Přejít na obsah

www.aljancic.com

Členové_50
  • Příspěvky

    96
  • Registrace

  • Přítomen

2 sledující

O uživateli www.aljancic.com

  • Datum narození 11.4.1966

Contact Methods

  • Website URL
    http://www.aljancic.com/

Profile Information

  • Pohlaví
    Muž
  • Bydlí
    Janov nad Nisou
  • Fanoušek značky
    Moritz Grossmann Glashütte

Návštěvy profilu

5 118 zobrazení profilu

www.aljancic.com's Achievements

Pokročilejší začátečník

Pokročilejší začátečník (3/8)

  1. Milý longu, já nejsem povinen nic, ani ti odpovídat. Ale odpovím pro druhé chronolidi, když už se tu o mne otíráš: Tady long neví, že jsem pro Elton vyrobil limitku smaltovaných číselníků Karel IV. v počtu 100 kusů a neví, že jsem dělal jejich limitku smaltovaných číselníků Václav Havel v počtu 136 kusů. Kdyby to věděl, možná by neměl takové hloupé řeči. Jiná eventualita je, že neumí počítat. Pro Elton jsem nedělal jenom tyto dvě limitky a taky jsem nedělal číselníky jen pro Elton. Když po mne chce nějaká firma vyrobit číselník, zavazuje mne, že všechny informace s tím spojené jsou důvěrné. Tohle asi long nechápe, ale já mu to nemám za zlé, každý nemůže být profesionál. Jediný Elton mne ničím nezavázal, tak jste mohli vidět, jak pro ně něco dělám. long sem dá fotografii mojí smaltované madonky, která má rozměr 8 x 12 mm a zvětší ji na půl stránky, tvl...! Aby toho nebylo málo, srovnává ji se starýma madonkama, které mají 20 - 25 mm. Kdyby byl profesionál, věděl by, že před 50 - 100 lety se nikdo nezabýval ekologií a v pohodě se používaly olovnaté smalty a krásné jedovaté keramické barvy. To dnes nejde ani v číselníkách. Ano, dřív se dělaly pracnější a krásnější věci, nejenom v madonkách. Nevím, proč sem long dává moje smaltované madonky, ale já je musím dělat, abych měl pravidelný příjem. Nikdy jsem se nechvástal, že umím vyrábět majstrštyky. Vždycky jsem psal, že se o něco pokouším a pořád toho umím málo. Pokud jste mi soukromě napsali, že chcete vyrobit nebo opravit číselník, slušně jsem odpovídal, že to či ono neumím. Uvědomte si prosím jednu věc. Dřív bylo smaltu tuny. Smaltovaly se plechy, hrnky, vědra, vany (i litina). Umělo s tím hodně lidí. Já dneska nakupuju smalt hodně daleko. Cena je jinde a dělá se s tím hůř než dřív (protože ekologie). Někde jela dřív fabrika na číselníky a dělali jich denně desítky i stovky. Dnes, když chce někdo vyrobit JEDEN číselník v ceně tehdejší řeknu masovky, je to scifi. Zkuste zajít dnes do Škodovky, aby vám vyrobili Škodu 422 z roku 1930. Co vám asi poví? No nic, nemám chuť ztrácet tady více času s longem. To radši půjdu něco zkusit. Má to větší smysl, než psát slova.
  2. Zdravím. Já jsem jednoduše ztratil chuť sem přispívat. Vyrobil jsem na zakázku přes dvě stě smaltovaných číselníků. Chvíli jsem zkoušel spolupráci s pár hodináři na výrobě vlastních hodinek se smaltovaným číselníkem, ale přes proklamovanou chuť na začátku se nic nerozběhlo. Syn, kterého jsem vyštval na školu do Jihlavy toho nechal po covidovém přerušení a nějakých přestavbách učeben, které tam donekonečna probíhaly. Protože nejsem hodinář a garant, který mému sróčku dělal odpověného zástupce zemřel, rozhodl jsem se na to jít jinak. Teď pracuju na dosažení úplné špice. Jde o ultratenký smaltovaný číselník pod 0,50 mm a o zanořené smaltované subdialy. Ono to spolu trochu souvisí. Zakázku na to mám, ale sám nevím jestli a kdy se mi to podaří. Opravovat vypraskané číselníky nechci. Jen ten kdo to zkusil, tuší co práce to vyžaduje. Časová náročnost a představa ceny zákazníka je na půlce výdělku zedníka. To se samozřejmě špatně hledá, kdo do toho půjde. Ještě se vyjádřím k videím různých oprav a hlavně výrob smaltovaných číselníků: nevěřte úplně všemu, co tam vidíte. Je tam to, co máte vidět. Jsou tam i zaváděcí informace, které mají prodávat. Nakonec se ještě přiznám, že toho pořád strašně moc neumím. Neumím např. rýsovat staré číselníky a to mě mrzí. Když člověk všechno vyvíjí od nuly, jde to prostě pomalu (vedle toho se musí taky něčím živit). Žijeme krátce. ;))
  3. Zdravím Miko. Doplnit smalt a vypálit nelze, spálil by se veškerý tisk, co tam ještě je. Jsou dvě možnosti. Odstranit popraskaná místa, doplnit bílým polymerem a po zatvrdnutí tiskat nebo malovat chybějící černou nebo červenou barvu. Další možností je vyrobit číselník znovu. Někdo to zvládne, na internetu jsem viděl, že se s tím kdosi dokáže porvat. Já nikoli.
  4. Teda pánové, to vám byl kravál, sotva jsem vás slyšel. Ale těšilo mne. :-)
  5. Hmmm a co nebo kde je ta Pakáž? (přijedu z lesa - liberecké hospůdky jsou pro mě cizí revír)
  6. Zdarec! Zastavím se, jen napište co nebo kde je ten Kůň, event. nakonec vybraná nálevna
  7. :-))) To byl jen takový postesk, že jablonecká buňka utichla...
  8. Koukám, že Jablonec nám z tohodle vlákna úplně zmizel! Škoda...
  9. Díky za první názor. O nic víc mi nešlo, než slyšet názory druhých. Povětšinou jsem zalezlej v dílně, tady skoro na samotě v horách a tak jsou postřehy druhých pro mne docela důležité. Ano, stéká to a to to ještě ani není v peci a už vidím, jak to chce dolů... Ale myslím, že zase u plochého tvaru bude těžké udržet opravdu přesnou rovinu, kterou lze snadno okem zkontrolovat podle odlesku - nějaký ďolíček bude hned vidět. Nedávno jsme pořídili mikroskop pro malování nejmenších detailů u miniatur. A já doufám, že nás posune ke špičkové malbě detailů. Rád bych si totiž troufnul na obrázky inspirované známými malíři.
  10. Ajéje! Já se tady ptám na váš názor - na rozdíl, jak vnímáte plochý a vypouklý smaltovaný ciferník v náramkových hodinkách. Bavili jsme se tu o smaltovaném ciferníku v dobách, kdy to bylo sci-fi a šlo nám to - se o tom pobavit. Já mám plochý smaltovaný ciferník v plánu a věřím, že se letos pochlubím. Jen mi přišlo, že ta vypouklost je prostě zajímavá. A když už jsme u toho, jak by to mělo vypadat - preferuju názory lidí, kteří hodnotí realitu a ne jen obrázky z netu...
  11. Dneska jsem si poprvé prohlížel hotové hodinky Karel IV. s mým smaltovaným ciferníkem. Jsem příjemně překvapen odleskem ciferníku pod sklíčkem. Ani tak nejde o to, jestli je velký nebo malý. Koneckonců znám povrch samotného ciferníku velmi dobře. Ale byl jsem před tím u Dušáka - hned vedle a velmi pečlivě studoval tamní ploché smaltované ciferníky zahraniční provenience. U Karla je to jiné. U Karla je smaltovaný ciferník vypouklý. A musím říct, že ikdyž jsem to zprvu vnímal jako handicap (to ale jenom proto, že plochý ciferník jsem zatím nevyrobil) tak z Karla mám lepší pocit. Ta vypouklost ciferníku má svoje kouzlo. Zrcadlení plochých ciferníků na mě působí strojově. Zkuste to taky porovnat, co na to říkáte?
  12. Průser je, že když se na hotovou malbu použije listr, tak tu malbu degradujete. Jenže vezmete hodinky z obchodu ven, na slunko a teprve potom můžete hodnotit. Ten lesk zlata je zajímavý. Fotky nestojí za nic. Fotil bych to tak, aby se právě ten listr zalesknul...
  13. http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/zbrojar-strnad-koupil-firmu-elton-vyrobce-hodinek-prim/1355620
×
×
  • Vytvořit...