Přejít na obsah

Tikající řeči

  • příspěvky
    2
  • komentáře
    2
  • zobrazení
    789

Jaký je váš čas?


farářskej

504 zobrazení

Lidé, kteří si hodinky koupit nechtějí, argumentují tím, že v dnešní době můžete správný čas zjistit mnoha způsoby - jsou tu přesné internetové časomíry, teletext a v nouzi nejvyšší i displej mobilu. Jestliže člověk trvá na tom, že bude svůj čas nosit s sebou, něco to o něm vypovídá. Většinou ovšem jen to, co by o sobě rád slyšel.

 

Výběr hodinek je důležitý z několika zásadních důvodů: jednak je o nich známo, že je to jediný možný šperk každého normálního muže (metrosexuální typy rozhodně do rovnice nebudeme počítat), také se vám může stát, že vás podle hodinek budou lidé posuzovat a mimoto existuje široká paleta příležitostí, pro které jsou jedny hodinky dokonalé a druhé naprosto mimo mísu. Jeden z důvodů ale spočívá v tom, že kvalitní hodinky nejsou sezónní (už vzhledem k tomu, kolik za ně zaplatíte). Jistě, už jsou dávno pryč doby, kdy se jedny kapesní hodinky dědily jako správné rodinné stříbro z otce na syna - přesto ale mnoho lidí (včetně autora) pokládá hodinky za minimálně stejně důležitou součást mužské výbavy jako kapesník, nůž a sluneční brýle.

Stručně řečeno existují hodinky společenské a pro volný čas. Jiné hodinky si vezmete, když půjdete na obchodní schůzku, a jiné zvolíte pro odpoledne strávené povalováním na pláži. Záleží jen na vašich finančních možnostech, jestli si pro tu či onu příležitost na ruku nasadíte hodinky za deset nebo dvě stě tisíc korun.

 

Základní pravidla

Prvním pravidlem při výběru většinou bývá cenová hranice, kterou nehodláte překročit. Existuje teorie, podle níž byste za hodinky neměli utratit víc než jeden měsíční plat - milovníci dražších značek oponují tříměsíční výší mzdy a podstata toho všeho spočívá v tom, že byste v případě společenských hodinek neměli mít hodinky dražší než váš nadřízený a v případě sportovních hodinek hodinky, jejichž rozbité sklíčko by vás stálo zlomené srdce.

Také je tu otázka funkcí - pokud často cestujete po celém světě, určitě uvítáte takzvané GMT hodinky, které vám umožní sledování času ve více časových pásmech. Jestliže potřebujete zjišťovat rychlost výroby zboží nebo sledovat rychlost vozidla na dálnici, poslouží vám tachymetr. Existují lékařské hodinky, vybavené stupnicí pro odečítání tepu. Možností je nespočet.

Třetí pravidlo spočívá v zeměpisné volbě výrobce. V České republice lidé nosili od roku 1959 výhradně české hodinky a na značce Prim vyrostlo několik generací. Firma samozřejmě existuje dodnes, ale už dávno se od masově vyráběných sérií přesunula do oblasti vybranějšího vkusu. Jistě, patriotismus vás bude něco stát, ale dnešní ?primky? jsou daleko kvalitnější a exkluzivnější.

Kromě českého řešení existuje mnoho dalších národů, které vyrábí hodinky. Švýcarské hodinky si během několika staletí získaly úžasnou pověst. Proslulí jsou také hodinářští mistři z Německa, Velké Británie či Itálie. Běžný našinec také velice dobře zná japonské hodinky - firmy Seiko či Citizen nabízí spolehlivé a odolné hodinky s vlastními strojky za cenu více než solidní (nejde přitom o žádný low-end, některé modely se prodávají za více než sto tisíc korun!).

 

Společenské hodinky

Také jim můžeme říkat pracovní hodinky, protože většinu času na světě stráví na vašem zápěstí ve chvílích, kdy budete v zaměstnání. Jestliže nejste profesionální horský vůdce, záchranář nebo potápěč, pravděpodobně vystačíte s běžnými společenskými kousky, které nabízejí neotřelou eleganci, nižší vodotěsnost a celkově působí spíše nenápadně a uměřeně.

(Nejen) s ohledem na práci, kterou vykonáváte, je třeba uvážit, jaký typ hodinek potřebujete. Musí mít datum a ukazatel dne v týdnu? Měl by to být chronograf, u něhož využijete stopky? Jak vysokou odolnost proti vodě vaše zaměstnání vyžaduje? Měly by být vaše hodinky analogové, nebo digitální? Potřebujete hodinky s alarmem?

 

Hodinky pro volný čas

V tomto případě závisí volba jen na tom, jak trávíte čas mimo práci. Pokud se rádi zdržujete poblíž vody, určitě bude lepší zvolit hodinky s vyšší odolností. Odborník na švýcarské hodinky sice tvrdí, že do vody patří plavky a ne hodinky, ale je to stejné jako s každou volbou - když je na číselníku napsáno ?water resistant 200 m?, neodoláte nutkání je vyzkoušet alespoň ve vaně.

Známou skutečností je také to, že znásilňování strojku ve formě různých nárazů či vibrací - což jsou průvodní jevy téměř všech sportů mountain bikingem počínaje a golfem konče - odolávají daleko lépe quartzové hodinky. Soustava drobných ozubených koleček, tenkých pérek a titěrných šroubků v mechanických hodinkách sice určitému stupni násilí odolat může, ale jen málokdo na to hodlá vsadit peníze.

 

Různě drobné detaily

Při výběru hodinek se můžete nechat vést různými pravidly. Jestliže nehodláte hodinky používat výhradně k tomu, abyste ukázali, jak měla vaše firma veleúspěšný loňský fiskální rok a budete jejich pomocí skutečně zjišťovat, kolik je hodin, bude vás samozřejmě zajímat otázka čitelnosti a přehlednosti číselníku. Během několikaletého zájmu o časomíry různého druhu se autor setkal s naprosto nečitelnými hodinkami, ve kterých by se nevyznal ani doktor Bedřich Hrozný. Stejně tak existují na světě hromady hodinek, po jejichž číselníku stačí nepatrně přejet pohledem a člověk naprosto jasně ví, kolik uhodilo.

Další důležitá věc je upevnění pouzdra k ruce - v podstatě se používá jen několik možností. Buď je tu starý dobrý kožený řemínek, kovový tah a gumový/kaučukový či plátěný pásek. Každá možnost má své opodstatnění: kožený řemínek se hodí nejlépe na společenštější modely, kovový (pokud možno ocelový) na sportovněji střižené kousky, zatímco plátno či gumu/kaučuk nejlépe využijete u hodinek vhodných k vodním aktivitám.

A také je tu samozřejmě velikost hodinek. Ještě poměrně nedávno mělo běžné pouzdro v průměru pouhých 34-38 mm - pak přišla osmdesátá léta a od té doby hodinky neustále nabývají na objemu. Pro běžně rostlého člověka s obvodem zápěstí kolem 22 cm úplně stačí hodinky o průměru 40 mm, ale móda je móda a i tak úctyhodní výrobci jako švýcarská Omega dnes nabízejí některé sportovní modely v řadě Seamaster v rozměrech 36, 39 a 42 mm.

 

Quartz, nebo mechanika?

Volba je jasná - když chcete přesnost, pořidte si quartzové hodinky. Jestli vám jde o pocit a rádi posloucháte tikání hodinek, jděte do mechaniky. V obou případech bude mít patrně poslední slovo pocit.

Pamatujte si, že pokud máte quartzové hodinky, které šlapou s přesností 0,1 sekundy denně, nebudete chodit na schůzky nebo do práce o nic přesněji. Nebudete o nic chytřejší, pokud budete své myšlenky zapisovat drahým plnicím perem nebo pomocí klávesnice počítače. Je to jako řídit auto a manuální nebo automatickou převodovkou - oba způsoby vás dostanou do cíle.

Moderní technologie sice mohou být přesnější, ale nejsou tolik zajímavé. Mechanické hodinky jsou daleko osobnější volba a v podstatě jsou jako lidé - nejsou úplně dokonalé, občas jim nějaká ta vteřinka uteče a člověk se o ně musí tu a tam postarat.

 

Jak nakupovat?

Dnes už je docela běžné, že si člověk vybere hodinky ve webovém obchodě, zaplatí kartou a za několik dní dostane domů balíček. Kromě toho, že se ošidíte o příjemný pocit spojený s nákupem hezké věci (pokud tedy počítáte s tím, že vás budou hodinky nějakou dobu provázet životem), také riskujete několik zásadních věcí.

Na fotografii hodinek na webu se můžete dívat jak dlouho budete chtít, ale nikdy nezjistíte, jak vám sednou na ruku. V tomto případě nejde jen o rozměry, ale také o hmotnost. Také můžete zjistit, že vám délka řemínku nebo tahu nesedne nebo že vám na hodinkách prostě něco vadí.

2 komentáře


Doporučené komentáře

Dostal jsem se sem víceméně omylem.

Posledních dest let se mi zhoršoval zrak a tak nosit chronografy, na které bez brýlí nevidím mi připadalo zbytečné. A protože jsem měl mobil, viděl jsem kolik je hodin a další přístroj mi přišel zbytečný. Z nesmyslné pýchy jsem si nechal nahradit moji 7 let starou Nokii (s původní baterkou, která mi ale v létě vydržela v Mexiku měsíc bez dobití!) novým "telefonem",jak říká kolega této kapesní televizi. Výhodu má sice v tom, že se z ní dá dokonce i telefonovat, ale čas na ní bez zapnutí nevidím (u Nokie jsem hned na začátku přepnul na černobílou a tudíž byl display čitelný i bez podsvícení). Moje nová kapesní televize tuto funkci již neumožňuje, takže se znovu vracím k hodinkám, tentokráte již bez stopek a datumky (které bez brýlí stejně nevidím).

Problém ale nastal při výběru. Jsem poněkud vybíravý, co se týká věcí. Mám rád totiž věci hezké, nebo technicky a spíše mechanicky) zajímavé. V hodinářství jsem viděl zejména "stolní hodiny/nástěné hodiny" v provedení na ruku. Pro můj zhoršující zrak je to sice vstřícné, ale připomínají mi půlmetrovou kapesní baterku. Jsem velkým obdivovatelem techniky - mechaniky, ale dovnitř stejně nevidím, takže i kdybych si mechanické koupil, nemám z toho ten pravý dobrý pocit. Navíc když místo starých dobrých značek vidím švýcarské hodinky nějákých hadrářů (kteří si kupují strojky do svých úžasných designů) v nesmyslných cenách, přechází mne chuť.

Tak jsem nyní asi ve slepé uličce. Sehnat zase telefon (ale nevím, zda ještě dovedou potlačit barvu), nebo se poohlédnout po nějakých starších hodinkách. Koupil bych si i nové, ale fakt i při dobré vůli jsem neviděl žádné se slušným designem. Moje představa je že by měly být přiměřeně velké, aby se vešly pod sako i pod svetr, neměly by mít příliš ostré hrany, aby netrhaly manžety (hrozně nerad nakupuji a oblečení zejména). Aby byly čitelné, mám rád bílé ciferníky, nebo špinavě zažloutlé, jednoduché ručky, zajímavý ciferník, ...

 

A protože mám rád staré věci, skoro si nedělám naděje na nové hodinky a pokouknu se po starých.

Tady bych ale uvítal radu a též kdo je schopen je repasovat.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...