Jump to content
  • entries
    10
  • comments
    3
  • views
    11,989

Tarte Tatin, aka obrácený jablečný koláč


Maxel

1,413 views

 Share

Na sladký moc nejsem, jak už padlo v úvodní předmluvě, ale moje drahá (a taky ta lepší) polovička zas docela jo. No a když už dělá smutný voči po několikáté, že by si po tom skvostném hlavním jídle (ehm, ehm... samochvála) dala nějaký ten dezert, mam v rukávu několik osvědčených (a díkybohu vcelku jednoduchých) receptů. Jedním z nich je právě i dnešní příspěvek - jablečný koláč, zvaný obrácený, protože je obrácený.

 

--- POŘÁD MI NEJDOU NAHRÁVAT NOVÉ FOTKY, TAKŽE ZATIM JEN TEXTOVÁ POVÍDKA ---

 

Než to bude zprovozněno, na foto-postup a výsledek se můžete podívat v Kulináriu:

http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/16900-kulin%C3%A1rium-chronomagicum/?view=findpost&p=1993577

 

Kdyby už někoho náhodou nebavily ty moje rádoby ftipný kecy, tak jsem víceméně postupoval podle tohoto receptu:

http://fresh.iprima.cz/recepty/tarte-tatin

 

Pro náruživé a zvídavé (angličtinou vládnoucí) čtenáře něco málo k historii tohoto sladkého majstrštyku sester Tatinových:

https://en.wikipedia.org/wiki/Tarte_Tatin

 

Ingredience jako vždy viz. foto (stále :) ). Jablka typ golden delicious. Cukru je 100g, k tomu jeden sáček vanilkového. Másla cca 40-50g. Obecně ale množství podle velikosti formy/pánve. V panáku je koňak (Lepanto).

 

Jablka. Oloupat, odjádřit a nakrájet - jakkoliv, já krájel na cca centimetrové nudličky. Po nakrájení zakápnout citrónem, aby nezhnědla.

 

Karamel. Na pánev cukr a nechat povolit. Vmíchat studené máslo a chvíli nechat bublat. Potom koňak a chvilku zas provařit - bacha, všechno na malý plamen, rychle se to chytá!

 

Do pánve s karamelem přijdou jablka a takových 10-15 min. postupně provařiříme, v průběhu prohazujeme (nebo mícháme, pokud se obáváme o nejbližší okolí) aby se řádně obalily sladkou hmotou.

 

Mezitim si rozválíme těsto, 250g listového, kupovaného (kdo by se s tim doma patlal). Průměr po rozválení tak, aby to o pár cenťáků přesáhlo průměr pánve/formy.

 

Pánev s jablky sundáme ze sporáku a pár minut necháme votfrknout. Do těsta vyrobíme vidličkou větrací otvory.

 

Těsto položíme na jablka, přesahující kraje se snažíme zahrnout pod vrstvu jablek.

 

Pánev/forma jde do trouby předehřáté na 180st. Doba = dozlatova. V mém případě to trvalo něco málo přes půl hodiny.

 

Po skončení saunování necháme půl-třičtvrtě hodinky vychladnout. Na pánev vopatrně položíme talíř, rychle otočíme a pokud se zadaří, koláč udělá cut&paste - z pánve na talíř. Komu by vadil tenhle rustikální vzhled může si dle libosti vyhrát a jablka na pánvy před překrytím těstem fešácky vyskládat ; mě to neba.

 

Navrch přijde šlehačka, pěkně doma vyšlehaná, žádná ve spreji! Nedával jsem do ní nic víc, koláč sám je dost sladký ; nebo jak psal v Kulináriu JaRooN, lžička (pravého domácího) vanilkového cukru šlehačku nijak extra neosladí, ale lehce zjemní chuť.

 

Bon apetit :)

 Share

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...