Přejít na obsah

Steve II

Členové
  • Příspěvky

    5
  • Registrace

  • Přítomen

Profile Information

  • Pohlaví
    Muž
  • Fanoušek značky
    Prim Elegance cal.66, Prim Sport 3Gen, Timex, Zenith, Rotary, dále kapesní hodinky nejraději z 19.stol.. Chtěl bych vlastnit někdy zachovalé špindlovky nebo bicí kap.hodinky. Zajímavé a pěkné staré hodinky si občas koupím pro radost nebo z entuziasmu.

Návštěvy profilu

706 zobrazení profilu

Steve II's Achievements

Začátečník

Začátečník (2/8)

  1. Zdravím, mám zvláštní dotaz. Často nakupuju (jen pro radost) staré hodinky náramkové i kapesní (např. na Aukru). Určitě nejsem úzkostlivý typ, ale přece jenom alespoň základní hygiena by měla být, pokud chceme nosit hodinky (po neznámém člověku). Pokud je kovový řemínek a hodinky, čistím nečistoty extra měkkým hadříkem s trochou Pronta, i když problémy jsou nepřístupné záhyby. Problém také je, jak vyčistit zapocený a špinavý kožený řemínek hlavně po vnitřní straně ? Předchozí majitel mohl být nemocný, mužou tam být v pórech nějaké škodlivé bakterie. Samostatnou kapitou jsou hodinky 100 a více let staré, v té době řádily smrtelné choroby - španělská chřipka, tubera, dýmějový mor a vůbec morové epidemie. Takové hodinky mohl mít přede mnou smrtelně nemocný člověk a bakterie moru mohou na hodinkách přežít do dnešních dnů. Dnešní člověk nemá očkování proti smrtelným nemocem 19. nebo 18. stol. Jak vhodně vyčistit takové hodinky ? Děkuji za vaše názory.
  2. Taky jsou ty zmíněné binokulární brýle 20x za "hubičku" (kolem 100,- Kč)
  3. Zdravím, bohužel stalo se mi, že nedopatřením omylem jsem stejný příspěk vložil na fórum 2x. Ten nesprávný se povedlo jen zamknout, nepřišel jsem na to, jak omylem zadaný dvojitý příspěvek smazat. také jsem si všimnul, že po napsání příspěvku, byla k dispozici funkce UPRAVIT. Po úpravě později do 10 min jsem chtěl provést ještě jednu malou korekci, fukce UPRAVIT ovšem potom zmizela a nebyla k dispozici.
  4. Zdravím profíky i pokročilé v hodinářském oboru. Prosím poraďte mi jaké optické pomůcky jsou nejlepší pro práci a drobné opravy hodinek v domácím prostředí ? Na Aukru (nechci dělat reklamu), ale i jinde se vyskytují tyto binokulární brýle za směšnou lidovou cenu se slibovaným 20x násobným zvětšením a s postarnním LED diodami a přisvícení tvářící se jako profesionální hodinářské brýle. Už jsem je chtěl koupit, ale nějaký 6-tý smysl mi říká, zadrž ! to není ono.... - Na brýlích za prvé není korekce pro každé oko zvlášť a já mám na jednoum oku 0,5 dioptrie a na druhém oko cca 1,5 dioptrie a něco mi říká, že těmito brýlemi bych si akorát zkazil zrak. - 20x násobné slibované zvětšení je poměrně značné, nikde se ale nepíše, jaká je pracovní minimální pozorovací vzdálenost ? Dle selského rozumu a trocha základů optiky ještě ze školy, čím větší přiblížení, tím blíž musíme být k pozorovanému předmětu, tím logicky méně pohodlná práce na hodinkách pokud bychom s 20x násobným přiblížením museli být u hodinek skrčeny na 3 až 5 cm, tak si nedovedu představit, jak bych dlouho takové nepohodlí při práci s hodinkami vůbec vydržel. Prodejci na Aukru vám k brýlím, zřejmě z Číny, nic bližšího neřeknou. - Když se podívám na youtube na profesionálního hodináře, jak opravuje hodinky, nikdy nemá binokulární brýle na obě oči, ale vždycky má jen lupu jen do jednoho oka ! Kardinální otázka je - jaké zvětšení při práci s hodinkami je nejvhodnější ? Jaké lupy (optiku) zvolit ? Nejsem profesionální hodinář, ale jen amatér. Chtěl bych kvalitní, ale cenově dostupné optické pomůcky a aby se s ní dobře pracovalo. Co doporučujete vy ? (hlavně ten násobek přiblížení) ? Děkuji
  5. Mám velký respekt k opravdovým odborníkům přes hodinky - ať už to jsou mistři hodináři, výrobci hodinek, profi i pokročilí sběratelé a vůbec všechni kdo hodinářskému oboru rozumí a mají přehled. Většina běžných lidí k hodinkám přistupuje ryze z praktických důvodů - za málo peněz mít slušné a pěkné hodinky, aby spolehlivě ukazovaly čas v každé chvíli našeho života. Dále jsou lidi, kteří hodinkami žijou a opravdu se o ně zajímají, sbírají je a rozumím jim (před těmi klobouk dolů). Bohužel existuje i úzka sorta vyslověně snobů (ty nemám příliš rád), kteří si honí svoje ego, ale spíše nějaké své komplexy, že se chvástají před ostatním nějakými extrémně drahými hodinkami, chronografy, aniž by hodinářství jako oboru rozumněli, ale mají na to. Nejvíc těmto lidem dělá dobře šokovat ostatní sdělením, že jejich hodinky stály statisíce. Možná je ještě 4. skupina lidí, kam se řadím já - začínající nadšenec do hodinek, pokorný amatér, který má respekt před odborníky, má ale omezené finance a má radost z každých slušných a kvalitních hodinek z 2. nebo x-té ruky, které se mu podaří získat do skromné sbírky pro radost (nikoliv snob). A pochopitelně ne každý je zároveň expert na ženy a dívky a většinou žije sám a pořád tápe, jak na to. Nejsem milionář, v Porsche nejezdím a tak si říkám, že kromě upraveného vzhledu a pěkného čistého oblečení by na dámy a dívky mohly zapůsobit aspoň nějaké pěkné a zajímavé a kvalitní hodinky. Jaké by to mohly být podle vás ? :-) Já osobně dávám tip na nějaký starožitný kousek z 19. stol., které by měly například bicí mechanismus. A pokud by člověk podal dané slečně zasvěcený výklad o svých "vyjímečných" hodinkách, naivně si myslím, že by to u něžného pohlaví mohlo zapůsobit. Popřípadě nějaké dostupné, pěkné, ale kvalitní novodobé hodinky.
×
×
  • Vytvořit...