Přejít na obsah

Kde se vzal "chronobundus"?


Doporučené příspěvky

Zdar všem,

řekl bych, že každý z nás při vyslovení slova "chronobundus" naprosto přesně ví, o co jde. Ale kde se vlastně vzal, či z čeho je odvozen "chronobundus" ? 

Co myslíte?

Těším se na Vaše názory...

 

Abych nebyl úplně mimo, nabídnu svůj náhled. 

U slova chronobundus se automaticky nabízí parafráze v jednom klasickém českém filmu a "nemoci" zde omílané - moribundus - což značí stav blížící se smrti, či umírajícího,... V našem případě by to asi mělo být něco fatálně spojeného s hodinami. Teprve nedávno jsem zaslechl jiné slovo a sice "borborygmus". To jest zvuk vznikající v břiše při pohybech plynu a tekutiny ve střevech. Je to naše známé "kručení" v břiše. A v tu chvíli jsem si řekl, že to je ono, když nám kručí v břiše - borborygmus, máme hlad a musíme se něčím nasytit. Tedy myšleno jídlem. Když nás přepadne chronobundus, máme také "hlad" a musíme se nasytit, v tomto případě hodinkami. A podle toho, jak je kdo jaký "gurmán", si pořizuje hodinky...

Takže chronobundu a borbogyru zdar!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Chronobundus byl skutečně poprvé objeven zde, šíří se přes klávesnici přímo do prstů. Dá se léčit pouze jiným bundusem, tedy třeba autobundus, photobundus, phonebundus, cigarbundus apod. U řady lidí je to ale neléčitelné, zvláště u moderators :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jestli je tu mezi námi nějaký jazykozpytec, taky by mě zajímala etymologie moribundu, respektive bundu. Nahrazení části "mori" (smrt) výrazem "chrono" je jasný, spíše mi jde o ten zpropadený bundus. Ten, kdo termín chronobundus vymyslel, snad věděl, proč vybral zrovna tenhle termín (kromě toho, že je krásný a dobře se vyslovuje) a ne třeba chronoholismus, chronooniománii, chronorexii nebo morbus horologiae :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...