Přejít na obsah

Omega - prosba s identifikaci a renovaci


uff

Doporučené příspěvky

Ahoj kolegove,

 

Minuly tyden se na me nejspis usmalo stesti a po dedovi jsme nasli prilozene cibule.

 

Vzdycky jsem touzil mit nejake rodinne hodinky s pribehem, ktere muzu opecovavat.

Bohuzel vubec neznam jejich historii (fakt velka skoda, pribeh mohl byt mnohem delsi) a rodice je dokonce chteli vyhodit. Nicmene kdyz jsem videl napis na cifru, tak jsem tomu prirozene okamzite zabranil. :)

Strojek vypada velice zachovale a ma moc pekne zdobeni, rucicky jsou takove jakoze ozrane korozi, hodinky tedy nefunguji, korunka na volno vypadava.

 

Snazil jsem se o nich zjistit vic a podle SN strojku a pouzdra jsou z roku 1923.

 

Muj deda rozhodne nebyl chronoposuk, tak je otazkou jak se k nemu dostali, asi taky po nekom podedil. Ulitaval si na digi Casio a o techto hodinkach se slovem nikdy nikomu z rodiny nezminil.

 

Mam na Vas prosbu, dokaze je nekdo vice identifikovat? Snazil jsem se najit na netu stejne, ale zadne identicke pouzdro s tou zvlastni ochranou korunky jsem nenasel.

Deda byl docela bastlir, delal v Mikrotechne, tak mozna bude na hodinkach leccos upravene.

Pouzdro snad bude Omega vzhledem k vyrazeni z vnitrni strany. Ale tezko rict, co korunka a jeji ochrana?

 

Otazkou je prave, zda se vubec poustet do renovace, pokud by slo o nejaky bastl.

Pouzdro ma punc 0.900. Podle me to bude stribro, ale nevim jak ho spravne cistit. Nejlepe vyjmout strojek a dat do ultrazvukove cisticky stribra? Ten cifr nechapu, ze je tak zluty, ale mozna to bude sklickem. Da se to nejak realne cistit?

 

Mate tip na nekoho zrucneho, kdo se cibulema zabejva? Nikdy jsem se o cibule nezajimal, mam doma jeste jedny nefunkcni Zenith, ale nejak jsem opravu neresil.

U rodinnych hodinek je to samo o necem jinem.

 

Predem diky za tipy a rady. Fakt z nich mam radost, ale nechce se mi verit, ze bych mel takovehle stesti.

post-24698-0-22136600-1472138446_thumb.jpg

post-24698-0-39813300-1472138453_thumb.jpg

post-24698-0-51352200-1472138459_thumb.jpg

post-24698-0-72637700-1472138465_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Máš hezké Omegy. Až na korunku, sklíčko a některé ručičky původní. A tvoje radost je oprávněná, taky bych měl radost a nadšení. Obzvlášť, když je to součást rodinné historie.

Ale zkus se neurazit, některé tvoje dotazy vypadají jako bys tu byl poprvé a i hodinky měl poprvé v ruce. Ptáš se v podstatě na běžné věci, o kterých se tady průběžně mluví a o kterých bych očekával, že dlouholetý člen chronomagu má trochu ponětí, nebo si o tom třeba něco sám přečte. Třeba více identifikovat? Jako jak? Nebo proč je žlutý ciferník, jak čistit pouzdro, kde hledat dobrého hodináře... Chápu, že se každý zajímá o něco jiného a nemusí znát všechno, ale až tak nevědět co se děje o pár řádků vedle?

 

Jinak to všechno je řešitelné a poměrně snadno, máš výhodu a opravdu štěstí. Taky chci :)

 

K čištění pouzdra - záleží na vkusu každého soudruha. Někdo rád patinu (a takováhle se tvoří roky), někdo rád stříbro lesklé jako... hodně :) Stříbro je hodně měkké, já bych to s leštěním nepřeháněl. Pokud chceš lesk, tak vyndat strojek, pouzdro umýt (či vydrbat kartáčkem) v horké vodě se saponátem (základní očista), a pak něčím vyleštit. Já používám tempo na autolak a flanelový hadřík. A pak opět horká lázeň. Ale jak jsem říkal, opatrně, tempo je částečně i brusná pasta. Leštidel na stříbro se ale dá vymyslet a koupit mnoho. Rozhodně ničím nebrousit, nic takového. Třeba hrubá strana houbičky na nádobí by tady nadělala nevratné škody. Mám jedny původně krásné stříbrné kapesní hodinky, které mělo nějaké čuňátko a očistu a zašlost stříbra řešilo šmirglem. Ale na druhou stranu člověk se stále učí a nejlíp na vlastních chybách :)

 

No a hodinářskou stránku svěř ochotnému a prověřenému hodináři. To už si jistě najdeš sám, možná se ti někdo i nabídne.

Upraveno uživatelem Karlos
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj Karlosi, mas pravdu a opravdu jsem se zatim do zadnych zasadnich veci nepoustel. Maximlane jsem houbickou ozivil tah.

Vezmu to poporade:

1) identifikace:

Zde mi jde prave jak hodinky vypadali z vyroby, abych se mohl pokusit sehnat origo korunku a overit, ze i ochrana korunky je opravdu puvodni. Nasel jsem placenou sluzbu Omega, ale neni to uplne za pakatel...

2) ad cifernik: Ja opravdu ani nevim, zda je zazloutly cifr nebo sklicko. Sklicko vim jak cistit, ale mam zatim zkusenost jen s igenama, ale u tehle hodinek bych to nerad podelal. Pokud ale rikas, ze neni puvodni, tak neni o cem a zkusim se na nem vyradit. :)

3) Hodinare mam overene dva, Volavku a Frydla, nicmene na tyhle starozitne kusy se treba Volvka nespecializuje a odkazal me na nejakeho starozitnika, co umi vyrobit kladivko na zakazku

4) rucicka

Zminujes, ze nektere nejsou puvodni. Predpokladam, ze puvodni je ta minutova. Ostatni maji vypadat stejne?

 

Jinak moc dekuji za ochotu, jsem fakt lama a hodinky kupuji novejsi kusy a az na igeny a poljoty mam vse do stari deseti let bez duvodu renovace.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

O původnosti pouzdra nemám pochyby. I když je možné cokoliv, tady je to skoro jistě v pořádku. Jak ale vypadala korunka těžko říct, nejspíš něco hranatého. Obrázků na netu je mrak, že nenajdeš přesně tvůj typ neber za podstatné, něco podobného ale jistě objevíš.

Sklíčko neřeš, to je jakási zažloutlá hrůza, jako součást opravy si přej nové. Zkus velmi opatrně odloupnout rámeček se sklem a uvidíš co se ti ukáže (jestli se na to necítíš, nedělej to).

A které ručičky tam byly původně taky už nikdo nezjistí. Ta minutová je hezká, ale může být už dodatečně vyměněná. A ty ostatní taky :) Ale s těmi omegovskými by to vypadalo nejlíp. To řeš dle možností hodináře, tyhle ale určitě nezahazuj.

Přeju příjemnou a dlouhou :) renovaci. Shánění, hledání a zjišťování informací... I to je zábava, patří to k tomu a bývá to pestřejší a zajímavější než samotné vlastnictví hodinek položených na stole, doplní to jejich příběh a je pak i na co vzpomínat.

A průběžně se s námi poděl o výsledky, nebo o informace, ať z toho máme taky něco, když už nemáme stříbrné omegy :)

Upraveno uživatelem Karlos
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jojo, diky za povzbuzeni. Urcite se podelim o zkusenosti. Rozhodne se do toho pustim. Ale urcite ne sam, uz jsem jedny starsi hodinky v ramci "oziveni" znicil... :(

Kdyz jsem videl pocet hodinek, ktere Omega vyrobila v roce 23, tak jsem si rikal, ze vyrabeli jen par typu, proto me zarazilo, ze jsem nedohledal identicke pouzdro, ale nevzdavam to a budu hledat dal.

Mas urcite pravdu, je to jine vzruso nez si jen vybrat hodinky a sledovat nabidku na gemnation nebo jomashopu...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj!

 

dříve než si přečteš moji odpověď věz, že jsem total NOOB a jen tvůj dotaz na značku Omega (s jejichž dvěma strojky momentálně marně bojuji) mě přiměl se podívat a zkusit ti pomoci.

 

Poznámka - pomohlo by, změřil li bys strojek a tělo hodinek ať se máme čeho chytit. V mm. Do ligne si to každý převede, ale u Omeg to je jedno imho.

 

Výrobní rok: to jsi našel správně. Dle internetu kolem 1920-1927. http://chronomaddox.com/omega_serial_numbers.html

 

Strojek: nejspíše 37.5 L 15 R. http://www.chronomaddox.com/OmegaCaliberList.html

 

Je to jistě nějaká vyšší verze, u které byla přesnost měřena ve dvou polohách. Také zdobení na strojku je lepší než ten ošklivý mosazný základ co měly ostatní soudobé hodinky. 

 

Jak vypadaly originály?: Nejspíše takhle http://www.watches.co.uk/archived-watch/11228/omega-vintage-pocket-watch/

Tedy minimálně v rozsahu pouzdra. Ciferníky a ručičky.. Meh. Minutovka vypadá velmi hezky. Podobnou jsem ale na internetu nenašel.

 

Nemám žádné zkušenosti s tím jestli serial strojku a těla byl původně stejný. Většinu hodinek co jsem viděl měla jiné číslo strojku a těla. Teda ně většina ale všechny. Asi číslují oba díly zvlášť. 

 

Pokud něco z toho co jsem napsal se ukáže jako nepravda, pak za to může internet.

Upraveno uživatelem Glademist
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak z toho kalibru taky nejsem moc moudrej: 35.5 L

Ten se vubec v tabulce nevyskytuje. Navic jsem na internetu nasel, ze jde o strojek z roku 1930. Zvlastni...

 

Nejpodobnejsi jsou jim tyhle, ale ta korunka mi tam taky moc nepasuje:

 

http://www.ebay.com/itm/Omega-35-5-L-T1-pocket-watch-nice-running-/232058753893?hash=item3607c79365:g:SbwAAOSwBahVB0OR

 

Pak jsem nasel tuhle dobovou reklamu, kde dokonale sedi cifr, ale rozliseni je tak nizke, ze z toho taky nepoznam jak vypadaly rucicky v originalu a jak presne vypadala korunka.

 

Celkem napinava anabaze. Ale cil je jasny, bud musi vypadat jako nove nebo z nich udelam naramkovou prestavbu s pruhledem na strojek...

post-24698-0-77426900-1472653582_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Korunka zcela jasně hranatá, jako je na tvém prospektu, jako je na odkazu od Glademista, nebo jako je tady: http://www.artclock.nl/horloges-pagina-1-t-m-9/136-omega-ca-1920-silver-caliber-35-5

Na tom není co nepoznat, jako na ručičkách. Mohly tam být s kulatým okem jako na prospektu, nebo s jakýmkoliv jiným okem na konci. Stejně ale budeš mít výběr omezený tím co seženeš, nebo spíš co zrovna bude mít hodinář. S korunkou to platí taky.

No a typ strojku je vlastně jen jeho průměr. Možná je to pro tebe zklamání, ale tak se to dřív označovalo.

Nesmíš být tak náročný, tehdy se k hodinkám přistupovalo jinak než dnes. Dnes mají každé hodinky svoji přesnou číselnou specifikaci a ještě i konkrétní modelovou řadu a dokonce i název. Je to ale jen byznys, dodává to hodinkám jakýsi dojem výjimečnosti. To dřív nebývalo (nebyl důvod, šlo o hodinky, ne o čísla a slůvka), jenže lidé to dnes automaticky očekávají a chtějí znát a jsou pak zklamaní. V podstatě každý, kdo sem přijde s dotazem na identifikací svých starodávných hodinek, chce znát model, typ a cenu. Málokdo se raduje z hodinek samotných.

 

Já myslím, že máš nádherný starý kapesní Omegy, který bude po dokompletování radost vzít do ruky a natáhnout, poslechnout si jak poklidně tikají, dát je do kapsy,...

 

Koukni na ten svůj starý prospekt. Nejsou tam žádné hvězdné popisy, žádné typy, modely, ani názvy, prostě nic co by tam bylo dnes. Je tam jen to, o co tehdy šlo: značka a krátká věta o přesnosti.

Upraveno uživatelem Karlos
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tehdy si lidé kupovali hodinky, například Omegy. Nekupovali si nějaký konkrétní model, nebo typ. Kupovali si hodinky. A s tím souvisí i to, že se ti nepodařilo dohledat obrázek s úplně stejnými hodinkami. Kompletovali to v podstatě kusově, aby prodejce na obchodě mohl mít několik kusů a nebyly všechny stejné a zákazník si mohl vybrat. Prodejce nepotřeboval desatery stejné Omegy, potřeboval uspokojit zákazníka a nabídnout mu výběr. Takový prodejce udělal u výrobce objednávku a přišla mu krabice, kde byly desatery hodinky Omega a každé jiné.

No a pak logicky může nastat situace, že se z nějaké konkrétní verze hodinek po 100 letech dochová třeba 10 kusů a žádné nejsou přesně stejné.

Upraveno uživatelem Karlos
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tehdy si lidé kupovali hodinky, například Omegy. Nekupovali si nějaký konkrétní model, nebo typ. Kupovali si hodinky. A s tím souvisí i to, že se ti nepodařilo dohledat obrázek s úplně stejnými hodinkami. Kompletovali to v podstatě kusově, aby prodejce na obchodě mohl mít několik kusů a nebyly všechny stejné a zákazník si mohl vybrat. Prodejce nepotřeboval desatery stejné Omegy, potřeboval uspokojit zákazníka a nabídnout mu výběr. Takový prodejce udělal u výrobce objednávku a přišla mu krabice, kde byly desatery hodinky Omega a každé jiné.

No a pak logicky může nastat situace, že se z nějaké konkrétní verze hodinek po 100 letech dochová třeba 10 kusů a žádné nejsou přesně stejné.

 

Jo tohle je třeba si uvědomit a smířit se s tím. My ty jejich hodinky vidíme dnes jako úplně jiné zboží. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Karlosi, diky moc za cas, ktery mi tu venujes. Po vlastnim studiu na internetu musim uznat, ze mas pravdu.

Jen mi neni jasna jedna vec, jak poznas, ze ty rucicky nejsou origo? I ta korunka muze byt prece tim padem originalni, jen je asi osoupana?

Nechci to uspachat a ukvapit se, ale RADOST z nich mam vetsi a vetsi. Uz dokonce vim, proc nejdou, jde o praskle perko, tak jsem zvedavej, zda si s nim nekdo poradi. Dokonce uz jsem dostal nabidku od mistniho hodinare na renovaci, jen si nejdriv musim udelat jasno co s nima. Patina vs. lesk. Kapesni nebo prestavba na naramkove (vic se klonim ke kapesnim, ale pokud nejsou rucky origo a nesezenu zadne rozumne, tak asi spis prestavba).

 

Dekuji i Glademistovi, ten odkaz me moc potesil, jsem rad, ze existuje stejne "dynko", i kdyz je to jak pise Karlos asi ptakovina a nemel bych to resit.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Není zač. A tvoje radost je oprávněná, podobné hodinky moc lidí nemá a identické možná nikdo. A i s tou závadou máš kliku, to půjde, prasklé pero je mnohem jednodušší, než třeba prasklá setrvačka.

Ručičky jsou namíchaný mix. Někdo tam prostě dal co měl, můžou být částečně původní, částečně z jiných hodinek Omega, nebo z čehokoliv jiného, nebo prostě jako náhradní díl. Jaké tam byly původně už se nezjistí, dej tam jaké se ti líbí, nebo jaké seženeš. Je to jen na tobě a bude to tak v pořádku. Korunka je ale viditelně kónická a z fotek moc nesedí do vybrání v krčku, takže já hlasuju, že je vyměněná a ještě ošoupaná, chce to lepší.

No a hlasuju i pro zachování jako kapesní, protože jsou v krásném stavu, těch pár detailů nestojí za řeč, to je jen bonus na zpestření. A na přestavbu na náramkové si můžeš pořídit nějaký samostatný strojek, po rozprodeji zlatých hodinek na zlato jich zbylo dost, jsou snadno k sehnání a tam fakt moc lepší využití není. Ale rozebírat kvůli tomu kompletní a hezké hodinky je přece škoda.

Upraveno uživatelem Karlos
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Souhlasim s tebou, nicmene naramkove bych aspon nosil a vzhledem k rozmerum strojku by krasne sel na moji velkou pazouru. Rekl bych, ze by z nich byly optimalni oblekovky rozmeru 44 mm, hodinky jsou totiz na kapesni rozmerem velmi tenke.

Na druhou stranu bych rad zachoval originalni hodinky uz z ucty k dedovi, ale kapesni si budu presne jak pises jen natahovat a tezko je vezmu do prace, leda bych si poridil klobouk a vymenil auto za Pragovku. :)

Jestli te jeste uplne nestvu, tak bych se rad zeptal, kde se nejlepe korunka a pripadne i rucicky daji sehnat? Rikam si vytipovat nejake jine kapesni hodinky a asi by jim slusely modrene rucicky. Ale u korunky prece nemam sanci sehnat podobnou co se tyce rozmeru, napada me jedine vyroba na zakazku.

 

Nejvic se mi libi tyhle, minutova je mimochodem identicka:

 

http://i825.photobucket.com/albums/zz178/escapement861/Logotipos plantillas/omega-seamaster1_zpsf77d547f.jpg

Upraveno uživatelem uff
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ten odkaz mi nějak nefunguje. S korunkou a ručičkama už musíš obrážet hodináře - tak dlouho, dokud nepořídíš. Na to už lepší radu nemám. Vůbec se toho neboj. Asi to teda nebude hned a na první pokus, ale problém v tom nevidím. Kupovat kvůli tomu jiné hodinky bych asi nechal až jako poslední možnost, je tam riziko, že díly nebudou pasovat.

 

No a kdybys chtěl ze strojku stavět náramkové, tak bys musel kromě ručiček a korunky řešit ještě pouzdro a ciferník. S pouzdrem by asi problém nebyl, zato s ciferníkem už jo. Původní by použít nešel, takže by se muselo nějak improvizovat, upravovat a nechávat tisknout...

Tam by nejjednodušší cesta mohla vést třeba přes nabídku tady:

Pouzdra: http://www.nejpanskehodinky.cz/strojky-a-nahradni-dily/pouzdra-na-hodinky/

Ciferníky: http://www.nejpanskehodinky.cz/strojky-a-nahradni-dily/ciferniky/

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...