Přejít na obsah

capillus

Členové
  • Příspěvky

    41
  • Registrace

  • Přítomen

capillus's Achievements

Začátečník

Začátečník (2/8)

  1. to tomek: Ahoj, v podstatě mám pořád názor stejný. Mám z toho smíšený pocity. Na pohled asi hodinky působí jako dražší. Ciferník opravdu trochu zanikne, ale hodně záleží na úhlu, pod kterým se na hodinky díváš. Když se díváš z jiného úhlu než kolmo k ciferníku, tak je těžké být natočený k aktuálnímu osvětlení (třeba k Slunci) tak, abys neviděl modrý nádech antireflexu. V tom modrém nádechu AR zaniká hra modrých odstínů na ciferníku. Dál vzhledem ke klenutí jsou odražené obrazy ve skle menší než na rovném skle, tudíž je tam vidět víc z okolí, což působí dost rušivě a negativně ovlivňuje čitelnost ciferníku. Pokud ale koukám kolmo a nevidím odrazy, tak víc vyniknou stříbrné kraje ruček, číslic a indexů, což vypadá hezky a dle mého názoru až luxusně. Na druhou stranu ciferník zase vypadá o něco tmavší - prostě to jakoby zvýší kontrast. Další věc, co mi vadí, je že, když už je sklo klenuté, tak nerespektuje úhel lunety (klenutí je menší) a nenavazuje na lunetu (o kousek nad ní "čouhá" hrana skla). Jestli bych do stejného skla šel znova - upřímně nevím, ale asi spíš ne. Spíš bych se možná pokusil sehnat rovné safírové sklo (bez klenutí) a bez AR. Ale nevím, jestli se dle mého názoru může někdo řídit - jsem docela puntičkář . to R4DE: No tak to je vážně pech, to teda hodně zamrzí .
  2. No tak to je bezva, že už ti Maka šlapou. S kým si konkrétně komunikoval? Mě se totiž po oslovení japonského Orientu ozval Ing. Miroslav Fridrich z Ostravy (jako nový majitel Tulipánu) a s ním je komunikace opravdu nic moc, jak se tu už psalo. Teď jsem ale našel, že nějaký servis Tulipán sídlí i v Praze, tak jsem z toho jelen. Ta cena je včetně dopravy nebo bydlíš poblíž?
  3. Vzhledem k tomu, že i před tvým "tuningem" se strojkem asi něco bylo, tak mi přijde jistější vyměnit ho celý (http://www.orientuhren.de/original-orient-automatik-movement-femcemem-p-385.html). Jak se tady už psalo, tak český zástupce Orientu je poměrně nespolehlivý. Nevím sice kolik by oprava stála, ale tipnul bych, že se i s prací by nebyla o moc levnější než strojek z odkazu. Mimochodem, trochu jsem tunil koncové dílky tahu - vyplnil jsem je vteřinovým lepidlem s plničem a už nerachtají. Na první pohled není vidět rozdíl. Byla to ale pěkná piplačka. Až budu mít trochu víc času, tak sem hodím fotky.
  4. A co je na Invictách "špatnýho"? Já se moc v historii hodinářství neorientuju. Ale je pravda, že třeba Festiny bych si asi nekoupil. Mě se na nich oproti těm Casiím líbí otočná luneta a to, že je masivní. Dokonce mají i plné koncové dílky tahu. Sklo by mělo být o něco tvrdší než klasické minerální. Možná jsou trochu velký, ale to ty Casia taky. Je pravda, že zrovna otočná luneta u hodinek se stopkama asi postrádá smysl, ale mám rád funkční věci. Mimochodem na těch YEMA je luneta sice fixní, ale 7A38 má i timer.
  5. Když už se to vlákno zase posunulo dopředu, tak sem dám taky něco k věci. Narazil jsem na další z levnějších alternativ - Invicta Python. Dělá se v několika barevných kombinacích ciferníku, lunety a tahu. Více fotek zde: http://srsmith.smugmug.com/Photography/Invicta-Watches/Python-Yellow/23498496_CGgxFw#!i=1899412941&k=KhP6nrb Jinak, co se mě týče, tak jak jsem už psal, hodně mě při tomto hledání zaujal strojek Seiko 7A38. Našel jsem inzerát na prodej YEMA N8 1X26, které v sobě mají právě tento kalibr. Už jsou u hodináře na údržbě a sháním taky safír místo původního plastu. Vzhledem k tomu, že to jsou cca 30 let staré hodinky, tak ještě nejsem rozhodnutý, jestli s nimi budu sportovat. Takže to asi dopadne tak, že k nim ještě koupím buďto ty Casia Edifice, nebo Invicta Python.
  6. to rejan: Když neumíš poradit, tak mi NELEZ do vlákna. Takový kecy rádoby uvědomějejch občanů mám móc rád !!!!! PS: Umím pět vykřníků, to je víc než tvý čtyři, heč.
  7. Já je objednával tady: http://www.hodinkyego.cz/hodinky/kategorie/panske-hodinky?param4=133&param5=140&d=cena_asc#hodinky a za dva dny je odesílali. Zkoušel jsem i jiný český eshop, ale tam mi nejdříve odepsali, že jde o starý model a nabídli mi novější CEM75002D. Když jsem jim napsal, že bych stál spíš o ten starší model, tak pak odepsali, že by to teda šlo, ale to už jsem je měl objednané jinde. Objednával jsem i jiné orienty z http://orientuhren.de/ a do týdne byli doma.
  8. Teda, tady to ožilo, super! K tomu rozbitýmu sklu - ona to zas tak velká rána nebyla (aspoň mi to nepřišlo), ale bohužel dopadly přesně na hranu skla a protože vyčuhuje nad lunetu, tak to odneslo. Nebyl to beton, ale žulová leštěná dlažba a nespadly z ruky, bylo to z trochu nižší výšky. Strojek to snad přežil bez újmy, mám je pár měsíců a pořád jdou cca 4 sekundy do mínusu denně. Udělal jsem pár dalších fotek se safírem, tak snad se budou líbit. Jinak tomu safíru už přicházím na chuť. Asi bych nedoporučoval dělat výměnu brzo po koupi, protože Maka jsou fakt nádherný hodinky a safír je trochu změní. Až vás pomalu začnou nudit, tak to je podle mě ta nejvhodnější doba pro safír. To je maso, hlavně poslechněte Zdendu Pohlreicha a neklepejte to: Odraz od horní (světlý - bez AR) i spodní (modrý od AR) plochy skla a střed bez odrazu: Abych safíru nekřivdil, tak když zrovna nevidíte odraz, trochu zvětšuje kontrast a ciferník se zdá tmavší. Tady to není tak vidět, ale jinak i více vyniknou chromované hrany ruček, indexů a číslic: No a při správném úhlu je díky odrazu od spodní plochy skla s AR ciferník naopak světlejší (zní to divně, ale je to tak): Rádoby umělecká: Co si dáme dobrého?
  9. Nějak nestíhám, tak zatím alespoň fotky za umělého osvětlení: Upřímě jsem čekal trochu větší WOW efekt. Není to horší, není to stejný, ale není to ani výrazně lepší. Je to tím antireflexem - doteď jsem s ním neměl žádné zkušenosti. Nelze ho přehlídnout při každém pohledu na čas. Vždy, když otáčím zápěstím tak, abych měl ciferník kolmo k pohledu, projde sklo rozsahem úhlů, kdy je antireflex výrazně viditelný. V tomto rozsahu působí ciferník, jako by byl světlejší než luneta a to je asi to, co mi trochu vadí. Vlastně ani moc nechápu k čemu ten antireflex je, protože odrazy jsou patrné pořád, akorát mají modrofialový nádech. Pokusím se to zachytit během týdne na denním světle.
  10. tomek: No schválně to nebylo, a mrzí mě, že tam půjdu ještě jednou s ručkama. Jezevcik 2: Jo, jo, bylo to ve středu před desátou, paní zlatnice říkala, že pan Frýdl přijde později a večer mi volal, jak jsem psal.
  11. Tak jsem si včera potunil Maka: Spadly z necelého metru sklem rovnou na dlažbu . Dopoledne jsem dojel na Florenc do doporučovaného zlatnictví Janka se safírem od Harolda. Paní zlatnice říkala, že kolega hodinář dorazí později a že ona sice hodinkám nerozumí, ale strašila, že se jí zdá nové sklo příliš tlusté. Večer (před pár minutami) volal hodinář, že je vše hotovo. Vyčištěno od střepů, sklo vyměněné, tlaková zkouška provedena a cena krásných 350Kč. Říkal, že se prý stává, že safírová skla do těchto hodinek mají tendenci "vyjíždět" z pouzdra při tlakovce. Před výměnou pro jistotu změřil mikrometrem průměr a prý byl o 4 desetiny menší než u původního skla. Nicméně tlakovou zkouškou to bez problémů prošlo. Pana Frýdla rozhodně doporučuju pro velmi zodpovědný přístup a rychlost. Do konce týdne dodám nějaké to foto se safírem.
  12. Cvak: Jsou hezký, ale nemaj den v týdnu.
  13. Našel jsem zajímavou kombinaci "analog/digital" od Casia. Oceanus OCW 500.:
  14. Oni ty Citizeny za tu cenu stojej, pokud by byly na denní nošení, ale na těch pár hodin týdně při sportu je to na mě už dost. Našel jsem kalibr přesně co hledám. Škoda, že už se cca 30 let nevyrábí (Seiko 7a38): Stopky měřej dokonce s přesností 1/10s. Proč něco takového nikdo dneska nedělá? Vždyť je to krásný!
  15. To by mohla být zajímavá kombinace, jestli se ti to podaří realizovat, klidně sem hoď fotku. Po komunikaci s japonským Orientem se mi ozval tento člověk, jako nový majitel oficiálního servisu Orient pro ČR: http://www.firmy-ostrava.eu/f10916-hodinarstvi-ing--miroslav-fridrich-ostrava-velkoobchod-hodin-a-hodinek/ Zdá se, že sežene téměř jakýkoliv náhradní díl. Nicméně rychlé jednání není jeho silná stránka - přikládám to velikosti (malosti) objednávky.
×
×
  • Vytvořit...