Přejít na obsah

fnovak66

Členové
  • Příspěvky

    37
  • Registrace

  • Přítomen

Vše od uživatele fnovak66

  1. Jo, ty PRW-2500 se mi designově líbí, ale právě že je tam dost velký kus displeje zabrán pro mě zbytečným grafem přílivu, tak vypadly z výběru. Zase kdyby ten displej, tak jak je, využili více - místo grafu přílivu další číslice, nebo třeba jiná grafika (např. nějaké graf. znázornění východu a západu slunce, nebo větší graf tlaku, případně prostě větší bodová matice pro zobrazení různých ikon, grafů atd, tak by to byla bomba .
  2. Pěkné hodinky, ale ta výška dřívějších modelů Proteků mě poněkud odrazovala. Zase je pravda, že tím získávají důstojnosti .
  3. Jo, to bych mohl někdy v budoucnu zkusit, nenapadlo mě, že by šlo v takovémto obchodě smlouvat. Přítelkyni se ty G-shocky líbí, řekl bych, že je dneska i obecná móda nosit něco obřího na ruce, takže ty G-shocky do této módy po letech zase zapadly. Zaujaly ji napřed designově ty GA-120, ty jsou také obří, ale jsou nešťasně zkonstruhované - nevím, jak to vůbec mohl někdo myslet vážně, že za tmy z nich opravdu čas nepřečteš, i když mají osvětlení. Jsem radši, že má nakonec ty GW-7900RD, mají sice inverzní displej, který také trochu ztěžuje čtení času při světle, ale paradoxně je díky iluminátoru výborně čitelný za tmy - naopak tolik neoslňuje jako podsvícení na PRW-2000. A také je přítelkyně ráda, že mají rádiové řízení, alespoň má jistotu, že má vždy přesný čas, na starých digitálkách se jí to rozjíždělo o minuty, takže když jezdila po 22:00 večer domu z práce, tak netušila, jestli už jí autobus ujel, nebo ne. Mají také funkci zobrazení stavu přílivu, což je u nás suchozemců hodně nadbytečná funkce, no ale jiné podobné, řízené rádiem už neměli, tak holt to má takto. Lepší by místo toho byla třeba funkce zobrazení východu a západu slunce, ta se mi na těch PRW-2000 líbí, a může být někdy i užitečná.
  4. No, já to jako nějaký velký problém nevidím, myslím, že ta přesnost je dostatečná, stejně je to měření ovlivněno kromě přesnosti samotného senzoru i přírodními pomínkami - průběžná změna tlaku, okamžitá místní změna tlaku díky větru, teplota, nevím, jestli třeba i vlhkost nemůže mít vliv na toto měření, takže mě to stačí - hlavní použití stejně vidím například ve změření si, kolik jsem toho nastoupal při lezení na nějaký kopec - např. Milešovka - 800m, a více, takže si myslím, že chyba +-5m už není tak podstatná. Možná, že ty SUUNTA mají to měření výšky kvalitnější, ale zase mají (z mého pohledu) mnoho jiných nedostatků, takže to neřeším. Vypínání kompasu mě také nijak netíží, pro zorientování to stačí, a kdybych ho potřeboval častěji (napadá mě třeba pro orientaci v nějakém skalním bludišti), tak ho holt pokažté "vydráždím" tlačítkem.
  5. Jo, na ten font se dá nakonec zvyknout, alespoň je to změna, když to střídáš. Ale přeci jen, když jsem se rozhodoval zda to či to, tak to byl jeden z faktorů, který mě převážil k těm Protrekům. K té slevě - a to si představ, jak mi bylo, když jsem v té prodejně koupil ty PRW-2000, a oni pak týden na to vyvěsili slevu 30% na všechny CASIA (a jiné slevy na ostatní kompletní sortiment) ! Já vím, že bych je koupil na internetu o pár stovek levněji, ale tady jsem je koupil za plnou ofic. cenu proto, že mi před tím po nějakém váhání nakonec vzali zpět GA-120A, které jsem tam koupil přítelkyni, které se líbily, ale těsně před vánoci je už na e-shopech neměli, tak jsem běžel sem, ale pak jsme zjistili, že po tmě se z nich nedá přečíst čas, tak jsem je šel vrátit. Když mi je pak vzali zpět, byla tam celkem ochotná paní vedoucí, tak jsem řekl, že jim udělám kšeft a koupil jse u nich ty PRW-2000. Později se dušovali, že o té slevě dopředu netušili, no nevím. Ale koupil jsem v té slevě alespoň přítelkyni G-shocky GW-7900RD, tak jsem ušetřil alespoň něco. U nich ty tlačítka jdou přiměřeně, to je dobrý. Ale pak, když mě táhla ta sleva, že bych ještě něco koupil, (měli teda už jen malý výběr ) tak jsem chtěl vzít ty Mudmany, ale když jsem zkoušel ty jejich tlačítka (jsou svojí extrémní tuhostí vyhlášené, asi kvůli pořádné odolnosti při nárazech) tak jsem zjistil, že je to už fakt skoro nepoužitelné, člověk by si na tom zlomil prsty. Pak už měli kromě DW-5600 (je to klasika, ale zas nevypadají natolik G-shockovsky, aby mě zaujaly ) takové celkem nevýrazné kousky. Ale ty přítelčiny GW-7900RD jsou pořádná G-shock "baga" ty se mi líbí, v černé barvě bych je bral.
  6. Díky za pěkné srovnávací foto. Jediná věc, která mi u těch PRW-2000 trochu vadí, je to, že nezobrazují den v týdnu, graf tlaku a rok současně, musí se to u nich přepínat. V tom jsou ty Risemany lepší. Zase při pohledu na to foto jsem si vzpoměl, že se mi moc nelíbil "font" číslic na Risemanech, tvar číslic obecně na všech Protrecích je mi mnohem sympatičtější. Jojo, ty G-shocky jsou fajn hodinky, už jsem málem koupil mudmany v Planeu, kde měli v rámci přestavby prodejny výprodej se 30% slevou, jako takovou klasiku na drsnější zacházení, ale pak mě odradilo, jakou sílu je opravdu nutné použít na stisk těch jejich tlačítek. To je fakt přehnané, takže nic. Možná, kdyby se daly někde u nás koupit v designu "pouštní bouře", nebo ještě lépe ty absolutně černé stealth, tak bych o nich uvažoval.
  7. Ahoj! - vítám v klubu majitelů PRW-2000 :-) Já je mám od začátku roku - viz moje příspěvky zde ve vláknu. Jsem s nimi spokojený, představují téměř ideální průnik vlastností, které jsem od hodinek požadoval - jsou to CASIA, rádiem řízená, vodotěsná, a mají asi maximum funkcí, které si člověk může v hodinkách najednou představit (kromě extrémů, jako je GPS nebo dozimetr) . Rovněž mají myslím ideální velikost - jsou slušně velké - nepřehlédnutelné, ale současně nic, přes co by nešlo přetáhnout rukáv. Takže jsou jak slušně reprezentativní, tak vysoce praktické, také díky výborně podsvětlenému, čitelnému displeji. Kromě protreků se mi líbí i hodinky s kalkulačkou, ale protože ty v drtivé většině nemívají byť jen minimální vodotěsnost, tak bohužel z mého výběru "ultimativních" hodinek vypadly. Chci něco, s čím si mohu v klidu mýt ruce nebo zmoknout a netrnout, že mi do nich zateče. Také funkci kalkulačky v dnešní době již přebraly mobily. Funkci hodinek přebraly sice z větší části také, ale vyšší odolnost plus barometr a teploměr zatím ještě mobily nezvládají, takže si myslím, že i v dnešní době mají tyto hodinky opodstatnění. Co se týká využití funkcí - tak samozřejmně, že to není něco, bez čeho by člověk nepřežil, ale už jsem je párkrát použil na změření převýšení, které jsme zdolali na výletě, stejně tak se mi líbí funkce záznamu časových bodů - tedy člověk má informaci, jak dlouho již jde, kdy dorazil do daného cíle a podobně. Kompas se také hodil - pro orientaci při výhledu z vrcholu kopce. Funkce barometru je fajn, ale je použitelná pouze, když se člověk nepohybuje - možná ráno, před vyražením na výlet by se dal použít pro odhadnutí vývoje počasí, ale již jsem se setkal s takovými situacemi, že se podle stoupání nebo poklesu tlaku stejně nedá jasně říci, jaké počasí přijde. Hodinky prodávat nebudu, kupoval jsem je s tím, že chci něco pěkného a pořádného na delší dobu. Samozřejmně, kdybych nevěděl, co s penězma, tak bych si těch hodinek pořídil více - nějaké G-shocky, u kterých bych se asi bál méně o nějaké poškození nárazem - tyto sice mají kovový kroužek, ale jak jsem již zjistil, není moc tvrdý, ocel to nebude, magnet se na to nechytá, ale elektřinu to vede. Nejspíš hliník nebo něco podobného. Líbily se mi Risemany, ale ty PRW-2000 přeci jen vypadají o něco méně pubertálně :-).
  8. Upravené původní PDFko - otočil jsem stránky tak, aby byly rovnou čitelné a stranu 1 jsem ocanoval lépe. Zde je link, původní už nefunguje. http://www.ulozto.cz...prw-2000-cz-pdf
  9. Oscanoval jsem vytištěný (tedy spíš okopírovaný) manuál v češtině, který jsem dostal k hodinkám CASIO PRW-2000. Dal jsem ho na ULOZTO, nevím, jak tam dlouho vydrží, než ho smažou, nemám tam účet. Pokud by už zmizel, tak mi napište, dám ho tam (nebo někam jinam, pokud má někdo lepší tip) znovu. Odkaz: http://www.ulozto.cz...prw-2000-cz-zip
  10. Jo jo, to znám - když ji miluješ, není co řešit!
  11. Ty DBX-100 se mi líbí, bodový displej je super, škoda, že ten jejich stav neni nic moc, jinak by to se mnou asi hodně kroutilo, abych do nich šel.
  12. Pěkné hodinky - líbí se mi, že mají velký displej a mnoho velkých číslic . Ty moje mají jen 4 větší číslice v hlavním řádku a zobrazení data velmi malými číslicemi, na to, že by se tam vešly větší.
  13. No právě, taková TI-57 nebo dokonce TI-97 - to bylo něco! 50 programovacích kroků na TI-57 a co jsme do toho naprogramovali! Taky se mi líbí ten "font" displeje. Dnes se sice taky prodávají hodinky s LED displejem, ale ty segmenty číslic jsou tlusté a celkově bývají ty hodinky už taková pouťovka.
  14. Jo, našel jsem je na netu, zřejmně nemají solar, takže normální baterka.
  15. cedric: Těším se na foto. (p.s.: ta baterka, co jsi měnil je dobíjecí ?)
  16. Hm ... ta cena ... Ale je to nádhera...
  17. Jé, to je super! Díky za uveřejnění, to je paráda, takovéhle materiály pro takové CASIO úchyly, jako jsem já. I když zatím asi nejsem tak správný úchyl, CASIO hodinek jsem zatím koupil jen asi čtvery a CASIO prospektů mám jen málo, ze starší doby bohužel žádný. Jinak díky i za uvedení přehledu hodinek s kalkulačkou - vůbec jsem netušil, že existují, či existovaly i kalkulačky s funkcemi, vždy jsem myslel, že více než +-*/, maximálně % neuměly. Jen tak pro zajímavost - nemáte je někdo na prodej? Zatím nevím, jestli bych je kupoval, ale zajímalo by mě, zda a za kolik by se asi daly takové hodinky s kalkulačkou, s funkcemi a v dobrém stavu koupit. Jinak, ač fanoušek značky CASIO, tak jsem také počítačák, takže mám vztah i k počítačovým značkám, takže se mohu přiznat, že se mi z těch kalkulačkových hodinek strašně líbí ty hodinky HP, to je super (navíc s LED displejem!), ale ty už asi sehnat nepůjdou vůbec, a když, tak za děsné peníze.
  18. Aha, díky za info. Jo, byly to supr hodinky, mě vydržely zhruba 11-12 let stálého nošení a slušného zacházení, pak už bohužel přestala fungovat ta "dotyková" - později spíše "hodně tlaková" vrstva. Pro toho, koho to zajímá - princip té vrstvy byl zřejmně takový (alespoň jak mi to podle zkoumání připadalo) že se skládala ze dvou vrstev fólie s mezírkou vymezenou malými puntíky (jsou vidět i na fotkách) které obsahovaly matici vodorovných a svislých vodičů,(které jsou vidět při pohledu z blízka) které se propojovaly promačknutím té horní vrstvy - takže to bylo na takovém "mechanickém" principu, proto myslím, že ta vrstva měla omezenou životnost. Teď už nereaguje ani na velký tlak. . Někdo si prý nechával tu vrstvu opravit - vyměnit, ale asi by to vyšlo na víc, než za kolik jsem je koupil, a chtělo by to vyměnit celé pouzdro, jsou děsně ošoupané jen od nošení pod rukávem, i když to není na první pohled tak nápadné, protože plast má přibližně podobnou barvu jako původní barva.
  19. Chěl bych se zeptat, zda někdo ví, jaký je rozdíl mezi hodinkami VDB-100, které byly ukázány dříve v tomto vláknu a těmito VDB-1000, které se mi kdysi povedlo koupit v bazaru a nosil jsem je dokud nepřestala fungovat ta dotyková vrstva. Vzhledově jsou zcela identické. A patří také sem, protože mezi mnoha funkcemi obsahují i kalkulátor. Bohužel ty moje už jsou podstatně více ošoupané, než ty na obrázku. Ale mám je schované v průhledné krabičce a stále jdou.
  20. No, já v praxi počítám, že budu používat pouze měření rozdílů výšek - v okamžiku, když budeme vyrážet na cestu, prostě stiskem jednoho tlačítka vynuluju diferenciální ukazatel, a pak už sleduju jen rozdíl výšky - při pěší tůře mě zajímá hlavně to. Že bych se dostával do výšek, kde by bylo nebezpečí nedostatku kyslíku, abych musel sledovat absolutní nadmořskou výšku, to nehrozí. Nebo těsně před začátkem stoupání na nějaký kopec si uložím jednu hodnotu času a výšky, a na kopci si uložím druhou a pak si výškové údaje odečtu. Vždy jde podle mne o to, měřit výškové rozdíly v co nejkratším čase, aby se minimalizoval vliv změny tlaku v důsledku změny počasí.
  21. Jo, tak to jo, to je celkem v toleranci - za 1hod se tlak může změnit tak, že to hodí těch 15-20m.
  22. A ještě mi není z té věty jasné, zda myslíš "15-20m méně" oproti správné výšce v cíli, nebo oproti výchozímu bodu? Pokud je to myšleno oproti startu - jak píšeš rozdíl 500m, tak to by byla brutální chyba, to snad neni možné.
  23. A jaký měl být skutečný výškový rozdíl? Je jasné, že člověk musí mít štěstí, aby se v průběhu měření tlak moc neměnil. Pokud během tvé jízdy tlak zrovna neustále stoupal, tak to může ukázat i opak, než by člověk čekal. Také si myslím, že nemá moc cenu kalibrovat výškoměr na přesnou nadmořskou výšku, spíš má smysl porovnávat výškové rozdíly kterých dosáhnu v krátkém časovém intervalu. Ideální je rychlovýtah v mrakodrapu. Nebo měření mnohokrát opakovat, pokud to jde, vyloučit výsledky s extrémní odchylkou, a udělat průměr.
  24. No a neni to tlak přepočtený na mořskou hladinu? Já myslím že jo, meteostanice ho uvědějí většinou takto, právě, aby se to dalo porovnávat. Pak by to ukazovalo, že je výšku z tlaku možno měřit dost dobře.
  25. ggrand: Jasně, já ty hodinky taky neberu jako super-mega-speciál přístroj zajišťující přežití v jakýchkoliv podmínkách, jak občas naznačují reklamní materiály , jsem natolik při smyslech, abych věděl, že je to spíše taková hračka na výlet. Také nepodnikám zas tak extrémní "expedice", abych nějaké speciální funkce potřeboval. V první řadě jsem ty hodinky vybral proto, že to jsou solidní, lépe vypadající digitálky, které neodejdou po prvním namočení. Prakticky využiju hlavně přesný čas, řízený rádiem a kvalitní podsvícení velkého displeje. Občas stopky při vaření čaje, čínské polívky a pod. Fajn je, že současně vidím, jak dlouho se mi máčí pytlík i kolik je hodin, např. při koukání do televizního programu. Barometr - bohužel při běžném dni se do sebe míchají dvě veličiny - změna atmosférického tlaku a změna výšky, když cestuju po městě, takže se z toho moc usuzovat nedá. Pokud jsem na jednom místě, tak graf ukazuje změnu tlaku hezky, ale počasí samozřejmně z toho také jednoznačně předpovídat nejde. Kdyby to šlo, tak mají meteorologové jednoduchou práci. Ale někdy, když je na grafu vidět prudký pokles tlaku, dá se skutečně odhadnout, že dojde ke změně počasí. Výškoměr - to samé co barometr, je ovlivněn změnou tlaku, takže je jasné, že tam odchylky budou, někdy i značné, takže topografická mapa podle toho skutečně vytvářet nepůjde . Ale myslím opět, že to může být zajímavé, zkusit si změřit nastoupanou výšku - třeba jsem litoval, že jsem je ještě neměl, když jsme lezli na Milešovku. Stejně tak zkusím změřit výškový rozdíl mého bydliště a zaměstnání z více cest - jsem zvědav, jaký bude rozptyl naměřených hodnot. Kompas - myslím, že i bez kalibrace může poskytnout alespoň hrubý údaj pro orientaci v krajině. Zase bych se podle toho určitě neodvažoval dělat třeba náměr dalekonosné dělostřelecké palby, ale když na výletě uvidím v dálce hrad, tak věřím, že mi kompas v hodinkách pomůže zhruba zorientovat mapu a odhadnout, o jaký hrad se jedná. Informace o východu a západu slunce - podle sledování i podle porovnání s tabulkami na internetu hodinky ukazují poměrně přesně +-5,10min, záleží také, jak přesně máte v hodinkách zadanou zeměpisnou polohu, myslím, že se tento údaj občas hodí, třeba při zimních procházkách, zda si z lesa pospíšit nebo ještě ne. Samozřejmně, že tento údaj mohu mít opsaný z internetu, nebo ho i vědět z hlavy, v kolik se asi stmívá, ale i tak to podle mne neškodí mít potvrzené hodinkami. Teploměr - údaj z hodinek nasazených na ruce je samozřejmně zcela k ničemu, užitečné hodnoty ukazuje až tak po 30-40 minutách po sundání z ruky, ale prakticky jsem jej již využil třeba pro kontrolu teploty v serverovně a ověření, jestli teploměr, který tam máme, nekecá. Budíky - normálně se budím mobilem, ale opět, pokud by byla situace, že mobil moc používat nemůžu, tak se určitě hodí. Za šikovné na výlety, ale i jindy - jak jsem psal už dříve, považuju možnost ručního záznamu časových bodů (+výšky) pro přehled, jak dlouho už jdeme, jak dloho nám trvalo dojít tam, a pak zase zpátky... Původně jsem na toto chtěl používat ty 24-hodinové stopky, ale příjemně mě překvapilo, že taková funkce u CASIO hodinek existuje a plní účel mnohem lépe než stopky. No, to jsem se rozepsal, ale doufám, že tento popis třeba pomůže někomu, kdo uvažuje o nákupu hodinek a přemýšlí, jak praktické použití funkce mají.
×
×
  • Vytvořit...