Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Já rozumím, na co se ptáš. Odpověď hledej v paragrafu 2, ovšem budeš ji tam hledat dlouho, protože málokdo umí přesně říct, co znamená v případě držení "mít zbraň nebo střelivo uvnitř bytových nebo provozních prostor". Já tam jasně vidím "zbraň NEBO střelivo", a jeden z výkladů, se kterým se ztotožňuju i já, je ten, že se odst.2a vztahuje k uskladnění zbraní nebo střeliva. Někdo si to ale může vyložit třeba tak, že zbraň bude "držet" např.tím způsobem, že bude mít nenabitou kkz viditelně v pouzdru a v jiném pouzdru zásobník/klip s náboji, to vše uvnitř zřetelně ohraničených prostor, se souhlasem vlastníka atd.atd.  To si ale někdo zase může vyložit tak, že se jedná o držení zbraně za účelem přemístění z místa na místo, které je ovšem v zákoně popsáno zcela jinak (opět v paragrafu 2).


 


Ve výsledku je stejně jedno, kdo najde v zákoně jakou kličku nebo díru, vyargumentovat si může pro sebe kdo chce, co chce, výkladů je taky hodně, ale směrodatné je, jak si to v případě problému vyloží policejní právníci. Fakt doporučuju prolistovat knihu Zákon č.119/2002 Sb., o zbraních - komentář, autoři Jiří Teryngel a Antonín Kreml. Sice se vztahuje k minulé "verzi" zákona, většina věcí zůstala. Ta kniha není návod, jak si vykládat zákon o zbraních, ale je o tom, jak vidí zákon o zbraních policie.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Wanderer: to není pravda. Pistole bez náboje v komoře,ale se zásobníkem s náboji zasunutým v těle zbraně,je nabitá.

 

Já bych si dovolil nesouhlasit... Zbraň je nabitá (připravená k použití) až v případě, že je náboj v komoře. V případě revolveru v komorách válce.

 

To že jsou náboje v zásobníku nebo schránce, nebo obdobně, ještě neznamená, že je nabitá...

 

 

Co se týče nošení / držení - tam je výklad velmi nejednoznačný (protože je formulace zákona nejednoznačná)...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jasně, jdeš na to "selským rozumem". Já s tebou samozřejmě souhlasím, že zbraň, která nemá náboj v komoře, je... chvilka očekávání... zbraň bez náboje v komoře :) ale to věděl už Švejk. Ovšem zákon o zbraních říká jasně, že:

 

§ 58

 

(6) Přechovávaná zbraň musí být v nenabitém stavu, to znamená, že zbraň není nabita náboji v zásobníku, nábojové schránce, nábojové komoře hlavně nebo v nábojových komorách válce revolveru.

 

To je mustr, který prostě nepřečůráš. Sám pro sebe si můžeš nazývat nenadrcnutou kkz s plným zásobníkem jak chceš, ale stačí zajít na LOS a hned pochopíš, že například tam se organizátoři právě tou definicí nabité zbraně, danou zákonem, velice striktně řídí. Stejně tak při zkouškách k získání ZP - po dostřílení přece vyjmeš zásobník, stáhneš závěr, provedeš vizuální kontrolu nábojové komory a ještě dáš ránu jistoty, teprve pak zbraň položíš/odevzdáš. Pokud bys při zkouškách dostřílel a zbraň se zasunutým zásobníkem položil jen tak na palpost, každý jen trochu všímavý komisař tě poplácá po rameni a pošle pryč.

 

Ale především je to o bezpečnosti při jakékoliv běžné manipulaci se zbraní. Já to beru naopak - nachází se náboj v nábojové komoře, nebo je možné prostou manipulací s částí zbraně (typicky se závěrem) náboj do komory zasunout? Pak beru takovou zbraň jako nabitou. Ale když prohlédnu prázdnou komoru a zásobník není v rukojeti, zbraň je nenabitá. I přesto s ní zacházím, jako by byla nabitá. Je to hezký zvyk, a velice praktický.

Upraveno uživatelem dykmore
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To jsou dvě poměrně rozdílné věci... Zbraň bezpečná, je samozřejmě bez zásobníku a bez náboje v komoře. Zbraň nabitá (připravená k výstřelu) je s nábojem v komoře.

 

Bohužel jsou některé formulace v zákoně nejednoznačné a někdy i chybné. To se prostě stává... Například do minulé novely byl stále zmatek ve formulacích "bezpečný směr" a "bezpečný prostor". To druhé se v několika případech používalo pro první význam, což bylo zcela chybně. Až po námitkách a vysvětleních (i s použitím anglických ekvivalentů pro názornost), došlo k nápravě. V těchto případech pak vydává rozhodující stanovisko OBP MVČR.

 

Při závodech LOS rozhodčí vyzývá "připrav si zbraň do pouzdra tak, jak nosíš". Tedy někdo nabitou nábojem v komoře, někdo bez...

 

Co se týče ZOZ (Zkoušky Odborné Způsobilosti), tak tam jsou závazné - zbraň se odkládá bezpečná, zkontrolovaná, bez náboje v komoře a bez zásobníku v šachtě, s vypuštěným bicím mechanizmem, nebo otevřená, nebo po ráně jistoty... Na povel "nabít" nebo "připravit zbraň ke střelbě" (nebo jiný ekvivalent, který komisař musí určit při poučení před výkonem ZOZ - v civilizovaných krajích se nahrává videozáznam), je zbraň ve stavu, kdy zmáčknutí spouště vyvolá výstřel. Formulace může být různá (není definovaná), ale jednoznačná a předem vysvětlená.

 

Edit: špatná zkratka...

Upraveno uživatelem Harry
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já se s tebou nepřu a jen opakuju - klidně si takovou zbraň nazývej, jak chceš. Nenabitá, bezpečná, oranžová - respektuju to. Co se týče LOSu, vložím odkaz a dovolím se odkázat na 4. a 6. odstavec textu, jestli dobře počítám:

https://los.zbranekvalitne.cz/o-losu/jak-zacit/

Možná mi něco uniká, ale sám na to asi nestačím. Co se zýče ZOZ, tak za mých dob se zbraň odkládala vybitá a pokud nebyla předepsaným způsobem vybita, byla stále ve stavu opačném, tedy nabitá...

 

edit: odkaz

Upraveno uživatelem dykmore
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zbraň bez náboje v komoře nosit nechci. To vím, že by nemuselo klapnout v momentě, kdyby byl opravdu průser. 

 

Každopádně se začíná blýskat na lepší časy. Teď jsem vzal G43 do přírody v noci a zkoušel jsem jak funguje ta svítilna s laserem. V kombinaci s těma tritiovými mířidlama je to fakt boží kombo. Nebál jsem se vlka nic. Takže dávám G43 ještě šanci, protože ve tmě je to fakt neuvěřitelný vybavení. Musím to někdy zkusit na venkovní střelnici ve tmě. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

BTW zkoušeli jste někdo natáhnout pistili o opasek (o cokoliv) jednou rukou?

To je taky prdel...

My jsme si to hodněkrát zkoušeli. Člověk se s tim nesmí crcat, ale když je nabuzenej, tak to jde.

 

Harry mě asi opraví, že to v krizi je nahovno, ale tohle umět (rozuměj spolehlivě a rychle) je trochu cesta k tomu nemuset nosit nabito.

Upraveno uživatelem bandicoot
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nevim jak sem vlozit video z FB, ale Ctvrtnicek je fakt rebel! :-))))

 

https://www.facebook.com/centralnibuznalidstva/videos/vb.563901150336062/2388459701436779/?type=2&theater

Kdyby jen tušil, kolik peněz nás občany ČR stálo ono dobré jméno...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak tak a aj z tych ikon je ikonou asi len ta 75.... skorp nikde vo svete dieru do sveta neurobil, oblubilo si ho akurat par teroristov, ktori ho v ramci bratskej pomoci dostali zdarma a 58 vsade vo svete povazuju len za tisicprvu variaciu kalacha... aj ked teda nepravom.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Sem si ted poridil Scorpoin Evo S1, v pondeli to jdu prihlasit, tak jsem na tu nadheru zvedavej... prej to i funguje, v merku jsem mel teda spis Grand Power, ale slysel jsem par nehezkych veci, plus relativne drahe zasobniky..... 3ks CZ za 1 do Gran Poweru je celkem plus pro CZ. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...