Přejít na obsah

chasy

Členové
  • Příspěvky

    11
  • Registrace

  • Přítomen

1 sledující

chasy's Achievements

Začátečník

Začátečník (2/8)

  1. chasy

    Orient Diver

    Ještě drobnost: pokud jsem správně pozoroval Seiko (7S26), Miyotu i nějaké Orienty, přeskočí vždy "nezvolený" jazyk o půlnoci a drží tak do tří ráno, pak se překlopí na "zvolený" a ten zůstane od rána až do půlnoci. Takže ten "nezvolený" jazyk to úplně nepřeskakuje, ale hodí ho tam v době, kdy slušní lidé spí
  2. A největší legrace na tom celém je, že ačkoliv české "vteřina" je příbuzné s ruským "vtoroj", ruský výraz pro vteřinu/sekundu je "секунда" [sekunda]. Takže až nám vnutí v češtině tu zmiňovanou sekundu, stejně houby poznáme, jestli je to vliv ze západu nebo z východu. Jinak velké národy - třeba ti Němci - se zpravidla moc nebrání pronikání cizích slov do svého jazyka, snad jen ti Fancouzi jsou výjimka. A 10 % angl. výazů v němčině se mi zdá trochu nadsazených, tohle může platit možná ve slangu informatiků nebo ´náctiletých.
  3. Další paralela s ruským "vtoroj" je patrná i ve slově "úterý" (sr. rus. "vtornik", tzn. druhý den). Takže ruské "vtoroj" resp. latinské "secundus" bych bral spíš za dva různé zdroje, z nichž vznikla dvě synonymní česká slova. Nadbytek různých slov označujících stejnou věc (synonym) je však z hlediska fungování jazyka nežádoucí, tak se pak obě slova využila terminologicky. A my, co neumíme vyslovit "ř", se při debatách o hodinkách v duchu radujeme...
  4. Jeden kousek mám už i já. Od minulého pátku - potkal jsem je v jednom hodinářství nejmenovaného okresního města. (A to jsem si šel původně akorát koupit řemínek k "TV" automatům...)
  5. Jedny hlásím já (Prostějov, minulý pátek, tuším 2170 Kč, nové na prodejně). Valili mi klíny, že je v tom strojek Prim, ale moc se mi to nezdá, zejména když jsem si tu přečetl, jak se chová miyota - chovají se totiž stejně. Přd uplynutím záruky do nich ovšem nepolezu. A propos: podle dodaného návodu jsou k plavání určeny až hodinky od 5 ATM, tyhle jsou testované na 4 ATM - není riziko, že je v bazénu utopím?
  6. Ještě jednou díky, páčení fazety už mám taky zdárně za sebou. Takže se dostávám do fáze čištění ciferníků. Pokud narazím na problém, určitě zase vznesu nějaký "inteligentní" dotaz . BTW: Mám pocit, že tu vzniká pěkný kurz hodinářské svépomoci pro naprosté neznalce - super věc!
  7. Díky za podnětné rady - vyndání natahovací hřídele (a hlavně její funkční navrácení) jsem otestoval na kal. 52 (šroubek) a 68 (tlačítko). Kdo poradí, jak vyndat stroj z pouzdra, když nevypadne dnem (tzn. pouzdro je na dolní straně užší než stroj)? Předpokládám, že se bude muset sundat sklo a stroj vjmout "předkem". Jak jít na to sundávání sklíčka?
  8. Leo je latinský (a nejspíš i italský) přklad slova "lev". Překaldy u křestních jmen jsou naprosto běžné, i když mi moc košer nepřipadají (čes. Bedřich Engels x běžně na německých CD Friedrich Smetana - Die Moldau, sám mám francouzské cd Jean-Sébastien Bach). Ostatně i překladové slovníky běžně uvádějí ekvivalenty ("překlady") křestních jmen. Ruské jméno nejde uvést v původní podobě už z toho prostého důvodu, že většina euroamerického kulturního prostoru používá latinku a ta se přesně nekryje s azbukou - písmenka nelze nahradit "kus za kus"; proto má každý jazyk vlastní (!) pravidla přepisu do latinky - odtud ty rozdíly v přepisu. (Co třeba vodka Smirnoff - chutná?) Mimochodem - Harry Potter sám sice přeložen nebyl, ale třeba takový Brumbál, ať nechodím pro příklad daleko... Takže to chce asi rozlišit mezi komunikací v úředním a oficiálním styku a na druhé straně uměním a marketingem.
  9. Mám pocit, že jsem dneska viděl cosi dost podobného v Olomouci ve vetešnictví vedle vazební věznice (tzn. v uličce co vede mezi soudem a Komerční bankou směrem k parku). Akorát si teď nevybavím jestli to byly přesně tyhle a na cenu jsem se taky nedíval, poněvadž mě moc neberou. Kdyžtak tam zkus poslat nějakého průzkumníka, pokud máš nějakého spolehlivého co jezdívá na Moravu. (Hodinky mají zašité v jedné vitríně úplně v koutě, ale ochotně ukážou.)
  10. Tyhle diversky mě celkem chytly, asi si koupím ty černé. Ale než to udělám, rád bych věděl: jak je to s vodotěsností? Jsou v pohodě? (Předpokládám že ano.) Hodlám je opravdu brát do vody (ikdyž jenom v bazénu), tak abych neudělal nějakou blbost. Původně jsem uvažoval o Seiko Sports, ale nějak moc nevěřím korunce, která není šroubovací.
  11. Hergot chlapi, co mě to tu učíte? Půl roku poctivě pročítám příspěvky... Dneska ráno jsem šel s jedněmi starými Raketami k hodináři, a jen tak mezi řečí se ho ptám, jestlil neví, kde bych sehnal vystěžejkovač. Povídal že mi nerozumí - co prý chci. Tak mu říkám, že ten speciální pajsr, kterým se vyndávají stěžejky z hodinek. Koukal na mě jako na vola (já na něho asi taky) - že prý stěžejky nejdou vyndat ničím jiným než pinzetou. (Měl takovou pěknou, špičatou...) Tak by mě zajímalo: 1) Co si myslet o tom hodináři. (Předesílám, že rozebrat, vyčistit a složit umí - to už jsem otestoval. Jinak on sám nosí ošoupané Prim automaty ve stylu "Sport" na kovovém tahu...) 2) Co si myslet o vyndávání stěžejek pinzetou; je tam velké riziko poškrábání pouzdra a podobně?
×
×
  • Vytvořit...