Přejít na obsah

Kotlick

Členové_50
  • Příspěvky

    1 084
  • Registrace

  • Přítomen

Vše od uživatele Kotlick

  1. Afri, třeba ho to naučí si dávat na věci větší pozor. Měl jsem to podobně. Dostal jsem ve 3. třídě za komančů od strýce z Německa krásny Victorinox s pilkou, nůžkama atd. Vzal jsem ho na tábor a tam jsem o něj přišel (nevím jestli ztratil, nebo ho někdo nutně potřeboval). No obrečel jsem to fest. Od té doby jsem si na svoje věci dával mnohem větší pozor.
  2. Jak jsem psal, jedu teď Shoguna, minulý týden přibyl osmý díl a zatím furt pecka. Sjel jsem mezitím Problém 3 těles https://www.csfd.cz/film/1114740-problem-tri-teles/prehled/ a nevím co si o tom myslet. Bavilo mě to tak do půlky, poslední 2 díly celkem nuda. Jako dokoukal jsem to, ale nadšení vyprchalo.
  3. Máte někoho prověřeného, kdo vozí elektro auta z Německa? Ideálně kdyby uměl změřit/ověřit kapacitu baterie. Chci dotáhnout Nissan Leaf, nebo Hyundai Kona.
  4. Shogun - seriál. Za mě pecka, zatím 7 dílů a moc se mi to líbí. https://www.csfd.cz/film/960128-sogun/prehled/
  5. Přišil bych to, ale pokud chceš lepit, tak musíš z obou částí sundat staré lepidlo, jinak ti to nechytne.
  6. Některé části svahu jsou dost prudké, takže by to sjíždělo i s kokosovým roštem. Navíc, ten časem degraduje a stejně bych to musel řešit něčím jiným. Kámen je věčný.
  7. Přidám se k tématu, potřeboval bych poradit, kde sehnat levný kámen. Ideálně větší placáky. Něco jako jsou kamenné nášlapy, nebo tak. Budu taky osazovat svah a chci tam doplnit větší kameny. Potřeboval bych tak 3 -4 palety. Nechci tam dávat kůru, protože to sjede.
  8. Myslím, že ATREA to měla nějak vyřešené. Dodávali rekuperaci i s digestoří, které spolu nějak spolupracovaly. Jde o to, aby digestoř s odvodem vzduchu ven nepřetahovala rekuperaci. Digestoř má mhohem větší výkon (sání) a mohla by poškodit běžící rekuperaci. Já jsem chtěl digestoř s odvodem ven, protože hodně a rádi vaříme. Tudíž mi na digestoř dal elektrikář nějaký spínač, který když zjistí odběr u digestoře, tak vypne rekuperaci. Je to bezdrátové. Původně to používal na něco jiného. Dá se řešit i otevřeným oknem v kuchyni při vaření. Digestoř se pak nepřetahuje s rekuperací, ale "saje vzduch z okna". Nevzniká podtlak.
  9. Už jsem to sjel celé, je to super, ale chybí tomu ten šmrnc filmu. Je to asi obsazením. Chtělo to asi výraznější herecké typy. Ale bavilo mě to.
  10. Jaký máš elektroměr? Už ten chytrý co měří po 15 min? Nejedná se mi primárně o prodej přebytků, spíše naopak o nabíjení auta popř. baterky v době nízkých cen, kdy nebude svítit dost na FVE. Jsem zatím ve fázi teoretických úvah. Budu dávat FVE a elektro auto.
  11. Pánové, jede tady někdo elektřinu na spotu? Jak je to s elektroměrem? Předpokládám že potřebuji mít chytrý elektroměr, co odečítá po 15 minutách. Jak je to se spotem a FVE? Máte někdo? Předem díky na za zkušenosti.
  12. Tak jsem to nemyslel, každý má preference a budget jinde, spíš jsem chtěl říct, že ten projekt má být dobře udělaný, spočítaný a v souladu s tvýmy požadavky. Ten barák pak musí fungovat jak ty potřebuješ a co jsi ochoten platit. Taky jsem nechtěl pasiv, nechtěl jsem ani rekuperaci (bo další kurvítko v baráku a nakonec jsem za ni strašně rád) protože se mi s tím nechtělo jebkat (ale použil jsem některé postupy ze staveb pasivu) a nakonec po měření blowdoor testu jsem těsně pod pasivem a ten barák jako celek funguje super. Za poslední 3 roky jsem fakt potkal dost lidí, kteří na novostavby pořád něco dodělávají a předělávají, protože se vysrali na projekt, nepromysleli to dopředu a teď se diví. Barák je chce sežrat a furt řeší jak z toho ven.
  13. @wawrik popř. ještě tady https://www.fischer-cz.cz/cs-cz/products/upevneni-na-etics-zateplenou-fasadu/thermax/thermax-12-a-16/thermax-16
  14. https://eshop.zofi.cz/fischer-thermax-junior-10-hmozdinka-s-prerusenym-tepelnym-mostem/514259-10240-m10/popis?gad_source=1&gclid=CjwKCAjwte-vBhBFEiwAQSv_xf21zOc9BO-FS2MKfHw5FeYx2OCdzOg5qKP8_qNMd4YydKqEKCgjchoCIxsQAvD_BwE Taky jsem nad tím uvažoval, ale nakonec mám 20mm závitovky na chemickou kotvu. Mám 30 cm Porotherm a 25 cm polystyren a nedělá to nic. Byl jsem z toho chvíli v nervu, ale nakonec to je cajk. Asi půjde i o to, jakou máš skladbu zdi. Mi to dělali před zateplením a fasádníci si s tím pohráli.
  15. Už jsem to tu možná psal, ale ještě pro jistotu jednou: Nejdůležitější u stavby je projekt, který má zároveň dobře spočítanou energetickou náročnost, izolace apod. Začal jsem stavět 2020 a od té doby jsem potkal spoustu lidí, kteří také stavěli, nebo budou stavět a jejich projekty jsou fakt hrůza. Dělá jim to někdo na koleně, nebo to obkreslí z katalogu, nejsou k tomu skoro žádné výpočty apod. Nekteří, kteří už bydlí platí nesmyslné pálky za energie, ale měli projekt na polovic. Nechápu. Já jsem z projektu nemusel nijak uhnout. Kromě velikosti technické místnosti, kterou jsme zvětšili aby se tam vešly technologie a změny u rohového okna, protože to bylo do ulice a byli by jsme jak v akvárku, jsem nic neměnil. Kamkoliv jsem projektovou dokumentaci poslal, tak mi to chválili, že to mám super udělané, dobře se s tím pracuje a vše je jasné. Poslední bod - izolace a úniky tepla, nepodcenit. Pokud ti bude někdo tvrdit, že tak se to nedělá a oni jsou zvyklí to dělat jinak a podobné kecy, tak se nenech ukecat. Vždy to měj od někoho jiného potvrzené, nastuduj si to nebo cokoliv. Když budeš sedět v baráku, který tě bude chtít sežrat, tak to už je pozdě.
  16. Čidla mám tyhle: https://www.netatmo.com/cs-cz/smart-weather-station včetně venkovního. Co se týče vnitřní teploty, tak mi nic nesepne, mám TČ, podlahovku a jedu podle ekvitermy. Tobě jak píšeš možná jo. My máme rádi teplo, takže to máme takto nastavené. Teplota venkovního vzduchu je zásadní při velkých mrazech a velmi teplých nocích. Při mrazu vy se měla rekuperace u nějaké hodnoty vypnout aby jsi si netahal do baráku zbytečně studený vzduch. V létě kdy to mám přepnuté na bypass tak zase aby jsi si do baráku, kde máš například 22-23°C nepouštěl vyšší teplotu. Loni bylo pár nocí, kdy bylo i 25°C, tak si to nepustíš do baráku. Ty limitní teploty venkovního vzduchu se dají nastavit v rekuperaci/apce a pak se to vypíná automaticky. Klimatizaci taky nemám, zatím mi to vždy v létě uchladila rekuperace v nočním režimu přes bypass. Loni jsem měl pár dní v baráku 26°C, jinak přes léto 23-25°C. Já mám VENTBOX 400, je to jednoduchá mašina, ale zbytečně drahé filtry. Plánuju nějaký hliníkový rámeček s filtrační tkaninou místo origo filtrů. Ten způsob používání rekuperace si budeš muset odladit sám, je to hodně individuální. Podle denního rytmu, požadavků na kvalitu vzduchu ale z počátku i vysychání novostavby.
  17. Jo můžeš, ale mi přišlo zbytečné když nejsme doma, aby to jelo. Ladil jsem to přes externí čidlo CO2, vlhkosti a teploty. Mám to puštěné v zimě od 18:00 do 9:00 co hodinu, z počátku větší výkon. Ráno 7:00-9:00 vyšší výkon, aby to odtáhlo vlhkost po sprchování a vůbec veškerý bordel z baráku. V 9:00 když se to vypne tak je CO2 mezi 400-500ppm, vlhkost v normálu. Míval jsem to puštěné i celou noc v zimě, ale přišlo mi, že už je k ránu v baráku zbytečně zima. V létě zase záleží na venkovní teplotě, ale zapíná se později cca od 20:00 a jede na bypass celou noc. Ráno vypíná mezi 8-9:00, záleží zase na teplotě venkovního vzduchu. Bacha na tropické noci, to by jsi si pouštěl do baráku zbytečně teplý vzduch. V létě hodně chodíme na terasu, takže CO2 není takový problém, přes den je hodně vyvětráno. Víkendy si upravíš podle svého životního rytmu. Doporučuju v novostavbě dát čidla na CO2, vlhkost a teplotu. Nikdy nevíš jak se ten barák bude chovat. Já mám Netatmo pro obývák, ložnici a dětský pokoj. Na základě toho jsem ladil rekuperaci a TČ
  18. Hodně záleží na nastavení. V zimě mi to jede v noci co hodinu, takže hodina jede, hodina ne. Dostávám se na max 1000 ppm. Když přepnu na letní režim, tak to jede skoro celou noc, tak se nedostanu přes 700 ppm. A to vše bez vnějšího hluku a otravného hmyzu.
  19. Jo je to tak a když nemůžeš v noci větrat, protože máš naproti hospodu, tak se klidně dostaneš i na 3500-4000 ppm ve dvou lidech. Zlatá rekuperace.
  20. Potvrzuji, je to dupačka. Je to vždycky rozborka jak prase. Já už měnil všechny 3 a měl 2x rozebraný traktor. Měnil jsem i uložení nožů, bo jsem s tím najel na kámen. Loni jsem se na to vysral a dal to na velký servis, kde se toho hodně vyměnilo a mám zase Hondu jak novou.
  21. Tak jsem včera prolítnul ty Kony na webu a taky jich není moc v 65 kWh. Ale je to taky zajímavé auto. No uvidíme. FVE by měla být v červnu ready, tak pak budu shánět auto.
  22. Jo líbí se mi to a cenovka za ojetý Nissan Leaf 62kWh je okolo 500K Kč. Není jich moc, ale sem tam se objeví. Na Konu se mrknu.
  23. Myslím, že u tohoto 62kWh je to taky bez chlazení baterie při nabíjení. Vím, že to bývá problém u rychlonabíječek, ale jak je to u domácího wallboxu? Taky problém?
  24. No ale abych jen nehejtil. Vybral jsem asi finální EV auto. Jak už jsem psal ve Vybírám káru vláknu, tak k FVE budu brát EV auto. Už jsem eliminoval PHEV, kašlu na to. Bude to čisté EV NISSAN LEAF II. gen. e+ 62kWh. Auto se mi líbí včetně toho, že interiér vypadá jako normální auto. Tudíž nebude problém s manželkou, aby si na to zvykla, protože je to primárně pro ni do práce. Má základní apku, abych viděl jak je nabité. Nejdůležitější věc je ale baterka 62 kWh. Podle testů co jsem zatím viděl, by to mělo ujet 300 km, nez většího omezování. Plán je takový, že o víkendu kdy to stojí, se nabije do plna (80%-90% baterie) odjezdí to skoro celý týden do práce s manželkou a průběžně bude dobíjet každý den co to dá z FVE. Manželka najezdí to +/- 350 km týdně, takže je to napohodu. Jestli máte někdo nějaké zkušenosti tak napište. I klidně co je na mojí úvaze špatně.
×
×
  • Vytvořit...