Přejít na obsah

Seiko Astron


re5pect

Doporučené příspěvky

  • Odpovědi 135
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Návštěvník YPO

tak sem se konečně dokopal k vobhlídce ....velká jiskra přeskočila mezi mnou a modelem na kůži (ten číselník je famózní = barva) .... kupodivu jsou hodinky na řemenu pocitově (možná i fakticky) těžší než na kovu

 

asi je kurva potřebuju nebo co ? s tím už bych moh dožít .... máma říkala ať si rači koupím ty modrý Mosery, ale nechce mi přidat .... kurva

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jak to vlastně dopadlo s tou chybějící sekundou? Už se našla?

Našla, musely jít ma reset, který 8X82 neumí uživatelsky. Teď jsou zpět a fachčí, resp. synchronizace proběhla.

 

YPO: kombinace mocha číselník a růžovozlatézlaté detaily je podle mě u Astronů jednoznačně nejpovedenější, viz ty moje o pár postů výš.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Našla, musely jít ma reset, který 8X82 neumí uživatelsky. Teď jsou zpět a fachčí, resp. synchronizace proběhla.

 

YPO: kombinace mocha číselník a růžovozlatézlaté detaily je podle mě u Astronů jednoznačně nejpovedenější, viz ty moje o pár postů výš.

Dík za info, tak snad už bude do budoucna vše ok

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník YPO

YPO: kombinace mocha číselník a růžovozlatézlaté detaily je podle mě u Astronů jednoznačně nejpovedenější, viz ty moje o pár postů výš.

na první pohled je to líbivé, ale jak se znám, tak by mně to za dva dny sralo .... barva číselníku u SSE115J1 je famózní .... bohužel u tý mojí fotky pod umělým světlem to nevynikne .... asi to koupím no ... nebo co ... už mě to jebání s mechanickejma hodinkama nebaví .... furt s něčím verglovat ... nahovno

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 4 týdnech...
  • nejsou úplně malý
  • chrono jen 6h (pokud na tom záleží)
  • po deseti minutách chodu chron se přestane vteřinovka chrona hýbat úplně (ne, že by jenom z 5x za sekundu začala jet třeba 1x), na první pohled tak není vidět, jestli chrona jedou
  • vteřinovka chrona může být v proporci ke zbytku hodinek moc subtilní
  • leap second jenom automatika (tam jim dává na pr... Citizen)
  • neumí uživatelský reset (dtto)

Mám sem hodit i pozitiva? :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak ještě na začátek pár negativ, ale mnohdy už možná hodně subjektivních, já mám jinak parťáky ve stejné cenové hladině, SSE033.

  • pokud hodinky usnou a probudí je světýlko, najedou na správný čas podobně, jako by člověk kroutil mechanikami, což může někdy dost trvat (nějak zázračně rychle se ty ručky nehýbou). GPS Citizeny máchnou každou ručičkou nezávisle a v řádu vteřin je hotovo.
  • kulaté knoflíky na nijak neprofilovaném levém boku pouzdra mohou působit fádně - dražší modely mají obdélné knoflíky, v ruce jsem žádné neměl, ale umím si představit, že to může být lepší
  • gravírování na dýnku je dost mělké, tady ale chápu, že hodně tlusté hodinky nechtějí dále vykrmovat

Pozitiva a neutrální věci, teď už třeba i úplně ujeté:

  • Super Clear Coating. Lepší antireflex možná neznám, průhlednost je neuvěřitelná. U těchhle hodinek není fráze, že si člověk občas může představit, že nemají žádné sklíčko.
  • symetrický ciferník. Žádné rozpůlené a zvláštně umístěné sčítače a indikátory jako na nechronech (totálně subjektivní). Ciferník si u minutových indexů a vnitřní lunety designově bere něco z poptápek, hodinové indexy a luminiscenční body zase z Anant. Tohle se mi líbí, cítím z toho, že Seiko nebere slovo Astron nadarmo a hodinky mají designovou logiku, která pracuje s historií značky.
  • hodinové indexy mají na vodorovné ploše podélné vroubkování vzor GS, i s příslušnými duhovými odlesky
  • hrdá a do řádného rámečku umístěná datumovka
  • u chron absence těch JEB BLB PRC apod. letištních kódů. Chápu, že to někdo využije, tachymetrická stupnice je lepší (i ta je spíš ornament, nejlepší je žádná :-)
  • keramická luneta je fajn (musí být nekovová kvůli GPS anténě). Osobně mě taky nějak rajcuje ten CERAMICS+STAINLESS STEEL nápis na dýnku,nevím proč :-)
  • nožičky. jejich konce jsou geometricky stejně vzrušující jako u 44GS pouzder.
  • zaratsu + diashield. Pouzdro a tah mi přijdou být odstínem identické k SBDX017. Diashield nezachrání všechno, ale dost na to, aby se to vyplatilo. Kontrast leštěných a broušených ploch není tak ostrý jako u GS (diashield podle mě zmatňuje a rozostřuje)
  • tah nemá žádné nesmyslné keramické střední články apod., což ve výsledku líp vypadá a míň stojí. Je to taková vysteroidovaná verze SDGM grand cocktail tahu. Spona má aspoň jednu mikroregulační polohu. Velké plus: vypadá to, že je pořádně vydiashieldovaná (na rozdíl od MM300 aušusu třeba). Trochu záhada je boční navrtání všech článků tahu, nejen těch, které dávají smysl pro úpravu délky.
  • Je neskutečné, kolik různých indikací dokázali nacpat do sčítače u 6 při zachování přehlednosti: hodinový sčítač chron, indikace příjmu čas, indikace příjmu čas plus poloha, indikace příjmu leap second, DST, flightmode, nabití baterky
  • levý horní sčítač při příjmu signálu ukazuje, na kolik satelitů zrovna hodinky "vidí". Účelnost: 0%. Roztomilá úchylnost: 100%. Je to taky ve sčítači moc chytře kombinováno se small seconds a indikací Y N výsledku synchronizace.

Ještě obecně k fungování chronografu: Je super, že obě pravá tlačítka jsou výhradně pro jeho ovládání (není potřeba nejdřív vytahovat korunku a točit jí do nějaké polohy apod.). Jak už jsem psal, úplné zastavení vteřinovky po 10 minutách je ale otrava. Je jasné, že se snažili šetřit energií, kde se dalo, ale tohle je trochu k vzteku. Dá se na to zvyknout (člověk vteřinovku může znovu na deset minut rozjet mezičasem).

 

Nulování není nijak bleskové, vteřinovka si státnicko-páprdovským tempem dojede na nulu, žádná Certina Precidrive to není. Čitelnost 60minutového chronosčítače odpovídá jeho velikosti - jsou tam rezervy.

 

Určitě mě něco ještě napadne :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já mám přímé srovnání s těmi modrými CC3020-57L,  z hlediska úrovně zpracování stopro vítězí Astron. Na druhou stranu by ale asi bylo víc fér by srovnávat tyhle Astrony s nějakými dražšími Satellite Wave chrony, ale i tak bych si vsadil na Seiko. Seika jsou ale zase o dost dražší. Citizen má zase podle mě z hlediska GPS funkcí uživatelsky přívětivější kalibr.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsících...

Dlouho jsem si říkal, že by si ty moje Astrony zasloužily nějakou pořádnou recenzi, ale teď jsem si uvědomil, že jsem ji v podstatě napsal v opdovědi Wizardovi o pár postů výše. Tak ještě přidám pár blbých fotek a pár postřehů, na které jsem zapomněl.


Seiko teď vyjíždí z hromadou jiných Astronů, chrona i nechrona, bullheady, Executive line, asymetrické džudžo, big date a já nevím co ještě všechno, všechna mají pořád tu řekněme druhou generaci GPS kalibrů. U chron s tím ruku v ruce bohužel jde i zastavení chodu chronovteřin po uplynutí deseti minut, fakt si myslím, že by to už mohli vychytat.

Jak jsem k nim vůbec přišel: Astrony jsem aktivně nesháněl, ale pochopitelně si je trochu nastudoval. Astrony nechrona mě nikdy nějak nelákaly organizací ciferníku. Když jsem se čistě nezúčastněně koukal, od pohledu mě zaujaly dva modely: limitka toho srbského tenisty SSE022 a pak SSE033. Pozlacená pouzdra jsou ale fuj a tah je pro mě vždycky nutnost aspoň jako možnost, čili novákovky by to nebyly. A taky má hnusný podpis. A obecně mi hodinky s podpisy celebrit nebo dobrodruhů nevoní, nebo by to musel být někdo, na kom mi fakt záleží. A Seiko teďka stejně spíš asi lomí rukama, koho že to podepsalo :)

No a jak už to tak chodí, cca před rokem si tak brouzdám na netu po krámech, Astrony obecně za raketu, ale na pár modelů velké slevy. Taky na ňáký ty SSE033. Zrovna byly prachy. Do kelu. Nakonec jsem si je koupil tam, kde dali 5 let záruku a hanebně nepodpořil menší hráče, ale u těch nových technologií radši na jistotu.

Ještě jednou bych rád zdůraznil kvalitu tahu a hlavně spony. Je to až frustrující, Seiko prostě umí litou sponu s diashieldem, který se nepoškrábe, ale dají to jen k některým řadám.

8X82 - a předpokládám, že nechrono Astron strojky to umí taky - hýbá minutovou ručičkou v pětivteřinových skocích viditelných pouhým okem (Citizen Satellite Wave F150 má skoky po 10s, jen pro zajímavost). Na cizích fórech jsem zaregistroval, že to lidi nemají rádi, mně to přijde být dobré - člověk prostě při nastavování neřeší slícování minutovky s indexem, pokud má ručička jako tady vlastní motorek, je to logické řešení.

Pokud patříte k úchylům, kteří hodinky posloucháte, při zapnutých chronech slyšíte úplnou symfonii: každou vteřinu tikne vteřinovka, každých pět vteřin tikne minutovka, pětkrát za vteřinu cvakne vteřinovka chron.

Lumi je spíš ?asistivní?, není a ani to nemá být definující fíčura těchhle spíš kancelářských hodinek.

Samozřejmě mají věčný kalendář, a pokud nejsou na světle, zastaví se a vydrží tak věčnost i bez dobití.

Nakonec: fakt si nejsem jistý, jak moc účelné ty hodinky jsou pro cestování. Vylezete z letadla a jdete nějakou chodbou, pak pod střechou zalezete někam do auta, pak z toho auta vylezete někde u hotelu a jdete sebou nachvíli fláknout, pokud potřebujete synchronizovat nejen čas (to může být hotové za pár vteřin), ale i polohu (to může i při dobré ?viditelnosti? klidně zabrat třeba minutu), můžete na vhodnou příležitost čekat hodně dlouho. Když jsem s Astrony někam jel, spíš jsem si je přešteloval rovnou na letišti podle nějakých místních hodin nebo i předem v letadle.

 

To manuální přeštelovávání funguje fakt dobře: vytáhnete korunku do 1, vteřinovka chron ukáže na stávající časovou zónu na vnitřní lunetě, otáčením korunky skočíte na zónu, kterou potřebujete (včetně čtvrt- a půlhodinových, čili Newfoundland v pohodě), zacvaknete zpátky, hodinky mezitím nezapomenou, kolik je, přeřídí se, hotovo.

 

GPS v hodinkách taky neumí automaticky letní čas (Casio Oceanus to údajně umí, snad nějak přes RDC), čili pokud se pohybujete mezi EU/RU/US, stejně se na jaře a na podzim kolem doby, kdy se to v různých teritoriích mění, radši podíváte na nějaké hodiny na zdi pro kontrolu - a celá přidaná hodnota GPS kalibru je v háji, protože byste si vystačili s IAHH, tady navíc se zmíněnou možností přesně nastavit i ten Newfoundland apod.

Jsou pěkně udělané, kvalita tady odpovídá ceně, prostě hezké moderní technicistní nabušené hodinky. Asi nevydrží, ale bude to honorable discharge :).




 

post-38718-0-71321200-1500146783_thumb.png

post-38718-0-65214800-1500146791_thumb.png

post-38718-0-03649200-1500146795_thumb.png

post-38718-0-72438100-1500146799_thumb.png

post-38718-0-54444900-1500146804_thumb.png

post-38718-0-46557800-1500146810_thumb.png

post-38718-0-17123700-1500146817_thumb.png

Upraveno uživatelem dr.sphinx
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...