Přejít na obsah
  • příspěvků
    10
  • komentáře
    4
  • zobrazení
    12 503

MAXimální klasika: řízky a bramborový salát


Maxel

1 519 zobrazení

Nedávno jsem měl váženou návštěvu v našem skromném příbytku, ctění rodičové nás poctili. Jelikož otec taky docela kuchtí - tady jsem to asi podědil - a je spíš příznivcem klasické krmě, nevymýšlel jsem žádné experimenty a jal se připravit tradičné české (řekl bych stále ještě sváteční) jídlo, tedy v čísle jednotném: rezeň a brsalát. Jak už tak to u mě bývá, vzal jsem sice klasický recept, ale přidal do něj pár svých (nebou mnou od někoho osobně obšlehlých) úprav.

 

--- POŘÁD MI NEJDOU NAHRÁVAT NOVÉ FOTKY, TAKŽE ZATIM JEN TEXTOVÁ POVÍDKA ---

 

Než to bude zprovozněno, na foto-postup a výsledek se můžete podívat v Kulináriu:

http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/16900-kulin%C3%A1rium-chronomagicum/?view=findpost&p=2001731

 

Ingredience na salát viz. foto ( :) ), resp. než bude foto tak zde seznam:

- 1kg brambor

- 2ks větší mrkev

- 2ks menší petržel

- 2ks šalotka

- 3ks kyselá okurka

- 1ks jablko (Granny Smith)

- 3ks vejce

- 2/3 velkého (0,5l) bílého jogurtu

- 4 vrchovaté lžíce majonézy

- lžíce medové dijonské

- půl deci vody po uvařené zelenině

- sůl/pepř

 

Brambory dávám varný typ A - salátové. Cibule je šalotka, to v bílé misce je jablko, majonéza je v poměru 1:3 s bílým jogurtem a úplně vlevo dole je trochu vody ve které se vařila zelenina. Hořčice medová dijonská (yop, cpu to všude možně).

 

Vepřové je plec, rozklepaná na velmi tenké plátky. Kuřecí prsa dostaly přes hubu jen trochu, bo se maj tendenci potvory hned rozpadat.

 

Ingredience na trojobal:

- kukuřičná mouka

- kukuřičná strouhanka

- vejce

- sušený tymián

- parmazán

 

Začnem salátem...

 

Brambory uvaříme ve šlupce do poloměka, tzn. na propíchnutí nožem už jdou zlehka, ale stále jsou přiměřeně pevné aby se nerozpadaly. Mrkev a petržel povaříme doměka, vajíčka klasicky natvrdo.

 

Kromě vajíček vše krájím nožem, tedy i brambory - na hezké pravidelné kostičky, velikost si každý zvolí dle vlastní preference. Já mam rád kostičky menší. Mrkev a petržel taky tak. Šalotka na super-jemno, jablko okrájíme šlupku a jen najemno, stejně tak kyselá okurka (nestrouhám). Vejce proženu na dvakrát z obou stran vejco-kráječem (nvm jak se tomu nadává). Vše připravuju dopředu a poté smíchám v míse - tu doporučuju raději předimenzovat, jinak budete kostičky brambor a mrkve lovit (jako nejdřív já) všude po kuchyni.

 

Nejdřív suché ingredience - brambory, šalotka, okurka, mrkev, petržel, jablko, vejce. V tenhle moment poprvé solím/pepřím.

Poté tam jdou mokré - voda ze zeleniny, pořádná lžíce hořčice a mayo/jogurt.

Všechno opatrně promíchat, nechceme z toho mít fašírku - spíš prohazovat, jak když vmícháváte sníh do směsi na dort.

Podle chuti případně doladit solí/pepřem, ale vopatrně, ještě se to rozleží. Salát hotovson.

 

Řízky...

 

Maso osolíme/opepříme. Trojobal je trochu jiný, než je obvyklé. Jelikož nejím(e) bílou mouku, je zde mouka kukuřičná a stejně tak strouhanka. Postup už je pak standardní = maso do mouky, pak vejce a nakonec strouhanka. Tady je další změna, kukuřičná strouhanka je smíchaná se sušeným tymiánem a trochou parmazánu (ten je prohnaný robotem, aby byl hodně najemno). Obalíme postupně všechny plátky a necháme pár minut odpočnout.

 

Dál je tu dilema. Buď to vzít trochu více "na dietu" a řízky upéct v troubě, na plechu s pečícím papírem. Nebo to vzít standardně přes pánvičku s olejem (rostlinným) ; nebo ještě lépe (domácím) sádlem. Tentokrát jsem zvolil možnost na-prasáka a normálně to usmažil. Z trouby to taky neni zlý, ale prostě je to znát - řízky pak nejsou tak šťavnaté. Halt je to jak u těch motoru, kde objem je objem... tady prostě chuť olejem-nasáklé-strouhanky ničim nenahradíš. Kdyby ale někdo chtěl prubnout suchouše, tak řízky na pečící papír, pokapat oliváčem a do trouby na 170st a cca 40-45min.

 

Dopočuju smažit pozvolna, maso je pořád potřeba řádně propéct. Takže já jel na 5. stupeň z 10 (je to tak správně, nebo spíš 5tý z deseti... kde je Karlos?). Po dosmažení odkládám řízky do hrnce. Jakmile jsou všechny hotové, přiklopený hrnec dám na pár minut do trouby předehřáté na 110-120st., aby zůstaly teplé a ještě lehce došly.

 

Voala, finíto. Bon apetit :)

0 komentářů


Doporučené komentáře

Neexistují žádné komentáře

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...