Přejít na obsah

Glob

Členové_50
  • Příspěvky

    205
  • Registrace

  • Přítomen

Profile Information

  • Pohlaví
    Muž
  • Bydlí
    Jablonec nad Nisou

Návštěvy profilu

2 080 zobrazení profilu

Glob's Achievements

Kandidát závislosti

Kandidát závislosti (5/8)

  1. Zdar kosáči, chtěl bych jen upřesnit, proč se kosa nebo jiné kovové nâstroje dávali do hnoja. Nebylo to primárně kvůli ztenčení materiálu (i když to byla asi vlastnost při korodování). Hlavním důvodem bylo zlepšení tvrdosti nástroje. Dochází k cementování (nauhličování povrchové vrstvy) a souběžně dochází i k sycení povrchu dusíkem - dnes se tomu říká nitridování. U průmyslového zpracování se tyto procesy dějí bez přístupu vzduchu, při vysoké teplotě a v řádu hodin. V hnoji je to zase cca půl roku a výsledek je taky teoreticky měřitelny. Problém je ale v tom, že aby to mělo nějaký výsledek musí mít kosa správne chemické složení. Vím třeba, že u křehcich a tvrdsich kos je toto už zbytečne provádět. Zároveň pokud je ale kosa vyloženě že špatného materiálu, může být poddajna a měkká, taky to nefunguje. Ty starý kosy jsou ale většinou z lepších materiálu, kde to význam mělo...
  2. Žena zrovna s panem Nevrlým respektive o něm píše seminárku. Několikrát se s ním sešla a je to moc příjemny člověk obdařen velkým talentem nejen na psaní.
  3. Já jsem teda holčičku s panenkou vyhodnotil jako matku s dítětem. Pokud je to panenka, pak tedy jen 7.
  4. Glob

    Káva

    Ahoj kolegové kafaři, chtěl bych si pořídit konvičku Hario Air Kettle. Problém je, že u nás na vesnici nic takového neseženu. Bohužel ani na internetu toho moc kromě zahraničí nemají. Nevíte, zda se dá někde koupit?
  5. Já jsem před 15-ti lety dostal bronzovou na předávací akci v nemocnici. Teď je ale asi vše trochu jinak s Covidem. Ještě chvilku a pošlou mi odznáček Dar života.
  6. A s doktorem je to taky pravda. Ale je to hodný člověk. A vlastně na Papouška mluví dobře ještě.
  7. Já to potvrzuju. Mám identické zkušenosti. Sestry jsou moc fajn, snaží se.
  8. Vtipný je, že jsem ten systém v Liberci využil jen párkrát. Pak už mě začaly sestry objednávat a jenom mi přijde SMS s termínem. A vlastně ani netuším proč. Ale asi je to i pro ně pohodlnější, když chtějí konkrétního dárce na zamýšlený odběr destiček/klinický nebo rekonvalescentní plazmy.
  9. Glob

    Káva

    Borci, porozhlížím se po novým mlýnku na zrna. Doteď jsem dělal V60, chemex, aeropress a tak na tom až tak nesešlo. Rád bych ale časem chtěl ještě espresso. Otázka zní: existuje nějaký přístroj, který zvládne všechny tyto varianty nebo je to utopie? Našel jsem např. Niche zero, ale jestli je to opravdu tak jedinečný stroj si nejsem jist. Navíc špatně sehnatelný.
  10. Leštění do zrcadlového lesku je celkem běžný. Ale u hodinek, kde jsou malý plochy a ostrý hrany, je to fakt náročné.
  11. Glob

    Káva

    Otázka je, zda jsou keramický kameny to nejlepší. Osobně mi přijde, že ocelové jsou lepší. Jsou ostrý a zrna řežou proti keramickým, který spíše zrna drtí.
  12. Glob

    Káva

    Já mám několik druhů nových Lodos mlýnků, jeden starý nástěnný taky od nich, ale to se ještě firma jmenovala Garantie B.O. Pak mám i Porlex. Ale postupem času jsem dospěl k názoru, že elektrická Wilfa dosáhne stejného výsledku a jsem moc spokojený.
×
×
  • Vytvořit...