Přejít na obsah

Máša

Členové
  • Příspěvky

    5
  • Registrace

  • Přítomen

Máša's Achievements

Začátečník

Začátečník (2/8)

  1. Také bych se dovolil přidat k tomuto názoru, že to nemá nic společného s výší měsíčního platu. Dovolím si pár úvah, ale nechtěl bych, aby si to někteří brali jako útok na jejich koníčka. Rozhodně to tak není myšleno. Sbírám lecos (jak se říká věci, kterých mám více jak 2 kusy), mám kamaráda, co touží po značkových hodinkách na které zrovna nemá. O sběratelství obecně si myslím mám docela potuchy, takže by mi nepřipadlo divné vydat za hodinky větší sumu. Ale nezlobte se na mne, to co se tady vydává za sběratelství mi sběratelstvím nepřipadá. Často se tu diskutuje o kupování nových hodinek a to v cenách, které podle mne opravdu neodpovídají jejich hodnotě. Někdo si chce koupit hodinky (a je tu diskuze o sběratelství) a diskutuje se značka, cena, atd. To mi spíš zavání investicí a jejím hodnocením. Také by se to mohlo porovnávat s nákupem bot. Vybírám značku, srovnávám cenu, porovnávám design, koukám zda jsou zimní či letní, ale to neznamená, že jsem sběratelem bot. Přemýšlím o tom, kam tuto zálibu zařadit. Do sběratelství také jde, ale to se týká opravdu sběratelů, převážně ne těch co kupují nové hodinky. I když např u sběratelů známek dochází též k nakupování toho co vychází -tedy nových známek, někdo nakupuje běžné, někdo obálky prvního dne (FDC), apod. Asi bych to nazval fandové hodinek, něčeho jako pánského šperku -i když při dnešním designu hodinek mi slovo šperk připadá přitažené za vlasy. Přiznám se, že jsem přesně nepřišel na to, co na hodinkách fandy přitahuje. Přesnost hodinek to dnes asi nebude. Všechny mají dostatečnou přesnost pro běžnou potřebu. O designu současných jsem již psal. Jejich funkce? Nevím, kromě času ještě umí datum, den v týdnu, stopky, ev. pár maličkostí, zase tolik toho není. To že mu někteří koukají na ruku? Možná. Pak je zajímavé doplnit soupravu o pero a kapesní televizi. Jo sběratel, tam vím co sleduje. Shání např hodinky jedné značky, limitované edice, speciality, sleduje technický vývoj a snaží se mít zastoupená všechna období a také o nich hodně vědět. Ale kdo si koupí jedny nové hodinky, nezlobte se, to nemá se sběratelstvím nic společného. Navíc ještě k ceně hodinek. Vyrobní cena je zlomkem ceny prodejní (u drahých hodinek). A prodejní cena je tak velká, jak dovolí kupující. Bohužel mám i osobní zkušenost s cenami hodinek v ČR. Podívám-li se na pult, stojí Omegy 30 - 300 tisíc. Zkusím-li je prodat jako fungl nové, cena je směšná, tedy tam kde skutečně je. A k tomu ještě si vzpomenu na to, jak mi bylo řečeno člověkem z odborné firmy, že některé kopie jsou kvalitnější než originály. Já jsem bohužel viděl příliš často přicházet klienty s reklamovaným originálním zbožím, tak mne to zase tak nezaskočilo. I zde platí, že vše se může porouchat. Někdy je to bohužel častěji, než by se čekalo v takových cenových hladinách.
  2. Máša

    JNO WATCH

    Také jsem jedny objevil - kdysi našel. Jsou zlaté a potřebovaly by vyčistit. Také jeden článek je utržený, ale to je práce pro zlatníka. Poněkud obnovit ciferník, který je zašlý a pravděpodobně i vyměnit poškrábané sklíčko. Hodinky mají po 3 článcích a pak byla nějáká guma, nebo co. Nevíte někdo co tam zespodu ruky bývalo užíváno?
  3. Máša

    Jaký je váš čas?

    Dostal jsem se sem víceméně omylem. Posledních dest let se mi zhoršoval zrak a tak nosit chronografy, na které bez brýlí nevidím mi připadalo zbytečné. A protože jsem měl mobil, viděl jsem kolik je hodin a další přístroj mi přišel zbytečný. Z nesmyslné pýchy jsem si nechal nahradit moji 7 let starou Nokii (s původní baterkou, která mi ale v létě vydržela v Mexiku měsíc bez dobití!) novým "telefonem",jak říká kolega této kapesní televizi. Výhodu má sice v tom, že se z ní dá dokonce i telefonovat, ale čas na ní bez zapnutí nevidím (u Nokie jsem hned na začátku přepnul na černobílou a tudíž byl display čitelný i bez podsvícení). Moje nová kapesní televize tuto funkci již neumožňuje, takže se znovu vracím k hodinkám, tentokráte již bez stopek a datumky (které bez brýlí stejně nevidím). Problém ale nastal při výběru. Jsem poněkud vybíravý, co se týká věcí. Mám rád totiž věci hezké, nebo technicky a spíše mechanicky) zajímavé. V hodinářství jsem viděl zejména "stolní hodiny/nástěné hodiny" v provedení na ruku. Pro můj zhoršující zrak je to sice vstřícné, ale připomínají mi půlmetrovou kapesní baterku. Jsem velkým obdivovatelem techniky - mechaniky, ale dovnitř stejně nevidím, takže i kdybych si mechanické koupil, nemám z toho ten pravý dobrý pocit. Navíc když místo starých dobrých značek vidím švýcarské hodinky nějákých hadrářů (kteří si kupují strojky do svých úžasných designů) v nesmyslných cenách, přechází mne chuť. Tak jsem nyní asi ve slepé uličce. Sehnat zase telefon (ale nevím, zda ještě dovedou potlačit barvu), nebo se poohlédnout po nějakých starších hodinkách. Koupil bych si i nové, ale fakt i při dobré vůli jsem neviděl žádné se slušným designem. Moje představa je že by měly být přiměřeně velké, aby se vešly pod sako i pod svetr, neměly by mít příliš ostré hrany, aby netrhaly manžety (hrozně nerad nakupuji a oblečení zejména). Aby byly čitelné, mám rád bílé ciferníky, nebo špinavě zažloutlé, jednoduché ručky, zajímavý ciferník, ... A protože mám rád staré věci, skoro si nedělám naděje na nové hodinky a pokouknu se po starých. Tady bych ale uvítal radu a též kdo je schopen je repasovat.
  4. Hm, velmi pěkné. Není to tak dávno, kdy jsem vybíral hodinky jako dárek. Hrůzy co jsem viděl mne skoro odrazují. NAkonec jsm e něco vybrali, ale že bych z toho byl unešený, to ne. Asi opravdu není nad staré řemeslo.
  5. Ahoj, vlastním hodinky LORTON (SWISS) chronograf. Pátrám po původu. Předpokládám, že jsou z padesátých let (nosil je otec než si koupil Doxy). Pak jsem je nosil já a občas je odložil. Občas mne napadlo se poptat, zda by někdo tuto značku neznal. S rozvojem internetu jsem nyní našel LORTON WAtches, ale bylo to jen u jednoho antikváře, zabývajícího se hodinkami. Byly již ale prodané, takže neměl zájem komunikovat. Nevíte někdo kam je zařadit, co se s firmou stalo ev. další informace? Děkuji.
×
×
  • Vytvořit...