdra a postranními díly působí zajímavě. Nehledě na to, že pouzdro je tímto rozděleno do více ploch a hran, kde je možno si vyhrát z přechody leštěných a kartáčovaných částí. Toto pak vynikne především u řady Terrascope s pevnou lunetou, kde není použita PVD vrstva na středním dílu pouzdra. Boční části mají leštěné zkosené hrany, které plynule přecházejí v horní část krátkých nožek. Vrchní plochy pouzdra jsou jemně kartáčované, boční nesou stopy stejné úpravy povrchu ve vertikálním provedení. Pěkně působí použití satinovacích nástrojů s různou zrnitostí. Nutno dodat, že všechny hrany a přechody jednotlivých povrchových úprav jsou příkladně ostré a přesné. Signovaná korunka je samozřejmě šroubovací a svým vzhledem ladí s výstupky po obvodu lunety. Plné dýnko nese jednoduchý motiv s logem značky, ale gravírováni je opět precizně provedeno. Šířka pouzdra je 45mm bez korunky. Délka včetně nožek 50 mm. Výška 13 mm dává hodinkám možnost lehce vklouznout i třeba pod manžetu košile. Hlavně na pouzdru je materiálu opravdu hodně, a tak se hmotnost včetně tahu pohybuje okolo 240 gramů. Pokud hodinky perfektně sednou na ruku (díky krátkým nožkám sedí dobře i na menší ruce), váha neobtěžuje a je příjemně cítit. Mám to tak rád.

 

post-13378-0-69834900-1450886227_thumb.jpg

 

post-13378-0-42401400-1450887692_thumb.jpg

 

Strojek

   Ačkoliv JR má vlastní strojek, ten je vyhrazen pouze řadě 1681. Zde se jedná o stroj s označením JR60. Pod označením se skrývá modifikovaná ETA 2824. Tím jsou parametry jasně dané a netřeba nosit dříví do lesa. Každopádně strojek šlape po měsíci nošení příkladně, odchylka je +4s za týden. Navíc konstantně, bez ohledu na to, zda jsou hodinky na ruce, či odložené. Nepřikládám tomu nějakou velkou váhu, ale potěší a mohlo by to tak zůstat. :)

 

Ciferník a luneta

   Modrý ciferník má povrch upravený vertikálním kartáčováním. Efektní záležitost, kdy v závislosti na světelných podmínkách mění ciferník barvu od hodně tmavé po výraznou modrou. Navíc tato úprava plochy ciferníku vytváří krásný kontrast s povrchem lunety, který je kartáčovaný do kruhu. Datumovka s černým podkladem je umístěna mezi 4. a 5. indexem. nezasahuje tak do některého z indexů a jejich rozložení působí vyváženě. Minutová ručka ve tvaru meče, hodinová připomínající šipku a vteřinovka s červeným hrotem jsou rhodiované. Stejným kovem je potažen i povrch indexů, jejichž střední část je vyplněna lumi barvou. Luminescence je o něco málo méně výrazná než v případě porovnávaných DOXA Sub 5000T, ale ty v této disciplíně špička. Ráno tak lze čas bez problému odečítat, výdrž je výborná. Ciferník kryje ploché safírové sklo s vnitřní antireflexní vrstvou.

Luneta je opatřena frézovanými indexy a číslicemi, které jsou vyplněny tmavě modrou barvou. Jejích 120 kliků je přesných a bez vůlí. Nemůže chybět lumibod na pozici 12.

 

post-13378-0-11928300-1450886632_thumb.jpg

 

Tah

   Co říci k tahu. Velké jemně kartáčované plochy s leštěnými fazetkami mezi jednotlivými články vypadají výborně a tah skvěle doplňuje pouzdro po stránce vzhledu a nezaostává ani  zpracováním. Boky článků jsou leštěné. Pokud bych chtěl na hodinkách hledat nějaká negativa, tak bych je našel právě zde. Vzhledem k zaměření hodinek by se asi dala vytknout absence potápěčské extenze. Na druhou stranu použití motýlové spony, která není při zapnutí vidět, vypadá moc hezky a elegantně. K celkovému pojetí hodinek, kdy možná ani nechtějí být vnímány jako ortodoxní potápky, to takhle pasuje. Za druhé mínus by šlo považovat spojení článků pomocí osiček s dutinkami. Celkovému výtečnému zpracování hodinek by asi více slušely šroubované články. Tah má také trochu neobvyklou šířku u pouzdra ? 25mm. Směrem ke sponě se zužuje na 22mm.Šířkavšak vhodně doplňuje rozměry pouzdra a tah i přesto velkou měrou přispívá ke komfortu při nošení.

 

post-13378-0-06575700-1450886901_thumb.jpg

 

post-13378-0-03924900-1450886931_thumb.jpg

 

I přes některé vytknuté drobnosti (víceméně relativní), mohu s čistým svědomím říci, že hodinky dělají opravdu hodnotný dojem, více než odpovídající jejich retailovým cenám. Zásluhu na tom má především celkové zpracování, kterému není prakticky co vytknout. V mých očích se tyto hodinky řadí k tomu nejpohlednějšímu, co jsem ve světě potápěčských hodinek viděl. Podařilo se zkombinovat vzhled potápěčského nástroje s porcí elegance a líbivých detailů.

Součástí balení hodinek je též výtečně zpracované cestovní pouzdro. Sympatická a v případě potřeby praktická záležitost.

Závěrem již snad jen omluva za fotografie. Aktuálně neoplývám vybavením, které by vše výše popsané dokázalo lépe zprostředkovat.

 

Ještě pár foto:

 

post-13378-0-83080300-1450887668_thumb.jpg

 

post-13378-0-89884700-1450887679_thumb.jpg

 

post-13378-0-38719100-1450887716_thumb.jpg

 

post-13378-0-20716300-1450887749_thumb.jpg

 

post-13378-0-30874400-1450887759_thumb.jpg

 

 

 

 

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 48
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Návštěvník YPO

žán ričárd je taková pohádka pro blbouny .... firma vznikla někdy před třemi roky, vymyslela si nějakou historii kterou oblbuje publikum.... napálila ceny a jedééééém ..... naživo jsem to neviděl ..... na fotkách je to koukatelný ...... nicméně tlak mi to nezvedá 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

YPO neser, si myslis, ze kdyz ses zbavil cinsky Eterny, muzes machrovat co:)

Hodinky pekny, jedny JR jsem mel a supr byl ten zelenej AR. Tady by mi asi trochu vadila absence nejaky ty extenze, kdyz to jsou potapky.

Ale moc dobry a gratulace.

Upraveno uživatelem Micey
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník YPO

YPO neser, si myslis, ze kdyz ses zbavil cinsky Eterny, muzes machrovat co:)

Hodinky moc pekny, jedny JR jsem mel a supr byl ten zelenej AR. Tady by mi asi trochu vadila absence nejaky ty extenze, kdyz to jsou potapky.

Ale moc dobry a gratulace.

člověče ....... Eterny který jsem prodal projektoval ještě švýcar ...... byl to model který vylez někdy v roce 2006 ..... pro to jsem do toho i šel .......

 

JR anoncuje myslím vznik dříf než vacheron constantin ?!? ....... to se kurva za těch 300 let moc daleko nedostal ....... je to prostě mrDka pro publikum ...... nic víc nic méně ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

žán ričárd je taková pohádka pro blbouny .... firma vznikla někdy před třemi roky, vymyslela si nějakou historii kterou oblbuje publikum.... napálila ceny a jedééééém ..... naživo jsem to neviděl ..... na fotkách je to koukatelný ...... nicméně tlak mi to nezvedá 

 

Ano, je to mladá značka, trochu starší, než uvádíš ty. Se jménem D. J. má společných pouze těch pár písmen tvořících její název. Ale to je asi všem jasné, vzhledem k datu vzniku značky a tomu, jak vznikla (výše je to také uvedeno). O historii značky jako takové jsem také proto nic nepsal.

Nic to však nemění na tom, že za necelý třicetník u nich lze pořídit hodinky, jejichž zpracování by slušelo kouskům daleko dražším.

Takže svým způsobem máš pravdu. Jen máš holt asi důvod, proč se vyjadřovat, tak, jak předvádíš. Tvoje volba...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník YPO

Ano, je to mladá značka, trochu starší, než uvádíš ty. Se jménem D. J. má společných pouze těch pár písmen tvořících její název. Ale to je asi všem jasné, vzhledem k datu vzniku značky a tomu, jak vznikla (výše je to také uvedeno). O historii značky jako takové jsem také proto nic nepsal.

Nic to však nemění na tom, že za necelý třicetník u nich lze pořídit hodinky, jejichž zpracování by slušelo kouskům daleko dražším.

Takže svým způsobem máš pravdu. Jen máš holt asi důvod, proč se vyjadřovat, tak, jak předvádíš. Tvoje volba...

já to respektuju ..... nicméně se tu začíná JR profilovat jako hodinářská firma .... to je špatně že jo ? .... je to jenom montovna s umělou marketingovou historií .... což mi potvrzuješ .... takže světu mír ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

já to respektuju ..... nicméně se tu začíná JR profilovat jako hodinářská firma .... to je špatně že jo ? .... je to jenom montovna s umělou marketingovou historií .... což mi potvrzuješ .... takže světu mír ;)

 

Díky za hodnocení hodinek i těch, kteří si je koupí. ;)

A protože podobný tón tu jistě nikomu chybět nebude, tak se nebudeme pouštět do diskuze, co je a co již není hodinářská firma. :cheers:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník YPO

jasný ...... 

 

JEAN RICHARD 1681 .... jakože léta páně .......... to musí bejt podezřelý i zacyklenejm, teda zarytejm autistům na aukru ..... jak sem psal ..... respekt ..... 

 

nechtěl sem tě nasrat .... nebo to teda nebyl úmysl .... já bych si to prostě nekoupil ..... to bych si rači koupil ty mrdky z poutě co tady prezentuje  pan people

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

jasný ......

JEAN RICHARD 1681 .... jakože léta páně .......... to musí bejt podezřelý i zacyklenejm, teda zarytejm autistům na aukru ..... jak sem psal ..... respekt .....

 

nechtěl sem tě nasrat .... nebo to teda nebyl úmysl .... já bych si to prostě nekoupil ..... to bych si rači koupil ty m.dky z poutě co tady prezentuje pan people

Vzdyt v pohode. Mne se libi, mam z nich radost. A ze by si je YPO nekoupil? Tak kvuli tomu si limec rvat nebudu. :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

In 2012, the JEANRICHARD brand of Swiss watches was relaunched, with the support of the Kering Group.

 

S těmi třemi roky to asi bude pravda...

Nicméně hodinky vypadají celkem dobře, líbí se mi hlavně tvar pouzdra a tah - fakt škoda těch "vyrážeček" na článcích tahu...

 

P.S. Eterny od Ypa jsou dobré, cifr ještě není šikmý  :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...