Přejít na obsah

zilog

Členové
  • Příspěvky

    8
  • Registrace

  • Přítomen

zilog's Achievements

Začátečník

Začátečník (2/8)

  1. Nemáte někdo ty slavné Provodovy PROFI? Pořád se o tom mluví, kolik toho sem propašoval, ale nikdy jsem je neviděl ani na obrázku. Tak mne zajímá, co to bylo za zázrak... Z.
  2. Zdar, našel jsem předchůdce těch nejobyčejnějších "jednočudlíkovek". Netuší někdo, co bylo na sklíčku? Dole je klasicky "Chronograph" dvakrát podtržený, jako jinde, ale horní logo jsem neidentifikoval. Ale ten modul, to je lahůdka. Tyhle ještě mají stopky ala reset - start - stop, set ještě neumí střídat čas s datumem po dvou sekundách ani odblokovávat zastavení nebo snulovat sekundy, dvojtečka neindikuje zastavení čítání, autoinkrement je po sekundě... Plošný spoj ještě pro předchozí generaci čipu, s nevyužitým tříbodovým zapojením krystalu, neosazeným blokováním záporného výstupu nábojové pumpy, neosazený korekční kapacitní trimr... někde tady se to zacalo zlevňovat až na dolar. Jdu to analyzovat dál, zdá se, že to geniální očurané zapojení vzniklo u tohoto výrobce v Hong-Kongu...
  3. Krása, paráda, nádhera, co sem dáváš.
  4. ... a tyhle mají displej na dvou nebo už na jedné vodivé gumě?
  5. Díky, zkusím pohledat. Ještě jsem takové viděl od Texas Instruments, tady na fóru, na fotce. Tak se chci zeptat, kdo máte nejstarší jednočudlíkovky s těmi klasickými funkcemi? Někdo s tím musel přijít a mít úspěch, jinak by se to tak strašně nekopírovalo, až dodnes... Jinak kam vedou vývody půjde zjistit i pod polarizovaným světlem, polarizačními brýlemi, nebo kouknout pod úhlem... to netřeba rozebírat.
  6. To je jednoduché, při výrobě došlo k horizontálnímu posunu horní a spodní masky. A na vzniklém překryvu to vytvořilo parazitní pseudosegment, kopírující tu horní (i dolní, viz níže) vodorovnou čárku. Svítí vždycky spolu s ní. Ale všimneš si toho hlavně když je prostřední zhasnutá, a to nastává jen u nuly. Kdyby ses ale podíval pozorněji, zjistíš navíc i to, že čtyřka má prostřední segment kratší, než dvojka, trojka a pětka, protože u nich svítí i tenhle pseudodoplněk, kdežto u čtyřky ne. Přikládám obrázek, jak to funguje u těch nejjednodušších biplanárních digitálkových LCD. Zobrazitelné segmenty (žlutá) vznikají překryvem horní (červené) ITO metalizace a spodního (zelená) ITO backplane. Podle toho, který backplane je vybuzen, je dáno, který segment svítí, ačkoliv je jich více napojeno na stejnou metalizaci. Tady je ještě krásný fígl, že v desítkách minut svítí vždy buď obě krajní vodorovné, nebo žádná, a tak jsou ještě propojeny navzájem. Metalizace 7 tak ovládá dokonce tři segmenty. To sice i metalizace 1, ale že je jednička dělaná jako jeden segment asi každý vidí rovnou...
  7. Zdar, krásné fotky, a ty katalogové listy... už to tu procházím asi pátou hodinu. Nemohu se nabažit, díky moc. Ale pořád tajně doufám, že najdu odpověď na jednu záhadu... a sice, kdo přišel s tím nejlevnějším, nejrozšířenějším modulem jednočudlíkových digitálek? To jsou ty, co mají 18:88 displej, buzený jen z horní strany (předtím, ještě na konci 70tek, byl monplanární, tj. co segment, to přívodní vodič). Je to geniální trik, a pokud někoho zajímají detaily, tak koukněte třeba sem (a dole do odkazu v diskuzi, tam to probírám do detailu)... https://www.facebook.com/xcimbal/posts/10222182421003014 Díky za každou indicii, přece to musí někdo vědět... nejslavnější čip, možná nejvíce vyráběný vůbec... a nic. Zilog P.S. Kesselky jsem zreverzoval taky, ale to bylo veliké zklamání. Tam ten 18:88:88 displej odflákli.
×
×
  • Vytvořit...