Přejít na obsah
  • příspěvků
    10
  • komentáře
    4
  • zobrazení
    12 503

Kachní a kuřecí paštika s brusinkami


Maxel

1 688 zobrazení

Kdo z vás se zúčastnil prvního kulinářského srazu nás nemocných chrono-chorobou (El Bundus nebo tak nějak se to menuje) loni v říjnu v Jeseníkách, už měl možnost ochutnat - vezl jsem tam skoro stejnou (jen čistě kachní) a z větší části se konzumovala na snídani. Paštika kombinující kuřecí a kachní s brusinkami. Nedávno jsem se rozhodl skoro po roce zas udělát pár porcí... no pár, nakonec mi zas ujela ruka a byl toho docela kotel. Já asi neumim vařit v malém množství. Nebo bych si měl dělat nákupní seznam dopředu a ne to lovit z paměti až u regálů. Fixalelujá, to je zas úvod do receptu... no nic, jdem na to.

 

--- POŘÁD MI NEJDOU NAHRÁVAT NOVÉ FOTKY, TAKŽE ZATIM JEN TEXTOVÁ POVÍDKA ---

 

Než to bude zprovozněno, na foto-postup a výsledek se můžete podívat v Kulináriu:

http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/16900-kulin%C3%A1rium-chronomagicum/?view=findpost&p=1992796

 

Ingredience viz foto (nejste vožralí, fuckt tu ZATIM neni). Základ je maso/játra (poměr 1:1, ale skoro lepší je 2:1), máslo, smetana ; ostatní je volitelné podle chuti. Já dal již zmíněný rozmarýn, brusinky a trochu Gran Marnier.

 

První si připravíme maso. Jen sůl a kmín, podlít vodou a šup do trouby - nejdřív na 140st. cca 2,5h, nakonec 200st. na půlhoťky.

 

Mezitim se vrhnem na játra. Jater je po půl kile, kachních a kuřecích. Nakrájet na hrubo, k tomu cibuli najemno. Cibuli do pánve na oliváč, po pár minutách přidat játra a na vyšší plamen smažit. Zakápnout likérem Gran Marnier. Nakonec přidat bylinky - petržel a rozmarýn, osolit/opepřit.

 

Vypnout sporák, ale pánev nesundavat, aby směs zůstala teplá (ne vařící, jen teplá).

 

Zpátky k masu. Po 3h je hotové. Skoro by se člověku chtělo na to vrhnout a vyprdnout se na nějakou paštiku :) Naštěstí jsem odolal, tak jedem dál...

 

Obrat od kosti, resp. vyndat větší kosti a z menších maso oklepat (miluju pomalé pečení). Výpek rozhodně nevylévat, poslouží na doladění konzistence paštiky.

 

Rekapitulace: maso upečené a obrané, játrová směs hotová (stále teplá), ostatní ingredience taky ready.

 

Do větší mísy přijde směs jater a... zde rozdělovník: kdo chce hladkou jemnou konzistenci, dá rovnou všechno maso ; kdo má raději (jako já) hrubší strukturu, nechá si cca 1/3 masa stranou. Každopádně směs masa a jater projedeme tyčákem, přidáme máslo a tak půl deci smetany. Podle potřeby doléváme výpek z masa a nakonec tam jde skoro celá sklenička brusinek (200g).

 

Všechno důkladně promícháme, kdo šel jako já, přidá nahrubo nasekané zbylé maso. Podle chuti doladíme solí (já už nedával). Cílem je mazlavá a pevná, ale rozhodně ne tekoucí konzistence.

 

Kam s tím dál je již dle fantazie a kuchyňských možností každého. Já naplnil dvě skleničky na zavaření a jelení hřbet (vyložený alobalem) do ledničky na přímou žranici.

 

Zavaření dělam v troubě. Na 250st. 8-10min, v pekáči s cca 2-3cm vody.

 

//edit: A nepovedlo se, obě skleničky zabila plíseň ; jestli máte někdo zaručený (a pokud možno jednoduchý) postup na zavařování, sem s nim...

 

Hřbet jde na chvíli do ledničky, aby směs řádně ztuhla. Stačí slabá hodinka. Pak už jen ukrojit nejlépe čerstvá chleba (žitný v mém případě), máznout vrstvu paštiky a pustit se do toho. Bon apetit :)

0 komentářů


Doporučené komentáře

Neexistují žádné komentáře

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...