Přejít na obsah

Stowa Flieger vs. Archimede Pilot H


brownwld

Doporučené příspěvky

Ahojte, než prodám Archimedy, tak mě napadlo je vyfotit (bohužel jen telefonem) vedle hodinek, které je nahradily - Stowa Flieger - a trošku je zkusit porovnat.

Je to můj první pokus o nějaké to srovnání, tak budťe shovívaví. Hodně věcí budou mé subjektivní názory, tak s tím počítejme. :)

 

Jako první bych porovnal dýnko a strojek.

Oba používají Etu 2824-2, u Stowy je ale malinko hezčí díky většímu množství modřeným šroubků.

Na rotoru u Stowy se dočteme více informací, jedinou informací na rotoru u Archimede je počet kamenů - 25 a to, že strojek je swiss made.

Sklo na dýnku je u Stowy safírové, u Archimede minerální.

Dále se u obou dýnek dočteme klasické informace jako voděodolnost (oba 5atm), původ hodinek (samozřejmě Německo), atd.

První body jdou tedy ke Stowě za hezčí průhled a safírové sklo. 1:0

 

post-19795-0-35971000-1457689315_thumb.jpg

 

Pouzdro

U Archimede je pouzdro pískované, u Stowy kartáčované, a tak nějak z něj cítíte vyšší kvalitu.

U obou hodinek je rozteč nožiček 20mm, ale Archimede by prostě potřebovaly 22mm, aby to působilo víc vyváženě.

2:0

 

post-19795-0-69206300-1457690136_thumb.jpg

 

post-19795-0-32956700-1457690145_thumb.jpg

 

Ciferník a Ručky

Ručky jsou u Archimede barvené chemicky, stejně jako to dělá například Steinhart, Stowa si nechává ručky barvit tepelně ve Švýcarsku. Upřímně se mi to napohled až tak odlišné nezdá.

Dalším rozdílem je to, že u Archimede jsou ručky na konci jakoby "zastřižené", zatímco u Stowy jsou do špičky. Výhodou u Archimede je tím pádem, že lumi dosáhne až k minutovým indexům, ale zkrátka to nevypadá zdaleka tak dobře.

Ciferník je u obou hodinek velice podobný, ono těžko čekat u B-Uhr nějaké výstřednosti. Nějaké rozdíly ale u indexů a číslic najdeme. Font čísel je u každých hodinek malinko jiný, je asi na každém komu se jaký líbí víc. Co se mi ale líbí daleko více na Stowách jsou tenčí hodinové indexy, které jsou u Archimede IMHO zkrátka zbytečně tlusté.

Další čeho jsem si všiml, je to, že Stowy mají hodinové indexy a číslice jakoby "nažloutlé", nevím zda to připisovat stáří nebo vetší vrstvě luminecence, ostatní minutové indexy jsou ale při pohledu zblízka jakoby malinko bělejší.

3:0 hlavně za lepší ručky

 

post-19795-0-69628400-1457691819_thumb.jpg

 

Korunka

U Archimede diamantová, u Stowy cibulová. Dříve jsem byl velkým zastáncem diamantové, ale třeba na Steinech, které jsem měl ještě před Archimedy se občas uměla pěkně "zabořit" do zápěstí. U Archimede je příjemná a do zápěstí neryje, cibule je příjemná snad vždycky. Je tedy na každém, který typ se mu líbí více, za WWII se používaly oba.

Nerozhodně, stále 3:0

 

post-19795-0-95070200-1457691841_thumb.jpg

 

Sklíčko

 

U obou hodinek je sklíčko safírové. U Stowy je ale mírně klenuté a u Archimede ploché.

4:0

 

Luminescence

U Stowy používají Superluminova C3, Archimede podle svých internetových stránek také dává Superluminovu C3.

U Stowy svítí všechny ručky, dále svítí pouze hodinové indexy. U Archimede svítí pouze hodinovka a minutovka, indexy ale svítí všechny.

To by nebyl až takový rozdíl, rozdílem ale je, jakým způsobem oba konkurenti svítí...

(Nasvíceny jsou hodinky stejně)

 

post-19795-0-08791200-1457692383_thumb.jpg

 

Stowa zkrátka i přes své vyšší stáří (r.v. 2007) vs Archimede (r.v. 2011) svítí daleko líp.

5:0

 

To by bylo asi vše, i když to vypadá jako jasné vítězství pro Stowy, neřekl bych, že Archimede jsou nějak výrazně horšími hodinkami. Zkrázka ale ve většině věcí za Stowami malinko zaostávají, což může být omluveno například jejich nižší cenou - aktuálně 16 400Kč vs Stowy po přepočtu z 930Eur cca 25 100Kč.

V roce 2011 se Stowy prodávaly za 16-17k Kč, Archimede stály 10k Kč.

Závěrem bych to shrnul asi takto... Jestli máte dost peněz, kupte si Stowy, jestli peněz dost nemáte, klidně vemte Archimede, budete spokojeni, ale je vysoce pravděpodobné, že vám Stowy budou vrtat v hlavě.

Rád bych také připomenul známý fakt, že Stowa je jeden z 5 výrobců (IWC, A. Lange und Söhne, Stowa, Laco a Wempe), kteří vyráběli hodinky pro německé letce.

 

Díky všem, co to dočetli až sem, snad se líbilo. :)

 

 

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud jde o obhájení dobrého nákupu, pak jsi určitě vybral dobře a na základě předchozích zkušeností jsi "vytříbil" požadavky (uvažuji-li o předchozích Steinhart B-Uhr a teď prodávaných Archimade). Ovšem tvoje hodnocení je dost subjektivní :) jednotlivé kategorie mají úplně jinou váhu a pro někoho, může být třeba daleko zásadnější velikost hodinek (kdo má větší ruku, tak ocení spíše 42 mm, než 40 mm).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pekne napisane, to subj. hodnoceni se mi libi.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...

pekné porovnanie. letecké hodinky ma vôbec nezaujímali ale poslednú dobu ma čím viac začali pritahovať, na začiatok uvažujem Laco s myotou a ked zapáčia tak asi pôjdem do Stowa, jednak aj kvôli veľkosti 40mm (Laco 36 a 42).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 3 týdnech...
  • Po letech...

Výborně napsaná recenze. Tak jsem si také pořídil Stowy. Jen jsem možná našel jednu nevýhodu pilotek Stowa od Archimede. Tou je ostrá hrana pouzdra hodinek na úrovni skla. Asi bude hodně trpět a za chvilku bude pěkně obouchaná...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsících...

Velice zajímavě napsané. Po 6 měsících neustálého čtení a studování už jsem se dostal alespoň k tomu, že první budou pilotky.

Druhá věc je ta, že se strašně dlouho rozhoupávám a možná mi už něco ulekto i mezi prsty. Zatím vedou Sinny 556 I, ale tyhle Stowy mě zase nahlodaly :frusty:

...navíc přitom houpání už mi došlo, že jedny hodinky jsou blbost... ale tento průběh a proměny už asi všichni znáte ;-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...