Přejít na obsah

Prim Sport 2 - opravy / úpravy


Doporučené příspěvky

mám pár PS2 a mám na zdejší zkušené pány hodináře dva dotazy:

Volný strojek v pouzdře - při natahování se posouvá celý strojek pohybem korunky při natahování. Co s tím? Přihnout kroužek kolem pouzdra, aby nebyl v pouzdru volný? Dát jiný? Koupil jsem je hodně zachovalé, jdou dost přesně a rezerva nátahu přes 36h. Může to být bastl? Jiný strojek v jiném pouzdře? Ještě jsé je neměl otevřené, tak nevim, jaký je to kalibr.

Druhý dotaz:

Jak skládáte můstek u minutového a krokového kola? Napřed nahrubo nasypat kolečka, lehce přitáhnout šroubky můstku, dolatit polohu koleček a pak finálně utáhnout šroubky můstku? Tak jsem to dělal, ale krokové kolo má pořaid velkou axiální vůli - a to tak, že nedrží na mistě, jako by dole ani nebyl kámen na usazení. Něměl jsem už čas a oči na podrobné prozkoumání příčiny, tak jsem hodinky zavřel jen nalehko, ale až se do nich pustím podruhé, rád bych měl trochu jasno, co s tím, abych netápal ve tmách. Díky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 113
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Ahoj, tak volný strojek je za předpokladu, že jsou tam všechny šroubky patrně způsosoben vymačkaným plechovým kroužkem. Stačí lehce nadzvednout, ohnout v místě proříznutí ty tenké části kroužku směrem k dýnku. No a to volné krokové kolo má pravděpodobně skoro jistě zlomenou jednu část, která zapadá do jednoho z kamenů. Vzniklo to tím, že jsi postupoval špatně při montáži a to v tom, že jsi kolečka volně naskládal a lehce jsi dotáhl základnu.Tím si zlomil  tu hřídel. Já teda nevím, jak to dělají hodináři, ale při této operaci postupuji tak, že nejprve naskládám kolečka, a pak nasazuji základnu tak, že se snažím dostat všechny tři hřídele do svých kamenů. Je to někdy vopruz, a tak je možná lepší demontovat i setrvačku a kotvu pod ní. Potom už se dá něčím pošťouchnou krokové kolo. Nejlépe párátkem a nebo tenkým drátkem. Potom co jsou všechny hřídele tak jak mají být, začnu dávat šroubky.Pak nasadím kotvu a setrvačku. Přeji hodně štěstí.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Chlapi díky za rady. Pravda, jsem začátečník, proto jsem si vzal jako první na rozborku nefunkční hodinky, které jsem koupil za 1,-kč + pošta. Musím je rozdělat až bude čas a prohlédnout to krokové kolo celé. Je pravda, že jsem setrvačku s kotvou vyndanou neměl. Ale všechno hezky zapadlo, tak jsem neměl potřebu ji vyndavat. Když jsem několikrát držel můstek jen prstem, pokaždé se mi to ve finále rozskočilo. Proto jsem to jen lehce chytil šroubky. Není možné, že by byl vypadlý nebo rozbitý kámen pod krokovým kolem? Nebo se to nestává? Že bych ulomil osazení krokového kola se mi nezdá. Přece jen mám nějaký cit. A když něco zkurv.. (Což se samozřejmě stát může), tak si toho ale větsinou všimnu.

Ještě mě napadlo: v jaké poloze máte při této operaci kodinky? Tak, aby byly osy hřídelek vodorovně a chytly se do uložení na obou stranách při přtlačování můstku, nebo hodinky "naplacato" a hřidele koleček jsou vertikálně a sázíte je napřed dole do kamenů a pak lovíte horní uchycení v můstku?

No už se těším na další rozborku. Pak dám vědět.

Upraveno uživatelem Tomas8
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

no, celkově jsi k tomu přistoupil docela spartánsky, ale což, štěstí přeje odvážným, i když v hodinařině během prvních pokusů téměř vždy něco zničíš, tak měj hlavně v zásobě dost náhradních dílů.  :-)

předně bych tě odkázal sem - jsou to skripta demontáže a montáže  Prim kal.66, tzn. bez data, pomůže ti to hlavně se základy. http://www.ozs-ji.cz/projekt_hodinar/data/Skripta_kompletni.pdf (jsou volně šiřitelná). Existují i skripta pro kal.68, ale ty si musíš koupit u p. Vondráčka viz hodinari.webzdarma.cz, stojí asi 6 stovek.

K tvým dotazům - pamatuj, že první věcí u oprav hodin, které mají pero, je, že HO MUSÍŠ VYPUSTIT!!! :-) měl jsi štěstí, protože hodinky evidentně nebyly natažené, jinak po sundání můstku hlavního soukolí by se ti to rozletělo, nebo bys vylámal zuby. Postup vypuštění hodinek najdeš ve skriptech.

Před opravou setrvačku vždy vyndej a pověs ji  na nějaký trn i s můstkem za díru po šroubku v můstku, setrvačka bude viset dolu (pokud nemáš trn vysoustružený, pomůže ti třeba bambusové párátko nebo výstružník zapíchnutý v modelíně nebo v rodigu), neboj, pokud bude volně viset, nic se nezničí... pokud ji budeš chtít položit tak vždy můstkem dolu, hlavně aby neležela na hrotu! Pokud setrvačku v hodinkách necháš, velmi pravděpodobně o ní při manipulaci zavadíš a zničíš ji a pak sháněj novou... :-(

Pokud budeš něco čistit, tak všechny kovové díly v lékarénském benzinu (nepoužívej líh, mohl by ti rozpustit šelak na kotvě a vypadly by ti kameny), plastové pak samozřejmě obráceně (tj. v lihu nikoliv v benzinu).

Pokud se v tom chceš rejpat i nadále, určitě si kup jednu pořádnou, tenkou pinzetu, párátkem toho moc nesvedeš, je to spíš provizorium.

opravu prováděj vždy s můstkem horizontálně - v jiné poloze si to ani nedovedu představit

jinak obecně v hodinkách nikdy nic nedělej velkou silou, nic nepřitlačuj a nedotahuje přes tlak, vše musí zapadnout a dosednout velmi lehce, buď trpělivý, zejména pokud je víc koleček pod jedním můstkem, může to trvat dloooouhéééé minuty - kalibry Prim jsou nicméně poctivě udělané, pokud je vše v pořádku, sedne si to... dávej pozor, který šroubek kam patří, některý může být delší a bude ti zasahovat někam, kam nechceš... (u Prim se ale moc splést nemůžeš, mají je dobře velikostně rozlišené, narozdíl od japonských strojků)

to že je zlomený kámen se může stát, ale na tomto kole je to málo pravděpodobné. To že bys ho vytlačil je také málo pravděpodobné - na 99% jsi ulomil čep, tím že jsi ten můstek přitáhnul - přesně jak píše skodna, oprava jedině výměnou. Pokud by byl kámen vytlačený nebo zničený, potřebuješ lis na kameny a to určitě na koleně nedáš.

PS. jeden malý tip - pokud vidíš (určitě) ve strojku šroubek se třemi zářezy, má obrácený, tj. levý závit!!! :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Robero79:

 

dík za rozbor. jinak nejsem zase úplné pako jak se může zdát. Předesílám, že jsem si na první seznámení vzal nefunkční primky za 1,-Kč + pošta. Do svých švýcarů se nehodlám pouštět nikdy ani náhodou.

To víš, že jsem vypustil pružinu. Jednou jsem v 1.třídě rozebíral nataženého budíka, o vypouštění pera jsem samozřejmě neměl tušení. Asi si dokážete představit, jak to dopadlo - téměř exploze a péro mě fiklo do prstu, krve jako z vola... Už si dávám pozor. Uvedená skripta mám, prošel jsem si je předem. Ale třeba o tom skládání můstku píší, že to prostě složíš a zkontroluješ, jestli se všechno točí. A hotovo. Další pro mě nová podstatná informace - setrvačka nesmí být na hrotu. Další důležité info - čištění benzin, ne líh. Jinak nějaké základní nářadí mám, pinzety, šroubováčky, šťourátka... Pořád se mi nechce věřit, že bych ulomil čep. Fakt jsem to nenásilnil. No, kouknu se. Přemýšlím o nějakém mazivu, ale asi to není nutné. Mám těch primek doma víc, některé jdou, jiné tak napůl, některé byly u hodináře, o některých mi řekl, že by bylo potřeba přefrézovat celou základnu či co a cena kolem 1500,-Kč. Do toho teda nejdu.

Není někde v Praze někdo z hodinářů (i samouků, neprofíků), komu bych se mohl chvíli koukat pod ruce? Tím se člověk nejvíc naučí. Už jenom odkoukat ten přístup k řemeslu. když jsem začínal s vrtulníky, moc mi to pomohlo.

 

 

Hardslimer:

 

super! to je přesně ono, já věděl, že jsem to vlákno již někde zahlédl, ale v tu dobu mě ani ve snu nenapadlo, že ho budu potřebovat. Díkes

Upraveno uživatelem Tomas8
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@tomas8

v pohode, nemyslel jsem to posmesne... :-) je spousta veci, ktery si ani neuvedomis a pritom je udelas... jestli mas lupu (staci 4x), jukni na na tu hridelku a hned zvis...

mazivo je slozitejsi, stoji majlant a na hodinky potrebujes 4 druhy - na svycarsky krok, na pomalu tocive soukoli, na rychle tocive a vazelinu na natahovaci mechanismus. suma sumarum tak za dvojku nejmin. Navic spravny namazani chce cvik, zejm. svycarsky krok a incabloc na setrvacce daji zabrat. mimochodem incabloc bez cizi pomoci napoprve nerozebirej, budes mit problem to dat sam dohromady. o frezovani zakladny jsem neslysel, krome vizualni stranky to nicemu nemuze pomoct, nema se to jak opotrebit, ale nejsem vseved...

jednou se tu myslim probiraly vikendove kurzy, ale asi to vysumnelo do ztracena, kazdopadne jestli se nechces nekoho doprosovat a bavi te to, napis do Jihlavy a prihlas se na rocni rekvalifikaci, neni to sice financne zadna lace, ale potkas tam zajimavy lidi a namocis si nos do remesla az po usi... :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jo, mazání nechám zkušeným. Fakt nemám ambice fušovat to hodinářského řemesla. Chce to spoustu času a taky mít milion hodinek, koleček, dílů, nástrojů... Vůbec si nedovedu představit výměnu kamenů nebo výrobu vlásku z pružinky z foťáku, jak tu někdo popisoval...

Na roční rekvalifikační kurz nemám čas, ale pokud by bylo něco na víkend, tak do toho bych určitě šel. Mým cílem je být poučený lajk :o)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Robero79:

Měl jsi pravdu, dneska jsem je otevřel a horní čep tam chybí. Seženu nové kolo a mám další pokus. Teď už poučen to snad dám. Jen by mne ještě zajímalo nejen jak to nasypat všechno zpátky, ale jak diagnostikovat po nějakých logických blocích? Např jicí soukololí se v pohodě otáčí, jdu dál. Setrvačka kmitá. Jdu dál...

Je u těhle primek i nějaký mezistav, jako že to sice chodí, ale není to úplně ono? Je mi jasný, že to není kybernetika se stavy 1 nebo 0, jde nebo nejde. Mám doma i primky, které jdou třeba 5 hodin a pak se zastaví. Přitom pero se natahuje stejně dlouho jako u zdravých hodinek. Může to být nečistotou v soukolí? Nenamazáním? Přemazáním?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mám doma i primky, které jdou třeba 5 hodin a pak se zastaví. Přitom pero se natahuje stejně dlouho jako u zdravých hodinek.

Muj nazor:

Natahovaci pero perovniku muze byt bud poskozene, spatne namazane nebo znecistene.

Muze byt bordel mezi zuby soukoli.

Muzou se o sebe oprit rucky.

Uz jsem videl i krive dotahnuty cifr, kdy se hodinova rucka o nej zasekla.

 

Ale jsem pouze laik. :-)

Mozna nekdo poradi lepe.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To mas asi pravdu.

Ale kdyz si predstavis, ze soukoli muze byt pokazde jinak natocene, pak teoreticky nemuze platit pravidlo, ze se vzdy zastavi po 5 hodinach.

Znecistene nebo rezave pero jde vzdy silou natahnout, ale pri odvijeni se otaci zpet velice pomalu a v urcitem bode muze nastat ono zaseknuti.

Chtelo by to perovnik vypustit a natahnout je jen na pul.

Pokud by se zmenilo pravidlo 5 hodin, tak mas teoretickou pricinu zavady na svete.

Co si o tom myslis ?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nemáte někdo nějaký další materiály podobné těm skriptám ? Je to moc pěkně zpracované

http://hodinari.webzdarma.cz/literatura.htm

stačí napsat p. Ondráčkovi nebo paní Peřinové a oni to pošlou na dobírku (nebo osobně v Jihlavě), jak se ti to hodí...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...