Jump to content
  • entries
    10
  • comments
    3
  • views
    11,472

Kachní a kuřecí paštika s brusinkami

Maxel

1,114 views

Kdo z vás se zúčastnil prvního kulinářského srazu nás nemocných chrono-chorobou (El Bundus nebo tak nějak se to menuje) loni v říjnu v Jeseníkách, už měl možnost ochutnat - vezl jsem tam skoro stejnou (jen čistě kachní) a z větší části se konzumovala na snídani. Paštika kombinující kuřecí a kachní s brusinkami. Nedávno jsem se rozhodl skoro po roce zas udělát pár porcí... no pár, nakonec mi zas ujela ruka a byl toho docela kotel. Já asi neumim vařit v malém množství. Nebo bych si měl dělat nákupní seznam dopředu a ne to lovit z paměti až u regálů. Fixalelujá, to je zas úvod do receptu... no nic, jdem na to.

 

--- POŘÁD MI NEJDOU NAHRÁVAT NOVÉ FOTKY, TAKŽE ZATIM JEN TEXTOVÁ POVÍDKA ---

 

Než to bude zprovozněno, na foto-postup a výsledek se můžete podívat v Kulináriu:

http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/16900-kulin%C3%A1rium-chronomagicum/?view=findpost&p=1992796

 

Ingredience viz foto (nejste vožralí, fuckt tu ZATIM neni). Základ je maso/játra (poměr 1:1, ale skoro lepší je 2:1), máslo, smetana ; ostatní je volitelné podle chuti. Já dal již zmíněný rozmarýn, brusinky a trochu Gran Marnier.

 

První si připravíme maso. Jen sůl a kmín, podlít vodou a šup do trouby - nejdřív na 140st. cca 2,5h, nakonec 200st. na půlhoťky.

 

Mezitim se vrhnem na játra. Jater je po půl kile, kachních a kuřecích. Nakrájet na hrubo, k tomu cibuli najemno. Cibuli do pánve na oliváč, po pár minutách přidat játra a na vyšší plamen smažit. Zakápnout likérem Gran Marnier. Nakonec přidat bylinky - petržel a rozmarýn, osolit/opepřit.

 

Vypnout sporák, ale pánev nesundavat, aby směs zůstala teplá (ne vařící, jen teplá).

 

Zpátky k masu. Po 3h je hotové. Skoro by se člověku chtělo na to vrhnout a vyprdnout se na nějakou paštiku :) Naštěstí jsem odolal, tak jedem dál...

 

Obrat od kosti, resp. vyndat větší kosti a z menších maso oklepat (miluju pomalé pečení). Výpek rozhodně nevylévat, poslouží na doladění konzistence paštiky.

 

Rekapitulace: maso upečené a obrané, játrová směs hotová (stále teplá), ostatní ingredience taky ready.

 

Do větší mísy přijde směs jater a... zde rozdělovník: kdo chce hladkou jemnou konzistenci, dá rovnou všechno maso ; kdo má raději (jako já) hrubší strukturu, nechá si cca 1/3 masa stranou. Každopádně směs masa a jater projedeme tyčákem, přidáme máslo a tak půl deci smetany. Podle potřeby doléváme výpek z masa a nakonec tam jde skoro celá sklenička brusinek (200g).

 

Všechno důkladně promícháme, kdo šel jako já, přidá nahrubo nasekané zbylé maso. Podle chuti doladíme solí (já už nedával). Cílem je mazlavá a pevná, ale rozhodně ne tekoucí konzistence.

 

Kam s tím dál je již dle fantazie a kuchyňských možností každého. Já naplnil dvě skleničky na zavaření a jelení hřbet (vyložený alobalem) do ledničky na přímou žranici.

 

Zavaření dělam v troubě. Na 250st. 8-10min, v pekáči s cca 2-3cm vody.

 

//edit: A nepovedlo se, obě skleničky zabila plíseň ; jestli máte někdo zaručený (a pokud možno jednoduchý) postup na zavařování, sem s nim...

 

Hřbet jde na chvíli do ledničky, aby směs řádně ztuhla. Stačí slabá hodinka. Pak už jen ukrojit nejlépe čerstvá chleba (žitný v mém případě), máznout vrstvu paštiky a pustit se do toho. Bon apetit :)



0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...