Zdar kosáči,
chtěl bych jen upřesnit, proč se kosa nebo jiné kovové nâstroje dávali do hnoja. Nebylo to primárně kvůli ztenčení materiálu (i když to byla asi vlastnost při korodování). Hlavním důvodem bylo zlepšení tvrdosti nástroje. Dochází k cementování (nauhličování povrchové vrstvy) a souběžně dochází i k sycení povrchu dusíkem - dnes se tomu říká nitridování. U průmyslového zpracování se tyto procesy dějí bez přístupu vzduchu, při vysoké teplotě a v řádu hodin. V hnoji je to zase cca půl roku a výsledek je taky teoreticky měřitelny. Problém je ale v tom, že aby to mělo nějaký výsledek musí mít kosa správne chemické složení. Vím třeba, že u křehcich a tvrdsich kos je toto už zbytečne provádět. Zároveň pokud je ale kosa vyloženě že špatného materiálu, může být poddajna a měkká, taky to nefunguje. Ty starý kosy jsou ale většinou z lepších materiálu, kde to význam mělo...