Přejít na obsah

Dobie

Členové
  • Příspěvky

    21
  • Registrace

  • Přítomen

Profile Information

  • Pohlaví
    Muž
  • Fanoušek značky
    Marvin, Zenith

Návštěvy profilu

5 073 zobrazení profilu

Dobie's Achievements

Začátečník

Začátečník (2/8)

  1. Nebo rozžhavit a hodit do oleje. Opakovat dokud předmět nezčerná podle potřeby. U hodinkovejch pouzder bych to ale radši nezkoušel. Nicméně prodávaj se brynýrovací vodičky za studena. Proti korozi moc nechráněj, spíš teda vůbec, ale vypadá to hezky. Jediný co, že ten chemickej brynýr je matnej, zatímco původní brynýry dělaný za tepla jsou lesklý. Ale s tim se holt nedá nic dělat.
  2. Maroko byly SITA watch. Firma sídlila v Tangeru a mám jistou pochybnost že ty hodinky vyráběla. Ale to bylo ještě za Francouzů. Jinak tyhle země snad nikdy vlastní hodinky nevyráběly, Maximálně se tam "vyráběly" hodinky z kupovanejch strojků. Jako u nás JVD nebo MPM. Zemí který vyráběly vlastní strojky byla a je hrstka.
  3. mě ti připadá že na tom dýnku nad těma soustřednejma půlkruhama uprostřed fakticky něco vyrejpanýho je. Akorát teda silně pochybuju že by tam náměstek starýho Obziny nechal něco vyškrábat hrotem od kružítka nebo hřebikem.
  4. Díky. Mimochodem, je dost možný že vyráběl i hodinky se značkou Prim. Mezi fotkama první zleva nahoře. https://watch-wiki.org/index.php?title=Primosa https://watch-wiki.org/index.php?title=Datei:PRIM_U.jpg
  5. Jo a to číslo 23 na tom obalu bude označení velikosti pouzdra.
  6. Výrobce je Hugo Freund a spol a.s. z Prahy. Značka Primator registrována 1925. Teda výrobce částečný, strojky nakupoval ve Švýcarech, pouzdra vyráběl. Byl to zlatník. Krom toho oficiální prodejce hodinek fy. Zenith. Po znárodnění se z něj postupem času nějakými oklikami stala součást podniku Safina. Dneska se k nástupnictví hlásí pražská zlatnická firma Primossa. Co maj v reálu společnýho nevím, Primossa vznikla v roce 1994. Jinak Primosa (s jedním S) byla další značka Freundových hodinek, registrováno 1929. Krom toho vyráběl nerozbitná hodinková sklíčka v licenci od švýcarské hodinářské firmy Wyler. Jo,a ty hodinky budou někdy z let 1925 až tak 1939. Spíš asi blíž k tomu roku 1925. MF na ochranném pouzdře bude iniciála výrobce pouzdra. Tyhle pouzdra byly masovka a daly se koupit za pár šušňů ve spoustě velikostí v každém hodinářství. Účelem bylo aby se nepoškrábal plášť hodinek. zdroj: mikrolisk.de a https://watch-wiki.org/index.php?title=Freund,_Hugo resp. https://translate.google.cz/translate?hl=cs&sl=de&u=https://watch-wiki.org/index.php%3Ftitle%3DFreund,_Hugo&prev=search
  7. Ale jo, nastudoval. Třeba to, že MWC nikdy nedodávali hodinky britský armádě i když se tvářej že jo. Jinak jo, šunty to nebudou, strojky maj dobrý, Tdy je celkem vyčerpávající povídání: http://forums.watchuseek.com/f7/mwc-watches-35024.html
  8. Zajímavý. Jinak kapesní hodinky se v armádě používaly ještě za druhý světový. Měla je třeba Britská armáda. Viz GS/TP Watch.
  9. na ebayi bacha na hodinky G10 MWC. vypadaj skoro stejně jako od CWC, ale jsou podstatně levnější, takže tipuju že to bude pěknej šunt.
  10. ETA 955.102 je jeden z těch lepších quartzů, rozejdou se za půl roku o +- 5 sekund (seřizuju je 2x do roka když se mění čas), battery hatch je potřeba otevřít jednou za pár let a jde to i koncem kávový lžičky a baterku vyměněj v každym "hodinářství". Vydrží pár let a hodinky ukazujou kdy baterka dochází - vteřinovka začne skákat asi po 4 sekundách. sklíčko se odře ajncvaj (ale zase se dá lehce rozleštit) a tritium vydrží aktivně svítit asi 10 let. Pak už jen pasivně po nasvícení. Luminol nemám. Ale čísla jsou velký a dobře čitelný a v noci jsou vidět celkem slušně. Na potápění to není, ale do sprchy nebo na plavání to stačí. Mám hodinky vyrobený v roce 2004, originál vojenský převzatý pozemní armádou a fungujou bezvadně. Ideální "pracovní" hodinky. Jsou přesný a hodně vydržej. Přežily ve zdraví i tři neděle na Sahaře, koupání v moři, spadly mi nesčetněkrát a kdovíco s nima kdo dělal než jsem je koupil.
  11. Dobie

    Eterna

    parádní. Mimochodem, k předchozí diskuzi ke stěžejkám - odpružené stěžejky existují už od třicátých let, nicméně masově se začaly používat až tak od půlky padesátých. Nebylo zas tak neobvyklé že pevné stěžejky se později předělávaly na odpružené. Zmiňuje se o tom i Boukal v Opravách hodinek.
  12. Nebo je je jim to fuk a místo gramatické stránky inzerátu je zajímá ta věc co je na prodej Vzato kolem a kolem nevím proč bych nemohl nakupovat u negramota když má něco zajímavého na prodej (ne že bych si já osobně konkrétně u tohohle maníka někdy něco koupil).
  13. tak možný je všechno. V tom případě to musel dělat fakt machr.
  14. teoreticky by to mohlo bejt i něco "českýho" předválečnýho. Někdo si nechal vyrobit pouzdra, dovez švýcarský strojky a svez se na vlně popularity letectva. Kamarád má takový ty klasický kulatý letecký ala Zenith Special poskládaný Hugo Freundem z Prahy, značka Primosa 1a - strojek švýcar, pouzdro bůhvíkdo, ciferník Freund.
  15. napadlo mě to. ale to pouzdro nevypadá na kusovku a strojek tam sedí přesně. I když ten hliníkovej obal strojku by se dal na soustruhu vytočit celkem snadno. Spíš bych to tipoval že majitel s hodinkama někde křápnul a odepsal původní (smaltovanej?) ciferník i s ručičkama a tak si nechal udělat novej podle pilotních Lemanií. Zajímavá je ta lumi nanesená na tom papíře, to už je vyšší level Jinak ten strojek je fakt Emile Jouillard 46, našel jsem pár fotek na internetu ve verzi s mimostředkou i centrální vteřinovkou. Hodinky Bulla.
×
×
  • Vytvořit...