Přejít na obsah
  • příspěvků
    10
  • komentáře
    4
  • zobrazení
    12 503

Tarte Tatin, aka obrácený jablečný koláč


Maxel

1 767 zobrazení

Na sladký moc nejsem, jak už padlo v úvodní předmluvě, ale moje drahá (a taky ta lepší) polovička zas docela jo. No a když už dělá smutný voči po několikáté, že by si po tom skvostném hlavním jídle (ehm, ehm... samochvála) dala nějaký ten dezert, mam v rukávu několik osvědčených (a díkybohu vcelku jednoduchých) receptů. Jedním z nich je právě i dnešní příspěvek - jablečný koláč, zvaný obrácený, protože je obrácený.

 

--- POŘÁD MI NEJDOU NAHRÁVAT NOVÉ FOTKY, TAKŽE ZATIM JEN TEXTOVÁ POVÍDKA ---

 

Než to bude zprovozněno, na foto-postup a výsledek se můžete podívat v Kulináriu:

http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/16900-kulin%C3%A1rium-chronomagicum/?view=findpost&p=1993577

 

Kdyby už někoho náhodou nebavily ty moje rádoby ftipný kecy, tak jsem víceméně postupoval podle tohoto receptu:

http://fresh.iprima.cz/recepty/tarte-tatin

 

Pro náruživé a zvídavé (angličtinou vládnoucí) čtenáře něco málo k historii tohoto sladkého majstrštyku sester Tatinových:

https://en.wikipedia.org/wiki/Tarte_Tatin

 

Ingredience jako vždy viz. foto (stále :) ). Jablka typ golden delicious. Cukru je 100g, k tomu jeden sáček vanilkového. Másla cca 40-50g. Obecně ale množství podle velikosti formy/pánve. V panáku je koňak (Lepanto).

 

Jablka. Oloupat, odjádřit a nakrájet - jakkoliv, já krájel na cca centimetrové nudličky. Po nakrájení zakápnout citrónem, aby nezhnědla.

 

Karamel. Na pánev cukr a nechat povolit. Vmíchat studené máslo a chvíli nechat bublat. Potom koňak a chvilku zas provařit - bacha, všechno na malý plamen, rychle se to chytá!

 

Do pánve s karamelem přijdou jablka a takových 10-15 min. postupně provařiříme, v průběhu prohazujeme (nebo mícháme, pokud se obáváme o nejbližší okolí) aby se řádně obalily sladkou hmotou.

 

Mezitim si rozválíme těsto, 250g listového, kupovaného (kdo by se s tim doma patlal). Průměr po rozválení tak, aby to o pár cenťáků přesáhlo průměr pánve/formy.

 

Pánev s jablky sundáme ze sporáku a pár minut necháme votfrknout. Do těsta vyrobíme vidličkou větrací otvory.

 

Těsto položíme na jablka, přesahující kraje se snažíme zahrnout pod vrstvu jablek.

 

Pánev/forma jde do trouby předehřáté na 180st. Doba = dozlatova. V mém případě to trvalo něco málo přes půl hodiny.

 

Po skončení saunování necháme půl-třičtvrtě hodinky vychladnout. Na pánev vopatrně položíme talíř, rychle otočíme a pokud se zadaří, koláč udělá cut&paste - z pánve na talíř. Komu by vadil tenhle rustikální vzhled může si dle libosti vyhrát a jablka na pánvy před překrytím těstem fešácky vyskládat ; mě to neba.

 

Navrch přijde šlehačka, pěkně doma vyšlehaná, žádná ve spreji! Nedával jsem do ní nic víc, koláč sám je dost sladký ; nebo jak psal v Kulináriu JaRooN, lžička (pravého domácího) vanilkového cukru šlehačku nijak extra neosladí, ale lehce zjemní chuť.

 

Bon apetit :)

1 komentář


Doporučené komentáře

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...