Přejít na obsah

Mipa

Členové_50
  • Příspěvky

    639
  • Registrace

  • Přítomen

Profile Information

  • Pohlaví
    Muž
  • Bydlí
    Praha
  • Fanoušek značky
    Příroda, historie, hodinky a hodiny od slunečních po orloje.

Návštěvy profilu

2 960 zobrazení profilu

Mipa's Achievements

Závislák

Závislák (6/8)

  1. PRIM TB LE ? Jako spíše "technického" než "pohledového" chrononadšence ("chronomagora") by mne zajímalo zda nové PRIM TB LE mají, když asi ne mikroregulaci, tak alespoň třípolohovou korunku (s prostřední polohou jen na rychlé, pohodlné přetáčení data - to mají v mé "bonbonierovo-krabicové" hodinkové všehoš-sbírce třebas nová sériová Seika za zlomek ceny TB LE). Tuto informaci jsem nikde nezaregistroval - tak aby nové TB LE nebyly po technické stránce jen zastaralou technickou vykopávkou?
  2. Jednoduché Primky s u kraje se loupající (nekvalitní provedení) barvou - prý i po špatném pohledu na ně - jsou asi nejrozšířenější, často vídanou variantou Primek, zde nazývané "Loupáky". Myslím že jsou to často staré opravy hodinek s výměnou ciferníku za tento "servisní číselník" (vyráběný jako náhradní díl - viz druhé vydání Monografie "Primky" str. 366). Před tak deseti lety jsem je kupoval na blešácích jdoucí za tehdejší cenu krabičky cigaret jako hodinky "dárce orgánů" (náhradních dílů). Jedenáct hodinek co mi zbyly v jdoucím stavu viz obrázek níže. Je to málo vídaná série stejných hodinek zachycující stavy od nového bíle zářícího ciferníku, přes postupnou patinu žloutnutím až po opravdové "Loupáky" s odpadávající barvou po okraji. V horní řadě stav s dvěma variantami špičatých ruček. Začaly se mi líbit (v jednoduchosti je krása) a tak jsem je všechny přeřadil z bonboniérové krabice "dárců orgánů" do sbírkové krabice a říkám jim pro jednoduchost, rozšířenost a původ "Prim dělnice". Celé toto asi patří i do vlákna "Poslední stádium" chronomagora.
  3. Závada ruček - nejsem hodinář, jen hodinářský (a i jiný) kibic, a tak bych nadhodil jako možnou závadu velmi volnou radiální třecí spojku mezi minutovou hřídelí strojku a čtvrťovou trubkou (promáčknutou - viz obrázek níže z knížky "Hodinové stroje II" autora J. Ondráčka - str. 70). Závada se myslím pozná velmi lehkým odporem při otáčení korunkou při nařizování času. Orava vyžaduje znalosti a i jistou zručnost - podrobnosti nutno zjistit jinde. P.S. Snažím se konkrétně pomoci,.
  4. Prach - velký nepřítel budíků. Tak jsem jednomu malému, jdoucímu, dvoukamenovému budíčku Prim na "předváděcí poličce" udělal protiprachový "zvon" z odpadového materiálu.
  5. Jen pro technické chronomagory. Nové Spartaky - ze předu na ciferníku mimostředná vteřinovka, ale vzadu za proskleným dýnkem typický vzhled strojku s centrální vteřinovkou. Tedy nejspíš krokové kolo s dvěma pastorky a druhým vteřinovým kolem v nepřímém náhonu - tedy asi nečistý technický bastl. Pokud je to jinak, prosím o jiný technický popis - zajímají mne technické podrobnosti. P.S. Již jsem kdysi tady o tom psal, ale od té doby jsem nic jiného (než výše) nezjistil a nečetl.
  6. Tady na obrázku z knížky "Primky" (ktrý mne zaujal) je seřizování kroku hodinek na velkém speciálním profilprojektoru a zajímalo by mne co to tam ta pracovnice v hodinkách "šťourá". Mám za to, že tady seřizuje "celou hloubku kroku", tedy "úhel záchytu" a přihýbá ty dorazové kolíčky kotvy (mimo kalibr 80 který je nemá). Posouvá tady i rubínové palety kotvy? Já bych řekl že ne - to se asi provádí předem jinde - ale nejsem hodinář, jen "chrononadšenec".
  7. Prim "servisní číselník" oficiálně v knize Primky - 2. vydání str. 366.
  8. Pro zajímavost jsem nyní z dlouhé chvíle vyleštil z Blešáku kdysi koupené asi reklamní novější "kapsáče" (s centrální vteřinovkou) nejspíš k nějakému nedávnému výročí (2009 ?) Blériotova letu z roku 1909. Strojek nic moc - 11 rubínů, neznačený, ale jdou poměrně dobře stabilně okolo +1 minuta denně. Pokud by někdo v letectví znalejší věděl k těmto hodinkám víc, bylo by to pro mne zajímavější.
  9. Pro zajímavost současná reklama u silnice v Praze: P.S. Nejsem propagátor ani cílová skupina těchto hodinek.
  10. O "úrovni" MPM "quality" svědčí třebas i 4 měsíce prošlé "osvědčení" které vystavují ve velkém pražském obchodním domě Kotva. Dvakrát jsem je na to upozorňoval, ale prý jim to tam dělá "parádu".
  11. Knížka pana Vajsara je rozmnožený rukopis, tak bych tipoval (já ji mám z NTM, tak jsem nikde jinde nehledal - je to značná specialita) jinou možnost sehnání snad jen u rodiny autora. U NTM bych neviděl problém tam telefonicky zavolat a dohodnout se - je to velká organizace.
  12. Ještě doplněk - knížka, rukopis pana Vajsara má 318 stran.
  13. O výrobě a tedy hodně i o kvalitě hodinek Prim (odtud nutno vyjít při srovnávání s jinými hodinkami v Evropě) se dočteš hodně v knížce pana Vajsara (ilustrační obrázky přikládám - knížku na papíře černobílou i na CD barevnou jsem koupil v NTM - Národní technické muzeum - v Praze na Letné), je to rozmnožený rukopis.
  14. No takhle komplexní dotaz na Primky jsem tady ještě neslyšel. Nechtěl by někdo znalý o tom napsat knížku? Já to teda nebudu. Ale takovou knížku bych si taky rád přečetl.
  15. Jo, jo tohle bude asi citlivý problém, protože tohle viklání vteřinovky u těhle hodinek mám i po servisu hodinek u pražského "hodináře"! Již k němu nechodím. Ten drátek má lehce brzdit vteřinovou osičku na které je kolečko s málo zuby a tady i běžná nebržděná zubová vůle způsobuje to značné viklání. Zatím jsem se neodvážil do toho sám šťourat, když to ani "prýhodinář" neodstranil. Edit - překlep.
×
×
  • Vytvořit...