Přejít na obsah

Petr_P's Blog

  • příspěvků
    54
  • komentářů
    17
  • zobrazení
    246 195

Osvity pilotních a vojenských hodinek - část druhá


Petr_P

2 772 zobrazení

Osvity pilotních a vojenských hodinek - část druhá

 

3 Tritium ? historický přehled

 

Radiation_warning_symbol_01.jpg

 

3.1 Počátky

Tritium je radioaktivní přírodní izotop chemického prvku vodíku. V přírodě se vyskytuje velmi, velmi vzácně (10-16 procent všeho přírodního vodíku) jako výsledek dopadu kosmického záření na plyny (dusík) v naší atmosféře. Bohužel většinu současného ?přírodního" tritia na naší planetě tvoří spad z jaderných zkoušek v atmosféře. Jeho umělé vytvoření jako izolovaného nuklidu v jaderných zařízeních se podařilo v USA teprve koncem 30. let minulého století. Hlavní zásluhu na tomto objevu měli dva američtí fyzici Luis Walter Alvarez a Robert Cornog. Jen čtení jejich životopisů naznačuje s kým máme tu čest. Znalost vlastností a výroby tritia totiž bylo a stále je jednou z klíčových věcí pro vývoj a výrobu termonukleárních (tzv. vodíkových) zbraní.

 

3.2 Tritium a vojáci

Tritium bude navždy primárně spojeno s vojenským využitím, zejména s vývojem a výrobou nukleárních zbraní. Proto jeho výroba a distribuce podléhá přísné kontrole (navíc umocněné skutečností, že se jedná o radioaktivní materiál). I jeho použití jako zdroje osvitu na hodinkách je pouze vedlejším produktem dalšího vývoje pro vojáky. Nejenže je tritium už od počátku 50. let důležitou součástí termonukleárních (tzv. vodíkových) bomb, ale vojáci byli také první, kdo začali používat tritium pro noční osvit zaměřovacích přístrojů a mířidel.

 

3.3 GTLS (Gaseous Tritium Light Source) na scéně

Na přelomu z 50. a 60. let se v USA a UK ve Velké Británii objevují vojenské normy na světelné zdroje na bázi plynného tritia uzavřeného ve skleněných kapslích - GTLS (Gaseous Tritium Light Sources).

 

Konkrétně jde o dvojici specifikací:

  • ve Velké Británii: DEF STAN 62?4 ?LAMPS,NUCLEAR (GASEOUS TRITIUM LIGHT SOURCES)", Issue 1 z roku 1959
  • v USA: MIL-T-46343 ?TRITIUM &HYDROGEN 3& SOLID FORM, SEALED SELF LUMINOUS SOURCES APPLICABLE FOR MILITARY MATERIEL, GENERAL SPECIFICATION FOR" z roku 1962

DEF_STAN_62-4_Issue_4.jpg

Obrázek: Poslední platné znění DEF STAN 62?4, Issue 4 bylo publikováno v roce 1992.

 

Tyto vojenské specifikace se ale netýkají zdrojů osvitu pro hodinky, protože se zabývají pouze osvity pro různé kompasy, mířidla, zaměřovače a různé ukazatele údajů. Jako malý příklad toho, na co všechno se používají GTLS ve vojenské technice, uvádím odkaz na katalog jednoho z výrobců vojenských tritiových zdrojů GTLS.

 

Pozn.: To opravdu není žádný historický katalog z dob studené války, ale současný přehled produkce jednoho evropského výrobce vojenských GBTS. Pro čtenáře, kteří se neorientují v označení současné vojenské techniky, uvádím pár pomocných příkladů - C7, C8 jsou útočné pušky M16 kanadské výroby, LAW a Carl Gustaf jsou pancéřovky, M109 a FH70 jsou houfnice ráže 155mm, M113 je obrněný transportér, Leopard je tank, Lynx je bojový a protiponorkový vrtulník, F16 a AMX jsou bojové proudové letouny, HAWK je baterie protiletadlových řízených střel, atd.

 

3.4 GTLS v náramkových hodinkách

Poměrně značná velikost těchto čistě vojenských GTLS ještě neumožňovala klasické použití v ručičkových hodinkách.

Jistý kompromis proto představovaly některé digitální hodinky ze 70 a 80. let, které používaly velké GTLS jako noční podsvit displeje. Americké ozbrojené síly je měly zavedeny specifikací MIL-W-87967 z prosince 1980 jako MIL-W-87967 Class A.

 

Na následujícím obrázku jsou zachyceny vojenské digitální hodinky MIL-W-87967 Type III Class A od firmy Stocker & Yale, z roku 1981, dodávané US NAVY. Zdroj fotografií: Afrikabova fotogalerie.

 

IMGP1300_urm.jpgIMGP1305_urm.jpg

 

Změna ve prospěch použití GTLS na analogových hodinkách nastala až koncem 80. let. A to díky zlepšení technologie sériové výroby miniaturních kapslí GTLS pomocí laserového svařování a řezání skleněných trubiček. Průkopníkem v tomto oboru byla a je švýcarská společnost mb-microtetec AG, která je podle dostupných informací stále jediným producentem těchto miniaturních ?hodinkových" GTLS. Tato nová technologie pochopitelně neunikla pozornosti vojákům, jmenovitě Ministerstvu obrany USA, které se stalo prvním a zdaleka největším odběratelem.

 

Legenda praví (a už byla jednou na stránkách Chronomagu prezentovaná, zde), že za vším stál James Bickam, předseda správní rady a prezident společnosti Stocker&Yale z Massachusetts v USA. Ten musel v roce 1988 řešit zapeklitý problém. Jeho společnost byla ze dne na den vyškrtnuta ze seznamu dodavatelů ministerstva obrany, protože část jimi vyrobených vojenských hodinek SandY 184 s klasickým tritiovým pigmentem překročila povolené radiační limity a vojáci na to při kontrole přišli. Aby zachránil svoji společnost a současně zajistil, aby se v budoucnu něco podobného nemohlo opakovat, tak navrhnul do hodinek montovat malé tritiové zdroje osvitu GTLS. Ty už dostával od švýcarského výrobce mb-microtetec AG a vojákům jedodával jako součást armádních kompasů také vyráběných v Stocker&Yale. Podařilo se mu ministerstvo obrany přesvědčit, aby změnilo vládní hodinkovou specifikaci MIL-W-46374D. Nová verze specifikace MIL-W-46374E nabyla oficiálně platnosti 31. května 1989. Nový standard upustil od používání tritiového pigmentu a požadoval světelné zdroje typu GTLS. To vedlo ke změně provedení ručiček a ciferníku.

 

Na následujícím obrázku je první generace hodinek vybavených osvitovou technologií GTLS: hodinky Marathon MIL-W-46374E Type 3 (Quartz) jsou vlevo a SandY 490 MIL-W-46374E Type 1 jsou vpravo. Zdroj: MIL-W-46374 The Classic Military Field Watch.

 

Marathon_MILW_46374E_Type3.jpgSandY_490_MIL-W-46374E_Type1.jpg

 

Paradoxem je, že z obchodního hlediska se nakonec stala vítězem konkurence - kanadská společnost Marathon Watch Company! Ta do svých modelů hodinek také narychlo instalovala světelné zdroje GTLS od mb-microtetec a nakonec se stala hlavním dodavatelem ministerstva obrany. A to bylo shodou okolností v době První války v Perském zálivu (1991), která vyvolala okamžitou potřebu na uzavření gigantické objednávky na 60 000 kusů hodinek!

 

Kromě ?zakládající? dvojice Marathon Watch Company a Stocker&Yale (ta ale prodala hodinářskou divizi firmě Cammenga, info zde, která ale hodinky dnes už neprodukuje) se zdroje osvitu GTLS postupně objevily také na modelech dalších výrobců hodinek, například u značek Traser (značka vlastněná mb-microtetec, která vzhledově nejvíce navázala na military produkty Stocker&Yale, více na blogu člena Mike.), Ball, Dievas, Doxa, Luminox, Mondaine, Reactor, Smith & Wesson, Uzi a dalších.

 

 

GTLS_Marathon_TSAR.jpg

Obrázek: Detail na kapsli GTLS na hodinkách Marathon ?TSAR?

 

3.4.1 Tritium jako pigment - současnost

Přestože tritiový pigment byl poměrně rozšířený po několik desetiletí, tak poměrně rychle ustoupil ze scény po nástupu GTLS a zejména po nástupu neradioaktivních pigmentů s dlouhou dobou dosvitu.

 

Pokud je mi známo, tak v současnosti jediné sériově vyráběné a masově používané hodinky s tritiovým pigmentem jsou britské vojenské polní hodinky G10 (NSN 6645-99-541-5317), případně další vojenské hodinky vyráběné Cabot Watch Company (CWC). Hodinky G10, které jsou zachyceny na následujících dvou obrázcích, jsou vyráběné v souladu s britskou vojenskou specifikací DEF STAN 66-4(PART 4) ?WATCH, WRIST, ELECTRONIC, GENERAL SERVICE", Issue 4 z roku 1980. Řemen je pak dle specifikace DEF STAN 66-47 ?Strap, Wrist Watch", Issue 2 z roku 2001.

 

IMGP9940_urm.jpgIMGP9949_urm.jpg

Zdroj: Afrikabova fotogalerie

 

Pigment je tvořen bezbarvou směsí oxidu tritia (HTO), luminiscenčního materiálu (na bázi ZnS) a polymerizujícího laku (asi na bázi polystyrenu), který se aplikuje na bílý podklad. Podle britského předpisu je tritium vyznačeno na ciferníku písmenem T v kroužku.

 

3.4.2 Tritium okolo nás

Pro průmyslově účely se tritium vyrábí uměle v jaderných reaktorech.

 

V rámci ČR se s ním můžeme setkat zejména v souvislosti s našimi jadernými elektrárnami. Ty jsou přísně hlídány, kolik tritia (jako vedlejšího produktu své činnost) upouštějí do odpadních vod. Pro čtenáře z našeho hlavního města mám zprávu týkající se tritia v odpadních vodách vypuštěných z Temelína. Po Vltavě se dostane až do Prahy (kontrolní vzorky se odebírají v Podolí).

 

Druhou oblastí, kde se můžeme s tritiem setkat (a patrně to bude stále častěji), jsou ukazatele nouzových východů (tzv. EXIT) ve veřejných budovách a na palubách dopravních letadel. Výhoda je zřejmá. Na rozdíl od elektrických protějšků napájených akumulátory jsou tritiové nouzové nápisy levnější na pořízení, údržbu (akumulátory se musí pravidelně kontrolovat). Navíc ještě v evropských podmínkách dostane jejich výrobce dotace Evropské unie, protože je to ekologické! Šetří elektřinu a není potřeba vyrábět na energii a suroviny náročné akumulátory. Takže se kolem sebe dívejte a možná na nějaký ukazatel brzo narazíte.

 

- Konec druhé části -

0 komentářů


Doporučené komentáře

Neexistují žádné komentáře

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...