Přejít na obsah

Existuje něco jako kvalitní quartz?


odjinud

Doporučené příspěvky

Zatím o tom nevím moc, ale pže mám Breitling s B73 .... Pan hodinář mi vysvětlil, že je to pridavkem Thermoline, coz je vlozka vne strojku. Cili lze zakoupit levnejsi ETU, vlozit do termovlozky a uspora je na svete...

Trochu ex-post, ale přece -  thermoline od Ety se tak jmenuje proto, že strojky mají termální kompenzaci. Termovložku máš do spacáku (prý jsou i nějaký prsní :) )

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Trochu ex-post, ale přece -  thermoline od Ety se tak jmenuje proto, že strojky mají termální kompenzaci. Termovložku máš do spacáku (prý jsou i nějaký prsní :) )

Aha. Děkuju za informaci. V čem "kompenzace" spočívá?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja tomu prd rozumim, ale v kvarcovych hodinkach je pry maly kremikovy krystal ve tvaru male vidličky, ktery pod proudem rezonuje určitou frekvenci.. tak nejak jako 32 768krat za vterinu (2~15), coz se pomoci binarniho pocitadla prevede na impulz jednou za vterinu.. a ten krystal je sam o sobe docela citlivy na teplotu, jeho frekvence se pak mirne meni.. pri vykyvu +-10C od optimalni teploty 28C az treba o 10 vterin mesicne ... a tak v lepsich hodinkach je navic teplotni cidlo a v zavislosti na zjištěné aktualni teplote se dopocitava a upravuje chod... Horsi kvarcky stačí nesundavat z ruky, ktera je sama o sobe teplotne stabilizuje.. :-)

 

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Quartz_clock

 

http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/98402-vliv-teploty-na-p%C5%99esnost-u-digi-quartz/

 

 

https://r.tapatalk.com/shareLink/topic?url=https%3A%2F%2Fforums%2Ewatchuseek%2Ecom%2Fshowthread%2Ephp%3Ft%3D2087&share_tid=2087&share_fid=13788&share_type=t&link_source=app

 

https://www.watchtime.com/featured/high-accuracy-quartz-guide-longines-vhp-breitling-bulova-citizen-chronomaster-omega-grand-seiko-9f/

Upraveno uživatelem petr_cha
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja tomu prd rozumim, ale v kvarcovych hodinkach je pry maly kremikovy krystal ve tvaru male vidličky, ktery pod proudem rezonuje určitou frekvenci.. tak nejak jako 32 768krat za vterinu (2~15), coz se pomoci binarniho pocitadla prevede na impulz jednou za vterinu.. a ten krystal je sam o sobe docela citlivy na teplotu, jeho frekvence se pak mirne meni.. pri vykyvu +-10C od optimalni teploty 28C az treba o 10 vterin mesicne ... a tak v lepsich hodinkach je navic teplotni cidlo a v zavislosti na zjištěné aktualni teplote se dopocitava a upravuje chod... Horsi kvarcky stačí nesundavat z ruky, ktera je sama o sobe teplotne stabilizuje.. :-)https://en.m.wikipedia.org/wiki/Quartz_clockhttp://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/98402-vliv-teploty-na-přesnost-u-digi-quartz/https://r.tapatalk.com/shareLink/topic?url=https://forums.watchuseek.com/showthread.php?t=2087&share_tid=2087&share_fid=13788&share_type=t&link_source=apphttps://www.watchtime.com/featured/high-accuracy-quartz-guide-longines-vhp-breitling-bulova-citizen-chronomaster-omega-grand-seiko-9f/

Děkuji Ti za informace a odkazy! Skvělý čtení!!!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

k titulní otázce - za mne existují a jako důkaz mám tento skromný příspěvek:

mé retro certiny se mnou prošly notnou část života, a asi tu nejdobrodružnější, takříkajíc pouští i pralesem... tah a pouzdro sice dostaly dost zabrat, trochu jsem to zamaskoval jakože zabroušením, ale safír s AR zůstal jako netknutý... jsou spolehlivé, dobře sedí na ruce a za nic se nezachytávají... dají se nosit prakticky ke všemu a především, což oceňuji, netahají oči kolemjdoucích 

 

post-19918-0-22336100-1571728218_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nebude to spíš otázka ke quartz strojkům než k nepoškrabatelnosti hodinek?

 

Já bych neřekl - v úvodní polemice nic tak vyhraněného nevidím. A vyjádřil jsem spokojenost s celkovým "výkonem" těchto kvartzových hodinek - nemyslím si, že by totéž vydržely v tom stavu, v jakém jsou, každé hodinky.

 

Kvalitu kvartzových hodinek, dle mého, tvoří nejen strojek, který má být přesný, spolehlivý a asi s co největší výdrží baterie, ale i dobře uložen, aby odolal nárazům, aby byl ochráněn patřičnou vodotěsností, aby poháněl ručičky nad ciferníkem, na který by se dalo koukat, a aby byl průhled na něj co nejlepší, aby hodinky měli svou hodnotu také v užitnosti, tedy nejen v přesnosti, ale i v estetice a životnosti - nebo ne?

 

...tedy jestli jsem Tvou námitku pochopil správně.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

tak to si nemyslím... tedy mně to jedno není

Cituju:

 

tah a pouzdro sice dostaly dost zabrat, trochu jsem to zamaskoval jakože zabroušením, ale safír s AR zůstal jako netknutý... jsou spolehlivé, dobře sedí na ruce a za nic se nezachytávají... dají se nosit prakticky ke všemu a především, což oceňuji, netahají oči kolemjdoucích 

 

Takže z toho vidíš, že je jedno, jaký strojek je uvnitř. JeJe to prostě o strojku, všechno ostatní sedí na všechny hodinky, bezbez rozdílu typu strojku.

 

Jen jsem čekal, že sese o něm trochu rozepíšeš, v žádném případě jsem Tě nechtěl tahat za slovíčko. O svých hodinkách píšeš hezky a je vidět, že je máš rád. Jen sbírám info o kvalitním quartzu, tedy quartzových strojcích. Pomalu začínám bojovat se svým ortodoxním přesvědčením a hledám i pro quartzu.

 

to nekoktám, jen mi kkoktá telefon, není quaquartzovej?  :)

Upraveno uživatelem Daemonultimate
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

HM...tak to bereme asi každý jinak.

 

Psal jsem o těch certinách jako odpověď na dotaz, zda existuje něco, jako kvalitní quartz. Podle mne existuje a nemusí to být vůbec za velké peníze. A napsal jsem proč to tak vnímám.
Určitě budou i kvalitnější, a i dražší, ale pak je otázkou, zda ta "vyšší" kavlita je za opodstatněnou cenu. Pro někoho "cena / výkon" zase není to podstatné, dá klidně vyšší cenu bez znatelného navýšení kvality, když budou pro něj dost atraktivní, budou mít požadovaný MI, nebo budou od renomované značky - je to jako se vším. Hodinky jsou navíc brány jako šperk, tak proč ne. Tím se dostáváme ale na pole poněkud nevyvážené polemiky, co to vlastně znamená "kvalitní".


Ty certiny jsou z dob, kdy jsem strojek neřešil, požadavek na hodinky tehdy byl, aby byly odolné a něco vydržely, WR by neměl být pod 100M, aby měly safír a  AR, a pokud možno byly trochu jiné, než ostatní, neb mi většina hodinek připadala na jedno brdo - tyhle certiny to všechno ve zvolené cenové relaci splňovaly a spíše mne překvapuje, jak dobře obstály... Nevím, co bych řekl extra ke strojku, než že je spolehlivý a přesný (+1 min do výměny baterky, takže za cca 2-3 roky), ale podle mne je třeba hodnotit hodinky jako celek. A tehdy bych asi odsouhlasil, že je jedno, co je uvnitř. A vlastně až dneska oceňuji, co všechno vydržely a že to není samozřejmost.

 

Až tady na fóru mne to vtáhlo do víru chronomagoření a přičichl jsem více k mechanice / automatu... Je to takové víceméně pocitové - jednoznačné argumenty na obhajobu jednoho, nebo druhého asi nejsou - jednoduše, inklinuji více k mechanikám / automatům, spíše z obdivu k té práci na mechanickém strojku;  jediný opravdový argument, který hovoří proti kvartzům je potřeba výměna baterky (i když na půl cesty od toho jsou kinetiky a solary, ale jak je vidno, nejsou zdaleka tak rozšířené)... Několikero kvartzů jsem taky zkoušel, nic proti, ale ten pravý pocit, ta jikra tam už nebyla.  A když kvartz, tedy lépe řečeno elektronika, tak to už radši digitálky - na hory a outdoor mám jedny Suunto s vědomím, že do hory si šperky neberu. 
;)

Prostě mne mechanické strojky baví, asi tak, jako někoho baví atmosferické motory (v době převládajících turbomotorů, hybridů a blížících se elektromotorů), je to pocitová, ne rozumová záležitost. 

Upraveno uživatelem Quido Morava
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

K mechanice jsem se také dostal až tady na fóru. Před tím jsem mechanické hodinky také měl, ale šel jsem s dobou a sem jsem přišel s radiocontrollem. A teď po letech mi zase vrtá v hlavě. Třeba v práci, kde se mi absolutní přesnost hodí, ale tím, že to není úpná nutnost, cítím se rozpolceně. A teď k tomu ještě GPS. K tomu se přidává ještě můj strach z magnetizace a vychází mi, že géčka za dva a půl v digi s radiem a serepetičkama jako je solárko, je vubec to nejlepší, co můžu mít. Ale ta mechanika je tak úžasná... :)   :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak to máš skoro stejně jako já - kdysi jsem byl fascinován přesností a měl jsem vedle těch Certin ještě Jungans Mega řízené rádiem, ale hned jak jsem tu vlezl, prodal jsem je (nejen že byly choulostivé, ale byly pozlacené a tuhle variantu nemusím ani nyní u mechanik).
Nelze popřít výhody mnoha funkcí elektroniky, notabene s ohledem na její cenu, ale přesto, G-Shock pro mne nejsou hodinky, jen plastový krám ( to není myšleno ve zlém, to je pocit... i Suunta jsem volil z edice Elementum Terra, ty mají aspoň kovové pouzdro a safír, takže "trochu" to jsou hodinky)
;)
 

Já tedy přesnost na vteřiny v práci nepotřebuji a když, tak mám k tomu https://time.is/
 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

K tomu se přidává ještě můj strach z magnetizace a vychází mi, že géčka za dva a půl v digi s radiem a serepetičkama jako je solárko, je vubec to nejlepší, co můžu mít. Ale ta mechanika je tak úžasná... :)    :)

no ...... moje ručičko digitální autobusácký chrona mají tuhle vykundávku

 

The automatic hand adjustment function checks the home position of the hands every hour and corrects it if necessary ? either by adjusting e.g. from shocks or using the influence of magnetism

 

jesli to funguje nevím, ale asi jo, páč ukazujou přesně, všechno lícuje i po těch ranách co za ty léta dostaly

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nejen mechaniky, ale i ručičkovej quartz. Jediný digi jsou v poho. U mechanik se Ti třeba slepí vlásek. Logicky to má vliv na všechny části strojku, které jsou z materiálů, které lze zmagnetovat. Proto maj potápky v ISO i magnetickou ochranu. Většina hodinek by mela být v pohodě na určenou minimální vzdálenost od domácích elektrospotřebičů. Nejlepší na zmagnetování hodinek v domácím prostředí jsou třeba reprobedny s velkými magnety. Dobré na tom je to, že hodinky jdou i odmagnetovat a dost často je to to první, co hodinář zkouší při nepresnem chodu strojku. A po úspěšném zásahu by majitel dal ruku do ohně za to, že hodinky v blízkosti zadnych zdrojů magnetického pole nebyly. To ukazuje, že člověk v běžném životě vubec netuší, kde a kdy k tomu došlo.

Upraveno uživatelem Daemonultimate
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jo, vim co se stane v hodinkach, ale co vsechno - realne - muze fakt hodinky zmagnetizovat...
ty reprobedny je to jedine, co mne napadlo, ale i zde relativne silne magniticke pole v tomto smyslu je pomerne slabe a jeste k tomu vliv klesa se ctvercem vzdalenosti... mne tedy zajma opravdova realna hrozba, cili jaka je ta vzdalenost magnetu (silne jsou jen ty od basaku), aby mohla hodinky ohrozit, a hadam ze vliv bude mit i cas...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak co vsechno jsem se nikde nedovedel. Takze hodinky drzim v uctive vzdalenosti od repraku, mikrovlnek, zdroju v pc, radii, televizi, rentgenu, magnetu na lednici a vseho, kde cejtim nebezpečí. A stejně se mi povedlo štajny s 300 m wr zmagnetizovat. A to to fakt prehanim. Na druhou stranu Seika s wr 100 prosly i rtg a vsim moznym v praci a ok.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...