Přejít na obsah

Vliv teploty na přesnost u digi / quartz


Amser

Doporučené příspěvky

Vzhledem k mému dlouhodobému testu přesnosti chodu hodinek Casio Rangeman bych se chtěl poptat znalejších: Jak závisí teplota hodinek řízených krystalem, (tedy jak digitálek, tak "quartz") na přesnosti chodu krystalu? Platí např., že čím tepleji, tím pomaleji krystalový oscilátor "kmitá" atp? Co jsem zjistil, tak s vyšší teplotou by se měl krystal "zpomalovat", díky jeho roztažnosti. Zase na druhou stranu jsem se dočetl, (ZDE: http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/28899-presnejsi-quartz/?p=430748) že "...u každého krystalu v hodinkách platí že ZPOMALÍ PŘI KAŽDÉM SNÍŽENÍ NEBO ZVÝŠENÍ TEPLOTY!" To, že zpomalí při zvýšení teploty chápu, ale proč při snížení? A při snížení od jaké hranice?

 

Dočetl jsem se, že lepší hodinky mívají i dva oscilátory s "teplotní kompenzací", ale už jsem nikde nezjistil, jak ta teplotní kompenzace v hodinkách vlastně pracuje. 

 

Jde o to, že přes zimu mě dělaly Rangemany naprosto stabilně +0,5 sec/ měsíc, ale teď v létě, kdy jsem s nimi často venku a hodinky se pochopitelně více zahřívají, začaly dělat -1,0 sec/měsíc. Samozřejmě, že je to marginální odchylka, nejde mě o to, abych hodinky dával do trouby či do ledničky kvůli kompenzaci chodu (na to tam je rádio) ale zajímal by mě přesný princip, proč tomu tak je. Takže pokud mě někdo může tohle vysvětlit či jen nasměrovat na nějaké stránky, kde je toto podrobně vysvětleno, budu rád. Díky.

Upraveno uživatelem Amser
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky za odkazy. V elektrice/elektronice nejsem naštěstí úplně tupej, takže jsem si zmíněné dokumenty s chutí přelouskal (i když ne všemu jsem pochopitelně zcela rozumněl). A je pravda, že problematika je to poměrně složitá. Bohužel, výše zmíněné dokumenty se týkají spíše krystalových oscilátorů obecně. Ohledně jejich aplikace v hodinkách, kde musí být nejen solidní nárok na přesnost, ale také na co nejmenší spotřebu, se tam člověk mnoho nedozví. A to by mě právě zajímalo nejvíc - jaké typy oscilátorů se používají v hodinkách a jak (a jestli) je v současnosti používána ona teplotní kompenzace (jestli se např. používají oscilátory typu TCXO atp.). A taky by mě zajímala ona informace, že v extra přesných (a extra drahých) hodinkách se používají oscilátory dva. Taktéž jsem se dočetl, že existuje jakási norma či certifikace hodinových strojů (nevím, jestli to platí i pro náramkové hodinky) pro letectví, kde nesmí být větší než určitá odchylka.

 

Pokud by mě tedy ještě někdo nasměroval do oblasti oscilátorů používaných v náramkových hodinkách, budu vděčný (klidně to může být i anglicky).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...