Přejít na obsah

Kytary a kytaristé


Fade

Doporučené příspěvky

LOL, já někde píšu prstoklad = stupnice? Přečti si svoje příspěvky, vždyť to ty tady furt píšeš, že se učíš prstoklady a díky tomu se můžeš posouvat do jiných stupnic a nesmysly o diatonicky naladěným piánu. Já svůj první příspěvek rozhodně nemyslel jako pošklebek, jen mě zarazilo to používání výrazu "diatonická stupnice", protože to je široký pojem, diatonickou stupnicí se dá nazvat jakákoli tónová řada, kde se střídají půltóny s celými tóny, nejen dur nebo moll (aiolská a melodická , harmonická ne), takže jsem moc nepochopil, co tím myslíš. A budu se opakovat, pokud chceš skutečně pochopit co hraješ a hlavně - proč to hraješ, a nejen bezmyšlenkovitě šmrdlat stupnice (to samé jsou tzv. boxy), tak bys měl začít od základů a jít postupně dál, protože jinak časem zjistíš, že nevíš proč tam ty noty vlastně hraješ, že ses to tak jenom naučil.

Tvl. Tak jo. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 1,1tis.
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Tak som sa včera odhodlal aj ja, na svojej LTD. Trvalo mi to päť hodín. Zbrúsenie bolo skoro bleskové. Horšie už bolo pražce jeden po druhom zase zaobliť, keďže nemám pilník na pražce. Na prvom pražci som strávil večnosť, na druhom a treťom večnosť. Potom už sa to trochu rozbehlo. Odflákol som leštenie, zobral som to iba nejakým jemným kameňom a oceľovou vlnou. Budem ich musieť preleštiť ešte raz, povrch nie je ideálny. Ale dá sa a naozaj to s nízkym dohmatom drnčí už len na dvoch miestach, tie trošku ešte pribrúsim. Ale aj tak, bolo to 5 hodín práce a strachu :)

Pouzil si leveling beam?

Ja to totiz cca pred tydnem predelaval, protoze sem si minule tema kratkejma DMT brouskama probrousil lehky dolik na prazcich v prostredni casti krku.

Tentokrat sem si vyrobil 40cm leveling beam z hlinikovy vodovahy s frezovanou spodni hranou, jenom sem to lehce preliz a vyrovnal tech cca 0,1 mm rozdil, takze dohmat je ted perfektni is 0.11 strunama :)

Jeste je dobra tahle finta(cas 1:22):

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nie, použil som iba 150 mm diamantový pilník. Spoľahol som sa, že je dosť dlhý na to, aby pražce ktoré idú za sebou, udržal v dostatočnej úrovni. Rovnako krk (drevo na hmatníku, resp priehyb) nie je rovnaký na jednej aj druhej strane, takže relatívne krátky pilník ľahkým posunom bez prítlaku to zrovnal dobre. Pri takom dlhom brúsnom nástroji by som mal naopak obavu, že krk bude do luku a napríklad v strede uberiem viac. Nepíšem to úplne zreteľne, ale asi sa chápeme, alebo aspoň ja seba.

 

Mám jemný pilník, chcel som objednať aj hrubší, ale už ten jemný berie jak hovado. Chlapík má inak pekné náradie v ponuke.

 

https://www.ebay.de/itm/Fret-Dressing-File-DIAMOND-FILE-General-purpose-fret-work-tool-TF074/181162344861?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&var=480247216113&_trksid=p2060353.m1438.l2649

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jo to dava smysl.

Krk si predtim musis srovnat pomoci notched-straight-edge. Ten 150mm pilnik by mel samozrejme stacit, pouziva se na zarovnani prazcu odjakziva.

Kombinace leveling-beam a notched-straight-edge je celkem novinka, pride mi to celkem blbuvzdorny ;)

Pouziva to vetsina kytararu poslednich par let(aspon dle youtube videi co jsem koukal.

Jinak je to asi fuk, hlavne ze je vysledek dobrej.

Upraveno uživatelem OndraPod
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jasné, krk som mal vyrovnaný. Ale nie s tým zubatým pravítkom. Pôvodne som ho chcel kúpiť. Potom som si povedal, že zas budem mať doma hovadinu, ktorá sa bude roky niekde v kúte povaľovať, kým ju zas použijem. Tak som zobral obyčajné dlhé priehľadné pravítko. Prikladaním na okraje hmatníka a behaním po pražcoch som krk zrovnal tak, aby hmatník bol čo najrovnejší, ale zároveň pražce nemali výrazné hrby a jamy.

 

Píšem to len tak, aby aj keď niekto nemá to vykúsané pravítko, nemusí sa báť pustiť sa do toho.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Seymour Duncan SH-18 Whole Lotta Humbucker

Kdyby nekdo uvazoval nad novyma hubuckerama, tak SD SH-18 muzu vrele doporucit!

Opravdu univerzalni, vyvazeny snimace, pouzitelny od Jazzu po Death Metal.

Jsou hezky citelny, stredovy a dynamicky, nikdy bych neveril jak plne a melodicky muzou znit jednoduchy jednostrunovy vyhravky.

Trochu sem mel obavy jak si budou rozumet s highgainem, ale naprosto bez problemu.

Cisty zvuky taky nadherny, proste ve vsech smerech vyvazenej set snimacu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Neviem sa vyjadriť k tele, ale v globále. Snímače sú vždy vecou osobnej preferencie. Rozdiely vo zvuku samozrejme sú. Závisí od štýlu, od aparátu, na ktorý človek hrá. Od toho, ako je snímač navinutý, aké sú materiály, aký má frekvenčný výstup. Niekto chce snímač s čo najvyšším výstupom (napr. metalisti), niekto naopak s nízkym (lebo hrá čisté zvuky a vyšší výstup mu už ženie aparát do crunchu). Zvuk samozrejme závisí aj od gitary samotnej. Napr. snímač, ktorý je na jednom kuse moc basový, môže byť na inom akurát. Prečítať recenzie, pozrieť kvalitnejšie porovnávačky na youtube, ale aj tak si to človek nakoniec musí vyskúšať u seba na svojom nástroji a občas netrafí. Tiež som už vyskúšal všeličo a skončil som pri SD Black Winter, DiMarzio X2N a Air Norton. Ale to je už o inom a Tebe na tele nepomôžu :)

 

Len tak pre zaujímavosť, toto je dobré video. Je z neho počuť, že rozdiely vedia byť veľké aj na hi-gain zvuku, kde by skôr človek povedal, že to je viacmenej jedno. V konečnom dôsledku sa ale niečo dá dohnať aj korekciami.

 

Upraveno uživatelem McStinger
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jasný, tohle chápu - spíš mi šlo o to, zda se liší snímače i kvalitou zvuku - hodně lidí má názor, že základní snímače shit a "značkové" o 500% lepší, ale co tak poslouchám tak si nejsem jist - když si pustím nějaký VS na YTB třeba maxico vs american pro, tak v něčem je lepší ten a v něčem tamten, ale že by hrál ten americký kus ve všem lépe si netroufnu říct.

 

V tom videu je taky vidět to, že rozdílu zvuku si všimneš jen po sobě jdoucím stejném partu - dát tam 10 sekund pauzu tak neslyším rozdíl :-D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ako som už písal, je to vecou osobnej preferencie. Lacný snímač môže byť "lepší", než drahý. Plus ucho je sviňa. Chvíľu sa človeku zdá, že je zvuk na prd a po chvíli si zvykneš a zdá sa dobrý. Sám píšeš, že po pár sekundách v tom videu už nespoznáš rozdiel, je to tak. Netreba riešiť rozdiely, ale zvuk samotný. Mám teraz jednu gitaru, ktorú keď som pripojil, tak mi prvé napadlo, že snímače musia preč. Lebo hrali inak, než som zvyknutý, zneli tenšie. Po týždni hrania som zistil, že na určitý druh zvuku sú výborné a dobré aj so sračkovými strunami, ktoré tam teraz sú.

 

Ono je možno dobre s výberom počkať, kým človek nemá jasno, čo od výmeny čaká a ktorým smerom chce ten svoj základný zvuk potiahnuť. Inak to nič neprinesie, alebo teda prinesie na náhodu.

Upraveno uživatelem McStinger
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Len tak pre zaujímavosť, toto je dobré video. Je z neho počuť, že rozdiely vedia byť veľké aj na hi-gain zvuku, kde by skôr človek povedal, že to je viacmenej jedno. V konečnom dôsledku sa ale niečo dá dohnať aj korekciami.

 

Nemuzu si pomoct, ale ten SH-4 JB zni proste hnusne a zahuhlane a pritom je to mozna nejoblibenejsi SD humbucker vubec :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vymena snimacu je vzdycky neco za neco, obzvlast pokud je to kvalitni snimac za jinej kvalitni snimac s jinym zvukem.

Nakonec zjistis, ze kazdej snimc je v necem lespi a v necem horsi, nez ten predchozi a je to vzdycky trochu loterie ;)

 

U mne byl puvodni kobylkovej PRS Dragon 1 Treble skvelej na rify a doprovody, ale trochu moc ostrej a nezajimavej na sola a vyhravky.

Krkovej Dragon 1 Bass byl zase super na cisty zvuky, ale highgain moc nezvladal.

Dohromady to byla trochu zvlastni kombinace silnyho keramickyho 19kohm a slabsiho AlNico 2 9,2kohm snimace, takze nic moc universalniho.

 

Novy SD SH-18 WLH jsou pokud jde o rtiffy trochu min vyrazny, ale zato krasne dynamicky a zpevny, sola a vyhravky zni krasne melodicky, kytara vylozene zpiva a je to fakt inspirativni zvuk.

I pri vysokym gainu je zvuk hezky citelnej a dynamickej(mam ale snimace docela dost nizko pod strunama).

Na cisty zvuky zni krkovej hodne ciste a vzdusne, ma hodne zajimavy jemny vysky.

Taky jsou jako dvojice mnohem vyvazenejsi a oba snimace jsou pouzitelny na cistej i zkreslenej v podstate ve vsech polohach.

Upraveno uživatelem OndraPod
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zdravím místní hráčstvo.

Dovolím si obtěžovat se zcela začátečnickou prosbou: Po víc než 20 letech přemejšlím, že bych sáhnul na kytaru...

Moje první a poslední už dávno umřela... Tak si prolejzám e-shopy a recenze, načítám a vymejšlím...
Už teď je mi jasný, že to bude celý o dost dražší, než jsem si původně myslel, ale zase bych do toho nerad sypal bambilion...

Je tu někdo, kdo by mi byl ochoten s výběrem nástroje pro znovuzačátečníka poradit?

Dosavadní kandidáti, seřazení bez dalšího podle ceny:
https://kytary.cz/fender-squier-stratocaster-pack?/HN199717/
https://kytary.cz/yamaha-fx-370-c/HN156717/
https://kytary.cz/fender-cd-140sce-wn-sb/HN205813/
https://kytary.cz/sigma-guitars-dt-1ste/HN188650/
https://kytary.cz/norman-protege-b18-cedar-tobacco-burst?/?/
https://kytary.cz/gibson-g-45-studio-antique-natu?/HN205952/
https://kytary.cz/gibson-les-paul-tribute-satin-tobacco-?/?/
(Ano, bystrému oko neušlo, že vlastně ani nevím, jestli se chci začít znovu učit na akustice, nebo na elektrice. Elektriku připouštím pro její větší komfort obsluhy a taky pro možnost hrát si po nocích do sluchátek bez rušení sousedů, akustika je mi filosoficky tak nějak blíž.)

Případně, jestli máte někdo doma něco, co by se pro moje účely hodilo, nebojte se mi učinit nabídku. Maximálně Vás za ni prokleju a už s Váma do smrti nepromluvím, no. 1f642.png

Předem díky všem za tipy a rady.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...