Přejít na obsah

fufik

Členové
  • Příspěvky

    8
  • Registrace

  • Přítomen

1 sledující

Návštěvy profilu

2 684 zobrazení profilu

fufik's Achievements

Začátečník

Začátečník (2/8)

  1. Vintage krásky Sent from my iPhone using Tapatalk
  2. SRPB23K1 se sunburst ciferníkem se 4R36
  3. Stejný z Číny mám a používám pro hodinky po servisu. Je však položen na stole naplocho !!!, protože hodinky na něm fakt nedrží. Jedině, jak je zajistit by snad bylo, že se ještě zajistí gumičkou či izolepou přes řemínek / náramek (následně voser dostat dolů zbytky lepidla po izolepě...). Nezkoušel jsem raději. Bohužel výsledek je takový, že pro test hodinek po opravě (abych hodinky nemusel nosit snad i na nohách a rozdat celé famílii, aby se všechno otestovalo ) , tj. aby se vrtěly a zkoušelo to různé či nějaké polohy stačí. Ale opakuji - vleže na stole a pod ní ještě pro jistotu nějaká měkká podložka. V poloze vleže to však není schopné automaty natáhnout... To jsem zkoušel a ověřil. Na ruce se mi natáhly, na tomto vrtichvostu na stole vleže nikoli, protože to v této poloze není schopné dosáhnout určitých poloh významných pro nátah... Pokud někdo chce jako watchwinder domů, pak nedoporučuji pro dva důvody: - je to shit - wachtwinder dle mého názoru hodinky ničí a většina hodinek trávících svůj čas na tomto přístroji a přijde mi na servis, tak jejich strojky jsou někdy i po pár letech ve žalostném stavu . Včetně hodinek renomovaných značek ... Pokud někdo má hodinky s věčným kalendářem, pak snad, aby se nemusely pokaždé, když si na ně vzpomene, seřídit. Ale i tak by tam neměly být nepřetržitě... Jinak je to asi jako kdyby někdo nechal v garáži přes noc běžet motor u auta s tím, že ráno chce mít při výjezdu z garáže zahřátý motor... To je však na jiné téma.
  4. Ahoj Jirko, díky za reakci na mé dotazy a cenně rady. Co se týče čističky a jejího uzemnění či případně zda je bezkomutátorového motoru, tak se přiznám, že nevím, jak to poznat. Pořídil jsem ji minulý týden, je z roku 1973, několik let ležela na půdě / ve sklepě a prášilo se na ní. Prodávající u ní v minulosti měnil vrchní disk s držákem / podavačem košíčku, který se samočinně otáčí. Původní mi dal k tomu, jako zdroj některých náhradních dílů. Co se týče uzemnění, tak to můžu zkontrolovat jen jejím rozebráním a nahlédnutím do jejích útrob, u čehož nevím, jestli jí spíše nepoškodím... Takže to asi vezmu na dvorek, dám benzín do lahviček, zapojím na el. sítě na dlouhého jezevčíka s vypínačem a pokusím se stroj spustit "na dálku". Uvidíme, jak to dopadne. Kdybych po delší dobu na těchto stránka už nebyl aktivní, tak test nedopadl dobře... Jak v úvodu píšeš, tak automat dle tebe není tak účinný. Bylo by řešením, kdybych jednotlivé lázně opakoval, tj. např. Elma 1:9 nechal projet 2x za sebou, tj. dvě bandasky s tímto čističem a pak teprve najet na benzínové lázně? Mazáčky jsem poptával v Parexo Pardubice, odkud jsem kupoval minulý týden nějaké věci, bohužel neměli na skladě a objednávat se p. Hněvsovi nechtělo. Z Mavexu jsem také něco pořizoval, mazáčky neobjednal, doufaje, že je bude mít p. Hněvsa, ale ale nepochodil jsem. Zásilka z Mavexu dorazila dřív než já jel do Pardubic. A jen kvůli mazáčkům za několl korun se mi nechce dělat objednávka, kde bude poštovné za víc než cena mazáčků samotných... Uvažoval jsem, o užití mezizubního párátka, z jehož špičky bych ubral kus "dřeva". Myslíš, že to je schůdné. Co se týče čištění pouzdra, tak před vložením do ultrazvukové čističky s jarovou vodou píšeš, že je možné použít čistící kapalinu. Co je myšlenou touto čistící kapalinou? Nějaký jiný saponát, benzín, aceton, Elma 1:9, ...? Nebo něco jiného? Díky F.
  5. Ahoj, měl bych pár dotazu na čištění hodinek. Hodlám se pustit do rozborky, čištění, promazání hodinek a kompletaci hodinek. V prvním sledu to budou nějaké staré primky či pobedy Pořídil jsem (vynechávám nářadí na demontáž jako šrobováčky, držáčky strojků, špejličky, snímače / nasazovače ručiček, místo mazáčků bych použil párátko (mazáčky jsem nesehnal) ... - to mám): stroj: - čističku UHREMA AU-1, poloautomat, nemá funkční topení chemie: - Elma Concentrat 1:9 - benzín lakový - destilovaná voda - aceton Mazání: - syntetika Moebus 9010 - montážní vazelína Rozborka: 1. rozebrat strojek (oddělit jednotlivá soukolí od desky, sejmout ručičky, ciferník), nechat pohromadě setrvačku na jejím můstku (vč. ložisek) 2. vložit jednotlivé dílky do košíčků čističky (setrvačka se svým můstkem samostatně), větší dílky spolu, menší spolu 3. nevkládat kotvu - tu bych čistil zvlášť - ponoření do lakového benzínu Lázeň: Mám v plánu následující postup, u kterého prosím o potvrzení postupu / opravu, příp. odpověď na dotazy: 1. bandaska v čističce: namíchat 1:9 Elma a destilovaná voda 2. bandaska lakový benzín - ničím neředěné 3. bandaska lakový benzín se třemi kapkami syntetické oleje 9010, jinak ničím neředěné 4. prázdná bandaska, kde se bude košíček jen točit, aby se kapalina z předešlých lázní odstředila a vysušila (místo nefunkčního topení) Postup: - nasadit košíček s dílky na "podavač" - spustit čističku - jede si dle časovače sama, tj. nasune košíček do lázně, roztočí se jedním směrem, pak druhým, poté vysune košíček a ponoří do další lázně, ... V každé lázni je tak cca 3 minuty - kotvu na chvilku (1-3 min.) do lázně acetonu (např. plechové víčko od sklenice) a pak na 1-3 min. do lakového benzínu, následně nechat vysušit na vzduchu - kotvu ani její uložení čičím nemazat - po navinutí péra do bubínku přejet zavity péra syntetickým olejem a bubínek zavřít - po vykonání všech předešlých cyklů čističky z dílků opětovně sestavit strojek - do ložisek jednotlivých koleček dát "pidi" kapku oleje 9010, u setrvačky dát olej pod krycí kámen (pokud tam bude) - na hřídel řízení ručiček a natahování kapičku montážního oleje Otázky: Až pojede čistička své cykly, nehrozí, že by mi to explodovalo? Přeci jen, když se košíček s díly přesouvá od jedné lázně ke druhé, tak se všechny lahve s připravenými lázněmi (vč. těch benzínových) otevírají a benzín tak má čas, aby prchal ven, kdy, jak jsem se dočetl, může tvořit výbušnou směs... Co se týče pouzdra hodinek, tak zda je možné pouzdro (vč. nasazeného sklíčka) dát do ultrazvukové čističky (mám 50w) a jaký roztok mám připravit? Opravdu destilovaná voda + Jar? Jak a čím vyčistit ciferník? Je je zašlý, místy nějaký starý zaschlý flek + mechanické nečistoty. Mechanické vezmu Rodicem, ale co s těmi ostatními? Předem díky za odpovědi
×
×
  • Vytvořit...