Přejít na obsah

Sorbus

Členové_50
  • Příspěvky

    387
  • Registrace

  • Přítomen

5 sledujících

Návštěvy profilu

Návštěvy profilu jsou zakázány a nejsou zobrazeny ostatním uživatelům.

Sorbus's Achievements

Kandidát závislosti

Kandidát závislosti (5/8)

  1. Žádné závratné množství značek, ale postupně jsem si vyzkoušel prakticky vše od Proraso, Mühle, Tayloru a Osmo. S červeným Proraso jsem spokojený nejvíc a tak jsem u něj už zůstal.
  2. Delší dobu jsem různě experimentoval, až jsem se v mýdlech ustálil na červeném Proraso krému před holením a červeném Proraso krému na holení. K tomu Mühle porcelánový hrníček na ušlehání pěny (skvělá věc) a Mühle Sandalwood balzám po holení. Tuhle kombinaci používám jak s žiletkami, tak s Panasonicem. Na focení tahle fádní kombinace není, ale jsou to spolehliví pracanti
  3. Panasonic používám už léta na mokré holení. Mám citlivou pokožku a k suchému holení už bych se nevrátil. Bohužel na mých tvrdých vousech se strojek brzy ztupí. Chce to dobré holicí mýdlo, častěji kápnout olej a občas vyměnit planžetu a břity. Přesto mi nic jiného než vysokorychlostní Panasonic do koupelny nesmí (kromě ručního strojku a žiletek Feather).
  4. Díky. t.p: Mně se taky pořád líbí :-)
  5. Po delší odmlce posílám pokračování měření přesnosti mých GS SBGR051, které nyní slouží tři roky a tři měsíce. Měření probíhalo dva týdny od pondělí 13. června do pondělí 27. června. Hodinky nebyly dotahované korunkou a mimo zápěstí odpočívaly vždy číselníkem nahoru. Interpretace grafů je vysvětlená v mém prvním příspěvku v tomto vlákně. Obr. 1: Časová řada výsledků měření Obr. 2: Změny odchylek přepočtené na 24hodinový základ Obr. 3: Klouzavé denní a týdenní odchylky Hlavní číselné charakteristiky: celková doba měření: 14 dní a 10 minut, z toho hodinky 23% času na ruce a 77% času odložené v klidu průměrná doba na ruce ve dnech, kdy byly hodinky nošené: 7 h 42 min (medián 7 h 30 min) průměrná doba odložení hodinek přes víkend: 64 h 2 min (63 hod 59 min, 64 hod 5 min) průměrná denní odchylka: -1.1 s (odchylka na konci experimentu vztažená k celkové době měření) průměrná denní odchylka na ruce: -1.2 s (součet odchylek dosažených na ruce vztažený k celkové době strávené na ruce) průměrná denní odchylka v klidu: -1.0 s (součet odchylek dosažených v klidu vztažený k celkové době strávené v klidu) průměrná / minimální / maximální 24hodinová klouzavá odchylka: -1.2 s / -6.0 s / +3.0 s průměrná / minimální / maximální 7denní klouzavá odchylka: -14.3 s / -10.9 s / -2.0 s Srovnání průměrných odchylek všech zatím provedených měření (jedná se o denní odchylky, tj. o teoretické hodnoty vzniklé přepočtem naměřených hodnot na 24hodinový základ): Závěr: Specifikem tohoto měření je skutečnost, že hodinky pobývaly na ruce poměrně málo: 23% celkového času. Tím si vysvětluji to, že postupně nabíraly zpoždění (také je ovšem možné, že to naznačuje potřebu první servisní údržby). V nočních hodinách došlo k občasnému většímu výkyvu chodu, ale na to jsem u nich zvyklý. Celkově jsem spokojený s tím, jak hodinky zvládají období mírné zátěže, K obstarání energie pro uspokojivě přesný chod (v průměru -1.1 s denně) jim stačilo pobývat na zápěstí necelých 8 hodin pět dní v týdnu, přičemž přes víkendy nedostávaly po 64 hodin k jídlu vůbec nic.
  6. 9 týdnů na světě a prvních 10 dní spolu. Vlčí špic tzv. původního německého typu, staré středoevropské plemeno.
  7. Tož tedy za mne pár obecných poznámek: Důvodem, proč jsem založil toto vlákno, nebylo a není vychvalování přesnosti GS. Smyslem vlákna je dlouhodobá prezentace výsledků měření přesnosti a časové stability GS bez ohledu na to, jak jsou nebo nejsou tyto výsledky uspokojivé. Taková měření a nalýzy mě prostě baví. Vibrograf měří aktuální přesnost hodinek při daném stupni natažení pera a v dané poloze. Nedá odpověď na to, jak se hodinky chovají v průběhu dne a týdne v závislosti na způsobu jejich užívání. Proto chování svých hodinek sleduji tak, jak to dělám. Je potřeba srovnávat srovnatelné. Důležitými faktory jsou rezerva chodu a režim užívání hodinek. Sledovaná GS odpočívají přes víkendy na poličce, tj. víc jak 60 hodin v klidu. Pokud chceme výsledky srovnat s chováním hodinek s nižší rezervou chodu, tak je potřeba doplnit informaci o tom, zda jsou tyto hodinky nošené pravidelně nebo nepravidelně. Pokud pravidelně, tak zda jsou nošené denně, anebo jsou o víkendech v natahovači, anebo se dotahují korunkou, anebo se prostě nechávají samovolně zastavit. To všechno chování strojku ovlivňuje. Nemyslím, že každý strojek lze seřídit tak, aby se dlouhodobě (řekněme po dobu alespoň jednoho roku) dosáhla současně jak vysoká přesnost, tak vysoká stabilita chodu (zejména co nejmenší citlivost na to, zda jsou hodinky na ruce nebo v klidu). Tipuji, že v možnosti takového seřízení budou mezi některými kalibry různých výrobců i poměrně velké rozdíly. Jsem si jistý, že některý konkrétní exemplář např. Mioty 8215 může dlouhodobě vykazovat lepší vlastnosti než některý konkrétní exemplář např. GS 9S65. Kromě kvality použitých materiálů, výrobní tolerance v zpracování součástek a důkladnosti interního testování a seřizování prostě vždy bude hrát roli také "duch ve stroji". U některých kalibrů menší, u jiných větší. To je na mechanice krásné. Bez ohledu na všechno výše řečené je samozřejmě pečlivé sledování přesnosti ryzí chronomagořina :-)
  8. Tahle vtipná lunární komplikace se mi opravdu líbí, výborný nápad. Jen datum mohlo být níž, takhle nepěkně rozbíjí lunární mezikruží a bod odpovídající 14. dni měsíčního cyklu je na hraně datumovky.
  9. Pod vlivem tohoto vlákna jsem koupil strojek Mühle, žiletky, štětku z jezevce, mýdlo a kamenec, abych po letech zase jednou zkusil klasické holení. Výsledkem experimentu je konstatování, že mým elektrickým Panasonicem se mokrou cestou oholím víc do hladka, bez podráždění a bez potřeby kamence na drobné ranky. Pravda je, že jsem si vousy před holením nezměkčoval a holil se možná až příliš opatrně (i tak si kamenec přišel na své), takže je možné, že bych při správném postupu a po zvládnutí patřičné techniky dosáhl časem výrazně lepších výsledků. Jenže se holím prakticky denně a jsem příliš líný věnovat tomu víc času, než je nezbytně nutné. Nicméně svého experimentu vůbec nelituji. Zjistil jsem, že při použití mýdla a štětky je holení Panasonicem mnohem lepší než při použití pěny ze spreje, kterou jsem používal od doby, co jsem před lety přešel na mokré elektrické holení. Takže mýdlo a štětka získaly v koupeně své pevné místo, zatímco kamenec a žiletky zůstávájí v záloze pro případ nouze a pro sváteční experimentování.
  10. Oba kousky jsou nádherné, připojuji se ke gratulaci!
  11. Potěší i pohled na takový detail, jako je pouhá spona. Standardní spona řemínku (zdroj) Spona tahu společenských modelů (zdroj)
  12. Několik tichých snímků. SBGR083 (zdroj) SBGR083 (zdroj) SBGR061 (zdroj)
  13. V GS dovedou vyrobit bílé a černé číselníky na tisíc způsobů a každý vyvolává naživo jiný dojem. Kdybych si musel vybrat jen na základě těchto fotek, tak bych se přiklonil k tomu světlému. Zdá se, že dá víc vyniknout propracovaným tvarům indexů a ruček a nabídne větší proměnlivost podle světelných podmínek. Tento černý povrch na mne působí matným nevýrazným dojmem (není to typ hluboké magické černě vyvolávající přestavu zrcadlově rovné hladiny jezera za bezměsíčné noci, který se k GS tak hodí).
  14. Díky. Vysvětlení pro to nemám. Nelze vyloučit ani dočasnou anomálii způsobenou kdo ví čím. Chce to počkat půl roku na další měření, které by mohlo ukázat, zda má chování strojku nějaký trend.
×
×
  • Vytvořit...