Přejít na obsah

Petr Svenda

Členové_50
  • Příspěvky

    882
  • Registrace

  • Přítomen

Příspěvky od uživatele Petr Svenda

  1. Zkus si přečíst, co jsem psal v srpnu 2022

    před 14 hodinami, j.e.n.i.k.82 napsal:

    Já mám 178/88. Nic moc, ale neřekl bych, že by to měl být důvod chrápání. V laboratoři jsem byl a naštěstí nemám problém s apnoe, ale i tak bych rád odstranil alespoň část chrápání (přítelkyně a dítě to ocení a já se třeba dobře vyspím). 

    Při usínání na zádech mám pocit,že mi "padá" zadní horní patro a začnu chrápat. Dýchám nosem, ale chrápu i se zavřenými ústy a na boku.

    Pomohla by mi laserová operace patra? Jaké s tím máte zkušenosti? Ideálně Praha

     

  2. Dnes mi přišel písemně rozsudek nad zlodějem, který nám před rokem vykradl chalupu (cca 30 lahví výběrového chlastu). Borec ročník 93, 4x trestaný, naposledy opustil brány vězení 2 měsíce před tím, než znovu kradl. V rozsudku je detailní popis 5 ti vloupání (vč. naší chalupy). Dostal 12 měsíců a povinnost uhradit způsobenou škodu. Pro člověka, který evidentně jinak žít neumí, je to podle mě směšný trest. A jsem zvědavý, jak mi bude platit tu škodu?
    Tady aspoň vidíš, že chlast je potřeba likvidovat průběžně.

    Odesláno z mého MAR-LX1A pomocí Tapatalk

  3. Jedná se zcela jednoduše o změnu postoje společnosti. Před sto a něco lety by se podobný příspěvek vyskytl na téma volební právo žen. Díky tomu, co tebe dneska štve, děti, které se na to dívají, ve tvém věku ani nenapadne něco takového psát. Téma, které je vnímáno jako kontroverzní, takto vnímáno být přestane. V tomhle případě je to v pořádku. Pokud by se jednalo např. o kanibalismus, pak by to bylo k nasrání.

    Odesláno z mého MAR-LX1A pomocí Tapatalk

  4. V 23. 1. 2023 v 11:59, Bert napsal:

    @Vanilla @ADIkov @Rodkopf @azeppelin @Traveller @Emiliano @san.cho @Sněhulák @Waya03 @cali @Funthom95 @Fade @guzmic @safi

     

    Pánové, děkuji za Vaše názory, které jste projevili v průběhu včerejška v roztržce mezi mnou a 4 správci fcb skupiny Chronoclub. Slíbil jsem, v průběhu včerejší debaty, že zareaguji dnes okolo poledního. Tedy: před chvílí jsem všem 4 správcům odeslal email, ve kterém konstatuji, že jsem se svým rozhodnutím unáhlil. Dále jsem jim otevřel cestu zpět na Chronomg, aniž bych toto limitoval nějakými podmínkami. Email zároveň obsahuje mou omluvu.

    Pánové, většina z Vás byla proti vyloučení, a protože (jakkoli se to občas nezdá) naslouchám, učinil jsem, jak píši výše.

    Klobúk dole! Palec hore!

  5. Petře, i já to vnímám jako škodu, ale jak jsem již psal několikrát výše: Chceš dělat pro A, nebudeš v B.
    No, já budu chodit do hospody A i B. Mně prostě skupinka na FB nepřipadá jako konkurenční byznys. Možná to vidím idealisticky, tož, u nás na Valachoch to tak máme.

    Odesláno z mého MAR-LX1A pomocí Tapatalk

  6. Kluci spouští konkurenční projekt. Proč bych měl někoho takového supportovat? Nevidím jediný důvod.
    EDIT: Já si fakt nehoním ego, mám jej zbytnělé dost. Naopak, Ti co mne osobně znají, vědí, že jsem člověk praktický. Prostě chce li někdo dělat pro firmu A, nemůže v tomtéž oboru dělat pro firmu B.
    To, kurňa, fakt za vším vidíš jen kšeft? Jakým způsobem ti fb skupina konkuruje? Na FB jsem se tě víceméně zastával, chápal jsem, že ti nemusí být milé používání tebou zaregistrovaneho názvu. Ale dělat z toho konkurenční firmy? To je, myslím, dost mimo.

    Odesláno z mého MAR-LX1A pomocí Tapatalk

  7. [mention=29873]Vladar91[/mention]
    Ahoj, jeden z nich se ohradil proti tomu, že je ve statusu, ale nemůže s mým krokem polemizovat. Na žádost jednoho z dotčených jsem tedy status smazal. V tlf hovoru jsem mu dal za pravdu. Výše vyhození jsou správci skupiny, která dlouho zneužívala ochranné známky Chronomag, a tato skupina se chová slušně řečeno "jako banda kokotů". Pokud chtějí tuto skupinu i nadále správcovat, nikdo jim bránit nebude, ale brány fóra jim jsou uzavřeny. Pokud se svého správcování (neříkám členství) vzdají, nic nebrání znovuobnovení plnohodnotného členství na Chronomagu. jednoduché, jasné, rychlé.
    Škoda především pro Chronomag. No, jsi majitel, je to tvoje rozhodnutí.

    Odesláno z mého MAR-LX1A pomocí Tapatalk

  8. Chápu že někdo bude neustále zkoušet babské rady a alternativní pyčoviny, jen aby nemusel k felčarovi - nicméně primárním cílem je kvalitně se vyspat, ne se nechat budit (u některých i XX-krát za hodinu - víte co je to AHI a že důvodem nemusí být jen fyziologické predispozice?) => proto se preferuje výše zmiňovaná přetlaková terapie, která je při výběru vhodné masky poměrně nenásilná a účinná. U někoho do doby než mu spánek pomůže s normálním fungováním a nápravou životosprávy+konstituce (což z vlastní zkušenosti opravdu není záležitost na pár týdnů nebo měsíců), u jiných na zbytek života - ale furt lepší než chcípnout na přidružené komplikace (koronáč nevyjímaje). Každopádně za odbornou autoritu v tomhle oboru fakt berte spánkové laboratoře - každý fungujeme trochu jinak a řešení nebývá jednoduché, takže určitě nečekejte univerzální rozhřešení na aliexpresu, nebo u partičky tikajících chrapounů tady na Chronomagu... :sleeping_03anim:


    Odesláno z mého MAR-LX1A pomocí Tapatalk

  9. On taky třeba pobyt v klimatizovaných prostorách je pro sliznice dýchacích cest mor. Protože každá klima produkuje nefyziologicky dehydratovany vzduch, a jak ho dychas, dehydratuji sliznice. Pijeme obecně málo, a ještě se vysusejeme pobytem v suchém vzduchu. Musíme pořádně hydratovat jednak tělo pitím, jednak sliznice aspoň třeba Vincentkou. Ona ta suchá sliznice je dysfunkcni v tom smyslu, že se zpomaluje pohyb epitelialnich řasinek, tím zpomaluje clearence nosní dutiny, na sliznicich stagnuje hlen s částicemi prachu a alergenů a tím jsou sliznice chronicky drážděny a reagují tím zduřováním.

    Odesláno z mého MAR-LX1A pomocí Tapatalk

  10. Konečně jsem pochopil funkci chytrých hodinek kontrola spánkové apnoe. Mám hodinky Withings, které tuto funkci mají. Ve spánku kontrolují hladinu kyslíku v krvi a při poklesu vás probudí. https://smartmania.cz/recenze-withings-scanwatch-klasicke-hodinky-si-podaly-rucicky-s-modernimi-technologiemi/
    Naštěstí jsem to nemohl vyzkoušet. Ale funkci EKG jsem si porovnával s monitorem při pobytu na JIP a křivky byly docela stejné.
    Aby to bylo trošku o hodinkách.
    image.png.e6f545d47fd29f13264e720ac68ec02a.pngimage.png.f1358725c772f13b2e0ee804c06de33e.png
    Hele, a z toho, že ty křivky byly docela stejné, usuzuješ co?

    Odesláno z mého MAR-LX1A pomocí Tapatalk

  11. před 8 hodinami, vinetou napsal:

    Jo mám taky před lety jsem byl na Bulovce a dostal ten pžístroj jenže mi trvalo než jsem stím usnul a stejně jsem to ve spánku pokaždé sundal  a operaci jsem odmítnul prej by mi laserem popálili trubici a ty jizvy by jí zpevnili a pak bych tak nechrápal

    Tož, trubici... Hltanovou branku a měkké patro 🙂 Dnes je to tak, že bys neměl operovat, pokud je indikováno přetlakové dýchání. A navíc, zamontovali se do toho neurologové, a v současnosti, pokud máš diagnostikovanou těžsí formu spánkové apnoe, musíš používat CPAP, jinak přijdeš o ŘP, kvůli riziku mikrospánků za volantem. A ty přístroje CPAP jsou chytré, pokud je nepoužíváš, mám dojem, že 4 hodiny denně, jdou ti po papírech - teda ne ty přistroje, zatím, to bude až další fáze vývoje,  ale doktoři. No, není to prdel, už vím o pár lidech, kteří se na to z tohoto důvodu vykašlali, a nešli se raději nechat ani vyšetřit. 

  12. před 31 minutami, simon_magus napsal:

    Delal jsem ted na sobe nejake pokusy. Muj problem vzdycky byl (alespon z casti) fakt, ze se mne v noci celkem rychle ucpou dychaci cesty (ucpany nos....a rano jsem vstal a celkem rychle to samo zmizelo...ale ne uplne). Par noci ted spim s kombinaci https://www.aromakh.cz/lecitinova-emulze-lecinos-na-osetreni-nosni-sliznice.html (2-3 denne striknu do nosu) a https://www.aromakh.cz/smes-eterickych-oleju-antichrapin.html (v noci do elektricke aromalampy) a podle okoli i podle toho, jak se citim (a jak dycham) je to vyrazne zlepseni a prvni pulku noci spim vicemene bez duseni a chrapani (pak ten nosni sprej asi ztraci silu...budu jeste experimentovat).

    Sazim spis na ten nosni sprej nez na tu aroma lampu, pokud nekdo chcete taky vyzkouset

    On ten nos většinou ocení, když s ním něco začneš dělat. 

  13. Promiň, myslel jsem, že se ptá zakladatel vlákna, přehlédl jsem, že někdo jiný. Ohledně operací tedy. V ČR je operační řešení spánkové apnoe od určité doby kontraindikovano, tedy považováno za postup non lege artis. Podle guidelines odborné společnosti pro spankovou medicínu má mít každý, kdo se dostaví do ordinace s problémem "chrápání", provedeno spánkové vyšetření. Pokud se prokáže syndrom spánkové apnoe, nelze operovat. Pokud se neprokáže, lze operovat. Operace se provádějí třemi způsoby:
    1. Uvulopalatopharyngoplastika (UPPP), původní klasický čistě chirurgický způsob, spočívající v odstranění krčních mandlí, sešití patrovych oblouků, zkrácení měkkého patra. Hrazeno ze zdrav. pojištění.
    2. Plastika měkkého patra pomocí přístroje na radiofrekvencni ablaci tkáně (RFITT), zde vím, že pracoviště chtělo po pacientech úhradu jednorázové radiofrekvencni sondy, což delavalo před pár lety cca 6000,-, výkon i hospitalizaci hradila ZP.
    3. Laserem asistovaná plastika měkkého patra a uvuly (LAUPP), prováděno většinou na komerčních pracovištích za plnou úhradu pacientem, naše pracoviště si uctovalo 10-14 tis. včetně lůžka na jednu noc. O cenách dnešních nemám informace, opustil jsem tenký led této chirurgie asi před 8 lety. Dělal jsem to rád a s dobrými efekty, ale chcát empirií proti větru vědy, na to jsem neměl nervy.


    Odesláno z mého MAR-LX1A pomocí Tapatalk

  14. Ptáš se blbě, začínáš od konce. Navíc, co hradí pojišťovny, záleží pracoviště od pracoviště, co mají nasmlouvane. Já jsem třeba pracoval na pracovišti, které se vůbec úhradou ze ZP nezabyvalo, pracovalo čistě komerčně. Postup:
    1. Somno screening, "přístroj domů". Určí orientačně závažnost spánkové apnoe. Při závažnější formě nasleduje
    2. Komplexní polysomnografické vyšetření za jednonocni hospitalizace. Zpřesní diagnózu. Potvrdí-li se závažnější forma sy spánkové apnoe, podle našich guidelines je operace kontraindikovana, jediná správná léčba je
    3. CPAP Continuous positive airway pressure přístroj. Pumpa, která zabrání kolapsu dýchacích cest a zástavě dechu s následnou hypoxií tím, že dodává do dýchacích cest vzduch pod definovanym a přednastavených tlakem.
    Asi je celkem jedno, na které pracoviště se obratis, postup je tento. Začal bych u svého praktika, který ti buď zařídí věc ad1. resp. doporučí pracoviště, nebo tě pošle k ORL, který ti doporučí pracoviště. Já třeba o tom cosi vím, tak mi praktici ty lidi posílají, na poliklinice mám kolegu, který dělá screening, potom pacientům doporučím pracoviště pro spankovou medicínu a dal se tím nezabyvam. Operace je dneska vyhrazena jen pro prosté chrápání, což, u lidí, kteří se rozhodnou to řešit u lékaře, je velice sporadicky. Nakolik je tento postup ovlivněn komercí a nakolik oprávněný medicinsky, na to mám svůj názor, ten tu ale rozebírat nebudeme, už jen proto, že je ti to prd platné. Klidně se ptej, co tě zajímá.

    Odesláno z mého MAR-LX1A pomocí Tapatalk

×
×
  • Vytvořit...