Přejít na obsah

Jone

Členové
  • Příspěvky

    28
  • Registrace

  • Přítomen

Profile Information

  • Pohlaví
    Muž
  • Fanoušek značky
    Holky, chlast a chlebíčky, to jsou moje koníčky!

Návštěvy profilu

Návštěvy profilu jsou zakázány a nejsou zobrazeny ostatním uživatelům.

Jone's Achievements

Začátečník

Začátečník (2/8)

  1. ...náhodou jsem narazil na starší minisérii Úlovek (The Take); neznal jsem a velmi překvapila Tom Hardy je tam za fajnovýho hajzla; žádnej "sympatickej dareba" jako obvykle. A navíc hezká dobovka, devadesátky. Vřele doporučuji!
  2. ...vím naprosto přesně, že tohle má kvést až 9. května!! Kombo šeřík & tank mám ze základky natvrdo instalované - asi jako Archimedův zákon a součet čtverců na oběma odvěsnami... A teď tohle! Kam ten svět spěje??
  3. Jone

    sýr

    @Hudson10 …to mi babička zatajila
  4. Jone

    sýr

    @odjinud ...tak určitě! Jestli jsi otevřený experimentům, zkus pro začátek domácí pivní sýr. Recept mám od babičky, vyprávěla, že si ho dělával její otec; takže je to "pradědečkův echt domácí": tvrdý tvaroh nakrájet na kostky nebo rozlámat/rozdrolit, posolit, pokmínovat (drcený kmín lepší), vložit do sklenice a zalít pivem (značka podle chuti a preferencí každého soudruha, ale nepasterované je nepasterované ). Sklenici uzavřít a dát za okno (u babičky byla špaletová, takže tím mínila "mezi okna", nikoliv ven na římsu; kdo tedy nemá špaletové retro, tak volí nějaký adekvátní ekvivalent - má to prostě být na světle a ne v chladu. A pak nechat zrát podle chuti a především odvahy - minimum je ale 3-5 dní, podle teploty. A kmín lze samozřejmě nahradit i jiným kořením, paprika, chilli, ale to už je můj novodobý výmysl, pradědečkův originál byl s kmínem. Let´s go! (doporučuji i kolegům, co si tu stěžovali, jak ty novodobé syrečky málo smrděj...)
  5. ...u nás aktuálně třešně. To mi řekněte, pod čím se bude líbat na 1. máje??
  6. Jone

    sýr

    Yes, sir! Před čtrnácti lety, dovolená na Sardinii, šel jsem po něm cíleně - měl jsem ho na "bucket list" Byla docela fuška ho sehnat: zákaz prodeje kvůli hygienickým normám EU; ofiko se smí dělat jen pro domácí spotřebu. Tři dny jsem objížděl malé farmy a žebral… Až v jednom stavení middle of nowhere v horách mi ho po dlouhém přemlouvání vyndali z chlaďáku; nejdřív jsem byl dost zklamanej, bo nijak zvláštní „krémovej sejra“, červi nikde Ale po chvíli na slunci povolil a larvičky se začali hýbat - to byl mazec. Barvu mají podobnou jako sýr, takže v nehybném stavu dokonalý mimikry. Konzistencí a chuťově vzdáleně podobný brynze, ale takové hodně zrající. Ale nejvíc jsou samozřejmě ty larvy!
  7. …ten studený odchov přes zimu je asi stěžejní: kvetou právě v tom vegetačním klidu. Přes léto také sluním, ale i letní zálivka je celkem střídmá, cca 1x za 2-3 týdny, podmokem; tj. ponořit misku / květináč do nádoby s vodou a nechat zeminu plně nasáknou - zase imitace přírodních podmínek, kdy na polopoušti prší sporadicky, ale když už, tak hodně…
  8. …semena netvoří, v těch podmínkách není žádný hmyz, který by opyloval. A zatím mě nenapadlo to zkusit štětečkem - dilk za tip
  9. ...u nás dokonce odkveteno, meruňka už opadává; vykvetla 23.2. (!!), tak jí ten dnešní mráz už snad neublížil...
  10. Mě kvetou tlustice v zimním období pravidelně (a dříve než po 20ti letech ;-), tak si dovolím tip: aby kvetla, potřebuje chlad, hodně světla a sucho (imitace jejího přirozeného prostředí). Takže přezimovat na chladném (cca +5°C) a světlém místě, a pozor - úplně bez zálivky! Já nezalévám celé zimování, tj. od říjena do dubna. Tlustice kvetou každoročně a hojně...
  11. …hotovo; a pro zajímavost - jaké je téma té diplomky?
  12. Dík za tipy; baby G je segment, který zatím zcela unikal mé pozornosti... ...teď už v tom jedu
  13. Dík, to vypadá nadějně! Zvlášť, když je to ověrěno praxí...
  14. ...jo, není to snadný úkol: kdyby byl, vyřeším sám a neobtěžuji veleváženou společnost Ad sál: porodní není úplně to samé, co operační. Jak jsem pochopil, když jde dítě císařem, je to bez hodinek, k normálnímu může „s“. Není přímo porodník, ale neonatolog... Ad Omegy: prý tam chybí to digi zobrazení - holt čas narození musí být zaznamenaný přesně (zvlášť pro případ, že by rodiče tíhli k astrologii )
  15. Pánové a dámy, ocením tip či radu. Moje žena dlouho nejevila o hodinky zájem (zbytečnost, mám mobil), ač jsem jí je „nutil“ každé Vánoce a narozeniny. Až tu náhle - nastoupila do práce... ...a s její specifikací si nevím rady: dánská velikost, kulatý cifr, ručky (jsou elegantní) ale zároveň i digi (pro jistotu, že vždy odečte správný čas), stopky. Barva bílá. Elementární wr kvůli častějšímu mytí rukou. Prostě hodinky budou sloužit na porodním sále a zároveň mají dělat i parádu. Kdyby byly smart a uměly komunikaci, tak jen dobře (svolávání doktorů na sál) ale není podmínkou. Zadání bláznivé, každého bych s ním poslal do háje, ať si rozmyslí, co vlastně chce; ale jde o mou ženu... ...takže nějaký tip prosím? P.s. Můj vlastní vkus (Orlík II, Heuer Monaco, GW5600) je zcela mimo, to nosit nebude. Apple Watch taky... Všem díky!!
×
×
  • Vytvořit...