První příspěvek do blogu bude z italské kuchyně. Jedná se o rajčatovo-masové ragů, v podstatě hodně podobné klasické omáčce na špagety Bolognese. Základem je recept Emanuela Ridiho: http://www.sitalemvkuchyni.cz/recept/Sugo-Bolognese Rád se u receptů spíš inspiruju, než že bych se jich držel jako bible. Někdy takové řekněme odchýlení se z navigace vyjde, někdy taky ne Statisticky je to zhruba 9 z 10, což myslim neni zlý. Tentokrát to vyšlo, tak se na to vrhem... Ingredience viz. foto. Mas
Na sladký moc nejsem, jak už padlo v úvodní předmluvě, ale moje drahá (a taky ta lepší) polovička zas docela jo. No a když už dělá smutný voči po několikáté, že by si po tom skvostném hlavním jídle (ehm, ehm... samochvála) dala nějaký ten dezert, mam v rukávu několik osvědčených (a díkybohu vcelku jednoduchých) receptů. Jedním z nich je právě i dnešní příspěvek - jablečný koláč, zvaný obrácený, protože je obrácený. --- POŘÁD MI NEJDOU NAHRÁVAT NOVÉ FOTKY, TAKŽE ZATIM JEN TEXTOVÁ POVÍDKA ---
Tenhle recept jsem vopšlehnul vot českého mistra vařečky a rondónu, Zdendy Pólrejcha (verbal promine). Je to taková fajn rychlovka, ideální recept na večeři v hektickém dni. Jen to vykoštění stehna chce trochu fištróna. Mě to naučil táta už před pár lety a od tý doby to umim. Kdo by se s tim nechtěl párat, taky se daj koupit stehna už vykoštěný že jo. Potvory řeznický tam ale většinou nechávaj různý šlachy a chrupavky, což každej taky nemusí, proto doporučuju se v rámci kuli-edukace práci s nože
Už je to tady! Už je to tady! Už je to tady! The time has come... Konečně jsem se tedy dokopal k založení kuliblogu, jakožto reakci na několik členů a jejich mírné popíchnutí v Kulináriu. No mírné... Když se tam začala formovat v podstatě petice za založení, začal jsem si trochu (víc) nadávat, že jsem nenastavil laťku v podobě počtu zájemců o blog vofous výše, než jen na 10 lidí. Samozřejmě si dělám legraci a všem moc děkuju za podporu - vážim si toho! Ještě než se pustíme do vaření, s
O víkendu jsem koukal na MasterChefa, kde borci a borky připravovali kuřecí kapsy. Což mě navedlo na myšlenku prubnout podobný recept, jen místo kapsy jsem se vydal cestou rolky. Bohužel němec zaúřadoval a já si vzpoměl, že bych to pro vás mohl cvaknout, až když jsem měl rolky hotové. Takže dneska cca půlka postupu a suroviny jen textově, a zbytek taky trochu zjednodušeně (mam ty recepty moc dlouhý). Ingredience: - kuřecí prsa bez kůže (na 6 rolek 3 prsa) - 1x mozzarella - 6 plátků šun
Už je to pár dní zpět, co má drahá vyrazila za kultůrou a já se rozhodl jí návrat zpestřit oblíbenými roštěnkami. Dá se říct, že se jedná o roštěnky vídeňské? Asi jo. Nicméně jak jsem již předeslal na začátku, recepty se mám tendenci jen inspirovat a detaily si upravuji dle (mo)mentální nálady a kuli-rozpoložení. Proto i tady to neni 1:1 jak to páni ve Vídni vymysleli, ale výsledek přesto dopadl na jedničku - aspoň soudě dle vymeteného talíře. Jako posledně to zas trochu zkrátim. Neni to žádn
Nedávno jsem měl váženou návštěvu v našem skromném příbytku, ctění rodičové nás poctili. Jelikož otec taky docela kuchtí - tady jsem to asi podědil - a je spíš příznivcem klasické krmě, nevymýšlel jsem žádné experimenty a jal se připravit tradičné české (řekl bych stále ještě sváteční) jídlo, tedy v čísle jednotném: rezeň a brsalát. Jak už tak to u mě bývá, vzal jsem sice klasický recept, ale přidal do něj pár svých (nebou mnou od někoho osobně obšlehlých) úprav. --- POŘÁD MI NEJDOU NAHRÁVAT N
Kdo z vás se zúčastnil prvního kulinářského srazu nás nemocných chrono-chorobou (El Bundus nebo tak nějak se to menuje) loni v říjnu v Jeseníkách, už měl možnost ochutnat - vezl jsem tam skoro stejnou (jen čistě kachní) a z větší části se konzumovala na snídani. Paštika kombinující kuřecí a kachní s brusinkami. Nedávno jsem se rozhodl skoro po roce zas udělát pár porcí... no pár, nakonec mi zas ujela ruka a byl toho docela kotel. Já asi neumim vařit v malém množství. Nebo bych si měl dělat nákup
Když neni chuť na maso, za to je chuť na brambory (a to já mam často, páč sem prostě bramborovej) - zapečené jako takový simple pie, neboli jednoduchý slaný koláč. Dá se jako hlavní bezmasé jídlo, nebo i hutnější příloha třeba ke grilované krkovičce nebo kuřecímu steaku. Takže kdo se nebojí sacharidů, směle do toho, je to hodně žravý. A vůbec to neni zlý ani studený, třeba jako taková vydatná sváča. Ingredience: - brambory (7 větších) - cibule (3 střední bílé) - petrželka - vejce (4ks) - smeta