Přejít na obsah

Jiří Grunt

Členové
  • Příspěvky

    27
  • Registrace

  • Přítomen

O uživateli Jiří Grunt

  • Datum narození 30.6.1983

Profile Information

  • Pohlaví
    Muž
  • Bydlí
    Louny

Jiří Grunt's Achievements

Začátečník

Začátečník (2/8)

  1. Osobně používám hodinky Rado s "nepoškrábatelnou" hi-tech keramikou už skoro 10 let a po čase se i na této keramice objevila matná místa z ošoupání takže si člověk nevybere pokud chce hodinky používat a ne se na ně jen koukat do vitríny, nemluvě o hodinkách s povrchovou úpravou pokovením nebo PVD kde je opotřebení stejně jako u keramiky neopravitelné pouze výměnou celé části. Hodinky, které se dají leštit (obnovovat) zvládnou za svojí životnost jen několik cyklů obnovení než dojde k viditelnému úbytku materiálu zpravidla 5-8x takže by si člověk vždy měl dobře rozmyslet kdy je rozumné hodinky nechat vyleštit (můžete to odmítnout i u celkové opravy v servisu). Hodně záleží na hloubce a rozsahu opotřebení a říct si jestli už je to nutné, protože jak všichni víme první škrábanec na hodinkách....telefonu, autě..... bolí nejvíce a tak to bude i po vyleštění. Hodinky v profesionálním servisu se leští tak, že se kompletně demontují a z pouzdra se vyjmou všechny "měkké" části jako jsou pryžové nebo silikonové těsnění a sklo aby nedošlo k jejich poškození a následné nefunkčnosti protože při leštění dochází k velkému zahřívání leštěných součástek. Při sestavování musí být části pouzdra i náramku dokonale očištěné, odmaštěné atd. to znamená že po leštění prochází všechny komponenty pouzdra a náramku základním očištěním zpravidla v technickém benzínu, ultrazvukovém čištění a závěrečnému čištění v tlakové páře. Při leštění se také používá spoustu přípravků jako je leštící pasta, několik různých kotoučů, smirkových papírů, gratexových tyčinek, kracích laků a teflonových pásek proto je profesionální leštění tak nákladné a časově náročné. Musí být striktně zachován originální design značky a daného modelu jinak může být problém v jiném značkovém servisu nebo přímo u značky od které jsou hodinky vyrobeny. Z tohoto důvodu musí mít servis informace jaký typ, zrnitost, hrubost přípravku použít na daný typ-model hodinek. Myslím si, že pokud je někdo citlivý na mikroškrábance a leští hodinky doma nějakým tím hadříkem není to nijak škodlivé pro hodinky protože úbytek materiálu tam prakticky žádný není, ovšem u nějaké té malé brusky už bych byl opatrnější a dát si pozor i s hadříkem na lesklé a matné plochy. U leštění v profesionálním servisu by mělo být ještě automatické změření baterie nebo seřízení chodu hodinek a vždy proveden test vodotěsnosti. Tolik asi mé zkušenosti s leštěním hodinek jinak dávám odkaz na nějaké galerie mé práce s hodinkama https://plus.google.com/photos/107807902068482226264/albums/6118792753967851777
  2. V Rakousku, Švýcarsku a Německu se toto bere trochu jinak než u nás kdejaký tesco hodinář. Tady vám hodinky na výměnu lunety a těsnění víčka vezme kdekoliv kdokoliv, lunetu poničí těsnění namuchlá pod víčko a nakonec klidně vrátí v sáčku že to nejde v neuvědomění že jde o hodinky za x tisíc a že je vlastně na tolik poškodil že majitele oprava bude stát v servisu tolik co nové hodinky. Starý pán ve švýcarsku měl profesionální přístup a uznal že s takovými hodinkami nemá zkušenosti a mohl by je vážně poškodit a je si vědom že každé hodinky něco stojí proto odmítl. Seiko servis v Německu nabídl podle mého názoru nejlepší řešení, protože nejspíš se jedná o dost atypické a neobvyklé hodinky které na servis moc nechodí takže na to originální seiko přípravek neměli. No a ty dva opravdový hodináři :-) to buď poslali do Seika nebo se do toho pustili sami a teď shánějí nové pouzdro toť můj osobní pohled na problém s výměnou lunety a těsnění víka
  3. Elektromechanický chronograf jsem opravoval od Omegy a IWC. Breitling dělám už cca 10let a ještě jsem to v Breitlingách neviděl. Je pravda, že v hodinkách se tento hybrid moc neobjevuje zřejmě vyšší pořizovací cena a z mých zkušeností drahý servis.
  4. Já řemínek sundám z hodinek a hodím ho do pračky k prádlu, funguje na 100% a ještě chvíli krásně voní alespoň u řemínku Breitling
  5. 289x jsou chronometer a 2836,2824 nejsou
  6. Asi bych to viděl na spojkové kolo co přenáší hnací sílu z jícího soukolí na ručkové soukolí. Odděluje právě tyto dvě soukolí při nařizování ručiček, musí být správně namazané a usazené, v tomto případě se bude muset nejspíš vyměnit protože přestala fungovat pružina na tomto kole. Pro představu přidávám obrázek.
  7. Děkuji za upřesnění, je to tím že má poslechová angličtina není zatím dostačující tak jsem to pochopil trochu jinak.
  8. Ano máte pravdu, když by se začaly hodinky zrychlovat menší amplitudou byla by příčina zřejmě jinde a ne v nedotaženém peru a navíc by zrychlení bylo extrémní.
  9. Ve švýcarsku ze zákona nemusí věc obsahovat 100% (ale nejméně 75%) součástek na to aby mohla být opatřena nápisem made in swiss. Tak nám to bylo vysvětlováno ve švýcarsku na školení.
  10. Vodotěsnost hodinek do 30 a 50 metrů se bere spíš jako vlhkotěsnost, nedoporučuje se s nimi koupat. Vodotěsnost je u hodinek od 100 metrů a víc.
  11. Tento příspěvek jsem sem dal proto aby si lidé nemysleli že když se značka Shanghai Tang jmenuje tak jak se jmenuje neznamená to hned nějaký čínský šmejd, tato značka patří od roku 1998 švýcarům a věci od ní jsou podle mých zkušeností hodně kvalitní a do světa luxusních hodinek rozhodně patří. A co se týká věcí made in china tak stejné je to se značkovými botami made in tchajwan. Švýcarské hodinky můžou mít na sobě nápis made in swiss pokud jsou ze 75% součástek vyrobených ve švýcarsku, takže také mohou obsahovat věci z číny což také je. Omlouvám se za pravopis.
  12. Tak oni ty věci od hodinářských firem nejsou zrovna levná záležitost, když jsem byl v Omeze ve švýcarsku nabýzeli nám tam věci přímo z jejich butiku a docela se mi protáčely panenky při těch cenách a tady se to do rukou dostanou spíš jen maličkosti v podobě čepic nebo klíčenek při loupi hodinek. Je to tím že prodejci si za ty propagační materiály musí zaplatit a je to drahé proto se tu neoběvují věci jako např. zimní bunda od Cartieru která je podle mě dost luxusní. Já měl taky triko od Panerai a nebylo od značky Tang a mikinu od Breitlingu mám od firmy Switcher a dostal jsem jí v Breitlingu.
  13. Zde zajímavý odkaz na článek k historii fashion značky Shanghai Tang, která dělá věci pro některé hodinářské firmy jako např.: Cartier, Van Cleef & Arpels, Piaget, Vacheron Constantin, Jaeger-LeCoultre, IWC, Panerai či Montblanc http://www.cinsky.cz/index.php?page=clanek...499&lang=cs
×
×
  • Vytvořit...