Přejít na obsah

SEIKO SNXS79


nooski

Doporučené příspěvky

Než se pustím do recenze těchto malých a levných mechanických hodinek, cítím nutkání podělit se o to, co předcházelo jejich nákupu. Nuže bylo to asi nějak takto?

 

9lOcWfg.jpg

 

Má skromná a nijak rozsáhlá sbírka hodinek vyžadovala nový přírůstek a vzhledem k finanční situaci vzniklé narozením prvého potomka jsem nemohl lovit v bohatých vodách, kde se to hemží řeckými písmeny a ústřicemi s korunkami. Nemohl jsem využít ani dravé vody japonských bystřin, kde mě již více než 2 roky láká model SARX035. Musel jsem zůstat u malého rybníčku se zlatými (v tomto případě spíše šedivými) rybkami ze země vycházejícího slunce. Malé pětky mě učarovaly již několikrát a krásné fotky siwiho daly mé cestě ten správný směr. Modrých kousků bylo na fóru několik a i já měl již ve sbírce modré kousky. Volba tedy padla na méně rozšířenou variantu, a sice Seiko 5 SNXS79.

 

sLPAwPM.jpg

 

qx9WiKJ.jpg

 

Malé pětky ke mně doputovaly ve zdraví až z dalekého Albionu a na první dojem působily možná až příliš lehce a fórově. Nejednalo se o pocit srovnatelný se starými Primkami, kde tu fórovost člověk jaksi očekává. Materiál pouzdra i tahu je samozřejmě nerez a ne mosaz, ale předchozí zkušenost převážně s potápkami nebo masivními pilotkami udělala své. Nicméně první dojem je v mém případě neochvějně špatný a již po pár minutách na ruce se ukázalo pravé kouzlo těchto malých hodinek s velkým charisma. Nepředbíhejme však a dejme přednost strohému popisu před city a dojmy.

 

XJ9s53p.jpg

 

Seiko SNXS79 jsou automatické hodinky se zobrazením data a dne v týdnu a to hned ve dvou jazykových mutacích. To vše v in-house provedení v nejpřísnějším významu tohoto slova. Průměr hodinek je velice nositelných 37 mm, tloušťka 12 mm a šíře v místě tahu netypických 17 mm, hmotnost se pak ustálila hluboko pod 100 gramy včetně kovového (plechového) tahu. O správný čas se stará léty prověřený kalibr 7S26, který lze nalézt i v legendách jako SKX007/9 nebo první generaci monster. Jedná se o léty prověřený strojek s velice efektivním automatickým nátahem, vysokou odolností a spolehlivostí. Je prost výdobytků moderních kalibrů jako je hacking nebo ruční nátah. Srdce kalibru si bije standardní frekvencí 3 Hz, a přestože oficiálně udávaná odchylka může potencionálního kupce snadno odradit, tak můj kus si jede stabilně pár vteřin do mínusu za den.

 

h98HObi.jpg

 

Ciferník je krytý minerálním sklem honosně pojmenovaným Hardlex, opět z dílen Seika. O Hardlexu si nedělám iluze a na jiných pětkách dokázal obdržet pár škrábanců bez větších obtíží. Na druhou stranu na mých SKX dokázal přežít i pád ve slušné rychlosti na kole. Sice si z boje s asfaltem odnesl několik nesmazatelných jizev, ale přesvědčil o své odolnosti vůči prasknutí. Mít na nich tehdy safír, tak si jsem na 90% jistý, že by mou maličkost klouzající se po cestě rychlostí 35 km/h s takovým klidem nesnesl. Zpátky však k pětkám, které mají Hardlex bez poskvrnky, neb se jedná o hodinky nikoliv sportovní, ale spíše společenské a kancelářsky univerzální. Stejný Hardlex kryje i strojek a dává tak vyniknout jeho industriálnímu vzezření. V tomto případě se skutečně nejedná o dílo hodné tichého a několik minut trvajícího pohledu se zadrženým dechem. Sám bych ocenil raději vkusné pevné dýnko s nějakým pěkným obrázkem tradičního japonského motivu. Každopádně jak se říká u nás: ?chuj s tym? stejně je dýnko připlesklé většinu dne na zápěstí majitele, a tak si aspoň na své přijdou i chlupy.

 

Rs1DEIM.jpg

 

Pouzdro, jak již bylo zmíněno, je vyrobené z nerezové oceli a osobně vidím jeho tvar jako jednu z největších slabin hodinek. Není škaredé v žádném případě, ale rovné a do prostoru vyčuhující nožky spolu s nudným bočním profilem dávají vystát myšlenkám na trochu pečlivější práci designérů. Celé pouzdro je lesklé bez náznaku o snahu rozbít plochy lesku nějakým matným motivem. Celku nepomáhá ani utopená a až příliš obyčejná korunka na pozici 4. Indexu. Jsou mezi námi pětky s mnohem pěknějším pouzdrem, to je prostě nepopíratelný fakt.

 

vwuBdWK.jpg

 

Plechový tah je poplatný ceně hodinek, ale rozhodně nevypadá špatně a navzdory prvotním obavám se nejedná o depilující nástroj. Povrchová úprava je vyvedena lehkým brusem a tah samotný je složen z opakujících se 3 dílků. Směrem ke sponě se navíc zužuje, takže se hodinky i díky nízké hmotnosti neuvěřitelně pohodlně nosí. Již zmiňovaná spona je trhacího typu s vystouplým logem SEIKO a velkým množstvím dírek pro mikroregulaci ? napočítal jsem jich celkem 5, takže si každý snadno najde nastavení vhodné jemu samotnému.

 

xw1cEyA.jpg

 

PgsVQv2.jpg

 

pokračování v dalším příspěvku...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

...pokračování

 

Mohli byste nabýt dojmu, že hodinky zatím spíše haním, ale je to dáno faktem, že ona pověstná třešnička na dortu teprve přijde. Hlavním lákadlem, femme fatale, oním zlatým hřebem je ciferník. Není to jen nudná vojenská či myší šeď, ale nádherný sunburst ciferník, který dokáže rozehrát své tóny a předvést svá kouzla v různém osvětlení do té míry, že člověk zapomene na původní záměr zjistit aktuální čas. Namísto toho jen tupě zírá s otevřenou pusou na tu nádheru a jemným natáčením zápěstí pokračuje v tomto vizuálním orgasmu. Věřím, že tyto situace mohou člověka dostat do nekomfortních situací a sám jsem sebe několikrát přistihl, že v němém úžasu několik desítek vteřin věnuji svůj pohled právě tomuto magickému ciferníku. Lesknoucí se plastické indexy spolu s plastickým logem a stříbrnými ručkami dokážou vykouzlit tolik odlesků, že díky odrazu od skla vzniká zajímavý prostorový efekt ne nepodobný těm v zrcadlových bludištích. V takových chvílích celá sestava vytváří dojem nekonečného prostoru uvnitř tak malých hodinek. Mrzí mě jen to, že nejsem schopen zdaleka vystihnout krásu celého ciferníku na fotkách a tak mohu jen doporučit osobní setkání s připraveným kapesníkem. Právě krása celého tohoto skupenství dává vale všem drobným nedostatkům a negativům. Za jasných dnů bych si mohl snad jen přát bezbarvou antireflexní úpravu z vnitřní strany skla, protože když za těchto podmínek nahlédnu na hodinky skrze hledáček zrcadlovky s polarizačním filtrem nebo přes sluneční brýle s polarizačními skly, tak se mi zjeví svět ještě pozoruhodnějších kvalit. Seiko tato skla umí perfektně a hodinkám by podobný upgrade rozhodně prospěl i za cenu vyšších nákladů.

 

RLOK3CY.jpg

 

Jak se u Seika sluší a patří, tak luminiscenční vrstva indexů i ruček dokáže poskytnout oku pozorovatele přesný údaj o aktuálním čase i během temných zimních nocí. Žhne si tradiční zelenou barvou a vydrží emitovat fotony až do brzkých jarních hodin. Vteřinová ručka je svítícího nátěru prosta a tak si vystačí jen se stříbrným provedením. Hodinová i minutová ručka mají obdélníkový tvar s hranou táhnoucí se v jejich středu. Indexy mají také tvar obdélníku. Na 6. a 9. Pozici jsou obdélníky větší, na dvanáctce pak hrdě trůní obdélník zdvojený. Na pozici 3 je ohraničené datové okénko s ukazatelem data a dne v týdnu. Soboty se zobrazují modře, neděle pak již tradičně barvou středu japonské vlajky. Všechny indexy jsou vyplněny látkou Lumibrite, která rovněž pochází z vlastních laboratoří kolosu jménem Seiko. O kvalitách této substance bylo napsáno již mnoho, a jak jsem zmínil i já, tak hodinky dokážou po nasvícení skutečně zářit.

 

nWkPxu4.jpg

 

Seiko SNXS79  jsou naprosto bezkonkurenční hodinky ve své cenové kategorii. Vždyť i na prověřených českých e-shopech se jejich cena pohybuje kolem 3 500 Kč. Za tu cenu u jiných značek dostanete možná tak náhradní dílek tahu. Jsou Seika za ty prachy dobré hodinky? Ne. Ony jsou skvělé bez ohledu na sumu nutnou k jejich pořízení. Mají hromadu nedostatků, které pomáhají utvářet jejich charakter. Nejsou to ani hodinky, které by na sebe strhávaly pozornost. Neohromí svou přítomností a spíše se pod rukáv samy schovají, než by se dávaly na obdiv. Technologicky nijak neposunují svět hodinařiny do kosmických dálav a ke své existenci nepotřebovaly drahé kovy, exotické materiály nebo zvířecí oběť. Jsou to prostě jen hodinky, které však dokážou splnit roli každodenních otloukánků a neurazí ani na zápěstí při divadelním představení či na tanečním parketu. Stačí však jediný správný pohled na jejich ciferník a člověk je ztracen, hypnotizován a pohlcen. Všechna negativa jsou zapomenuta, všechny výtky zůstávají nevyřčeny. Jste lapeni do charismatických pavučin tohoto malého zázraku hodinářského světa.

 

MsCUZM1.jpg

 

bCYEosZ.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 3 týdnech...
  • po měsíci...

Krásně popsáno, nádherné fotky. Smekám svůj imaginární klobouk a naprosto souhlasím doslova se vším, co zde bylo řečeno. I já jsem si je právě na Nooskiho doporučení, zakoupil jako vstup do světa automatických hodinek. Někde se začít musí, říkal jsem si, a tato první akvizice se více, než vyplatila. Mám je den, co den na ruce už nějaký ten měsíc a zatím na sobě nepozoruji ani sebemenší nutkání koupit něco nového. (Heh :D)

Svou velikostí jsou to skvělé každodenní hodinky vhodné jak do práce, tak do kina, či divadla. Nikde neudělají ostudu a při každém pohledu na ně Vás znovu a znovu překvapí svým vzhledem.

Plechový tah odpovídá ceně, nicméně je přijatelný, hodinkám sedí a po mé zkušenosti zatáhne sem tam za nějaký ten chloupek. Nic závažného to však není ;)

Přesto jsem se včera rozhodl dokoupit k nim hnědý RIOS řemínek pro větší comfort na zápěstí, tak jsem zvědavý, na výsledek, až je zkompletuji.

Pokud uvažujete o vstupu do vod automatických hodinek, těžko byste hledali lepší start, než tyhle pětky. Spolehlivý a nenáročný In-house za hubičku ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Archivováno

Toto téma je nyní archivováno, a proto není možné odpovídat na toto téma.

×
×
  • Vytvořit...