Přejít na obsah

Petr_P's Blog

  • příspěvků
    54
  • komentářů
    17
  • zobrazení
    246 186

Letecké náramkové hodinky Vzdušných sil AČR - část dvanáctá


Petr_P

4 333 zobrazení

Letecké náramkové hodinky Vzdušných sil AČR - část dvanáctá

 

5 ASKANIA Tempelhof TEM 645-1

 

05_ASKANIA_TEM645-1_01.jpg

Obrázek 5-1 ? ASKANIA model Tempelhof TEM 645-1. Zdroj fotografie: ASKANIA AG

 

V této části příběhu opustíme značku PRIM a na hodinářské mapě se podíváme kousek za naše hranice, konkrétně do Německa a jeho hlavního města Berlína, kde vznikly další z hodinek našeho letectva - ASKANIA model Tempelhof TEM 645-1, které byly zavedeny do výzbroje na přelomu let 2007/2008.

 

Tempelhof TEM 645-1 představují zajímavý mezník v hodinkové tradici českého, respektive československého letectva.

 

1. Po 24 letech od zavedení původních PRIM Letecké Automatic v roce 1983 jsou to první nové erární hodinky zakoupené z rozpočtu letectva.

 

2. Minimálně v období po druhé světové válce jsou to zřejmě první erární hodinky německého původu u našeho letectva, které dávalo po desetiletí přednost švýcarské produkci a později hodinkám domácí značky PRIM. Samozřejmě v dnešní globalizované době už to pochopitelně čistě německé hodinky nejsou (například hodinový strojek je právě švýcarský).

 

05_ASKANIA_TEM645-1_Mirek39_01.jpg

Obrázek 5-2 ? ASKANIA model Tempelhof TEM 645-1 českého letectva byly dodávány v luxusním dřevěném lakovaném boxu. Autor fotografie: Mirek39

 

05_ASKANIA_TEM645-1_Mirek39_04.jpg

Obrázek 5-3 ? ASKANIA model Tempelhof TEM 645-1 českého letectva jsou na levé straně pouzdra označeny gravírovaným nápisem ?CZECH AIR FORCE?. Autor fotografie: Mirek39

 

5.1 Historie značky ASKANIA

 

Výrobcem hodinek ASKANIA je stejnojmenná německá akciová společnost ASKANIA AG se sídlem v Berlíně. A protože značka ASKANIA je v našich končinách, ale i zde na Chronomagu poměrně málo známá, tak se na její historii podíváme poněkud podrobněji.

 

Základní přehled je pěkně v jazyce českém publikován na stránkách českého zastoupení (společnost KING JOE, s.r.o). Přehled je to krásně napsaný a je to jedna radost jej číst. Je tu ale jedno velké ALE. Uvedený text je především marketingový materiál, který pochopitelně řadu věcí záměrně nepřipomíná. Trochu opravená historie, a z mého pohledu o mnoho zajímavější, by mohla vypadat asi takto:

 

Kořeny společnosti ASKANIA skutečně sahají až do roku 1871, kdy v Berlíně vznikla, ale ještě pod jiným jménem. Společnost byla ale vždy na prvním místě výrobcem přesné mechaniky a optiky (například navigační přístroje a periskopy pro německé ponorky, filmové kamery, geofyzikální přístroje) a k hodinářství se dostala až mnohem, mnohem později.

 

V roce 1921 se poprvé objevuje název a logo ASKANIA (akciová společnost Askania-Werke AG) a firma se začíná prosazovat v oblasti leteckých přístrojů.

 

V 30. a 40. letech je společnost na vrcholu a stává se předním německým dodavatelem leteckých a lodních přístrojů, speciální optiky (periskopy a zaměřovače), atd. To, že se o tomto v marketingových materiálech nedočteme je pochopitelné ? hlavním zákazníkem bylo hitlerovské Německo a jsou věci, které se i po více než 65 letech od konce druhé světové války neříkají, protože by následovala velmi negativní reakce veřejnosti. S tímto historickým stigmatem musí a budou muset žít všichni němečtí výrobci, jejichž tradice sahá do uvedeného období. Současní marketingoví mágové z Askanie by měli dostat jedničku s hvězdičkou (a myslím to vážně, žádná ironie) za kreativitu s jakou uvedeným obdobím propluli a přitom dokázali nalézt v uvedeném historickém období světlé a nekonfliktní body, na kterých založili svoji současnou hodinářskou image.

 

ez42bg6.jpg

Obrázek 5-4 ? Dvě německé špičkové technologie z konce druhé světové války - proudový stíhací letoun Messerschmitt Me-262 a v jeho kokpitu gyroskopický zaměřovač Askania EZ-42.

 

Produkci té doby ale tvořily stále přesné přístroje a zařízení, výroba hodinek a palubních hodin byla pouze velmi okrajovou záležitosti. Vlastně jsem dosud objevil jedinou fotograficky zdokumentovanou zmínku o palubních hodinách ASKANIA (navíc s kalibrem OMEGA) a jediných náramkových hodinkách, o kterých bude řeč ještě později. To je při obrovských kvantech německé válečné produkce ostatních výrobců, která se dosud zachovala v rukou sběratelů a muzeí, asi více než výmluvné o skutečném výrobním sortimentu firmy v té době.

 

Během druhé světové války se firma ASKANIA kvůli spojeneckému bombardování rozptýlila po Německu a to významně ovlivnilo další osudy firmy v poválečném období, kdy se okupované Německo rozdělilo na dva samostatné státy. Berlín (tedy ta část, kde sídlila Askanie) se stal součástí Východního Německa (oficiálně pojmenované jako Německá demokratická republika ? NDR). Zde byla společnost v roce 1948 znárodněna a přeznačena na ?VEB Askania Teltow?. Pokračovala v produkci zhruba stejného sortimentu přístrojů a zařízení jako za války, jen pro ozbrojené síly NDR. Ta část Askanie, které se po válce zkonsolidovala na území tehdejšího Západního Německa (oficiálně Spolková republika Německo), ale východoněmeckou sestru zažalovala u mezinárodního soudu o vlastnictví značky a vyhrála. Soudruzi z NDR pak museli v roce 1954 svoji znárodněnou firmu přejmenovat na ?VEB Geräte und Reglerwerke Teltow?. Ta se pak za dob NDR rozrostla do průmyslového koncernu s deseti tisíci zaměstnanci.

 

Již zmíněná západoněmecká větev, sídlící z dob války u Bodamského jezera (německy Bodensee) na německo-švýcarské hranici se po válce zformovala pod názvem Askania Werke AG, Bodenseewerk Überlingen. Opět se orientovala na výrobu přesné mechaniky a optiky, nikoliv hodin a hodinek. Postupně různě měnila vlastnickou strukturu a názvy, až byla nakonec v roce 1971 pohlcena koncernem Siemens. Značka ASKANIA tak na několik desetiletí zmizela. Pro příznivce vojenského letectví může být zajímavou skutečností, že Askania stála v roce 1958 za zrodem společnosti Bodenseewerk Gerätetechnik ? BGT (dnes součást koncernu Diehl Aerospace), předního evropského výrobce řízených střel a ?podobných zařízení?.

 

Tím ale příběh Askanie nekončí. Po sjednocení Německa v roce 1990 dochází postupně k rozpadu východoněmeckých koncernů. Jedním z nich byl i výrobce optiky Carl Zeiss Jena. Součástí koncernu byl i závod na výrobu mikroskopů ve městě Rathenow, který se v roce 1992 osamostatnil pod značkou ASKANIA (současný název je ASKANIA Mikroskop Technik Rathenow). Kde se jim podařilo získat práva na ochrannou známku a logo se už asi nedovíme, ale postupně se blížíme ke konci příběhu.

 

V roce 2004 (zdroje se liší) vzniká projekt výroby hodinek pod hlavičkou společnosti ASKANIA AG. ASKANIA Mikroskop Technik Rathenow s tímto krokem má s největší pravděpodobností zatím blíže nespecifikovanou spojitost, jak dosvědčují zmínky o hodinkách ASKANIA na jejich webových stránkách. Nejdůležitější informace pro čtenáře tohoto článku ale je, že současná hodinářská tradice značky ASKANIA sahá maximálně do roku 2004 a vše ostatní je jen šikovně udělaný marketing. Ten je zásluhou hlavně jednoho muže - Leonharda R. Müllera. Tento pán je nejen prezidentem ASKANIA AG, ale taky jejím hlavním marketingovým guru a hlavní tváří firmy. Do firmy přišel v roce 2004 po 15 letech práce pro švýcarský hodinářský průmysl. Zejména šikovně využívá skutečnosti, že ASKANIA je jediným značkovým výrobcem luxusních hodinek na území Berlína, kde se firma usídlila v lednu roku 2006. Berlín je dnes jednou z největších a nejdynamičtějších evropských metropolí. To mu umožňuje snadno marketingově působit na různých společenských, kulturních a jiných akcích prakticky neustále probíhajících v tomto hlavním městě Německa. Navíc v Berlíně, který ve 20. století prošel obdobími dramatických politických, kulturních i sociálních změn, je stále velmi silná nostalgie po něčem s tradicí a proto image ?tradičního? výrobce je v tomto městě vnímána jako velké plus.

 

Kromě dodávek pro české letectvo se hodinky ASKANIA podařilo zavést ještě k jednomu dalšímu leteckému útvaru ? konkrétně jde o privátní edici letkových hodinek ASKANIA model Cougar, kterou si koupili piloti vládní vrtulníkové letky německé Luftwaffe. Tato jednotka zajišťuje dopravu německých státních a ústavních představitelů z letiště Berlin-Tegel pomocí třech vrtulníků Eurocopter AS532 Cougar. Od toho pochází anglický název těchto hodinek. Vlastní hodinky vycházejí vzhledově právě z hodinek ASKANIA z 30. let, o kterých už byla řeč v předchozím textu. Fotografie jsou na tomto odkazu.

 

Pro zajímavost, dnešní produkce hodinek ASKANIA AG je okolo 3 000 kusů ročně. Je tedy zhruba kvantitativně srovnatelná s dalšími luxusně orientovanými značkami zmíněných v tomto článku (nebo na mém blogu) jako je český PRIM (ELTON hodinářská a.s.) nebo britský BREMONT.

 

.

http://www.youtube.com/watch?v=b-IG0SBNq-8

 

- Konec dvanácté části -

0 komentářů


Doporučené komentáře

Neexistují žádné komentáře

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...