Přejít na obsah

Petr_P's Blog

  • příspěvků
    54
  • komentářů
    17
  • zobrazení
    246 197

Bremont MB a U-2 ? britské letecké hodinky, část třetí


Petr_P

2 002 zobrazení

Bremont MB a U-2 ? britské letecké hodinky, část třetí

 

4 Bremont U-2

 

Bremont_U-2_Squadron_01.jpg

Obrázek 19 ? Hodinky Bremont U-2 ?Squadron?

 

Na tradičním hodinářském veletrhu Baselword ve švýcarské Basileji se v roce 2010 poprvé široké veřejností představila nová řada hodinek Bremont. Technicky vychází z řady MB, ale je charakteristická svoji černou barvou povrchu kovového pouzdra, která je ?nanášena? metodou odpařením z pevné fáze ve vakuu (neboli PVD - physical vapour deposition).

 

Nová řada dostala označení U-2. Bohužel fanoušci stejnojmenné irské rokové skupiny budou zklamáni, s nimi to nemá nic společného. U-2 je označení amerického výškového průzkumného letounu vyráběného firmou Lockheed. Právě piloti tohoto letounu z řad amerického letectva, stojí ideově za zrodem charakteristické podoby této řady hodinek.

 

Hodinky této řady se vyrábějí nebo budou vyrábět ve 4 různých provedeních:

 

4.1 Bremont U-2 ?Squadron?

Bremont U-2 ?Sqaudron? je neoficiální označení pro vlajkový model této řady, podle kterého byla celá řada pojmenována. Opět, jako v případě hodinek MB I, tyto hodinky nejsou určeny k běžnému prodeji. Jedná se o private edition, kterou si objednali piloti letounu U-2 amerického vojenského letectva jako unikátní hodinky své letky (anglicky squadron). Tedy něco podobného jako je v ČR privátní edice hodinek PRIM HIND 231 SQN pro posádky vrtulníků Mi-24/35.

 

Tyto hodinky mají na ciferníku červenou barvou proveden znak (čtyři železné kříže ?Tatzenkreuz?) a heslo jednotky vyzbrojené letouny U-2. Co tyto symboly znamenají? Co je to letoun U-2? A co je to vlastně za borce, kteří si nechali navrhnout a vyrobit takovéto unikátní hodinky? Tak všem těmto otázkám bude věnována celá kapitola 5.

 

 

Bremont_U-2_Squadron_02.jpg

Obrázek 20 ? Detail na ciferník hodinek Bremont U-2 ?Squadron?. Písmeno U a pomlčka je provedeno černou barvou Super LumiNova, která v noci spoluvytváří zeleně svítící nápis ?U-2?.

 

Zajímavá video recenze prototypu hodinek Bremont U-2 "Squadron" je

.

 

4.2 Bremont U-2 ?Black?

Toto je standardní produkční model řady U-2, který odpovídá modelu MB II u řady MB. Hlavní změnou oproti vlajkovému modelu je jednoduší provedení ciferníku.

 

Model ještě není v on-line katalogu firmy Bremont, ale už se přijímají objednávky u dealerů. Cena ještě nebyla stanovena, ale přepokládá, že bude okolo 3100 GPB.

 

Bremont_U-2_Black_01.jpg

Obrázek 21 ?Detail na ciferník hodinek Bremont U-2 ?Black?

 

Bremont_U-2_solid_back_01.jpg

Obrázek 22 ? Zadní kovové víko hodinek řady Bremont U-2 jasně ukazuje příbuznost s modelem MB

 

Bremont_U-2_glass_back_01.jpg

Obrázek 23 ? Alternativní provedení s průhledným dýnkem. Zda se jedná o standard nebo výbavu na přání, mně není zatím známo. Tato varianta nezajišťuje ochranu proti magnetickému poli, protože vnitřní víko Faradayovi klece je demontováno.

 

4.3 Bremont U-2

Součástí řady jsou i hodinky U-2 bez černého povlaku PVD. Jsou označeny jednoduše jako Bremont U-2.

Bremont_U2_Steel_01.jpg

Obrázek 24 ? Pouzdro verze Bremont U-2 je bez černého PVD povrchu

 

4.4 Bremont U-2 ?Limited Edition?

Podobně jako u řady MB vznikla limitovaná edice MB 1.5, která se co nejvíce podobala veřejně neprodejnému modelu MB I, tak i u řady U-2 vznikla podobně koncipovaná limitovaná edice. Ciferník odpovídá modelu U-2 ?Squadron? včetně označení U-2 a půdorysu letounu. Pouze znak a heslo vojenské jednotky jsou nahrazeny červeno-bílým nápisem ?ANTI-SHOCK AUTOMATIC?.

 

Omezení ohledně množství nejsou tak přísná jako u modelu MB 1.5, a tak je počet hodinek ?omezen? na 150 kusů.

 

Model také ještě není v on-line katalogu firmy Bremont, ale už se přijímají objednávky u dealerů. Cena byla stanovena na 3150 GPB (například zde nebo zde).

Bremont_U-2_Limited_Edition_01.jpg

Obrázek 25 ? Limitovaná edice 150 kusů - Bremont U2 ?Limited Edition?

 

- Konec třetí části -

0 komentářů


Doporučené komentáře

Neexistují žádné komentáře

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...