Přejít na obsah

tondako

Členové_50
  • Příspěvky

    511
  • Registrace

  • Přítomen

Contact Methods

  • MSN
    tondako@email.cz
  • Website URL
    http://www.facebook.com/HodinarstviAntoninKodytek

Profile Information

  • Pohlaví
    Muž
  • Bydlí
    Liberec

Návštěvy profilu

Návštěvy profilu jsou zakázány a nejsou zobrazeny ostatním uživatelům.

tondako's Achievements

Závislák

Závislák (6/8)

  1. No, já na tebe taky. Mám mít strach ? Vzhledem k tomu jak dlouho si tu nebyl, to bude pořádnej pytel hodinek.
  2. Ahoj. Akai to myslím napsal výstižně, není moc co dodat. Ty plechové kontakty tam jsou dávány úmyslně, aby se zabránilo kutilům nacpat tam nějakej jinej článek než tam patří, nebo obrátit polaritu, I když jsou i takový borci, co s tím nemaj problém a naletují si kontak na normální stříbrozinkovej článek. ( CTL920 je stejně velký jako 371 baterie ) Osobně doporučuji objednat originalní článek, který příijde včetně toho kontaktu. Maj to tam z továrny přibodovaný a má to samozřejmě lepší kontakt než jen přiložený.Letovat to nezkoušej. Bohužel ten tvůj článek nevyužiješ, ale zkus ho tady nabídnout. Většina solárních hodinek od Casio nemá přiletovaný kontakty a některé používají i tu 920, je to jeden z nejběžnějších rozměrů. Pošli mi do SZ číslo ze zadního víčka hodinek, osmimístný kod, já se ti podívám, jestli ten článek nemám, popř ti ho objednám. T.
  3. Ahoj Lidi, teprve teď jsem si uvědomil, že jsem nedal vědět jak to dopadlo. Tak vzhledem k tomu, že píšu ,nejspíš asi dobře. Zdravotně jsem v pořádku, i když to ještě není uplně jako před tím, ale zaplať panbů. Prokousávám se pomalu, ale úspěšně zakázkami z loňska, počítám., že ještě celý březen a možná i část dubna nebudu přijímat nové zakázky. Všem co jste mi přáli brzké uzdravení, děkuji. Tonda
  4. Ahoj přátelé hodinek. Dovolil jsem si založit toto nové téma, abych si ušetřil čas se psáním SZ všem svým jednotlivým zákazníkům z řad Chronomagu. O co jde? V posledních několika měsících nejsem úplně zdráv a ještě mně čeká v průběhu ledna další nepříjemný pobyt ve špitále. Bohužel se to nepřiznivě odráží v mých pracovních výkonech. Jednak se mi dost prodloužily termíny z dúvodu nemoci, a navíc nahrnulo se mi nějak hodně zakázek, za což vám děkuji. Nicméně ač nerad, budu muset na nějakou dobu zastavit další příjem zakázek. Proto prosím nepiště mi zprávy s dotazem na opravu, až budu mít volněji, opět to sem vložím. Pro ty z vás kteří u mně už hodinky májí, popř jsou v pořadníku, se nic nemění, jen počítejte se zdržením oproti předpokládanému termínu. Nedokážu teď odhadnout o kolik, ale věřte mi, že dělám co je mých silách. Nezlobte se na mně, že neodpovídám na SZ, nebo až se zpožděním, ale mám toho opravdu hodně. Doufám, že mi i nadále zachováte přízeň. S pozdravem Tonda
  5. tondako

    Magnetizace SOH

    Tak to je fajn, že už je to v pohodě.
  6. tondako

    Magnetizace SOH

    To Tichus, Víš co, řešíme tu problém - který je potřeba nejdřív skutečně diagnostikovat. Jak jsi psal, že by sis SOH nekoupil, kdyby si to věděl. Pokud je skutečně problém v tom zmagnetizování při průchodu rámem - nemohl bys nosit žádný hodinky - max- IWC Ingenieur, které mají speciální vnitřní plášt z měkkého železa, který odstiňuje stroj od působení magnetického pole. Ten rentgen nevím jestli by jim něco způsobil, nevím přesně jak ten stroj funguje, a jestli tam je nějaké magnetické pole, tady se spíš jde o jonizované záření. Jestli jezdíš nekdy přes Ostravu, zkus se stavit v Dealu, popiš jim problém a oni to vyzkouší na vibrografu a bude jasno. Myslím že nejsou AD pro Breitling, tak asi budeš něco platit. Pokud to je skutečně zmagnetizované, odmegnetizování je maličkost - tady spíš vyvstane problém co s tím, aby se to znovu neopakovalo. Ve hře je ale i ta varianta s tím proměnlivými vlastnostmi maziva. V posledních zprávách popisuješ průběh půlroku co je máš - nejdřív + 5 potom - 0,5 následně zase + 5 potom asi +15 a teď zase asi +5. Ten první průběh z + 5 na tu -0,5 je jasný - to je známý jev běžně se tomu říká, že si hodinky sednou. To zná každý hodinář - když hodinky složíš a namažeš a následně je zareguluješ v jeden den, následně se během několika dnů zpozdí v řádu několika sekund. Je to tím, že se mazivo otáčením soukolí promísí a důkladně proteče kam má - tím se malinko zvedne amplitůda a tím se hodinky zpomalí - jak jsem popisoval v jedné z předchozích zpráv. Takže to je běžný jev, to následné zrychlení může být způsobeno něčím zvnějšku, může to být to zmagnetizování, může to být změna životního rytmu ( nebyl si v tu dobu nemocný, nebo obráceně na dovolený ) nezačal si hodinky na noc odkládat do jiné polohy, atd. ale to jsou všechno spekulace. Navštiv servis, nech hodinky zkontrolovat na vibrografu a pak sem napiš, jsem sám zvědav co to bylo. Jinak někdy někdo spočítal, že u běžných mechanických hodinek s frekvencí kyvu 18000 je denní odchylka 1 sec srovnatelná s chybou měření vzdáleností na 1km zhruba 3mm, u hodinek s vyšší frekvencí je to ještě míň.
  7. tondako

    Magnetizace SOH

    Opravdu mi prošlo rukama víc než třicet hodinek. Neříkám, že zmagnetizování nemá na hodinky vliv, jen ,že se je to mnohem méně časté, než se všeobecně soudí. Ano zmagnetizované hodinky chodí nepřesně a odmagnetování jim pomůže. Ty konkrétně jsi na to šel vědecky, zkouška kompasem se skutečně používala, ale mnohem častější jsou jiné příčiny nepřesnosti hodinek. K tomu použití odmagnetovače - jak si děláš následnou zkoušku, že se ti to skutečně povedlo? Zase tím kompasem, anebo vyndáš jeden náhodný šroubek ze stroje a vyzkoušíš ho? A co když to nezabere?
  8. tondako

    Magnetizace SOH

    Tak si popíšem, co se při použití odmagnetovače děje. Odmagnetovač sám vytvoří silné magnetické pole a my jím protáhnem hodinky ( tím polem ) a tím se zmagnetizované součástky odmagnetují. Jednoduše řečeno. Nicméně při tom průchodu magnetickým polem odmagnetovače dojde třeba k dočasné tavrové deformaci vlásku. Pokud jak popisoval kolega ze Slovenska, byl vlásek přehozený a předposlední závit vlásku byl zachycen za regulačku, může dojít k sesmeknutí toho vlásku z regulačky. To samé se může stát, pokud je mezi závity vlásku nějaká nečistota, po pruchodem silným magnetickým polem odmagnetovače se uvolní. Ale může se to stát i naopak. Takže nepoužívejte odmagnetovač bez skutečné potřeby. A věř mi Jardo, opravdu zmagnetizovaných hodinek chodí do opravy strašně málo, většinou je ten problém jinde.
  9. tondako

    Magnetizace SOH

    No, srovnáváš trabanta s raketoplánem. V tvém případě byl nejspíš přehozený vlásek, po nejakém nárazu při dopravě. To že se ti to srovnalo po použití odmagnetovače naopak ukazuje, že jsi ho špatně použil. Nicméně účelu bylo dosaženo.
  10. tondako

    Magnetizace SOH

    Sorry, nechtěl jsem tě urazit, bylo to myšleno v žertu. Nicméně, z praxe vím, že se občas stane cokoliv, ať už si je nevědomky špatně nařídíš, nebo se ti rozbijou hodiny s radiokontrolem, podle kterejch si nařizuješ čas. To zmagnetovaní ma u mechanických hodinek relativně malej vliv na přesnost. Větší vliv má třeba proměnlivost vlastností použitého maziva,ať už s ohledem na čas, tak třeba na teplotu. Málokdo třeba řeší, že nechá v létě hodinky v uzavřeném autě při teplotě 60 a víc stupňů. Tam dojde k tomu, že to mazivo naprosto změní své vlastnosti, pokud přímo nevyschne. V některých mazacích bodech je maziva asi tolik jako je muší hovínko, takže k odpaření není potřeba mnoho. To, že není něco v pořádku s mazivem se projevuje podobně, jak to popisuješ - hodinky se začnou předbíhat v sekundách za den. Je to způsobeno tím, že se zvýší někde tření, třeba v soukolí a tím se sníží síla impulzu, který uděluje kotva setrvačce a ta následně opíše kratší kruh. Říká se tomu nižší amplitůda. Nižší amplitudá znamená rychlejší chod. Tak a teď nepropadej panice, zatím se nic neděje. K degradaci maziva dochází u hodinek běžně, nicméně u půl roku starých hodinek je to brzy. Nebyly tvé hodinky vystaveny v obchodě ve výloze? To by to mohlo vysvětlovat. Zaím to neřeš, sleduj je, pokud se ta denní odchylka ustálí na nějaké rozumné hodnotě do + 10 sec denně, neřešil bych to. Pokud se to bude měnit, popř se to zvýší, vyhledej servis.
  11. tondako

    Magnetizace SOH

    No, ....najdi si holku a přestaň sledovat furt ty hodinky. Podle mně to nic není, neřeš to. Zmagnetizováním to nejspíš nebylo, možná nějaký jiný vnější vliv, než jen průchod rámem, který pominul. Možná si jen nějak špatně nařídil - podle čeho je řídiš a podle čeho porovnávaš tu odchylku - je na to zařízení spoleh???? Nicméně, pokud se ti to zase nějak rozjede, víc než nějakých 10 sec/den řeš to v rámci záruky s AD. T.
  12. tondako

    Magnetizace SOH

    Samo to určitě nepřejde. Otázkou je, jestli jsou skutečně zmagnetizované? K tomu, abychom ti mohli poradit potřebuji ještě pár věcí vědět o hodinkách. Jaké to jsou hodinky, jsou staré, servisní historii atd? Trošku víc se rozepiš.
  13. Dobrá práce Vláďo, asi se budu muset jet podívat do Jablonce.
  14. tondako

    Magnetizace SOH

    Prosim tě a na to si přišel jak?????????
×
×
  • Vytvořit...