Přejít na obsah

Existuje něco jako kvalitní quartz?


odjinud

Doporučené příspěvky

Odečtu-li digi, které z principu nemůžou být mechanické a accutrony, které jsou zajímavé a neškodné :) , tak existuje zde na fóru je poměrně velká averze k quartzovým hodinkám. Přitom quartz má řadu výhod (přesnost, odolnost, nenutnost natahovat, cena atd.).

 

V levných hodnkách hraje jasně prim, ovšem asi nikdo zde principiálně nezbírá levné hodinky, že? Je ale nějaký quartz, který by dnes kvalitou konkuroval mechanikám? Něco, o čem by se řeklo, že je to přece jen nějaká hodnota, investice, krása, kultovost... a podobné kecy, jak se to s oblibou říká o mechanikách.

 

Současně nemám na mysli něco ultra drahého. Úvaha je, že slušné mechaniky jsou už za cca 15-20 kkč, tak že kvarc by mohl být cca za 1/2 - 2/3 ceny a současně dávat vyšší výkon.

 

Napadají vás nějaké takové hodinky?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tedy sorry, ale při skoro třech tisících příspěvcích se ptát na "výkony" či "konkurenci" quartz vs mechanika, to jsou asi nějaké skvrny na Slunci  :frusty: 

 

Ano, samozřejmě že jsou "luxusní" quartzy typu Breitling Superquartz či něco z řady Grand Seiko, ale je to prostě jako hodinky a holinky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tedy sorry, ale při skoro třech tisících příspěvcích se ptát na "výkony" či "konkurenci" quartz vs mechanika, to jsou asi nějaké skvrny na Slunci  :frusty:

 

Ano, samozřejmě že jsou "luxusní" quartzy typu Breitling Superquartz či něco z řady Grand Seiko, ale je to prostě jako hodinky a holinky.

 

A ty by ses za 400 příspěvků už taky mohl naučit číst... Tento dovětek jaksi Tebou uváděné B a GS vyřazuje ze hry:

"Současně nemám na mysli něco ultra drahého. Úvaha je, že slušné mechaniky jsou už za cca 15-20 kkč, tak že kvarc by mohl být cca za 1/2 - 2/3 ceny a současně dávat vyšší výkon."

 

---

+1 pro Certina DS od kuncák7.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já osobně mohu dodat, že začím quartz prefereovat velmi výrazně nad mechanikou. Mám několikero quartzových hodinek a jsem za to rád. To, co tady převládá za názory kolem bateriových pohonů moc nechápu, jejich nezpochybnitelné výhody jsi ostatně sečetl sám.

 

Sám jsem se "spálil" u Alpiny, krásné hodinky, které šly nakonec mimo Ch-Mag a majitel je naprosto spokojený, protože není pomatený místním "odporem" vůči quartzu.

 

Já osobně mám rádio - G-Shocky, neskutečně mi to vyhovuje a před časem jsem tady koupil Seika - Sawtoothy a ty mě překvapily, protože aktuálně za 5 týdnů udělaly +1 vteřinu, což je například u obyčejných quartzů nevídaná hodnota. A samozřejmě můžu doporučit brilantní SuperQuartz, který je extrémně přesný, ale cena je vysoko.

 

Cílíš na nějakou konkrétní značku?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

ETA Thermoline? (thermo-compensated quartz)

http://www.watch-wiki.net/index.php?title=ETA_Thermoline

 

 

Pouziva Breitling, Omega, Tag Heuer, Longines, Tutima, Sinn a dalsi...

I kdyz zrovna treba Sinn UX s thermo quartzem jsou drazsi, nez obdobny U1 s mechanikou ;)

Ale to je dany spis slozitou konstrukci pouzdra.

 

Tady je docela hezkej a rozsahlej clanek o thermoquartzech: http://forums.watchuseek.com/f9/thermocompensation-methods-movements-2087.html

 

 

Jinak o kvalitnich quartz hodinkach premyslim uz docela dlouho, casem urcite nejaky poridim :smile_anim:

Upraveno uživatelem OndraPod
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Bulova UHF - vyssia frekvencia, plynuly chod sekundovky, ale strojcek aj tak nevyzera ako nieco na co by sme sa chceli pozerat... neviem ci nehladas prave to - sice quartz ale nieco co ma srdce ktore sa da servisovat a aj je zaujimave na pohlad. Take asi uz nieje.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

...Úvaha je, že slušné mechaniky jsou už za cca 15-20 kkč, tak že kvarc by mohl být cca za 1/2 - 2/3 ceny a současně dávat vyšší výkon...

To záleží, jak definuješ ten výkon. V jakejchkoli měřitelnejch parametrech bude totiž i Casio za pětikilo "výkonnější" než libovolný běžný mechaniky.

 

Celkově bych řekl, že je celkem dost malej rozdíl mezi nějakou quartzovou Miyotou v hodinkách za litr a Etou ve švýcarech za dvacet. Čas to bude ve většině případů ukazovat dost podobně a s lícováním ruček na indexech. Rozdíl pak bude asi spíš v těch high-end termokompenzovanejch quartzkách, který jsou cenově vejš a i kontrola kvality je tam asi přísnější.

 

A kousek stranou stojí pár specialit jako například strojky od Bulovy s plynulou vteřinovkou, který jsou za relativně nízkou cenu docela zajímavý.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dovolím si z hodinkovnice vylovit dva ne úplně konfekční second-hand quartzové kousky, u kterých o "kvalitě" nemám důvod pochybovat:

 

A. zimní leštěnky RADO Sintra Chrono

  • povrch safír + keramika s platinovou povrchovkou, skryté části tahu titan, takže i po letech beze stop nošení.
  • Baterka na 3 roky, odchylka pod 5 sekund za první půlrok, od té doby mě strojek netrápí.
  • Díky spojitému oblému tvaru vhodné pod libovolnou manžetu košile/svetru/bundy...

    post-18308-0-39328900-1457400989_thumb.jpg

B. letní otloukánky Tissot T-Touch Expert (...i když to už jsou vlastně napůl digitálky)

  • Přestože je tu ještě víc Tissot haterů než Quartz haterů, tak které Pateky mají kompas/barometr/teploměr/výškoměr?
  • Titan+safír, i přes velikost srovnatelnou s PAM 1950 lehčí než většina běžných mechanik - a nevypadají jak Géčka
  • Karbonový ciferník má úžasný 3D efekt, díky kterému jeden zapomene i na hnusné (=tlusté a křivé) Tissot nožky...
    post-18308-0-41328400-1442073788_thumb.jpg

PS: No a kdybych měl uvažovat o "C", tak zrovna poslední UHF modely Bulova bych "chronomagorovi neškodnými" určitě nenazval  :whistling:

 

PPS - abych nezapomněl, ani jedněch se zbavovat nehodlám: V porovnání s Béčkama a PAM byly z druhé ruky tak levné, že by to za těch pár šušňů ani nestálo.

Upraveno uživatelem Radek124
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Opakování, jest matkou moudrosti... takže opět doporučuji INOX. Ne že bych je přejížděl tankem, ale přežily se mnou lezení po horách, potápění v moři, plavu s nimi v bazénu, speleo akce, celodenní vystavení čtyřicítkovým teplotám i teplotě výrazně pod bodem mrazu. A jako bonus, nejsou tak hnusný jak Gshocky a můžeš je nosit bežně i mezi lidi.

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Cokoli s precidrive (poladena Eta) nebo UHF. Na druhou stranu se nemohu zbavit pocitu, že Casia za 3 jsou schopny nabídnout podstatně větší funkčnost i přesnost než mechaniky za 15, kde to není moc o rozumu, ale o srdci...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Podle mě je to u každého jinak. Já třeba výrazně preferuji quartz nad levnými mechanikami. Odchylka třeba +/- 2 sec. za den je pro mě naprosto nepřijatelná. Aby v rádiu pípli šest večer a já to měl až za 15 vteřin, to by mi děsně vadilo. Proto čím dal častěji nosím solární, rádiem řízené PRO-TREK, které mají dobrý čas vždy. 

 

A ještě si dovolím malou odbočku - máme doma parní troubu a pod ní horkovzdušnou troubu. Na obou přístrojích jsou digitální hodiny. Bohužel, asi v nich není superquartz, protože i když je naprosto přesně seřídím, tak se během týdne rozejdou a pak vidím, jak na jedné troubě je 11:59 a na druhé už je 12.00 ..... tak to je to pravé chronomagorovo peklo ...  

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já se vrátím k úvodu, tedy proč jsem vlastně tohle vlákno založil. Jde o to, že mi quartz taky začíná vyhovovat stále víc a po nějakým "definitivním" pokukuju. Vzhled a kvalitu provedení pouzdra vidím a ono je to většinou na stejné úrovni jako mechaniky (podobný model dané značky s mech.pohonem). Co mi ale vadí je strojek. Rád bych aby i quartz byl z kovu, měl nějaké ty kameny, prostě kus hodinařiny. Vím, že malý plasťák zvládne jít přesně a spolehlivě, ale radši bych nějakou vyšší sortu qurtzu, nechci ale zbytečně připlácet za luxusní značku.

 

Líbily by se mi třeba Seiko "Arnold", tj. co měl v Predátorovi nebo něco na ten styl.

Taky mě berou tyhle Tissoty V8, ale ty tu moc pozitivně hodnoceny nejsou.

https://www.timestore.cz/Znacka/Tissot-303/Tissot-V8-Chronograph-512

 

Doma mám Certiny DS Action chrono. Docela spokojenost.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jestli hledáš definitivní kovové, tak mně opravdu napadá z té levnější sorty pouze ten precidrive v různých swiss made značkách. Nevím ovšem, jak je na tom s interním zpracováním a kameny, ale každopádně má udávanou přesnost do 10 sec za rok. Pak třeba ty Davidovo Sawtoothy s kalibrem Seiko 7N62, který je také tuze přesný. Nakonec třeba něco s tím UHF. Záměrně jsem vynechal RC modely, kde předpokládám absolutní přesnost i u plastového modelu se silikonovým řemínkem za dvojku...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...