Přejít na obsah

tohico

Členové
  • Příspěvky

    8
  • Registrace

  • Přítomen

Profile Information

  • Pohlaví
    Muž
  • Bydlí
    Ano
  • Fanoušek značky
    Seiko

Návštěvy profilu

600 zobrazení profilu

tohico's Achievements

Začátečník

Začátečník (2/8)

  1. Všeobecně pozor na velké nárazy o otřesy. Proto je vhodné sundávat třeba na golf a na střelnici. Ostatní zmíněné by mělo být ok, ale extra opatrnost není nikdy na škodu. Posilování je čistě o nehodě, což bych raději sundal.
  2. Vyzkoušení předem je to nejlepší co můžeš udělat. Uvidíš jak tě hodinky zaujmou v reálu a hlavně jak ti sednou na ruku. To je k nezaplacení a těžko se to plánuje přes internet. Při zkoušení můžeš rovnou mrknout i na ty GMT jak tě zaujmou irl. Ten jubilee tah, cyklop a ta velmi zajímavá půlená luneta z nich dělají hodně jiné hodinky už i z jejich looku. Tak jsou velmi zajímavé i sami o sobě, ač je to už něco trochu jiného. Minerál podle mě není konec světa. Při nehodě kde už bude hrozit jeho poškrábání, tak v první řadě to stejně tady odnese luneta a může dojít už i k vadám na kráse pouzdra. Takže by to pro mě byl prů*er tak jako tak.
  3. Ze tvého výběru mě nejvíce zaujaly ty Seika, na druhém místě PRX. A myslím, že po delší době při pohledu zpět právě z těchto dvou budeš i zpětně nejvíce spokojený. Proto bych se točil nejvíce kolem těchto dvou. Připomínky: Invicta - Pokud jsi ochoten jít tímto směrem, podívej se do nabídky hodinek Steinhart. Jsou ve tvém rozpočtu a ta cena vs kvalita je tam úplná bomba. Ty ti udělají minimálně 10x větší radost než ty Invicta. Jediný problém je že to jsou prostě "fake Rolexky" a vůbec se za to ani nestydí. Tak jsem si je sobě musel zakázat. Ostatní Seika - Že si jiné nevybereš je velká škoda, zejména tou korunkou na 4. hodině. Seiko má dnes myslím naprosto úžasnou nabídku v entry-level. Možná to na tebe přiroste časem. PRX moc společenský - Ne, tohle je v pohodě, právě že tohle jsou sporty hodinky. Takhle velmi univerzální, takže na tvé požadavky super. Zápěstí - výška je čistě o praktičnosti (aby nepřekážely) a elegantnosti (čistě o dress hodinkách). Pokud jde aby ti nebyly velké, tak řešíš průměr pouzdra a hlavně lug-to-lug. 175 mm ještě není úplně průšvih, ale je dobré na to při výběru stále myslet. Osobně bych si tady vybíral Seika (ať už divers, dress-kx, field watches, univerzálnějších dress watches, tak i třeba meca-quartz chrona). A pokud bych dal prostor trochu kreativnějšímu nákupu (což já ano), tak bych lovil nad-budget kousky ze sbírek co by se daly dostat do budgetu. Tam by šel lehce nad budget nebo s trochou trpělivosti a štětí ulovit Seiko Speedtimer (například tu limitku v modrých - SSC909) nebo klasiku Seiko Alpinist (dnes velký výběr barev a speciálních edicí - klasika zelenáč SPB121 nebo ty evropské edice). Každopádně to bychom už docela tlačili na pilu (retail 20k+-2k, sehnat se dají tak 14-15k, se štěstím a trpělivostí max 12-14k).
  4. Jak přesně doplňkové údaje váha měří není tolik podstatné, jako jestli měří konzistentně. Jelikož při použití daného přístroje pro osobní použití není podstatné že mám přesně tolik a tolik toho (na takový údaj je sama váha technologicky poměrně špatná), ale ten trend vývoje je klíčový - co se s mou váhou dlouhodobě děje a jaký je vývoj v rozložení svalů, tuků a vody. Tato data nejsou úplně podstatná ze dne na den (=velké přirozené výkyvy - co máš teď ve střevech? Jsi po jídle? Kdy si pil? Nebyl si na záchodě?), jako třeba v rámci trendu týdne a pak hlavně delších horizontů. Tam je pak trend naprosto jasný i při horší konzistenci. Současně bych připomněl že je velmi klíčové tu váhu správně používat. Váha není žádný všemocný kouzelný přístroj, ale prostě nástroj který je nutné správně a obezřetně používat jako jakoukoliv jinou měřící techniku. To spočívá hlavně v: Pozor na pevný a rovný podklad. Moderní nízké váhy měří podle nožiček, tak pokud ty nejsou na rovném a pevném podkladě, tak neměří konzistentně - uvidíte i na kg, třeba když s váhou pohnete o 1 cm a dostanete jinou hodnotu, tak je to tento problém. Proto pozor ve starých domech, na kobercích a dřevěných podlahách. Tam může být problém. Já osobně mám raději váhu na rovné tvrdé podložce, abych se na měření mohl 100% spolehnout. Současně se váha nesmí z boku ničeho dotékat, ale to je asi už úplně jasné. Vždy měřit za stejných podmínek. Nejlépe si vytvořit návyk že hned jak ráno vstanu z postele (nejdu na záchod, nejdu se napít, nejdu se obléct, nic!). Pro blázny stojí za zmínku i více měření za sebou. Dělám ráno třeba 3-6 měření a po týdnu data očistím aby byly co nejkonzistentnější k trendu. Dodatečná data pouze bez ponožek a se suchýma nohama. Jako ex-fat-fuk na tohle nedám dopustit, abych se udržel v přijatelné kondici. Osobně mám nejraději váhy Withings, jelikož ty odesílají data přes WIFI a po zvážení je tak hned máte v cloudu, kde s nimi pracujete. U obyčejných Bluetooth vah totiž musí nejprve probíhat synchronizace s jiným zařízením, tak je potřeba to hlídat nebo dělat ručně a ta kapacita paměti vah také není moc velká. To může být otravné a hlavně problémové pokud ty aplikace tolik nepoužíváte a přistupujete k datům až zpětně. Proto osobně na těch smart zařízeních preferuji předávání dat přes internet skrz WIFI. Současně ten software mi velmi vyhovuje (hlavně ten přes web), je tam velmi volné nakládání s daty jako import a hlavně csv export (to bývá docela problém) či ruční zadávání dat. Jediné co mě štve že Withings je spíše ekosystém, tak pokud chcete Withings používat jako svůj základ (třeba místo Health na iOS) a máte sběr dat i z jiných zařízeních než Withings, tak si aplikace prostě tahle třetí data z Health nevezme.
  5. Předchozí tabulka ve vyšším rozlišení: https://i.imgur.com/4EWXO3X.png
  6. Pro zaměstnavatele je to stále náklad tak ti danou hodnotu může předat i formou zvýšením výplaty, ale tím se to k tobě dostane v nižší míře. A právě na těch čistých ekvivalentech tady ten příspěvek od zaměstnavatele hraje nejvyšší roli, jelikož tam je do určité výše osvobození i na odvodech. A to už je docela znát. Je to tak. Záleží teda opět na individuálním propočtu, ale třeba tady jsem si před časem dělal hrubou tabulku pro přehled k opětovnému zvážení na svou situaci, kde: - Částka vždy pro max benefit - nyní 3,000 Kč, tedy konečný vklad s podporou 3,230 Kč. - Ekvivalent toho bez zvýhodnění je 2,700 Kč (bez podpory a slevy na dani). - Returns odvozeny historicky dle posledních 5 let ke konci roku 2022. - Postaveno na současné podmínky, od 2024 se to mění (k lepšímu). - Nezohledňuje případné příspěvky zaměstnavatele! - Počítá s 15 % sazbou daně z příjmu. Na konci pak hypotetické scénáře k porovnání vzhledem k vlastním možnostem. On třeba ani ten 20 % pa mezi úspěšnými investory a podnikateli není žádné sci-fi.
  7. Co se týče poplatků, tak žádný státem požehnaný fond zrovna levný není. Typicky mají poplatkové struktury všichni stejné nebo velmi podobné, na limitu co umožňuje stát. Například dynamické fondy mají všichni 1 % roční správní poplatek a 15 % z výnosů. Ohledně výkonnosti fondu, mrknul bych na průměrnou historickou výkonnost za nějaké delší období, ve kterém porovnávané fondy všechny operovaly. Přestože to samozřejmě nezaručuje budoucí výkonnost fondu, tak je to myslím dobrý ukazatel schopnosti hospodaření fondu. Dostupné penzijní fondy a data k nim třeba tu: https://www.banky.cz/prehled-a-porovnani/penzijni-sporeni/dynamicke-fondy/ Jinak typ fondu je pak dle individuální situace, která je hlavně dle investičního horizontu (=doby do důchodu) a toleranci k riziku. Tedy když zrovna mluvím o dynamických fondech, tak to neznamená, že dynamický fond je vhodný pro každého. Každopádně vzhledem k připravovaným změnám v zákoně očekávám, že teď ty velmi zajímavé fondy a všeobecně možnosti pro penzijní spoření teprve budou vyskakovat. Otázka je jak moc se to rozváže a jak dlouho potrvá, než ty opravdu dobré produkty se objeví.
  8. Vyvýšení hodinek u NATO a ZULU strapů řeší jeho alternativní nasazení, . Nicméně jak to přesně vyjde záleží na rozměrech zápěstí a strapu, tak v některých případech to může vycházet lépe i . Zkoušeli jste zaexperimentovat i s tímhle?
×
×
  • Vytvořit...