Přejít na obsah

Hamilton

Členové_50
  • Příspěvky

    61
  • Registrace

  • Přítomen

Vše od uživatele Hamilton

  1. Vezmu-li v potaz, jak ten tvůj výběr vykrystalizoval, šáhl bych po JLC Master Control. Jsou to nádherný nadčasový hodinky, který si budou s nadšením předávat ještě tvoji pravnuci. A navíc je to JLC, což je značka, která má prostě jiný zvuk než Omega nebo IWC.
  2. Jorga Schauera jsem dodnes neznal, ale z téhle pětice má podle mě nejhezčí hodinky. Jo, líbí se mi víc než Omegy, u kterých mi vadí poněkud přežitý tvar pouzdra a lehce tuctový tah. Alpiny vděčí za svý kouzlo kvalitní fotce s dobrym aranžmá, na ruce budou imho fungovat podstatně hůř. Brajtle, jak už jsem psal vícekrát, nejsou můj šálek čaje, a ty TAGy jsou snad nejmíň povedený Carrery, jaký jsem kdy viděl. Za víc jak čtvrt mega je to tedy opravdu kauf. Snad jedině kdyby je dávali k tomu McLarenu zadarmo.
  3. Nádhera, díky tomu vintážnímu řemenu z nich ten historickej odkaz doslova sálá. Přispívá k tomu i absence loga výrobce, což se na klasických pilotkách vždycky cení. Kdyby mělo pouzdro o půl centimetru menší průměr a místo toho automatickýho strojku by tam byl kalibr s ručním nátahem, bylo by to perfektní.
  4. Ad Storm - jedná se prostě o normální asijský módní hodinky, který nemaj s opravdovou hodinařinou nic společnýho, ale můžou fungovat jako hezkej šperk, když si vybereš nějaký vkusný. Navrhujou to lidi na Západě, který imho o designu něco vědí a alespoň dřív se v jejich sortimentu daly najít nápaditý a pohledný kousky. Než jsem objevil chronomag, sám jsem pár hodinek Storm měl a přítelkyně je nosí dodnes - z hlediska funkčnosti nebo trvanlivosti materiálů proti nim nemůžu říct křivýho slova. A image značky je pro mě osobně mnohem lepší než takový Diesel, kterej mám zafixovanej jako značku pozérů z vidláckejch diskoték, anebo nějaký čínský bazmeky prodávaný pod značkami GANT, Lacoste apod. O fejcích z tržnic ani nemluvě.
  5. Dvě Targy spolu s takhle krásnýma Hujerkama, to je opravdu rajcovní kombinace. Mimochodem "výstavu" Porsche v Arkádách vřele doporučuju - unikátní je hlavně výřad všech generací 911tek od 70. let až po současnou generaci 991 vedle sebe (chybí jenom 996ka, ale to myslím vadí málokomu).
  6. Opět velmi povedený hodinky, myslím tedy kombinaci cifu ve slonovinový kosti a hnědýho řemenu. Naopak černý cif a černý řemen, to je na mě příliš monotónní.
  7. Mně se tyhle jednoručky náhodou moc líbí, je to zajímavá protiváha standardnímu tříručkovýmu modelu. Oceňuju, že kromě dvou ruček zmizelo i číslování minut a datumovka, takže hodinky teď působí maximálně uklizeně a jednoduše, což je imho smysl jednoruček. Jenom škoda, že má pouzdro přes 42 mm, to je na mou ruku vzor japonská školačka už opravdu moc, 41 mm jako u Teutonia II by bylo akorát.
  8. Paráda, což je dílem nejen hodinářů z Laco, ale taky tvýho fotografickýho umu. Škoda, že já jsem v týhle činnosti tak levej, kolikrát si říkám, jak by některý moje hodinky mohly na fotkách vyniknout... Ale nedá se nic dělat, hlavně, že vydají dobře na vlastní oči.
  9. Zdravím vespolek, z hloubi jednoho zaprášeného stolu v jednom bytě jednoho rodinného známého jsem vytáhl hodinky, jejichž neumělé fotky přikládám. K hodinkám nemám žádný doklad a současně už není nikdo, koho bych se mohl na jejich původ zeptat. Neuměl by hodinky někdo místní blíže určit (tedy kromě značky Titus, kterou jsem si na cifu samozřejmě přečetl taky a o který jsem toho popravdě moc nedohledal)? Hodinky jsou funkční, mají ruční nátah a průměr bez korunky sotva 33 mm.
  10. Však to je úplně normální obrázek toho, kolik je většinová populace ochotná utratit za takový "absurdní přežitek", jakým jsou podle většiny náramkový hodinky. Mimochodem ani pro průměrnýho Němce nejsou hodinky za 2k euro žádná láce. A když už chce podobnou sumu za hodinky utratit, hádám, že se v tématu vzdělá do tý míry, aby je neutratil za Gucci, Junkers nebo Tissot. Jinak je na tom seznamu řada pěkných hodinek, za sebe dávám hlas zejména Glashutte, Orisu a Tudorům.
  11. Škoda, že se tu tohle vlákno neobjevilo před týdnem, kdy jsem vybíral strýci dárek k narozeninám, takhle je to trochu s křížkem po funuse... Ale tak aspoň teoreticky - volil bych Lange, jednak pro mou slabost pro Glashutte a jednak proto, že spolu s Vacheronkama jako jediný ještě vypadaj jako hodinky. Mimochodem o tomhle skvostu vytvořili na Hodinkee.com docela zajímavý video -
  12. S NATO strapem bych byl opatrný, spíš by mě to táhlo k těm vintage řemenům, které tu už zmiňoval jeden kolega. Ale jen to zkus a dej fotky, třeba to k sobě půjde dobře. Mimochodem z fotek i popisu tvého přístupu k oblékání je zřejmý, že ty nebudeš mít problémy kombinovat tyhle hodinky s patřičným outfitem, takže to s těmi žabkami ber spíš jako takovou obecnou poznámku ke tvým hodinkám. Mimochodem v oblékání jsem stejná konzerva jako ty, samozřejmě míněno v tom nejlepším slova smyslu.
  13. Mám jedny vintážní hodinky s manuálním nátahem, ale jinak preferuju automaty. I když ruční nátah se mi ohromně líbí, jak pro to samotný natahování, tak proto, že ty moje ručně natahovaný hodinky naprosto kouzelně tikaj. Dotaz ostatním diskutérům - to hlasitý tikání je specifikem hodinek s ručním nátahem, nebo můžou stejně nahlas tikat i automaty? (Každý starý hodinky s ručním nátahem, který mi prošly rukama, tikaly jako blázen, zatímco automaty musím vždycky přiložit až k uchu, abych vůbec něco slyšel.) Ale zpět k meritu věci - navzdory mýmu sentimentálnímu zalíbení v ručním nátahu ti doporučuju automaty, protože se o ně (maš-li jenom 1 - 2 hodinky) zkrátka nemusíš vůbec starat, akorát je jednou za pár týdnů seřídíš. Navíc je (mezi mechanickýma hodinkama) mnohem větší výběr automatů než hodinek s ručním nátahem, který taky obvykle splňujou podstatně menší nároky z hlediska vodotěsnosti ve srovnání s automaty.
  14. Až teď jsem tohle vlákno objevil a musim smeknout jak před tvými fotografickými schopnostmi, tak před prací soudruhů z Damaska. Když se tyhle dve věci skloubí, je z toho velká krása a super vytržení z kancelářský šedi a rutiny.
  15. Gratuluju, pěkný kousek za fantastickou cenu. Jako zastánci evropský produkce by mi trochu vadil ten japonský strojek, ale tuhle mojí úchylku samozřejmě nemusí sdílet každej. Naopak oceňuju jednoduchej, konzervativní, silně retro design. Jenom je třeba zohlednit, že takovýhle hodinky nejsou úplně univerzální, tedy že na člověku asi nebudou vypadat nejlíp, když si např. vezme šortky a žabky, případně když dotyčnej právě oslavil 16. narozeniny, což ale hádám není tvůj případ
  16. Movado Museum, že ano? Hoď je na černou kůži bez prošívání a bude to velká paráda.
  17. Přiznám se, že ty Vacheronky nejsou úplně podle mýho gusta, byť jim samozřejmě nemůžu upřít, že je to haute horlogerie jak vyšitá, s řemeslnou propracovaností a kouzlem výjimečnosti, který je z nich cítit i skrz webovej prohlížeč. Kdybych šel po tý nejvyšší hodinařině a měl na hodinky několik milionů, dal bych ale přednost Langeho výtvoru na seznamu, to je skutečně ultimátní kousek. AP mají svoje kouzlo, ale zdají se mi nepřehledný a hlavně vidim určitou nevyváženost v poměru velikosti pouzdra a přehnaně masivních tlačítek chrona. Brajtle jsou typický Brajtle - změt písmenek a čísel, celkově chaotický a nesourodý design, imho nejméně povedený kousek na seznamu. Eterny zase upřímně řečeno vypadají jako hodinky za 100 euro... Mezi zbylými čtyřmi hodinkami už vidim zase jenom veskrze povedený kousky, nicméně za slabší polovinu pelotonu považuju Paneraiky (příliš mohutný) a Piaget (stopky a ryzí oblekovky, to mi prostě nejde tak docela k sobě). Zbývají tedy moji favoriti IWC a TH, ke kterým coby sportovním hodinkám chrono naopak sedne jako pr... na hrnec a obě hodinky vypadají celkově skvěle.
  18. Jak už bylo řečeno, velmi kvalitní seznam, byť z mýho - ryze subjektivního - pohledu se tam slabší místa najdou. Konkrétně mě nijak zvlášť neoslovují modely značek Breitling, Cartier, Rolex, Seiko a Zenith. Zbylá pětka naproti tomu představuje absolutní hodinářský nebe a měl bych co dělat vybrat jednoho favorita. Kdybych se ale musel rozhodnout, asi bych poslal zlato do Glasshütte Original (jak nemám stopky na hodinkách rád, tady se mi ohromně líbí a určitě preferuju Seventies s chronem před modelem bez chrona), stříbro bych věnoval Panerai a bronz udělil JLC. Je to ale opravdu těžký rozhodování, takže jsem vděčnej, že něco podobnýho nemusim v reálnym životě podstupovat.
  19. Pěkný hodinky, ale řekl bych, že na černym nato strapu až příliš nevýrazný, hnědej řemen jim v mých očích dělá mnohem lepšího parťáka. Ale nic naplat, v duelu s Mark XVI jsou Omegy tím druhým vzadu, protože tyhle IWCčka, speciálně se stříbrnym cifem, to je prostě krystalicky čistá hodinková nádhera. Ty by dokázaly zastínit i jinačí kousky než Dynamicy, jakkoliv to jsou opravdu povedený a sympaticky neokázalý hodinky.
  20. Focení mobilem v kanclu s málem světla, to je zaručená cesta k fotografický dokonalosti. Aneb:
  21. Vida, po pár dnech kouknu do tohoto vlákna a nestačím se divit, jak zajímavá diskuze se zde rozjela. Děkuji zejména kolegům honza.hasic, Mipa a USER47, že mi výrazně pomohli pochopit, proč je cenový rozdíl mezi Primkama a Damaskem (na opěvovaný Nomos se bohužel nedostalo) asi na místě, resp. proč se někdo může podivovat, že není ještě větší. Nedá se evidentně vůbec polemizovat s tím, že inhouse kalibr Damaska je mnohem vyspělejší než ten český a že využívá spoustu vychytávek, o kterých si můžou nechat Primkaři jenom zdát. Na druhou stranu mě stejně pořád vrtá hlavou, kolik těch fičůr je spíše samoúčelných a jak významně bych ty rozdíly vnímal při dennodenním nošení čistě z uživatelskýho hlediska. Tedy jaký by byl skutečný rozdíl v přesnosti, o kolik delší by byla rezerva chodu u Damaska, o kolik dražší a složitější by byl servis Primek atd. Obávám se, že abych mohl opravdu poctivě zodpovědět tyhle otázky, musel bych si oboje hodinky koupit a na to asi jen tak nedojde. Ale stejně ve mně hlodá jistá náklonnost k Primu jakožto domácímu výrobci a pokračovateli určitý tradice...
  22. Přiznám se, že přes strojky rozhodně nejsem žádný machr (diplomaticky řečeno). V praxi to znamená, že rozlišuju quartz x automaty x ruční nátah, a obecně u mechanických hodinek základní parametry jako přesnost nebo rezerva chodu, a pak samozřejmě přítomnost různých komplikací. V komplikacích rozdíl mezi Primkama a třeba těmi Damasko a Nomos není, rezervu chodu udávaj všichni přibližně stejnou a o přesnosti, úpřímně, ani v jednom případě nic nevím. Mohl bys mi prosím tedy stručně vysvětlit, proč je kalibr od Primu ve srovnání s výše uvedenými natolik podřadný? Neptám se přitom ironicky ani z lenosti, sám to prostě nedokážu posoudit.
  23. Dneska jsem na tuhle limitku Orlíků narazil někde na webu, zaujala mě, a tak jsem si hned pročetl i toto vlákno. Za sebe musím říct, že se mi hodinky moc líbí, ta písková/světle okrová barva je super a navíc to má samozřejmě zřejmou souvislost s místem, na který hodinky odkazují. A propo připomínka bojů u Tobruku je výbornej námět pro limitovanou edici, nemáme ve svý historii zase tolik příkladů hrdinství našich předků, abychom si nemohli podobnou věc připomenout na hodinkách jedinýho českýho výrobce. Ostatně u švýcarských top firem je obvyklý dělat limitku u příležitostí každýho prdu. V týhle souvislosti bych chtěl vyzdvihnout i součásti a způsob balení Primek, dotváří to příběh a výjimečnost těch hodinek. Z výhrad, který tady zazněly, nesouhlasím s inverzní datumovkou (ideál by byl imho v barvě cifu, ale bílá je lepší než černá), ale jsem s některými kolegy zajedno v tom, že by hodinky mělý být subtilnější (- 1 až 2 mm v průměru) a že provedení krysy na průhlednym dýnku není nic moc. Z mého pohledu ta krysa působí infantilně až směšně, jako nějaká dětská malůvka z výtvarky na ZŠ, a navíc zastiňuje pěkný kalibr. Lepší by bylo buď plné dýnko s frézovanou krysou trochu "drsnějšího" vzezření, anebo kdyby ta krysa nebyla na průhledném dýnku namalovaná lacině působící červenou barvou, ale vygravírovaná, takže by nebyla tak výrazná a tolik nerušila při pohledu na strojek. Chtěl jsem se ale pozastavit ještě nad jednou věcí - téměř všichni se tady vehementně pohoršujou nad cenu, která dělá nějakých 70 tisíc. Nejsem znalec Primu, takže mi asi něco uniká, ale proč je to za hodinky vyráběný komplet v Česku s inhouse kalibrem přemrštěná cena? A kolik by tedy tyhle Primky měly stát, aby to bylo podle vás adekvátní? Třeba Damasko nebo Nomos, novodobý projekty bez tradice (což mně osobně nevadí), sklízí ovace za inhouse v hodinkách za "pouhých" 100 táců (a já s oceňováním těch značek souhlasím, jsou tu tradiční značky, který dávaj přeleštěnou etu do hodinek za x-násobek), tak proč je limitka Primek s inhousem za 70 tak nevýslovně drahá? Není to něco na způsob pokřiku o Škodovce coby "předraženym šuntu", kterej se rozléhá výhradně na českých auto-fórech, protože některý lidi maj zkrátka nepřekonatelnou averzi k jakýkoliv tuzemský produkci?
  24. Za poslední 2 dny mě z místní galerie opravdu dostaly následující kousky - SMP na zřalokovi (nikdy jsem to neviděl, ale vypadá to prostě perfektně a navíc to dává smysl), vintážní JLC (absolutně uhrančivý a dechberoucí kousek) a pak samozřejmě všechny Paneraiky. No a nakonec musim ocenit i pány s Damasko, pro tyhle hodinky jsem měl vždycky slabost, i když ani nevim proč, prvoplánovitě líbivý rozhodně nejsou.
  25. Ehm, TAGy mám rád, ale tohle je typická ukázka rčení "všeho moc škodí". Chrono na skeletonech je imho z podstaty špatně, protože z toho snad vždycky vzjede podobný chaos jako je vidět výše (zvlášť odečítání mimostředné vteřinovky a datumu musí být mňamka). A to napojení řemenu na hodinky asi nebude ergonomicky zrovna to pravé ořechové...
×
×
  • Vytvořit...